domovina

Zideologizovaná RTVS diskriminuje veľkú časť obyvateľstva

Keď je „konferencia“ iba vzburou pracovníkov RTVS za zotrvanie na svojich pozíciách 

„Neobjektívne spravodajstvo, neobjektívna publicistika, absencia dokumentárnych a vzdelávacích programov či pôvodnej tvorby, na druhej strane ohrozenie verejnoprávnosti a nezávislosti RTVS. Medzi tým demonštrácie, pripomienky, iniciatívy, kritika RTVS a jej zamestnancov. Prvá verzia zákona hovorila o zrušení súčasnej a vytvorení novej verejnoprávnej inštitúcie. Dnes sme sa stretli, aby sme hovorili o rizikách tohto zákona, ktorý  už prechádza úpravami…“

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

zaznelo o.i. na úvod medzinárodnej konferencie o budúcnosti RTVS 10. apríla 2024 v bratislavskom Koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu.

Pod pozvánkou na podujatie je podpísaná koordinátorka HN eventov akciovej spoločnosti Mafra Slovakia. Znamená to, že telerozhlas si dal zaplatiť vlastnú prezentáciu súkromnej spoločnosti? Ale k veci.

Pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do NATO bol hosťom relácie Z prvej ruky Mikuláš Dzurinda. Spomínal, ako pred dvadsiatimi rokmi priviedol Slovensko do NATO a ako ten zlý Mečiar spôsobil, že nás v prvej vlne prijímania do Aliancie nepozvali. Dzurinda mohol hovoriť čo chcel, nemal oponenta. A tak sa divák verejnoprávneho média nedozvedel, akú daň občan Slovenska zaplatil za náš vstup do NATO. Pritom vstup Slovenska do NATO bol v životnom záujme tejto organizácie. Takže jasný dôkaz neobjektívnej publicistiky v RTVS.

RTVS po roku 1998 absolútne slúžila vládam v rukách nadnárodnej liberálnej mafie. Príklad, ako RTVS poskytovala priestor na propagandu liberalizmu zaznel v relácii Z prvej ruky počas vlády Igora Matoviča. Bývalý diplomat Kálmán Petöcz povedal, že „systém, ktorý je teda založený na reprezentatívnej demokracii v právnom štáte rešpektujúci ľudské práva, tak ten vlastne sa nazýva liberálna demokracia.“

Priestor v RTVS dostal aj politológ Katedry politológie Filozofickej fakulty UK Pavol Baboš v relácii Správy a komentáre, v ktorej prezentoval výsledky výskumu.

Povedal: „My sme vychádzali najmä z toho, že verejnoprávny vysielateľ má aj v zákone aj v štatúte isté princípy, na ktorých by mal fungovať a mal by ich podporovať. Či už je to demokracia, humanizmus alebo tolerancia v spoločnosti, a práve vychádzajúc z tohto faktu a v kombinácii s tým, že je to jeden z najsledovanejších a najdôveryhodnejších zdrojov informácií, môže zohrať kľúčovú úlohu vo vysvetľovaní, prečo je liberálna demokracia dobrá a prečo jej princípy sú dôležité a čo by mohlo nastať, ak by sme sa ich nepridržiavali.“

Dozvedeli sme sa to hneď po parlamentných voľbách, keď sa do vlády nedostali liberáli: Únia sa vyhráža, že prídeme o prostriedky z európskych fondov.

Ak RTVS propaguje liberálnu demokraciu ako politický systém, ktorý by malo Slovensko akceptovať, porušuje Ústavu SR. Jej prvá hlava v čl. 1 hovorí, že „Slovenská republika je zvrchovaný, demokratický a právny štát. Neviaže sa na nijakú ideológiu ani náboženstvo.“

Slováci majú vyše štyridsaťročnú skúsenosť s režimom, ktorý si hovoril ľudová demokracia. Takže dosť bolo zideologizovanej demokracie.

Na konferencii odzneli aj obavy o nasledovanie maďarskej či poľskej cesty, čo prítomní jednoznačne odsúdili. Prečo? Lebo naši južní a severní susedia vedú suverénnu národno-štátnu politiku? Nepáči sa im Orbán, lebo hovorí, že on nebuduje liberálnu demokraciu, on liberálnu demokraciu neuznáva?

Na začiatku konania konferencie odzneli výhrady zo strany MK SR voči RTVS. O nich sa nehovorilo. Vraj na konferenciu pozvali zástupcov MK SR, Výboru pre médiá NR SR, ale neprišli.

Napokon, bolo to aj logické, veď na návrhu zákona rezort kultúry pracuje, takže nebolo k čomu sa vyjadrovať. Hovorilo sa aj o nezávislosti novinárov, ale žiadna novinárska organizácia na konferencii nebola zastúpená. Prečo? Tí predsa niečo vedia o nezávislosti, objektívnosti či uplatňovaní etického kódexu v novinárskej praxi.

Konferencia sa tak stala iba vzburou pracovníkov RTVS za zotrvanie na svojich pozíciách.

Na Slovensku je priestor pre konzervatívnu, sociálnu i liberálnu politiku. Preto potrebujeme štát demokratický, nie liberálnodemokratický, aký v ostatných rokoch masívne propaguje RTVS. Aj preto je nevyhnutný zásah štátu, aby sa ostatná časť obyvateľstva necítila diskriminovaná.

Eva Zelenayová/skspravy.sk

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

redakcia SN 2

Recent Posts

Budaj má problém! Polícia začala trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s oneskoreným uhrádzaním faktúr envirorezortu trestné stíhanie vo veci obzvlášť závažného…

31 minút ago

V Turecku hrozil prevrat. Erdogan v pohotovosti!

Erdogan zvolal mimoriadne zasadanie po varovaní pred prevratom. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa mimoriadne…

32 minút ago

Západu hrozí katastrofálna porážka

Západ stále úprimne verí, že problém je na Ukrajine. Ani obrovské náklady a strata vplyvu…

34 minút ago

Západ podnecuje v Strednej Ázii farebné revolúcie. Výhody sľubované USA a ich spojencami sú len návnadou, varoval námestník ruského ministra zahraničných vecí Michail Galuzin

Západ má záujem "preformátovať" tento región pre seba, "vyžiadať si jeho prírodné zdroje, zaviesť kontrolu…

47 minút ago

VIDEO: Si Ťin-pching rokoval s Putinom o upevnení vzťahov a spolupráce medzi Čínou a Ruskom.

„Spoločne bránime zásady spravodlivosti a demokratického svetového poriadku založeného na multipolarite a medzinárodnom práve,“ vyhlásil…

48 minút ago