slovanský svet

Vladimir Putin: V Afganistane je to katastrofa, no vezme si Západ z toho ponaučenie?

Výsledky americkej prítomnosti v Afganistane sú katastrofálne pre USA aj Afgancov. Oznámil to dnes, 3. augusta, ruský prezident Vladimir Putin na plenárnom zasadnutí „Východného ekonomického fóra“.

„Skutočne, je to katastrofa. Je to pravda. Nie sú to moje slová. To sú slová samotných amerických analytikov. Je to katastrofa, pretože Američania — veľmi pragmatickí ľudia — minuli na celú túto kampaň viac ako jeden a pol bilióna dolárov a aký je výsledok?“ položil si otázku prezident. „A keď sa pozriete na počet ľudí, ktorí sú opustení v Afganistane a pracujú pre kolektívny Západ, pre USA a ich spojencov, potom je to humanitárna katastrofa.“

Putin zdôraznil, že vnucovanie demokratickej štátnej štruktúry iným krajinám je neprijateľné:

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

„Ak niektoré národy potrebujú demokraciu, ľudia na to prídu sami, nie je potrebné to robiť násilnými prostriedkami,“ zdôraznil ruský líder.

Pripomenul, že vnucovanie vlastnej ideológie je vo všeobecnosti neoddeliteľnou súčasťou západného sveta, vždy to tak bolo v prípade rímskokatolíckej cirkvi. Odvtedy sa princípy veľmi nezmenili, iba dnes „nedochádza k duchovnej a ekonomickej kolonizácii, ale pokúšajú sa udržať si svoj vplyv pod zámienkou presadzovania zásad demokracie“.

„Na príklade Afganistanu som už počul od mnohých svojich kolegov: „Áno, toto je chyba, áno, správali sme sa nesprávne, nemali by sme to v budúcnosti robiť.“ To sa však deje od čias takzvaných vzdelávacích aktivít katolíckych kňazov, ktorí prišli do Číny a civilizovali tamojšie obyvateľstvo, pričom sa spoliehali na určité úspechy v oblasti prírodných vied, vzdelávania, medicíny. Ich hlavným cieľom však zároveň bolo propagovať katolicizmus,” dodal prezident.

Putin pripomenul, že sovietska prítomnosť v Afganistane si stanovila rôzne ciele a sťahovanie sovietskych vojsk prebiehalo dôstojne — pokojne a organizovane.

„Napriek tomu režim, ktorý zostal po stiahnutí sovietskych vojsk, vydržal niekoľko rokov, ak by Sovietsky zväz na konci svojej existencie neprestal poskytovať aspoň ekonomickú pomoc, stále nie je známe, ako by sa situácia vyvinula v samotnom Afganistane. Protikladné sily by sa mohli na niečom zhodnúť,“ povedal prezident Ruskej federácie. „Američania však odchádzajú prostredníctvom leteckých mostov a sovietske jednotky odchádzali k svojim hraniciam. Toto je iný príbeh, v tomto zmysle to bolo pre Sovietsky zväz jednoduchšie.“

V tejto súvislosti prezident položil otázku, či sa Západ z toho aspoň trocha poučí.

„Je to koniec určitej západnej hegemónie? Čo sa deje? Ide o to, aby boli tieto lekcie – lebo sú to lekcie — aby boli správne pochopené, a aby sa urobili zmeny v skutočnej politike. O Afganistane sa hovorí: odišli sme odtiaľ, urobili sme veľa chýb. To isté zároveň pokračuje aj vo vzťahu k iným krajinám. Čo sú sankcie? To je pokračovanie tej istej politiky, zavedenie vlastných štandardov,“ dodal Putin.

Zdôraznil tiež, že Rusko nemá záujem na dezintegrácii Afganistanu, pretože v tomto prípade o situácii v tejto krajine „nebude s kým hovoriť“.

„Rusko nemá záujem na dezintegrácii Afganistanu. Ak sa to stane, nebude sa mať s kým rozprávať. A ak je to tak, potom musíte myslieť na to, že čím skôr Taliban vstúpi, takpovediac, do rodiny civilizovaných národov, tým jednoduchšie bude nadväzovať kontakty, komunikovať a získavať nejaký vplyv a bude môcť klásť otázky, ak nie požiadavky, pričom v rámci civilizovaných vzťahov by sa mali dodržiavať civilizované pravidlá,“ povedal Putin.

Rusko by malo vychádzať z reality, že Taliban ovláda takmer celé územie Afganistanu. A situácia v Afganistane predstavuje hrozbu pre susedov Ruskej federácie aj samotné Rusko, zdôraznil Putin.

news-front

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Nová polarizačná téma

Do roku 2022 však okrem čarovnej formulky “lebofico” neexistovala iná nosná polarizačná téma, ako plandemická kampaň, ktorej tvárou…

4 hodiny ago

Správa NKÚ o plandémii – hotová katastrofa

Plandémia nebude v tomto volebnom období riadne vyšetrená. Nie je na tom reálny záujem. Iba…

4 hodiny ago

Ako sovietske vojská porazili nacistov na Kryme len za mesiac

12. máj 1944 bol jedným z najdôležitejších dátumov v histórii Veľkej vlasteneckej vojny. V tento…

4 hodiny ago

VIDEO: Vasilij Nebenzja o nacistickej Ukrajine a jej kurátoroch

Stály predstaviteľ Ruska Vasilij Nebenzja na zasadnutí BR OSN o Ukrajine: „Dnešná Ukrajina sa už…

4 hodiny ago

VIDEO: Ukrajina krváca – zákulisné rokovania sa mali začať už dávno

Nízka morálka, nedostatok vojakov a materiálneho zabezpečenia spôsobujú už niekoľko mesiacov ústup ukrajinských ozbrojených síl.…

4 hodiny ago

Mlieko, syry či vajcia už druhý mesiac za sebou lacnejú. Analytici načrtli ďalší cenový vývoj pri potravinách

Situácia na svetových trhoch praje zlacňovaniu mliečnych produktov. Najviac z potravinových položiek oproti marcu zdraželi…

4 hodiny ago