svet

VIDEO: Zrútenie mostu v Baltimore – Investigatívna novinárka Lara Logan hovorí, že išlo o premyslený a dobre naplánovaný, strategický útok na jeden z najdôležitejších zásobovacích reťazcov v USA

Dusík, chemikálie, ropa, všetko, čo potrebujete na to, aby sa ekonomika hýbala, bolo doslova odstavené na štyri až päť rokov. V Baltimore na východnom pobreží Spojených štátov došlo v utorok 26. marca.

2024 k zrúteniu štvorprúdového cestného mosta Key Bridge, keď do jedného z jeho pilierov v čase okolo 01.30 h miestneho času (06.30 h SEČ) narazila kontajnerová loď. Most sa následne zrútil do rieky Patapsco.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

V čase nešťastia bolo na moste osem ľudí, dvoch z nich zachránili z vody, šiesti boli nezvestní.

Polícia amerického štátu Maryland spresnila, že potápačom sa v stredu podarilo lokalizovať červený pick-up v približne sedemmetrovej hĺbke. Vo vozidle na nachádzali telá dvoch uviaznutých osôb.

V prípade obetí ide o 35-ročného občana Mexika a 26-ročného občana Guatemaly. Všetci šiesti nezvestní boli pritom podľa úradov stavebnými robotníkmi a okrem Mexika a Guatemaly pochádzali z Hondurasu a Salvádoru. Podľa úradov sú s najväčšou pravdepodobnosťou všetci mŕtvi.

Jeden zo spolupracovníkov nezvestných osôb v utorok uviedol, že stavební robotníci mali v čase nešťastia prestávku a sedeli vo svojich vozidlách zaparkovaných na moste.

Americká pobrežná stráž v stredu zároveň podľa agentúry AP informovala, že nákladná loď, ktorá do mosta narazila, krátko pred nešťastím podrobili „rutinnej údržbe motora“ v prístave.

Správa o zrútení mosta šokovala verejnosť, a to nielen laickú, ale aj tú odbornú. Ako píše vo svojom článku na portáli The Conversation Colin Caprani, docent na stavebnej fakulte Monashskej univerzity v austrálskom Melbourne, ktorý sa venuje práve mostom a ich bezpečnosti, šanca, že sa zraníte či dokonca zomriete v dôsledku zrútenia mosta, je ešte nižšia ako pravdepodobnosť zasiahnutia bleskom. Prečo teda došlo k jeho pádu?

Spadnutý most v Baltlimore s názvom The Francis Scott Key Bridge bol postavený v 70. rokoch 20. storočia. Dôležité podporné piliere, nachádzajúce sa v strede mosta, tvorili medzi sebou splavný úsek pre lode.

Keďže sú len dva, je jasné, že ak sa jeden zrúti, konštrukcia mosta to nevydrží. To si, samozrejme, uvedomovali aj inžinieri pri jeho stavbe, a tak, štandardne, sa budovala aj ochrana týchto pilierov pred nárazmi.

Prvou boli betónové konštrukcie nachádzajúce sa vo vode asi 100 metrov pred piliermi mosta. Boli určené práve na to, ak by sa neriadená loď rútila na piliere mosta, aby táto konštrukcia absorbovala energiu a zabránila nárazu.

Druhou ochranou boli blatníky. Ide o stavby z dreva či železobetónu umiestnené okolo pilierov. Rovnako ako blatník na aute, aj tu má cieľ chrániť piliere pred nárazom lodí a pohlcovať energiu.

Problémom ale bola samotná loď. Loď Dali s hmotnosťou viac ako 100-tisíc ton jednoducho prekonala aj ochranné betónové konštrukcie, ktoré nedokázali pohltiť veľkú energiu lode a podobne skončili aj blatníky. Na videozázname zo zrútenia je vidieť mrak prachu, čo môže byť práve drvenie blatníkov.

V čase, keď sa most staval, také veľké lode neexistovali a nepočítalo sa s tým, že by niečo také veľké mohlo do mosta naraziť.

Krátko po dostavaní mosta Baltimore sa v 80. rokoch 20. storočia začali zavádzať výrazne lepšie pravidlá na ochrany mostov. Bolo to aj dôsledkom viacerých kolízií lodí s mostami. Momentálne musia konštruktéri mostov uvažovať o čelných či bočných nárazov do pilierov a prispôsobovať tak konštrukčné riešenia.

Dnešné nákladné lode sú oveľa väčšie ako v minulosti a je pravdepodobnosť, že do budúcna budú ešte väčšie. Konštruktéri tak musia myslieť dopredu, keďže mosty dokážu, ak nedôjde k veľkej kolízii, stáť aj niekoľko storočí.

Momentálne dobrým riešením je budovanie ochranných ostrovov okolo pilierov, ktoré zabraňujú tomu, aby lode do pilierov narazili.

Juhoafrická investigatívna novinárka, bývalá korešpondentka americkej spavodajskej telvízie CBS New Lara Logan v programe Steva Bannona uviedla, že podľa spravodajských služieb sa jedná o brilantný, dobre naplánovaný, strategický útok na jeden z najdôležitejších zásobovacích reťazcov v USA, aj keď Bidenova administratíva tvrdí opak. Dusík, chemikálie, ropa, všetko, čo potrebujete na to, aby sa vaša ekonomika hýbala, bolo doslova odstavené na štyri až päť rokov. Podľa nej je to ako kybernetický útok, ktorý nevidíte, tak ako to bolo s kybernetickým útokom na americké prezidentské voľby v roku 2020.

Viac vo videu:

Zdroj: bezpressu.news / pravda.sk / interez.sk / InfoVojna

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Medvedev sa vyjadril k atentátu na R. Fica! Takto nazval útočníka

Medvedev vysvetlil, prečo na atentáte na Fica nie je nič prekvapujúce. Podpredseda Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Dmitrij…

2 hodiny ago

Po objavení zaujímavého artefaktu indickí úradníci odvolali archeológov z vykopávok

V roku 2019 pri vykopávkach ruín chrámu Višnu v Indii vedci narazili na mimoriadne nezvyčajný…

2 hodiny ago

Budaj má problém! Polícia začala trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s oneskoreným uhrádzaním faktúr envirorezortu trestné stíhanie vo veci obzvlášť závažného…

3 hodiny ago

V Turecku hrozil prevrat. Erdogan v pohotovosti!

Erdogan zvolal mimoriadne zasadanie po varovaní pred prevratom. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa mimoriadne…

3 hodiny ago