svet

„Zakázané knihy“: Zvýšili sa o 33 % za posledný školský rok, potláčajú vyučovanie, zastrašujú pedagógov

Florida predbehla Texas s väčšinou kníh zakázaných na verejných školách medzi štátmi

Podľa novej správy PEN America sa počet zákazov verejných školských kníh v celej krajine v školskom roku 2022-23 v porovnaní so školským rokom 2021-22 zvýšil o 33 percent. „ Zakázané v USA: The Mounting Pressure to Censor “ poukazuje na neúmerný počet zákazov vyskytujúcich sa na Floride – kde sa v školskom roku 2022-2023 uskutočnilo viac ako 40 percent všetkých zákazov kníh – a ukazuje, ako štátna legislatíva a koordinované nátlakové kampane od miestne skupiny a jednotlivci spôsobili masové obmedzenia prístupu k literatúre.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Odkedy PEN America začala v júli 2021 sledovať zákazy verejných školských kníh, organizácia zaznamenala takmer 6 000 prípadov zakázaných kníh.

To zahŕňa 3 362 zákazov kníh týkajúcich sa 1 557 jedinečných titulov počas školského roka 2022-23, čo má vplyv na prácu 1 480 autorov, ilustrátorov a prekladateľov.

Príčinou týchto trendov je viacero. Počas uplynulého školského roka sa nejasne formulovaná štátna legislatíva a miestne a národné advokačné skupiny zblížili a tlačili na okresy, aby odstránili viac kníh z prístupu študentov. Strach z trestov, právnej zodpovednosti a trestných trestov eskaluje zákazy kníh do nových výšin.

„Poplatok za hnutie za zákaz knihy sa zhoršuje. Viac detí stráca prístup ku knihám, viac knižníc vyťahuje autorov z regálov a odporcovia slobodného prejavu sa snažia viac ako kedykoľvek predtým uplatniť svoju moc nad študentmi ako celkom,“ povedala Suzanne Nossel, generálna riaditeľka PEN America .

Tí, ktorí sa usilujú o potláčanie príbehov a myšlienok, menia naše školy na bojiská, znásobujú postpandemickú stratu učenia, vyháňajú učiteľov z triedy a odopierajú našim deťom radosť z čítania. Tým, že tieto zákazy zbavujú nastupujúcu generáciu slobody čítania, ničia základy našej demokracie

Tento rok Florida prekonala Texas, pretože má najviac kníh vytiahnutých z políc. Zákony a taktiky, ktoré sa objavili v Slnečnom štáte, sa replikujú aj inde. Jazyk takzvaného zákona „Don’t Say Gay“, ktorý vznikol na Floride, bol napodobnený v Iowe, kde nejasnosť a nedostatok štátnych pokynov podobne viedli školské obvody k zákazu kníh. Book Looks , webová stránka vytvorená členkou Moms for Liberty z Floridu na podporu cenzúry kníh, bola široko používaná na zákaz kníh, od Pensylvánie po Virgíniu .

Stále sa rozširuje aj škála snáh o obmedzenie vyučovania či zastrašovanie pedagógov. Eskalácia zákazov kníh – v kombinácii s rozširovaním legislatívnych snáh obmedziť vyučovanie o témach ako rasa, pohlavie, americká história a LGBTQ+ identity, ako aj nárast mandátov „zastrašovania vo vzdelávaní“ , ktoré si vyžadujú rušivé monitorovanie učiteľov a knihovníkov – predstavujú vážnu hrozbu pre slobodu čítania a vzdelávania v školách po celej krajine.

PEN America tvrdí, že tieto snahy sú súčasťou prebiehajúcej celoštátnej „Ed Scare“ – kampane na podnecovanie úzkosti a hnevu s konečným cieľom potlačiť slobodu prejavu vo verejnom vzdelávaní.

Medzi ďalšie hlavné zistenia patria:

  • PEN America zaznamenal 1 406 prípadov zákazu kníh na Floride, nasledovalo 625 zákazov v Texase, 333 zákazov v Missouri, 281 zákazov v Utahu a 186 zákazov kníh v Pensylvánii. Tieto prípady sú prípadmi, keď knihy boli zakázané z tried alebo knižníc, alebo oboje, alebo boli zakázané až do vyšetrovania, podľa definícií PEN America.
  • Viac ako 75 percent zakázaných kníh sú knihy pre mladých dospelých, knihy pre strednú triedu, kapitoly alebo obrázkové knihy – inými slovami, knihy špeciálne napísané a vybrané pre mladšie publikum.
  • Z 3 362 kníh zakázaných v tomto roku bolo 1 263 zakázaných v triedach a školských knižniciach, v minulom roku to bolo len 333 kníh v tejto kategórii. V porovnaní s minulým školským rokom to predstavuje nárast o takmer 400 percent.
  • Takmer polovica všetkých zákazov kníh (48 percent) počas školského roka 2022-23 sa týka násilia alebo fyzického zneužívania, vrátane kníh, ktoré zahŕňajú sexuálne útoky; 30 percent zahŕňa farebné postavy a témy rasy a rasizmu; 30 percent predstavuje LGBTQ+ identity; a šesť percent zahŕňa transrodovú postavu.
  • V 153 školských obvodoch v celej krajine, ktoré zakázali knihu počas školského roka 2022-23, má 124 (81 percent) pobočku alebo miestnu pobočku v blízkosti jednej alebo viacerých z troch najvýznamnejších národných skupín, ktoré presadzujú zákaz kníh – mamičky za Sloboda, občania brániace slobodu a práva rodičov vo vzdelávaní. V týchto okresoch došlo k 87 percentám (2 912) zákazov kníh.

Podľa Kasey Meehanovej, programovej riaditeľky PEN America’s Freedom to Read a hlavnej autorky správy, „Hyperbolická a zavádzajúca rétorika naďalej podnecuje strach z typov kníh v školách. A predsa, 75 percent všetkých zakázaných kníh je špeciálne napísaných a vybraných pre mladé publikum. Florida nie je anomáliou – poskytuje návod pre ostatné štáty, aby ho nasledovali. Študenti už mesiace používajú svoje hlasy, aby odolávali koordinovanému úsiliu potlačiť vyučovanie a učenie sa o určitých príbehoch, identitách a histórii; je čas, aby sme nasledovali ich vedenie.”

Jedným z pozitívnych trendov zdôraznených v správe je pokračujúci rast študentov odmietajúcich zákazy kníh v celej krajine. Odpor mládeže voči zákazu kníh v mnohých školských štvrtiach zahŕňal protesty , prejavy na zasadnutiach školskej rady a zakladanie národných organizácií , ktoré sa venujú obrane prístupu k literatúre v školách.

Táto správa rozširuje prácu PEN America dokumentujúcu šírenie vzdelávacej cenzúry v amerických školách a ukazuje rýchly vývoj a zintenzívnenie zákazu kníh v celej krajine od správy o zákaze kníh z apríla 2023, ktorá zdokumentovala 1 477 prípadov zákazu kníh v prvom polovici školského roka 2022/23.

Autor John Green, ktorého kniha Hľadá sa Aljaška bola podľa správy treťou najviac zakázanou na amerických školách.

„Hoci ma povzbudzuje práca PEN America na ochrane slobody prejavu a intelektuálnej slobody, je sklamaním vidieť taký prudký nárast zákazov a obmedzení kníh. Mali by sme dôverovať našim učiteľom a knihovníkom, že robia svoju prácu. Ak máte svetonázor, ktorý môže kniha zrušiť, tvrdil by som, že problém nie je v knihe.“

PEN America definuje zákaz školskej knihy ako akékoľvek opatrenie prijaté proti knihe na základe jej obsahu a v dôsledku výziev zo strany rodičov alebo komunity, administratívnych rozhodnutí alebo v reakcii na priame alebo hroziace kroky zo strany zákonodarcov alebo iných vládnych úradníkov, ktoré vedú k predtým prístupná kniha je buď úplne odstránená z dostupnosti pre študentov, alebo kde je prístup ku knihe obmedzený alebo obmedzený.

skspravy

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Redakcia SN

Recent Posts

Nemeckí politici zošaleli – chcú spustiť paľbu z územia Nemecka

Načo dodávať protiraketové systémy Ukrajine, keď ruské rakety môžeme likvidovať aj z územia Nemecka? Tak…

4 hodiny ago

Český prezident sa vzdá členstva Ukrajiny v NATO výmenou za bezpečnosť

Ukrajinské orgány pravdepodobne nezískajú kontrolu nad stratenými územiami – povedal český prezident Petr Pavel v…

4 hodiny ago

Škola mediální manipulace: O emocionálně přesvědčivých fotografiích

Fotografie jsou nejmocnější zbraně na světě. Lidé jim věří, ale fotografie lžou. To napsal autor…

5 hodín ago

Šéf vplyvného britského priemyselného konglomerátu žiada britskú vládu, aby zákaz predaja spaľovacích áut odložila.

Jim Ratcliffe poukazuje na vyhasnutý dopyt po elektromobiloch. „Elektromobil je skvelý pre krátke lokálne jazdy,…

5 hodín ago

Evropský problém zvaný Německo je zpátky

Poslední vývoj ukazuje, že Německo se přes všechny snahy nedokázalo vyrovnat s temnými historickými přízraky.…

5 hodín ago

Larry Johnson: Od Zelenského sa odvracajú aj neonacisti – vidia, že bez Zalužného sa situácia zhoršila

V poslednom čase začali so Zelenským prejavovať nespokojnosť aj tí najhorlivejší zástancovia vojny s Ruskom.…

5 hodín ago