svet

Všetci sme v nebezpečenstve: Keď sa protivládne prejavy stanú „extrémizmom“

V čoraz väčšom počte prípadov vláda vyhlasuje vojnu tomu, čo by malo byť chránené politickým prejavom, kedykoľvek spochybňuje vládnu moc, odhaľuje korupciu vlády, odhaľuje vládne lži a povzbudzuje občanov, aby sa postavili proti mnohým nespravodlivostiam vlády.

V skutočnosti existuje dlhý a rastúci zoznam druhov prejavov, ktoré vláda (pozn. USA) považuje za dostatočne nebezpečné, aby sa dali varovať a podliehajú cenzúre, sledovaniu, vyšetrovaniu a stíhaniu: nenávistné prejavy, konšpiračné prejavy, vlastizradné prejavy, výhražné prejavy, poburujúce prejavy, radikálne prejavy. prejav, protivládny prejav, extrémistický prejav a pod.

Pre tých, ktorí veria v plné uplatnenie svojho práva na politické vyjadrenie, sa situácia ešte zhorší.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Skutočne, vládne obvinenia zo sprisahania proti Stewartovi Rhodesovi, zakladateľovi Oath Keepers, a niekoľkým jeho spolupracovníkom za ich údajnú účasť na nepokojoch v Kapitole 6. januára stavia pred súd celý koncept protivládneho politického prejavu.

Protivládne sprisahanie, ktoré bolo prijaté počas občianskej vojny na stíhanie separatistov, robí zločinom pre dvoch alebo viacerých jednotlivcov sprisahanie s cieľom „ zvrhnúť, potlačiť alebo zničiť násilím“ vládu USA , alebo proti nej viesť vojnu alebo postaviť sa proti nej násilím a pokúsiť sa zabrániť výkonu akéhokoľvek zákona.“

Je ťažké to dokázať a výsledky vlády neboli najlepšie . Je to už takmer desať rokov, čo sa vláda pokúsila vzniesť obvinenie zo vzpurného sprisahania – proti malej kresťanskej milícii obvinenej zo sprisahania zabitia policajta a napadnutia účastníkov jeho pohrebu s cieľom rozpútať občiansku vojnu – a prípad prehrala .

Hoci vláda dokázala preukázať, že Hutaree má silné protivládne názory , sudca vo veci US v. Stone rozhodol , že „[O]urážlivý prejav a sprisahanie s cieľom urobiť niečo iné, než násilne odolať pozitívnemu prejavu autority zo strany federálnej vlády nestačí na udržanie obvinenia z poburujúceho sprisahania .“

Bez ohľadu na to, či sú prokurátori schopní dokázať svoj prípad, že Rhodes a jeho stúpenci mali v úmysle skutočne zvrhnúť vládu, spätný úder pocíti široko ďaleko každý, koho politické názory možno označiť za „protivládne“.

Všetci sme v nebezpečenstve

V posledných rokoch vláda použila výraz „domáci terorista“  zameniteľne s výrazom „protivládny“, „extrémistický“ a „teroristický“ na označenie každého, kto by mohol spadať niekde do veľmi širokého spektra názorov, ktoré by sa mohli považovať za „nebezpečné“

Dôsledky sú také ďalekosiahle, že z takmer každého Američana s názorom na vládu alebo niekoho, kto pozná niekoho s názorom na vládu , robia extrémistu slovom, skutkom, myšlienkou alebo asociáciou.

Vidíte, vláde je jedno, či vy alebo niekto, koho poznáte, máte oprávnenú sťažnosť. Nezáleží na tom, či je vaša kritika opodstatnená. A určite je jedno, či máte právo prvého dodatku hovoriť pravdu k moci.

Vládu zaujíma, či to, čo si myslíte, hovoríte, zdieľate či konzumujete ako informácie, má potenciál spochybniť jej zovretie moci.

Prečo by inak FBI, CIA, NSA a ďalšie vládne agentúry investovali do firemných sledovacích technológií, ktoré dokážu dolovať ústavne chránený prejav na platformách sociálnych médií, ako sú Facebook, Twitter a Instagram?

Prečo by inak Bidenova administratíva prirovnávala tých, ktorí zdieľajú „ falošné alebo zavádzajúce príbehy a konšpiračné teórie a iné formy zavádzajúcich a nesprávnych informácií “ k teroristom?

Podľa bulletinu ministerstva vnútornej bezpečnosti o terorizme „[T]aktéri hrozieb sa snažia prehĺbiť spoločenské spory, aby zasiali nezhody a podkopali dôveru verejnosti vo vládne inštitúcie s cieľom podporiť nepokoje, ktoré by potenciálne mohli podnietiť násilnosti .

Podľa vlastnej definície vlády by boli zakladatelia Ameriky považovaní za domácich extrémistov pre silne nabitú rétoriku, ktorú použili pri zrode tohto národa.

Thomas Jefferson a Benjamin Franklin by sa určite dostali na zoznam sledovaných teroristov za to, že navrhli, aby Američania nielen vlastnili  zbrane, ale aby boli pripravení preliať krv, aby ochránili svoje slobody.

„Ktorá krajina si môže zachovať svoje slobody, ak ich vládcovia nie sú z času na čas varovaní, že ich ľudia zachovávajú ducha odporu? Nechajte ich vziať zbrane,“ vyhlásil Jefferson. Dospel tiež k záveru, že „strom slobody treba z času na čas osviežiť krvou vlastencov a tyranov“.

Franklin poznamenal: „Demokracia sú dvaja vlci a jahňa, ktorí hlasujú o tom, čo si dáme na obed. Sloboda je dobre vyzbrojený baránok, ktorý bojuje o hlasovanie!“

Thomas Paine, Marquis De Lafayette, John Adams a Patrick Henry by boli určite označení za domácich extrémistov za to, že nabádali Američanov, aby sa bránili proti vláde, ak porušuje ich práva.

„Povinnosťou vlastenca je chrániť svoju krajinu pred jej vládou,“ trval na svojom Paine.

„Keď vláda porušuje práva ľudu,“ varoval Lafayette, „povstanie je pre ľudí a pre každú časť ľudu najsvätejšie z práv a najnevyhnutnejšie povinnosti.

Adams varoval: „Ustálený plán pripraviť ľudí o všetky výhody, požehnania a konce zmluvy, podvrátiť základy ústavy, zbaviť ich všetkých podielov na tvorbe a vykonávaní zákonov, ospravedlní revolúciu.“

A kto by mohol zabudnúť na Patricka Henryho s jeho ultimátom: „Daj mi slobodu alebo mi daj smrť!“

Urobte si vlastný experiment s toleranciou vládnej reči, ktorá spochybňuje jej autoritu, a presvedčte sa sami: postavte sa na roh ulice – alebo v súdnej sieni, na zasadnutí mestskej rady alebo v univerzitnom areáli – a skúste odsúdiť vládu rétorika zakladateľov.

Predpokladám, že dlho nevydržíte, kým vás vyhodia, zavrú hubu, vyhrážajú sa vám zatknutím alebo vás prinajmenšom obvinia z toho, že ste radikál, výtržník, suverénny občan, konšpirátor alebo extrémista. Alebo možno dostanete len pokutu.

Deje sa to po celej krajine

Napríklad v Punta Gorda na Floride dostali dvaja politickí aktivisti pokutu 3 000 dolárov za vyvesenie protestných vlajok s politickými odkazmi, ktoré porušovali mestskú vyhlášku zakazujúcu nápisy, oblečenie a iné grafické zobrazenia obsahujúce slová, ktoré mesto považuje za „neslušné“.

obr.: koláže SKsprávy cez iStock

Počas prvého mesiaca od prijatia nového nariadenia bol Andrew Sheets políciou štyrikrát citovaný za porušenie nariadenia zobrazovaním fráz, ktoré zneli „ F@ #k Policing 4 Profit“, „ F@ #k Trump“ a „F@ #k Biden.“ Richard Massey bol citovaný za porušenie nariadenia tým, že vystavil nápis „ F@ #k Punta Gorda, snaží sa nezákonne zabiť slobodu prejavu“.

Na obranu týchto dvoch aktivistov Inštitút Rutherford napadol zákaz neslušného prejavu mesta Punta Gorda ako protiústavne vágny a ako porušenie záruk prvého dodatku pre politické prejavy, ktoré vláda nesmie cenzurovať ani trestať.

Vyhrali sme prvé kolo , pričom obvodný súd okresu Charlotte rozhodol proti mestu a poznamenal, že nariadenie bolo „navrhnuté tak, aby spôsobilo preventívne umlčanie rečníkov, ktorých správy majú nárok na ústavnú ochranu“.

Inými slovami, ako uznal súd, vyhláška bola jasne navrhnutá tak, aby zmrazila politické prejavy, ktoré sú chránené podľa prvého dodatku.

Vidíte, že právo na politickú slobodu prejavu je základom každej slobody.

Bez ohľadu na to, aké politické presvedčenie môže byť, každý Američan má právo prvého dodatku protestovať proti vládnym programom alebo politikám, s ktorými by nesúhlasil.

Právo nesúhlasiť s vládou a hovoriť proti nej je základnou slobodou.

Každý jednotlivec má právo hovoriť pravdu k moci použitím všetkých dostupných nenásilných prostriedkov.

Preto je prvý dodatok taký kritický. Dáva občanom právo slobodne sa vyjadrovať, pokojne protestovať, odhaľovať neprávosti vlády a kritizovať vládu bez strachu z odvety.

Američania každého druhu by si mali pamätať, že tí, ktorí spochybňujú motívy vlády, poskytujú nevyhnutný protipól tým, ktorí budú slepo nasledovať, kam sa politici rozhodnú viesť.

Nemusíme súhlasiť s každou kritikou vlády, ale musíme brániť právo všetkých jednotlivcov slobodne hovoriť bez strachu z trestu alebo hrozby vyhostenia.

Takto sloboda stúpa alebo klesá

Ako poznamenal komik Lenny Bruce, celoživotný zástanca slobody prejavu: „Ak nemôžete povedať ‚F@ #k‘, nemôžete povedať ‚ F@ #k‘ vláda.“

Bruce, sprostý, bystrý, neúctivý a neuveriteľne zábavný, bol jedným z najväčších šampiónov prvého dodatku, ktorý sa odvážil „ hovoriť nevysloviteľné “ o rase, náboženstve, sexualite a politike. Ako dosvedčuje spisovateľ Village Voice Nat Hentoff, Bruce bol „nielen paladinom slobody prejavu, ale aj stále prenikavým, zraňujúco veselým hovorcom pravdy pre mocných a samoľúbych “.

Bruce zomrel v roku 1966, ale nie skôr, ako bol odsúdený za údajnú obscénnosť za to, že spochybňoval skryté predsudky svojho publika oháňaním sa nespomenuteľnými slovami, ktoré, ak by ste ich vyslovili dnes, by vás nielen ostrakizovali, ale mohli by vás aj zatknúť a obviniť zo zločinu z nenávisti.

Hentoff, ktorý svedčil na Bruceovu obhajobu v jeho procese, spomína, že Lenny zvykol hovoriť: „Chcel som, aby ľudia kopali, je lož. Niektoré slová boli potlačené, aby lož pokračovala. Ale ak ich urobíte , mali by ste byť schopní vysloviť slová.“

Za viac ako 50 rokov od Bruceovej smrti sa toho veľa nezmenilo. V skutočnosti sa to zhoršilo.

Dnes máme do činenia s vládou, ktorá chce potlačiť nebezpečné slová – slová o jej bojujúcom impériu, slová o zaberaní pôdy, slová o militarizovanej polícii, slová o jej zabíjaní, otravách a korupcii – s cieľom zachovať jej klamstvá.

To, čoho sme svedkami, je národ, ktorý sa nervovo zrúti kvôli tomuto rastúcemu napätiu medzi našou čoraz neudržateľnejšou realitou a klamstvami, ktorých sa dopúšťa vláda, ktorá je príliš hladná po moci, egoistická, militaristická a odpojená od svojho revolučného prvorodenstva.

Jedinou terapiou je pravda a nič iné ako pravda.

Ak sa vládni cenzori presadia, nebude už žiadny prvý dodatok. Listina práv už nebude.

A ako zdôrazňujem vo svojej knihe Battlefield America: The War on the American People a v jej fiktívnom náprotivku The Erik Blair Diaries , v Amerike už nebude viac slobody, ako sme ju poznali.

 John W. Whitehead a Nisha Whitehead 

 O autoroch: Ústavný právnik a autor John W. Whitehead je zakladateľom a prezidentom The Rutherford Institute . Jeho najnovšími knihami sú najpredávanejšie Battlefield America: The War on the American People , oceňovaná A Government of Wolves: The Emerging American Police State a debutový dystopický fiktívny román The Erik Blair Diaries . Whitehead je možné kontaktovať na staff@rutherford.org .

Nisha Whitehead je výkonnou riaditeľkou The Rutherford Institute. 

Tento článok bol pôvodne publikovaný na The Rutherford Institute 

Preklad a úprava text: SKsprávy

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Redakcia SN

Recent Posts

Medvedev sa vyjadril k atentátu na R. Fica! Takto nazval útočníka

Medvedev vysvetlil, prečo na atentáte na Fica nie je nič prekvapujúce. Podpredseda Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Dmitrij…

2 hodiny ago

Po objavení zaujímavého artefaktu indickí úradníci odvolali archeológov z vykopávok

V roku 2019 pri vykopávkach ruín chrámu Višnu v Indii vedci narazili na mimoriadne nezvyčajný…

2 hodiny ago

Budaj má problém! Polícia začala trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s oneskoreným uhrádzaním faktúr envirorezortu trestné stíhanie vo veci obzvlášť závažného…

3 hodiny ago

V Turecku hrozil prevrat. Erdogan v pohotovosti!

Erdogan zvolal mimoriadne zasadanie po varovaní pred prevratom. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa mimoriadne…

3 hodiny ago