svet

Západným spojencom dochádza munícia, ktorú by mohli dodávať Ukrajine, varoval šéf vojenskej komisie NATO. Biden sa medzitým snaží ubezpečiť spojencov na Západe o pokračujúcej podpore Ukrajiny

Aj námestník ministra Ozbrojených síl Spojeného kráľovstva James Heappey vo Varšave varoval, že zásoby vojenského materiálu sa zmenšujú.

Západným spojencom dochádza munícia, ktorú by mohli dodávať Ukrajine na obranu proti ruskej agresii, varoval počas Varšavského bezpečnostného fóra (WSF) admirál Rob Bauer.

Admirál Bauer, predseda Vojenskej komisie Severoatlantickej aliancie (NATO), ktorý je najvyšším vojenským predstaviteľom NATO, počas WSF vyhlásil, že je potrebné výrazne zvýšiť tempo produkcie munície. Príčinu jej nedostatku vidí v desaťročiach nedostatočných investícií do obrany.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

„Potrebujeme obrovské množstvo munície. Produkcia tesne pokrývajúca spotrebu, akú sme budovali posledných 30 rokov v rámci našich liberálnych ekonomík, má mnoho výhod, no nie je vhodná pre ozbrojené sily v čase vojny,“ vyhlásil holandský admirál Bauer.

Námestník ministra Ozbrojených síl Spojeného kráľovstva James Heappey vo Varšave varoval, že zásoby vojenského materiálu sa zmenšujú a naliehal na spojencov, aby do obrany skutočne investovali dohodnuté dve percentá HDP.

„Ak do obrany neinvestujeme dve percentá HDP vtedy, keď v Európe zúri vojna, kedy to urobíme? Je verejným tajomstvom, že nie všetci členovia NATO investujú do obrany dve percentá HDP, no dve percentá majú byť minimom, nie maximom,“ uviedol Heappey.

Švédsky minister obrany Pol Jonson podporil myšlienku navyšovania priemyselných kapacít na výrobu munície dodávanej Ukrajine aj na zvýšenie jej skladových zásob.

Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva napríklad uviedlo, že od začiatku ruského útoku vo februári 2022 Ukrajine dodalo už 300.000 delostreleckých granátov a ďalšie desaťtisíce sú na ceste. Ministerstvo zahraničných vecí USA vyhlásilo, že za zhruba rovnaké obdobie Ukrajine dodalo viac ako dva milióny kusov štandardnej delostreleckej munície kalibru 155 mm.

Ukrajina však denne spotrebuje ďalšie tisíce kusov munície a západné krajiny majú problém vyrobiť množstvo schopné pokryť dopyt, aj napriek pokusom o navýšenie produkcie. Analytici uvádzajú, že príslušné výrobné kapacity dokáže lepšie zvyšovať Rusko.


Biden sa snaží ubezpečiť spojencov o pokračujúcej podpore Ukrajiny

Americký prezident Joe Biden absolvoval v utorok telefonát s poprednými spojencami Spojených štátov s cieľom koordinovať podporu pre Ukrajinu. Telefonát sa uskutočnil niekoľko dní po tom, ako Kongres schválil dočasný vládny zákon o výdavkoch, ktorý nezahŕňa pomoc Ukrajine. Tá totiž zostáva pálčivou témou najmä pre konzervatívnych kongresmanov.

Podľa americkej spravodajskej televízie CNN o tom v utorok informoval Biely dom. Podrobnosti o diskusii a o tom, či počas telefonátu boli prijaté nejaké rozhodnutia, nateraz nie sú k dispozícii, doplnila CNN.

Biden podľa tohto zdroja hovoril s predsedami vlád Británie, Kanady, Talianska a Japonska: Rishim Sunakom, Giorgiou Meloniovou a Fumiom Kišidom, prezidentmi Rumunska a Poľska – Klausom Iohannisom a Andrzejom Dudom, s francúzskou ministerkou zahraničných vecí Catherine Colonnaovou, nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom, ako aj šéfkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a predsedom Európskej rady Charlom Michelom.

Podľa poľského prezidenta Andrzeja Dudu Biden počas rozhovoru ubezpečil svojich partnerov, že Spojené štáty budú naďalej podporovať Ukrajinu.

„Uistil nás, že podpora Ukrajine, najmä vojenská, pokračuje. Povedal, že túto podporu bude hľadať v Kongrese,“ povedal Duda na tlačovej konferencii.

Obe komory amerického Kongresu minulú sobotu – po približne 11 hodinovej debate – schválili návrh zákona o dočasnom financovaní americkej vlády na nasledujúcich 45 dní. Vyhli sa tak znefunkčneniu niektorých federálnych inštitúcií.

Schválený zákon však v dôsledku kompromisu medzi republikánmi a demokratmi neobsahuje nijakú pomoc Ukrajine. Prezident Biden v tejto súvislosti obvinil republikánov z hrania politických hier.

Zdroj: spravy.rtvs.sk / cas.sk


.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Redakcia SN

Recent Posts

Vypukne jadrová vojna na Ukrajine?

Už dlhšiu dobu registrujem v mediálnom mainstreame, že sa Rusko chystá použiť taktické jadrové zbrane na…

51 minút ago

“Čo sme si, to sme si, pomerme sa?” –  Nie s aktérmi politického džihádu v Slovensku

V stredu 15. mája tohto roku sa stalo niečo, čo sa nám mnohým ani v…

55 minút ago

Hodili nás cez palubu? Prístup k bezpečnosti od našich partnerov je diskutabilný

Je zaujímavé, že prístup k otázke bezpečnosti od našich partnerov je veľmi diskutabilný. Mám na…

57 minút ago

Kedy sa situácia na Slovensku upokojí? Najprv prísnejšia politika voči silám, ktoré neprajú štátnosti

Bohužiaľ, nie hneď. Najprv musí dôjsť k prísnejšej politike voči silám, ktoré neprajú štátnosti. Až neskôr…

59 minút ago

Analytik varuje USA pred nebezpečným krokom Západu proti Rusku: „Vtiahne vás to do vojny“

RS: Vyslanie západných inštruktorov na Ukrajinu povedie k vojne medzi Ruskom a NATO Vystúpenie inštruktorov…

1 hodinu ago

Putinov strategický omyl

Chyba sa začala roky pred februárom 2022. Putin si neuvedomil, že USA pripravujú zvrhnutie ukrajinskej…

1 hodinu ago