svet

Významný americký novinár: Toto sú dôvody, prečo USA a Západ nechcú, aby ich občania navštevovali Rusko!

Renomovaný USA žurnalista Varoli: Dôvody, prečo USA a Západ nechcú, aby ich občania navštevovali Rusko! Toto je najlepší a najobjektívnejší opis súčasného Ruska, aký som kedy čítal od experta zo Západu. USA novinár John Varoli viac rokov publikoval z Ruska pre New York Times, Reuters a Bloomberg a krajinu veľmi dobre pozná.

Musel však už pred niekoľkými rokmi prestať pre tieto systémové médiá pracovať, lebo jeho názory už neboli v súlade s ich jednostranným a protiruským spravodajstvom. Nedávno bol prvýkrát po rokoch v Rusku a sprevádzali ho aj niekoľkí priatelia a kolegovia.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Medzičasom je už späť v USA a o svojej ceste napísal obsiahly článok, ktorý je mimoriadne fascinujúci najmä tým, že ukazuje Rusko objektívne a vecne, a tým aj v úplne inom svetle, ako o ňom klame západný mainstream.

Varoli v ňom skvele analyzuje aj to, prečo Biden a jemu podobní nechcú, aby Američania navštívili Rusko.

Každé jeho slovo v ňom potvrdili aj tí, ktorí ho v Rusku sprevádzali.

Tu sú jeho slová:

„Západné vnímanie Ruska je založené na totálnej propagande zahalenej klamstvami a hromadami dezinformácií. Ako teda vyzerá skutočné Rusko? Išiel som to tam zistiť. Výsledky boli pozitívne šokujúce.

V snahe podporiť liberálnu globalistickú vojnovú mašinériu veľké západné médiá nehanebne vymýšľajú svoje spravodajstvo o Rusku, krajine, ktorú nenávidia pre jej nezlomnú a húževnatú obranu národnej suverenity a tradičných hodnôt.

Podľa západných mediálnych klamstiev sa v Rusku žije podobne ako v Severnej Kórei – chudoba je rozšírená a pod tlakom sankcií hrozí ekonomický kolaps. Tajná polícia neustále prečesáva tmavé, prázdne ulice a hľadá nešťastné obete, ktoré by odvliekli do otrockých pracovných táborov; Kremeľ svojvoľne napáda susedné štáty, aby obnovil sovietske impérium; a každý Rus chce utiecť na Západ.

Médiá USA šíria o Rusku len dezinformácie a lži

Táto dezinformácia je taká všadeprítomná a do zblbnutia opakovaná, že aj tie najvzdelanejšie a najbystrejšie mysle na Západe môžu padnúť pod jej vplyv.

V USA je málo dôveryhodných nezávislých médií a odborných zdrojov a väčšina Američanov nemá čas a ani schopnosti na vytvorenie si vlastného názoru.

Dokonca aj ja som mal pochybnosti a som takmer zrušil svoju cestu, pretože som bol bombardovaný správami od ľudí, ktorí ma chceli presvedčiť, že “Putin ma unesie” a bude ma chcieť vymeniť“ za Rusov zadržiavaných v amerických väzniciach.

Napokon som sa rozhodol, ale aj tak s trochou strachu som nastúpil do lietadla a o deň som sa ocitol na ruských hraniciach. Bola to moja prvá návšteva po piatich rokoch. Namiesto klamstiev a dezinformácií, ktoré som o Rusku počúval v USA však moja cesta mi odhalila krajinu s pulzujúcou občianskou spoločnosťou, kde ľudia majú oveľa viac slobody, ekonomických príležitostí a sociálnej ochrany ako my na Západe.

Ruské сestá sú oveľa bezpečnejšie ako mestá v USA

Cestoval som dva týždne po piatich regiónoch – Leningradskej oblasti, Petrohrade, Novgorodskej oblasti, Moskovskej oblasti a Moskve. Videl som život v provinčných aj veľkých mestách a voľne som sa rozprával so širokým spektrom ľudí. Cestoval som podľa vlastného plánu a býval som v štvrtiach, nie v hoteloch.

Okrem vypočúvania na ruských hraniciach kvôli môjmu americkému pasu ma potom ani raz neoslovili, nezatkli, nesledovali a ani ma neobťažovali žiadne ruské tajné služby. Ruské mestá majú osobitnú atmosféru slobody a bezpečnosti; niečo, čo by ste nikdy nepovedali o mestách v USA.

Aj keď som tam bol teraz v marci, keď bolo nepríjemné počasie a Rusi stále zápasili so zimným útlmom, zistil som, že ľudia sú mimoriadne vrúcni, benevolentní, úctiví a priateľskí.

Násilie, arogancia, nespokojnosť a hnev, ktoré charakterizovali život v Rusku, keď som tam žil v rokoch 1992 až 2012, sa výrazne znížili. Čo sa stalo za posledných 12 rokov, že to spôsobilo taký rozdiel?

Najmä keď sa USA v tom istom období ocitli v zostupnej špirále násilia, sporov, nenávisti a kolektívneho šialenstva.

Rusko nie je dokonalé. Ako každá iná krajina má celý rad problémov. Životná úroveň v provinčných mestách stále zaostáva za porovnateľnými mestami v Európe a Spojených štátoch. Celkovo sa však Rusko uberá správnym smerom, čo sa nedá povedať o Západe, ktorý sužujú narastajúce sociálne spory a hroziaca finančná katastrofa.

Pravoslávne kostoly sú plné. Na rozdiel od USA a Európy, ktoré budujú „progresívne“ spoločnosti založené na sekulárnej, totalitnej ideológii, som videl, ako Rusi prejavovali úprimný, oddaný náboženský postoj, navštevovali miesta bohoslužieb aj počas pracovných dní a celkovo dodržiavali morálny kódex aj v každodennom živote.

Dokonca aj v Moskve a Petrohrade boli kostoly preplnené, čo bolo veľmi neočakávané. Obyvatelia miest na celom svete majú vo svojom živote často malý priestor pre náboženstvo. Ale v Rusku to tak nie je. Moskva napĺňa svoju prezývku „tretí Rím“ a centrálne mesto kresťanstva.

S priateľmi som navštívil hrob svätého Sergeja v kláštore Najsvätejšej Trojice v Moskovskej oblasti. Veriaci vytvorili dlhý rad, aby sa priblížili k hrobu svätca. V boji so Západom sú ruské kláštory „tajnými zbraňami“ krajiny.

Žiadne zariadenie vyvinuté vojenským priemyslom NATO nedokáže prekonať duchovnú silu ruských kláštorov a ich veriacich.

Na rozdiel od Zelenského Ukrajiny, kde bola pôvodná pravoslávna cirkev zakázaná, kňazi boli väznení a kostoly a kláštory vyhadzované do vzduchu, tak v Rusku prekvitá náboženská sloboda.

Tradičné viery sú chránené pred opovrhovaním, výsmechom a prenasledovaním, ktorým často čelia na Západe.

Žiadne protiamerické zmýšľanie – na rozdiel od štvavej antiruskej propagandy u nás, v USA

Hoci v Rusku bolo a je (plne oprávnene) veľa kritiky násilnej a nezákonnej zahraničnej politiky Bieleho Domu, nestretol som sa so žiadnym nepriateľstvom voči americkému ľudu; nedošlo k najmenšiemu incidentu. V skutočnosti sa mnohí Rusi naďalej učia angličtinu, sledujú americké zábavné programy a počúvajú našu hudbu.

Porovnajte to s tým, že my sme v USA zrušili všetko, čo súvisí s Ruskom a jeho kultúrou.

Hoci som občanom krajiny, ktorá teraz podporuje terorizmus a podnecovala a podnesuje brutálnu vojnu proti Donbasu a Krymu, tak Rusi voči mne neprechovávali žiadne zlé pocity. Keď som žil v 90. rokoch v Rusku, keď boli oficiálne vzťahy priateľskejšie, stretával som sa s oveľa viac protiamerickými náladami.

Na tejto mojej ceste po ruskej krajine sa Rusi všemožne snažili pomôcť mi, ako len mohli; boli pohostinní, priateľskí a ústretoví. Ako možno vysvetliť takéto humánne a osvietené postoje? Možno to súvisí so zbožnosťou ruského ľudu, s jeho hlbokým pochopením sily milosrdenstva, lásky a odpustenia a s názorom, že jednotlivci by nemali niesť zodpovednosť za hriechy svojej vládnucej triedy.“

Toto je najlepší a najobjektívnejší opis súčasného Ruska, aký som kedy čítal od experta zo Západu. USA novinár John Varoli viac rokov publikoval z Ruska pre New York Times, Reuters a Bloomberg a krajinu veľmi dobre pozná.

Stúpajúca životná úroveň:

Ruská ekonomika je na vzostupe a ľudia dnes žijú oveľa lepšie ako pred rokom 2000, keď sa prezidentom stal Vladimir Putin. Nezamestnanosť je tesne nad 2,5 percenta a inflácia je pod kontrolou. Úrokové sadzby sa však pohybujú v pásme 17 percent, čo spomaľuje ďalší ekonomický rast.

Putinova vláda ale prijala konkrétne politické rozhodnutia, ktoré zlepšili kvalitu života.

Patrí medzi ne jeho energické úsilie o zlepšenie presadzovania práva, obnovenie verejnej bezpečnosti a čoraz účinnejšie eliminovanie organizovaného zločinu a zovretia, ktoré kedysi mali nad ruskou ekonomikou liberálni oligarchovia. V 90-tych a 2000-tych rokoch oligarchovia odčerpali stovky miliárd dolárov z národného bohatstva, väčšinou prostredníctvom predaja surovín, a potom peniaze ukryli v zahraničí.

Dodnes môžem osobne menovať ruských gangstrov, ktorí utiekli pred spravodlivosťou z Moskvy a našli vrelé privítanie v USA. To je dôvod, prečo niektorí exiloví oligarchovia nemôžu odpustiť Putinovi a naďalej financujú takzvané „opozičné osobnosti“, ako bol napríklad zosnulý americký aktivista Alexej Navaľnyj.

Keď hovorím o zvyšovaní životnej úrovne v Rusku, tak nemyslím len materiálny blahobyt. Je potrebné zvážiť aj nemateriálne hodnoty, ako napríklad život v krajine, kde vláda chráni a podporuje národné kultúry, tradičné hodnoty a suverenitu. To je určite hlavný faktor optimizmu, ktorý som cítil v Rusku.

Živé a otvorené diskusie v Rusku

Každý, s kým som hovoril, od priemerného človeka na ulici až po tých, ktorých som stretol na podujatiach, preukázal výnimočnú intelektuálnu zvedavosť a schopnosti. Ľudia boli otvorení, radi diskutovali a debatovali. Preukázali vysokú úroveň vedomostí o svojej krajine a o svete.

Prednášal som na Technickej univerzite v Petrohrade, kde prebiehali zaujímavé diskusie so študentmi, z ktorých niektorí nesúhlasili s politikou Ruska. Nikto sa nebál. Rozhovory boli živé a bez zábran. Neexistovala žiadna „tajná polícia“ pripravená zaútočiť, ako to často býva na amerických univerzitách.

Prevažná väčšina Rusov úprimne podporuje prezidenta Putina, ako ukazujú nedávne voľby.

Existujú dva hlavné dôvody jeho obrovskej popularity: Zastavil rozpad Ruska v 90. rokoch a jeho politika urobila z krajiny oveľa lepšie miesto pre život.

Zúčastnil som sa aj niekoľkých diskusných relácií v národnej televízii, kde sme diskutovali o geopolitike. Bol som prekvapený, že televízny moderátor vždy prezentoval americkú verziu udalostí a dokonca ukázal západné médiá, aby publikum jasne pochopilo obe strany, nielen ruský pohľad.

Potom viacerí z nás diskutovali a analyzovali danú tému. Nikto sa ma nikdy nesnažil cenzúrovať, ovládať, alebo nútiť, aby som povedal určité veci a iné zas nie. A niektoré diskusné relácie sa vysielali naživo – čo ukazuje, koľko slobody umožňujú ruské médiá.

Biely Dom sa bojí Američanov cestujúcich do Ruska. Prečo?

Pretože nechce, aby sme poznali pravdu o tom, ako sa Putinovi podarilo urobiť Rusko silnejším, lepším a bohatším, ako chránil národnú kultúru a jej tradície – všetko, čo by väčšina Američanov chcela vidieť od svojej vlastnej vlády.

Z tohto dôvodu Ministerstvo zahraničných vecí USA klasifikovalo Rusko ako „riziko úrovne 4 – NECESTOVAŤ“. John Kirby, hovorca Národnej bezpečnostnej rady Bieleho Domu, povedal:

„Ak ste občanom USA, vrátane dvojitého občianstva, žijete v Rusku alebo cestujete do Ruska, mali by ste okamžite opustiť krajinu. Okamžite odíďte.”

Čo sa mňa týka, už teraz sa nemôžem dočkať opätovného návratu do Ruska. A mnohí Američania so mnou súhlasia. Rusko sa stalo cieľom amerických disidentov a utečencov a existujú súkromné ​​snahy o založenie dvoch „amerických dedín“ pri Moskve.

Crocus a ruská historická misia

Moju cestu do Ruska v posledný deň zatienili správy o ohavnom teroristickom útoku v Moskve. Vyšetrovatelia do značnej miery už dokázali, že za masakrom v Crocuse stáli ukrajinské spravodajské služby a s najväčšou pravdepodobnosťou im pomohol Západ.

Začiatkom tohto roka námestníčka ministra zahraničných vecí Victoria Nuland pohrozila Rusku „nepríjemnými prekvapeniami“, zatiaľ čo predseda Zboru náčelníkov štábov generál Mark Miley sa vyhrážal:

„Nemal by existovať žiadny Rus, ktorý by išiel spať bez toho, aby sa neobával, či nepríde niekto uprostred noci a nepodreže mu hrdlo, keď spí.“

Spojené štáty a NATO ako celok nesú zodpovednosť za teroristické útoky prinajmenšom preto, že v posledných dvoch rokoch podnecovali nenávisť voči Rusom prostredníctvom dezinformácií a vyzbrojovaním režimu v Kyjeve, a pretože CIA aktívne podporovala Ukrajincov a ich tajnú políciu pri páchaní teroristických útokov a iných trestných činov.

Teroristický útok v Crocus City je bodom zlomu. Je to klinec do rakvy kyjevského režimu a možno aj NATO. Útok len posilnil ruské odhodlanie. Len minulý týždeň ruské letectvo ochromilo veľkú časť ukrajinskej energetickej infraštruktúry a prebieha pátranie po agentoch jeho spravodajských služieb zodpovedných za rôzne teroristické útoky.

A aby som nezabudol, lebo aj to je veľmi dôležité – jedlo.

Ruské jedlo je fantastické. Je prirodzené, čerstvé, skvelé, rôznorodé.

Myslím si, že je to dôsledok prísnej vládnej regulácie ponuky potravín a kvality surovín a spôsobov prípravy – niečo, čo v Spojených štátoch takmer neexistuje.

Rusi viac ako kedykoľvek predtým veľmi dobre chápu, že bojujú o prežitie proti obrovskej koalícii asi 50 nepriateľských krajín, ktorá už dávno je na ich hraniciach a ich takmer obkolesuje, aby pokračovala tam, kde Napoleon a Hitler zlyhali.

V mnohých ohľadoch by sme mohli liberálny globalistický útok Západu dokonca klasifikovať ako „duchovného dediča“ nacistického kultu smrti.

Nedávne udalosti jasne ukazujú, že sme sa posunuli mimo sféru obyčajného geopolitického súperenia medzi Východom a Západom. Teraz je to už len ďalšia epická vojna Ruska proti zlu zo Západu.

Ale posledných 210 rokov jasne ukazuje, že Rusko vždy vychádza ako víťaz.“

Toľko z pera tohto skvelého človeka z USA, ktorý doslova veľmi dôverne pozná Rusko, jeho históriu, jeho výnimočnú kultúru a jeho nesmierne hlboku a nádherne emocionálnu dušu, ktorá sa neobyčajným spôsobom zrkadlí najmä v prekrásnych ruských piesňach.

John sa pre toto všetko a ešte aj pre mnoho iného priam vrúcne zamiloval do Ruska i do jeho ľudí. A samozrejme ovláda veľmi dobre aj ich reč.

Keď som dočítal jeho riadky, tak som sa pristihol pritom, že moje oči boli plné sĺz – boli to slzy dojatia.

Spoznal som v priebehu rokov viacerých západných žurnalistov z Francúzska, Rakúska, Nemecka, Švajčiarska, Holandska i z južnej Ameriky, ktorí sa podobne ako John Varoli zamilovali do Ruska a nechali v ňom veľký kus svojho srdca.

Spomeniem aspoň troch z nich, boli to skvelé osobnosti s veľmi rozsiahlym intelektuálnym poznaním:

Hans Joachim Deckert, Gerd Ruge, Klaus Bednarz.

Všetci traja boli mojimi dobrými priateľmi a ako zahraniční korešpodenti prežili viac rokov v Rusku, naučili sa veľmi dobre rusky a publikovali o krajine nespočetné články a knihy.

Hans Joachim z Viedne, kam z Nemecka odišiel žiť, sa dokonca zaľúbil do Rusky z Moskvy a vzal si ju za manželku.

ZDROJ/ Zpracoval: Roman Bednár

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Elon Musk o „šialenstve“ rokovaní medzi Ukrajinou a USA

Ukrajinský ešteprezident Zelenskyj sa teší na novú, vraj "najsilnejšiu" obrannú zmluvu medzi USA a Ukrajinou.…

2 hodiny ago

Začne vstup európskych krajín do BRICS, Belehradom?

Čínsky prezident Si Ťin- Pching osobne vycestuje do Belehradu pozvať Srbsko do BRICS. Všetky kroky…

2 hodiny ago

Ruská odpoveď na americké ATACMS na Ukrajine bude rezolútna

USA a NATO pokračujú v eskalácii vojny na Ukrajine. Nie je tajomstvom, že Washington už…

3 hodiny ago

Zelenského „domáca úloha“. Musíš vyhrať!

Spojené štáty dali prezidentovi Zelenskému ultimátum. Podľa denníka The Financial Times, Washington požadoval, aby ukrajinský prezident…

3 hodiny ago

Podľa bandy bitkárov a sexuálnych predátorov sa „stačí ospravedlniť“

Mafii nás nepredajú, rovno nás zmlátia, prípadne zneužijú, hoci aj sexuálne. Zvláštny "hodnotový" svet neobyčajných…

3 hodiny ago

Matovič našiel spojencov a už zbierajú podpisy na odvolanie Dolinkovej

Opozičné PS, KDH a hnutie Slovensko spoločne zbierajú podpisy na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej…

3 hodiny ago