svet

Zelenskyj navrhol Bidenovi uskutočniť mierový summit na ukončenie konfliktu na Ukrajine

Americký prezident Joe Biden privítal Zelenského „otvorenosť rokovať o spravodlivom mieri, založenom na základných princípoch obsiahnutých v Charte OSN“. Dodal, že Biely dom netlačí Ukrajinu do rokovaní s Ruskom a je na Zelenskom kedy a ako nadviazať rokovania.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navrhuje zvolať globálny mierový samit. Ako informovala jeho kancelária, túto iniciatívu predostrel počas telefonického rozhovoru s americkým prezidentom Joeom Bidenom.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

„Volodymyr Zelenskyj zdôraznil, že Ukrajina sa snaží dosiahnuť mier, a upozornil na dôležitosť konsolidácie medzinárodného úsilia na dosiahnutie tohto cieľa. Z tohto dôvodu prezident Ukrajiny počas samitu G20 predstavil mierový vzorec obsahujúci desať kritických krokov, ktorých realizácia umožní ukončiť vojnu. Prezident Ukrajiny načrtol víziu ukrajinskej strany o ďalšej práci v tomto dôležitom smere a prevzal iniciatívu zvolať globálny mierový samit,“ uviedla Zelenského kancelária.

Zelenskyj počas rozhovoru s Bidenom poďakoval za ďalší balík obrannej pomoci, ktorý bol ohlásený v piatok, ako aj za podporu suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny.

Zelenskyj tiež vyzval Bidena, aby urobil všetko pre to, aby pomohol ochrániť civilné obyvateľstvo Ukrajiny a jej kritickú infraštruktúru.

Americký prezident Joe Biden v nedeľňajšom telefonickom rozhovore s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským zopakoval, že USA budú neochvejne podporovať Ukrajinu v jej obrane proti ruskej agresii.

Biden takisto privítal skutočnosť, že ukrajinský prezident je „otvorený rokovaniam o spravodlivom mieri“.

Biden v telefonickom rozhovore zdôraznil, že Spojené štáty poskytnú Ukrajine balík pomoci, vrátane 53 miliónov dolárov (50 miliónov eur) na opravu energetickej infraštruktúry prisľúbených už v novembri a muníciu a vybavenie v hodnote ďalších 275 miliónov dolárov (261 miliónov eur).

Zelenskyj poďakoval Bidenovi za bezpečnostnú pomoc a dodal, že ich diskusia bola „plodná“, pričom sa týkala aj „ďalšej obrannej spolupráce, ochrany a údržby ukrajinského energetického sektora“.

Biden privítal Zelenského „otvorenosť rokovať o spravodlivom mieri, založenom na základných princípoch obsiahnutých v Charte OSN“. Dodal, že Biely dom netlačí Ukrajinu do rokovaní s Ruskom a je na Zelenskom kedy a ako nadviazať rokovania.

Macron a Zelenskyj hovorili o pripravovaných konferenciách na podporu Ukrajiny

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v nedeľu telefonicky hovoril s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským o príprave konferencie na podporu Ukrajiny, ktorá sa má konať v utorok v Paríži.

Obaja lídri o svojom telefonáte informovali prostredníctvom sociálnych sietí, uviedla spravodajská televízia BFM.

Macron na sieti Twitter špecifikoval, že so Zelenským diskutovali o dvoch konferenciách, ktoré Francúzsko organizuje v utorok. V prípade prvej ide o medzinárodné podujatie zamerané na uspokojenie potrieb Ukrajiny na prekonanie zimy. Aktérmi druhej konferencie budú francúzske spoločnosti, ktoré sa podieľajú na obnove Ukrajiny.

Ukrajinský prezident vo svojom statuse informoval, že „v predvečer virtuálneho summitu G7 a podpornej konferencie v Paríži“ s Macronom počas telefonátu zosúladili svoje postoje a diskutovali o realizácii desaťbodového mierového plánu, ale aj o obrannej spolupráci a energetickej stabilite.

Spomínaný desaťbodový plán Zelenskyj predstavil v polovici novembra na summite G20 na indonézskom ostrove Bali.

Zelenského plán zahŕňa jadrovú a potravinovú bezpečnosť, osobitný tribunál pre ruské vojnové zločiny a konečnú mierovú dohodu s Moskvou. Zelenskyj okrem iného vyzval politikov z G20, aby použili všetok svoj vplyv a primali Rusko, „aby upustilo od jadrovej hrozby“, a zaviedli cenový strop na energie importované z Ruska.

Agentúra AFP spresnila, že Zelenskyj vystúpi na parížskej konferencii o obnove Ukrajiny prostredníctvom videozáznamu. Ukrajinu na nej bude reprezentovať premiér Denys Šmyhaľ.

Podľa Elyzejského paláca sa na tomto podujatí zúčastnia „hlavy štátov, predsedovia vlád a ministri“ zo 47 krajín, ako aj generálny tajomník OSN António Guterres.

Konferencia sa koná krátko po tom, ako Emmanuel Macron začiatkom decembra v rozhovore s francúzskou televíziou TF1 naznačil, že v rámci budúcich rokovaní o ukončení vojny na Ukrajine bude potrebné dať Rusku bezpečnostné záruky.

Militantní vojnoví štváči z Ukrajiny a Pobaltia netúžia po mieri

Niektoré ukrajinské osobnosti a východoeurópski lídri vyjadrili podráždenie a dokonca aj otvorený nesúhlas s týmito Macronovými výrokmi. Podľa Kyjeva či Pobaltia je to Moskva, kto by sa mal po ukončení invázie zaručiť Európe.

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok v Biškeku vyhlásil, že Rusko je otvorené a pripravené na dohody s Ukrajinou, no po vyjadreniach nemeckej exkancelárky Angely Merkelovej o minských dohodách „rozmýšľa, s kým má do činenia“. Putin poukázal aj na otázku dôvery, ktorá momentálne „je takmer na nule.“

Rusko interpretovalo vyjadrenia Merkelovej v jej rozhovore pre týždenník Die Zeit tak, že mierový plán z Minska bol uzavretý len preto, aby Ukrajina získala čas na zbrojenie a prípravu na vojnu s Ruskom.

Merkelová pritom v zmienenom rozhovore, zverejnenom vo štvrtok, doslovne uviedla: „Minské dohody z roku 2014 boli pokusom poskytnúť Ukrajine čas. Tento čas krajina využila aj na to, aby sa stala silnejšou – ako môžeme dnes vidieť.“

Podľa Merkelovej mohol Putin ľahko ovládnuť Ukrajinu už začiatkom roku 2015. „Veľmi pochybujem, že by štáty NATO vtedy mohli urobiť toľko, koľko robia teraz, aby pomohli Ukrajine,“ skonštatovala nemecká exkancelárka.

Zdroj: pluska.sk / trend.sk / dnes24.sk


.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Redakcia SN

Recent Posts

Maďarsko zablokovalo rezolúciu Rady Európy o Zelenského „mierovom pláne“

Maďarsko vetovalo ( a tým aj zablokovalo) rezolúciu Rady Európy o Ukrajine, pretože návrh dokumentu…

8 hodín ago

Atentátnik ide do väzby

Stav premiéra Roberta Fica je stabilizovaný a ostáva vážny, no je pri vedomí. O návrhu…

8 hodín ago

„Slušnoľudia“ pokračujú! NAKA obvinila osobu, ktorá sa vyhrážala ministrovi Eštokovi.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil z nebezpečného vyhrážania jednu osobu, ktorá mala poslať výhražnú…

8 hodín ago

VIDEO: „Zranenenie premiéra Fica je extrémne bolestivé. Pri atentáte ho zasiahli štyri strely a spôsobili mu rozsiahle zranenia.

Dve z nich boli ľahkého charakteru, jedno stredné a jedno veľmi ťažké,“ informoval vicepremiér Kaliňák o aktuálnom…

8 hodín ago

Borrell priznal, že Západ má dvojaký meter, pokiaľ ide o Rusko a Izrael

Vysoký predstaviteľ EÚ Josep Borrell urobil v rozhovore pre „Foreign Policy“ niekoľko zaujímavých vyhlásení. Potvrdil nedostatok jednoty…

9 hodín ago

VIDEO: Atentát na Roberta Fica – Kam kráčaš Slovensko? Debata v rádiu InfoVojna s Andrejom Dankom, Ľubošom Blahom & Erikom Kaliňákom o rozdelenej spoločnosti.

O rozdelenej spoločnosti, ktorej sfanatizovaná časť, hecovaná progresívno-liberálnou opozíciou, ideologickými úderkami v systémových médiách, mimovládkami,…

10 hodín ago