zamyslenie

Vízia multipolárneho sveta Vladimíra Putina. Koniec hegemónie USA.

V historických knihách, ako aj v politike je každý príbeh formovaný tým, kde sa človek rozhodne začať príbeh. Súčasné boje na Ukrajine, o ktorých sa mnohí pozorovatelia domnievajú, že už možno považovať za úvodnú fázu 3. svetovej vojny, sú práve takýmto vývojom. 

Vznikli zárodky konfliktu po súhlase ruského vodcu Michaila Gorbačova s ​​rozpustením Sovietskeho zväzu v roku 1991 po prijatí záväzku od Spojených štátov a ich spojencov neposunúť západnú vojenskú alianciu NATO do východnej Európy? Bol to prísľub, ktorý prezident Bill Clinton rýchlo ignoroval , ktorý vojensky zasiahol v bývalej Juhoslávii pred pridaním nových členov NATO z trosiek Varšavskej zmluvy.

Odvtedy NATO pokračuje v expanzii na úkor ruských národných bezpečnostných záujmov.  Ukrajina ako jedna z najväčších bývalých sovietskych republík sa čoskoro stala ohniskom potenciálneho konfliktu. USA otvorene zasahovali do ukrajinskej politiky, čo sa týkalo častých návštev neúnavného jastrabieho senátora Johna McCaina a monštra z ministerstva zahraničných vecí Victorie Nulandovej.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

 Tiež aj investícii 5 miliárd dolárov na destabilizáciu situácie, čo prinieslo zmenu režimu s cieľom odstrániť proruskú vládu Viktor Janukovyča nahradiť ho režimom priateľským k Amerike a jej európskym spojencom. Keď k tomu došlo, nevyhnutne to viedlo k návrhu pozvania Ukrajiny na vstup do NATO, krok, ktorý Moskva opakovane varovala, by predstavoval existenčnú hrozbu pre samotné Rusko.

Nakoniec sa Moskva usilovne snažila rokovať o riešení rozvíjajúcej sa ukrajinskej krízy v rokoch 2020-2021, ale USA a ich spojenci nemali záujem, čo umožnilo skorumpovanej ukrajinskej vláde  Volodymyra Zelenského odmietnuť akékoľvek prispôsobenie.

Takže samotné Rusko vnímalo, že ho USA a ich spojenci opakovane zavádzali alebo dokonca klamali. Znepokojilo ho najmä drancovanie  prírodných zdrojov väčšinou západnými oligarchami, ktorí operovali pod ochranou, ktorú im v rokoch 1991 až 1999 poskytoval bezohľadný prezident Boris Jeľcin, bábka inštalovaná a udržiavaná vďaka americkému a európskemu zasahovaniu do ruských volieb.

Práve keď bolo Rusko na kolenách, možno úmyselne, prišiel na scénu v roku 1999 bývalý dôstojník KGB Vladimir Putin, ktorý ako predseda vlády a neskôr prezident pristúpil k upratovaniu domu.

Odvtedy Putin veľmi starostlivo vysvetlil sám seba a to, čo robí, pričom dal jasne najavo, že nie je nepriateľom Západu, ale skôr partnerom vo vzťahu, ktorý rešpektuje záujmy a kultúru všetkých hráčov v globálnej ekonomike, ktorá maximalizuje sloboda a individualita.

Vzhľadom na nebezpečenstvo dramatickej eskalácie súčasnej situácie na Ukrajine, keď sa z oboch strán hovorilo o podmienkach použitia jadrových zbraní, prejav prezidenta Vladimira Putina z 27. októbra na 19.stretnutí Medzinárodného diskusného klubu Valdaj, ktorá sa konala neďaleko Moskvy, by mala byť povinným čítaním pre Joea Bidensa a Jensa Stoltenberga .

Témou stretnutia  bol Post-hegemonický svet: spravodlivosť a bezpečnosť pre každého .Na štvordňovom zasadnutí sa zúčastnilo 111 akademikov, politikov, diplomatov a ekonómov z Ruska a 40 zahraničných krajín vrátane Afganistanu, Brazílie, Číny, Egypta, Francúzska, Nemecka, Indie, Indonézie, Iránu, Kazachstanu, Južnej Afriky, Turecka, Uzbekistanu a Spojené štáty.

Putin vo svojom prejave načrtol svoju víziu multipolárneho sveta, v ktorom neexistuje koncepcia politicky hegemónneho „svetového poriadku založeného na pravidlách“, ktorý nahrádza „pravidlá medzinárodného práva“. 

A ako si všimol, samotné pravidlá pravidelne diktovala jedna krajina alebo skupina krajín. Putin namiesto toho vyzval na prechod k ochote akceptovať, že všetky krajiny majú záujmy a práva, ktoré by sa mali rešpektovať.

Je zaujímavé, že Putin, odkedy sa ujal vedenia svojej krajiny, neochvejne požadoval, aby sa všetkým krajinám sveta priznal rešpekt, čím chce povedať, že miestne záujmy a kultúry musia byť považované za legitímne a hodné prijatia všetkými, pokiaľ umožňujú slobodu jednotlivca a podobne rešpektujú záujmy a národné črty iných.

Uvoľnený a vtipný Putin hovoril vo svojom úvodnom prejave viac ako hodinu a potom ďalšie dve a pol hodiny odpovedal na otázky z publika. V odpovedi na otázku zhodnotil príčetnosť poradcov Bieleho domu, ktorí by „ kazili vzťahy s Čínou a zároveň dodávajú Ukrajine miliardy zbraní v boji proti Rusku… Úprimne povedané, neviem, prečo sú robia toto… Sú pri rozume? Zdá sa, že je to úplne v rozpore so zdravým rozumom a logikou… Toto je jednoducho šialené!“

Ruský prezident zdôraznil niekoľko bodov , ktoré rozviedli jeho názory. Po prvé, poznamenal, že

hegemónia USA/západu „popiera suverenitu krajín a národov, ich identitu a jedinečnosť a neberie ohľad na akékoľvek záujmy iných štátov… Svetový poriadok založený na pravidlách“ posilňuje iba tých, ktorí „pravidlá“ vytvárajú. Všetci ostatní musia poslúchnuť alebo čeliť následkom.

Putin tiež kritizoval tendenciu Západu vytvárať pravidlá a potom ich ignorovať, keď sa zmenia okolnosti. Poznamenal, že ekonomické sankcie a „zrušenie kultúry“ sa cynicky využívajú na oslabenie miestnych ekonomík a zároveň na ponižovanie kultúr a národných čŕt zahraničných protivníkov. Všimol si napríklad, ako sú ruskí spisovatelia a skladatelia zakázaní len preto, aby poslali politické posolstvo a potrestali Moskvu za jej zahraničnú politiku.

Putin vysvetlil, že Rusko je „nezávislá, originálna civilizácia“ , ktorá sa „nikdy nepovažovala za nepriateľa Západu“. 

Moskva jednoducho bráni svoje právo na slobodnú existenciu a rozvoj. Zároveň sa my sami nesnažíme stať sa nejakým novým hegemónom.“ Potom poskytol svoju analýzu toho, čo sa vyvíja, a povedal, že svet čelí globálnej búrke, ktorú nikto nemôže ignorovať.

Stojíme na historickom míľniku, pred pravdepodobne najnebezpečnejšou, nepredvídateľnou a zároveň najdôležitejšou dekádou od konca druhej svetovej vojny. Západ nie je schopný samostatne riadiť ľudstvo, ale zúfalo sa o to pokúša a väčšina národov sveta to už nechce znášať.“

Môžeme sa rozhodnúť „buď budeme naďalej hromadiť bremeno problémov, ktoré nás všetkých nevyhnutne zdrvia, alebo sa pokúsime spoločne nájsť riešenia, aj keď nedokonalé, ale fungujúce, schopné urobiť náš svet bezpečnejším a stabilnejším.

Takže Vladimir Putin vydáva výzvu do zbrane na prechod do multipolárneho sveta, ktorý nevyhnutne zmení podmienky v medzinárodných vzťahoch aj v globálnej ekonomike. Spojené štáty a ich spojenci si už nebudú môcť nárokovať „právny štát“ pri použití donucovacej sily na potrestanie konkurentov.

Odklon od používania dolárov ako svetovej rezervnej meny, najmä na energetické transakcie, už prebieha, pretože hlavní obchodní partneri ako India, Čína a Turecko, ktoré je členom NATO, ignorovali obmedzenia a pokračovali v skupovaní ruského exportu energie, čím do určitej miery negovali. sankcie zavedené Washingtonom a Európou.

Putin by sa, samozrejme, mohol ukázať ako nesprávny a súčasný globálny systém by mohol byť v dohľadnej budúcnosti schopný pokrivkávať. Ale ak má pravdu, tento vývoj prechádzajúci do multipolárneho sveta by znamenal de facto úpadok a pád Spojených štátov ako svetového hegemóna, zatiaľ čo čokoľvek, čo i len vzdialene pripomína kolaps dolára, by malo katastrofálny vplyv na americkú ekonomiku poháňanú dovozom, ako aj na obyčajných Američanoch.

Nejaký druh čiastočného nesplatenia dlhu americkej štátnej pokladnice nie je nepredstaviteľný. A Putin môže mať pravdu vo svojej predpovedi, že zmena prichádza a Spojené štáty a ich priatelia nemôžu urobiť nič, aby ju zastavili.

V každom prípade, politické a ekonomické úpravy, ktoré určite prichádzajú tak či onak, sa určite prejavia, keďže ukrajinský konflikt bude naďalej dusiť. Tragédiou je, že to, čo sa vyvíja, je spôsobené vlastným pričinením, úplne sa tomu dá vyhnúť a nereaguje na žiadne skutočné záujmy Spojených štátov, ale to je iný príbeh.

Ak sa Ukrajina prikloní k otvorenej vojne s priamejším zapojením USA a ekonomickou dislokáciou, medzinárodný tlak na odstránenie status quo po 2. svetovej vojne sa nevyhnutne zvýši. Bez ohľadu na to, ako sa to bude vyvíjať, to, čo sa deje práve teraz, prinúti večne hluchých politikov v Bielom dome a jeho okolí, aby začali prehodnocovať miesto Ameriky vo svete a jej možnosti ako hlavnej veľmoci.

Nikto nemôže predpovedať, ako to bude prebiehať, a proces urobí presvedčivé divadlo, keď dve hlavné americké politické strany zaujmú pozície, aby dokázali, že na vine je len druhá strana. Nie je možné predvídať, ako ďaleko toto krviprelievanie zájde.

Poznámka pre čitateľov: Kliknite na tlačidlá zdieľania vyššie. Sledujte nás na Instagrame a Twitteri a prihláste sa na odber nášho telegramového kanála. Neváhajte znova uverejňovať a zdieľať články z globálneho výskumu.

Philip M. Giraldi

O autorovi: Philip M. Giraldi, Ph.D. , je výkonným riaditeľom Council for the National Interest, vzdelávacej nadácie 501(c)3 s odpočítateľnou daňou (federálne identifikačné číslo #52-1739023), ktorá sa usiluje o zahraničnú politiku USA na Blízkom východe viac založenú na záujmoch. Webová stránka je Councilforthenationalinterest.org, adresa je PO Box 2157, Purcellville VA 20134 a jej e-mail je inform@cnionline.org .

Je pravidelným prispievateľom do Global Research.

Tento článok bol pôvodne publikovaný na The Unz Review ./SKsprávy

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Zelenskyj kritizuje Západ, ktorý vraj chce ukončiť konflikt na Ukrajine

Vodca kyjevského režimu uviedol, že Ukrajina sa teraz nachádza v "nezmyselnej situácii" v dôsledku postoja…

10 sekúnd ago

Lavrov: Rusko už nebude považovať štáty Západu za partnerov minimálne jednu generáciu

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov medzitým prirovnal západné elity k delikventnej mládeži a…

1 minúta ago

Premiér Robert Fico je mimo ohrozenia života. Jeho stav je naďalej vážny.

V nedeľu o tom informovali námestník Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici Milan Urbáni a vicepremiér…

2 hodiny ago

Pfizergate: Právní vyšetřování proti von der Leyenové dočasně pozastaveno

Zdá se, že celá korupce Leyenové, která si posílala dosud utajované SMS s šéfem Pfizeru…

3 hodiny ago

Ruské jednotky postupují. Špatná zpráva pro Kyjev: Svět si navíc přeje rychlé ukončení konfliktu

Zprávy, které Ukrajinci dostávají, jsou každým dnem horší. Ruské jednotky postupují a ukrajinským ozbrojeným silám…

3 hodiny ago

Ako Denník N vyzýva k upokojeniu aktuálnej situácie po pokuse zavraždiť premiéra Fica

Namiesto dôkladného pohľadu do zrkadla nám Denník N znovu len názorne ukazuje, že nie je…

3 hodiny ago