domovina

VIDEO: Uzavrieť hranicu s Maďarskom je podľa Hamrana nemožné, vraj na to nemáme personál. Ódor vyhlásil, že hermetické uzatváranie hraníc nie je efektívne

Migrantom nemôže podľa prezidenta Policajného zboru SR Štefana Hamrana polícia ani odoprieť vstup, keďže idú cez zelenú hranicu. Za nezákonné a nezrealizovateľné považuje aj zaisťovanie migrantov. 

Slovensko-maďarskú hranicu nemožno hermeticky uzavrieť, polícia na to nemá personál ani technické zabezpečenie. Prinieslo by to aj vysoké náklady. V reakcii na politické vyjadrenia to v stredu vyhlásil policajný prezident Štefan Hamran. Spolu so štátnym tajomníkom Ministerstva vnútra SR Martinom Královičom odsúdili zneužívanie témy nelegálnej migrácie v predvolebnej kampani. Apeloval na potrebu zrušiť povinné potvrdenia pre cudzincov.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

„Hraničné kontroly nenavrhujeme preto, lebo nedávajú zmysel a technicky to nemáme zabezpečené dlhodobo a nemáme na to personálny stav,“ uviedol Hamran. Na stráženie 517-kilometrovej zelenej hranice každých 50 metrov a hraničných priechodov s Maďarskom by podľa šéfa polície bolo potrebných 113.795 policajtov.

Podľa šéfa polície sa potvrdzuje, že nelegálni migranti prichádzajú na Slovensku pre potvrdenie o zotrvaní na území Slovenska. „Jedna tretina nelegálnej migrácie sa odkláňa smerom na Slovensko len pre to nešťastné tlačivo,“ upozornil. Mrzí ho, že v parlamente sa nenašla vôľa na zrušenie tejto povinnosti.

Migrantom nemôže podľa Hamrana polícia ani odoprieť vstup, keďže idú cez zelenú hranicu. Za nezákonné a nezrealizovateľné považuje aj zaisťovanie migrantov. Tento rok by ich museli zaistiť 30.000, pričom kapacity na útvaroch predstavujú necelých 500 miest. Na zlepšenie situácie s migrantmi treba podľa neho zabezpečiť lepšiu ochranu vonkajšej hranice Schengenu.

Viceprezident Policajného zboru Damián Imre podotkol, že polícia sa snaží vytvoriť pocit bezpečia u občanov, politici však svojimi vyjadreniami tomu škodia. Potvrdil, že migranti dosiaľ nespáchali na Slovensku žiadny trestný čin ani priestupok. Ako dodal, medializované varovné výstrely použila polícia len voči prevádzačom.

Vedenie polície tiež odmietlo porovnávanie kontrol počas pandémie s tými, ktoré by chceli niektorí v súčasnosti. Poukázal na rozdiely pri kontrole skupiniek migrantov a občanov SR, ktorí spolupracovali. Pandemické kontroly si vyžadovali tiež menej policajtov. Nebolo potrebné strážiť ani všetky priechody.

K politickým vyjadreniam o kolapse v polícii vzhľadom na personálny podstav Hamran uviedol, že boli len dva roky, keď prišlo do zboru viac policajtov ako odišlo. Tento rok očakáva viac odchodov, keďže sa valorizujú policajné dôchodky. Zároveň ocenil schválené zníženie veku na vstup do polície na 18 rokov, v tejto vekovej skupiny podľa nich je záujem o prácu v polícii.

Zvýšenie príslušníkov Policajného zboru by policajný prezident uvítal. Znižovanie stavov sa schválilo v roku 2020, keď za to hlasovali aj dnešní kritici. Hamran zároveň dementoval, že policajti v prvej platovej triede zarábajú menej, ako je minimálna mzda.

Viac vo videu:

Minister obrany Martin Sklenár považuje požiadavku na kontrolu celej zelenej hranice s Maďarskom za nerealistickú. Ako deklaroval, polícia v spolupráci s Ozbrojenými silami SR pracujú na tom, aby boli prítomní tam, kde to dáva zmysel. Verí, že vojaci pomohli zastabilizovať situáciu v súvislosti s nelegálnou migráciou. V stredu nasadili na podporu polície 362 vojakov.

Ódor nepovažuje pokusy o hermetické uzatváranie hraníc za efektívne

Hermetické uzatváranie hraníc nie je efektívne. Skúsenosti z Maďarska hovoria, že ide o riešenie s vysokými nákladmi, ktoré nezastaví príchod migrantov. Tvrdí to premiér Ľudovít Ódor. Dodal, že Slovensko posilní hliadky na hraničných priechodoch a bude robiť aj náhodné kontroly. Za dôležité považuje nájsť európske riešenie na problém nelegálnej migrácie.

„Skúšali to viaceré krajiny, je to veľmi drahý a neefektívny nástroj,“ povedal Ódor o pokuse hermeticky uzavrieť hranice. Poukázal na Maďarsko, ktoré má podľa neho oveľa kratšiu hranicu a investovalo do jej ochrany peniaze na ploty, drony a vyslalo veľa policajtov aj z iných krajín. „Napriek tomu sú tu migranti, prišli z Maďarska práve cez hranicu, ktorá je strážená po celej dĺžke,“ zdôraznil.

Slovensko má podľa Ódora s Maďarskom násobne väčšiu hranicu. „Museli by sme na to vynaložiť násobne väčšie prostriedky a migrantov by sme tu mali takisto ako ich majú Maďari, lebo neviete to hermeticky ustrážiť,“ povedal.

Poukázal na to, že počas pandémie spôsobili uzavreté hraničné priechody rady a hospodárske škody. „Oveľa jednoduchšie riešenie je, ak vydržíme momentálne ešte pár mesiacov, keď migranti nepáchajú žiadnu trestnú činnosť, nechcú prísť na Slovensko, odchádzajú okamžite preč. Pre nás ako krajinu je to oveľa menej nákladné, oveľa efektívnejšie,“ vyhlásil premiér. Sústrediť sa podľa neho treba na to, aby sa našlo aj európske riešenie. Za najefektívnejšie považuje chrániť schengenskú hranicu.

Ódor zopakoval, že poslanci parlamentu mali možnosť zrušiť povinnosť vydávania potvrdení pre cudzincov na Slovensku, no nestalo sa tak. Premiér nepovažuje za reálne, že by sa parlament vrátil k zmene zákona. Vláda preto rieši situáciu zvýšením kapacít. Cudzinci si podľa neho môžu vybaviť potvrdenie na viacerých miestach na Slovensku. Podľa najnovších informácií je vo Veľkom Krtíši približne 150 cudzincov.

Zdroj: topky.sk / YouTube


.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Praktiky globálneho zločineckého Syndikátu si v úsilí presadzovať svoju agendu začínajú osvojovať už aj najvyšší predstavitelia Európskej únie.

Gruzínskemu premiérovi sa mal kvôli prijatiu zákona o zahraničných agentoch vyhrážať nemenovaný eurokomisár, keď Kobachidzemu…

54 minút ago

W. Nattras: Ursula von der Leyenová zahajuje novou válku proti dezinformacím

S blížícími se volbami do Evropského parlamentu na začátku června vsadila předsedkyně Evropské komise Ursula…

57 minút ago

Viktor Orbán navržen do funkce místo von der Leyenové

„FPÖ chce radikální změnu kurzu směrem k EU, která zajistí mír, svobodu a prosperitu pro…

1 hodinu ago

Znamenie zhora? Rozzúrené Slnko pomáha Rusom

Vysokoenergetické protóny zo slnečnej škvrny, väčšie ako tucet Zemegulí, vypli družice Starlink nad Ukrajinou vo chvíli…

1 hodinu ago

Vojvodca Dzurinda chce obetovať Slovensko! Hor sa na Rusov!

Ako rýchlo sa dá zabudnúť na bombardovanie Belehradu? Dzurinda navrhuje, aby sa na východe Slovenska rozmiestnili…

1 hodinu ago