Európa

Voľby v Nemecku: Sociálni demokrati tesne zvíťazili nad konzervatívcami. Strana Merkelovej prepadla

Víťazom nedeľňajších parlamentných volieb v Nemecku sa stali sociálni demokrati z SPD, ktorí tesne porazili kresťanských demokratov (CDU/CSU) odchádzajúcej kancelárky Angely Merkelovej. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov sčítania, informujú agentúry DPA a AP

Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) získala 25,7 percenta hlasov, pokým za blok Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a jej bavorskej sesterskej Kresťanskosociálnej únie (CSU) hlasovalo 24,1 percenta voličov, oznámil úrad spolkového volebného komisára v noci na pondelok po sčítaní hlasov zo všetkých 299 volebných obvodov.

Pre SPD s volebným lídrom Olafom Scholzom ide o úspech po niekoľkých rokoch volebných prepadov, zatiaľ čo únia CDU/CSU dosiahla po 16 rokoch vládnutia Merkelovej svoj najhorší výsledok od roku 1949. Napriek tomu jej kandidát na spolkového kancelára Armin Laschet vyhlásil, že sa bude tiež uchádzať o poverenie zostaviť novú vládu.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Tretí sú Zelení, pre ktorých je zisk 14,8 percenta hlasov najlepším výsledkom v ich dejinách, aj keď zaostali za predvolebnými očakávaniami. Polepšili si aj liberáli zo Slobodnej demokratickej strany (FDP), ktorí dostali 11,5 percenta hlasov. Obe strany už signalizovali ochotu vstúpiť do trojstrannej koalície s SPD alebo CDU/CSU, ktoré si neželajú pokračovanie doterajšej veľkej koalície.

Na piatom mieste skončila doteraz tretia najsilnejšia parlamentná strana, krajne pravicová Alternatíva pre Nemecko (AfD) s 10,3 percenta hlasov. Strana Ľavica prišla o takmer polovicu voličov, keď za ňu hlasovalo len 4,9 percenta. Napriek neprekročeniu päťpercentnej hranice vstupu do Spolkového snemu (Bundestag) bude mať v ňom zastúpenie, keďže obhájila tri priame mandáty.

Jedného poslanca bude mať – po prvý raz od roku 1949 – aj Združenie voličov južného Šlezvicka (SSW), ktoré ako strana dánskej menšiny nemusí splniť podmienku najmenej piatich percent hlasov.

Rozloženie síl v Spolkovom sneme sa po takýchto výsledkoch výrazne zmení a Nemecko tak podľa všetkého čakajú náročné koaličné rokovania, píše DPA. Krajina by po prvý raz od 50. rokov mohla mať trojstrannú spolkovú vládu.

Účasť na voľbách dosiahla 76,6 percenta, čo je na úrovni predošlých volieb z roku 2017 (76,2 percenta).

Bavorskí konzervatívci dosiahli vo voľbách svoje vôbec najhoršie výsledky

Kresťanskosociálna únia (CSU), ktorá dominovala na politickej scéne juhonemeckej spolkovej krajiny Bavorsko celé desaťročia, dosiahla v nedeľných voľbách svoje vôbec najhoršie výsledky na krajinskej i spolkovej úrovni. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.

Strana vedená vplyvným bavorským premiérom Markusom Söderom, získala v celoštátnych voľbách 5,1 percenta hlasov, takže päťpercentnú hranicu na vstup strán do Spolkového snemu prekonala len tesne, vyplýva z odhadov zverejnených po skončení hlasovania. Vo voľbách v roku 2017 pripadlo CSU na celoštátnej úrovni 6,2 percenta hlasov.

Na snímke premiér nemeckej spolkovej krajiny Bavorsko Markus Söder

DPA pripomenula, že tieto výsledky však treba vnímať v kontexte, keďže CSU sa neuchádza o priazeň voličov v ďalších 15 spolkových krajinách, kde kandiduje jej sesterská Kresťanskodemokratická únia (CDU).

CSU bola doteraz súčasťou vládnej koalície na spolkovej úrovni, keď vládla spolu s CDU a sociálnymi demokratmi (SPD).

Do ostatných volieb platilo, že najhorší výsledok dosiahla CSU v roku 1949, keď na celoštátnej úrovni získala 5,8 percenta hlasov. Najlepším výsledkom pre CSU bol v roku 1976 zisk 10,6 percenta hlasov, keď stranu viedol Franz Josef Strauss.

V krajinských voľbách v Bavorsku získala CSU predbežne 32,6 percenta hlasov, čo je pokles oproti roku 2017, keď CSU v Bavorsku volilo 38,8 percenta voličov, dodala DPA.

Krajinské voľby v Berlíne a Meklenbursku-Predpomoransku vyhrala SPD

Nemeckí sociálni demokrati zvíťazili v nedeľu aj v krajinských voľbách, ktoré sa konali v Berlíne a Meklenbursku-Predpomoransku. Nemecká metropola pritom bude mať svoju prvú starostku, informovala v pondelok agentúra DPA.

V Berlíne dostala strana SPD na čele s krajinskou volebnou líderkou Franziskou Giffeyovou 21,4 percenta hlasov a skončila tak pred Zelenými, ktorí so ziskom 18,9 percenta dosiahli svoj tamojší najlepší výsledok. Tretí sú kresťanskí demokrati z CDU s 18,1 percenta, ukázalo sčítanie všetkých hlasov. SPD a Zelení by mohli pokračovať v doterajšej vládnej koalícii s Ľavicou, píše DPA.

V Berlíne sa v nedeľu okrem volieb do nemeckého Spolkového snemu konali aj voľby do krajinského parlamentu a rozhodovalo sa tiež o zložení zastupiteľstiev 12 berlínskych obvodov, uviedol denník Die Welt. Hlasovanie však však v meste sprevádzali viaceré problémy. Pre zámenu či nedostatok hlasovacích lístkov sa pred volebnými miestnosťami tvorili dlhé rady a situáciu komplikoval i Berlínsky maratón a súvisiace dopravné zápchy. Niektorí voliči odovzdali hlasy až po oficiálnom konci volieb o 18.00 h.

V spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko, kde sú sociálni demokrati pri moci od roku 1998, si SPD oproti predošlým voľbám polepšila o deväť bodov na 39,6 percenta hlasov. Druhou najsilnejšou stranou v krajinskom parlamente v Schwerine je opäť krajine pravicová Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorá dostala 16,7 percenta hlasov.

Na snímke krajinská premiérka Manuela Schwesigová

Krajinská premiérka Manuela Schwesigová (SPD) má teraz viacero možností na vytvorenie novej vlády. Pred voľbami povedala, že sa bude snažiť zostaviť stabilnú a spoľahlivú koalíciu. Jej súčasní koaliční partneri z CDU výrazne oslabili na 13,3 percenta, čo krajinský stranícky šéf Michael Sack označil za katastrofálny výsledok. Možnou alternatívou by boli spojenectvá SPD so stranou Ľavica alebo Zelenými a liberálmi z FDP.

hlavné správy

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

„Mimo kontroly.“ Generál ozbrojených síl Ukrajiny odhalil, čo sa deje v Kyjeve

Generál ozbrojených síl Ukrajiny vo výslužbe Serhij Krivonos v éteri kanála YouTube "Direct" povedal, že…

3 hodiny ago

Polícia zaviedla po atetnáte mimoriadne bezpečnostné opatrenia!

Polícia na Slovensku pokračuje po stredajšom atentáte na premiéra Roberta Fica vo zvýšených opatreniach. Hliadky…

3 hodiny ago

Ústavný súd prikázal SIS zničiť nahrávky v kauze Gorila

Ústavný súd (ÚS) SR prikázal Slovenskej informačnej službe (SIS) zničiť výsledky odpočúvania z akcie Gorila.…

3 hodiny ago

Šerblíky, chcete liečiť demokraciu? Uznajte diagnózu.

Progresívny šerblík smetisko poznajú všetci. Už menej je známy zástupca šéfredaktorky Jakub Filo. Musím povedať,…

3 hodiny ago

Politico: Ukrajine hrozí finančný chaos — EÚ dochádzajú peniaze

Európskej komisii sa môžu minúť prostriedky pre Ukrajinu skôr, ako sa očakávalo. Píše o tom denník „Politico“.…

4 hodiny ago

V Kyjeve mobilizovaným skonfiškovali telefóny

Ukrajinskí občania sa sťažujú na nezákonné konanie zamestnancov územných náborových stredísk (obdoba vojenského registračného a…

4 hodiny ago