domovina

VIDEO: „Terajší politici opozície na čele s Matovičom, ktorí bojujú za Lipšica & spol. na ÚŠP, počas vládnutia riadili manipulovanie trestných konaní a likvidovali právny štát,“ vyhlásil premiér Fico

Fico vyhlásil, že títo ľudia teraz vo svojej deštrukčnej politike pokračujú v parlamente. „Sme vláda a my musíme určovať tempo vládnutia, nie opozícia,“ dodal a pripomenul korporátnym a verejnoprávnym médiám, ako neobjektívne a tendenčne informujú slovenskú verejnosť.

Na tlačovke došlo aj k priamej konfrontácii s protislovenskými novinármi, ktorí v službách cudzích záujmov klamú občanov a používajú dvojaký meter. „Ľudia vás už majú plné zuby za to, akým štýlom ich informujete,“ pripomenul ministerský predseda zástupcom médií hlavného prúdu.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Predseda OĽaNO Igor Matovič mal počas toho ako šéfoval rezortu financií v kancelárii spis týkajúci sa odpočúvania lídrov vtedajšej opozície, informoval na štvtkovej tlačovej besede dňa 25. januára 2024 predseda vlády SR Robert Fico za účasti ministra obrany SR Roberta Kaliňáka, predsedu Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť, bývalého prezidenta Policajného zboru SR Tibora Gašpara a poradcov premiéra – advokátov Mareka Paru a Davida Lindtnera. Témou tlačovej konferencie boli vážne dôvody, pre ktorá chce vládna koalícia zrušiť zdiskreditovaný a spolitizovaný Úrad špeciálnej prokuratúry a novelizovať trestný kódex.

Koalícia predloží k novele Trestného zákona pozmeňovacie návrhy, ktoré konzultuje s generálnou prokuratúrou aj Európskou komisiou. Nebudú nič meniť na základnej podstate novelizácie Trestného zákona, Trestného poriadku a návrhu zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry. Pokiaľ opozícia predloží svoje pozmeňovacie návrhy, koalícia ich zváži. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to uviedol premiér Robert Fico (Smer-SD).

„Sme pripravení počúvať ďalšie návrhy, ktoré vzídu v druhom čítaní od opozície. Pokiaľ budú mať logiku a racio a nebudú narúšať systém, ktorým má byť humanizácia trestného práva, a zosúladenie našich trestných sadzieb a podmienok, za akých sa vedie trestné konanie, tak sme, samozrejme, ochotní na to reagovať, alebo sa tým zaoberať,“ povedal minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD).

Predseda vlády víta skrátenie rozpravy v prvom čítaní o návrhu Trestného zákona v parlamente na 20 hodín. Tvrdí, že to je v súlade s rokovacím poriadkom. „Nemôže nám opozícia určovať tempo. My sme vláda, máme vládnu koalíciu s väčšinou a my musíme určovať tempo, čo je dôležité, kedy budeme o tom rokovať a kedy budeme o tom rozhodovať,“ podotkol.

Premiér informoval, že koalícia bude mať v piatok (26. 1.) poobede koaličnú radu. Bude na nej diskutovať o tom, ako sa postaví k druhému a tretiemu čítaniu k novele Trestného zákona.

Premiér Robert Fico k téme potreby rušenia Lipšicovho Úradu špeciálnej prokuratúry, že vtedajšia vládna koalícia mala v rozpore so zákonom odpočúvať súkromné stretnutie advokátov. Spomenul, že na ministerstve financií za čias vedenia Igora Matoviča našli spis plný prepisov nahrávok z chaty, kde prebehlo súkromné stretnutie advokátov. Vtedajšia koalícia stretnutie podľa neho odpočúvala v rozpore so zákonmi.

„Ak sa našlo na ministerstve financií z čias Matoviča takéto množstvo materiálov, tak to len potvrdzuje, že politici doslova manipulovali trestné konania, riadili ich a dávali pokyny vyšetrovateľom a prokurátorom, čo majú robiť voči vtedajšej opozícii,“ skonštatoval.

Spis o nelegálnom odpočúvaní Fica a jeho spolupraovníkov sa našiel na rezorte bývalého ministra financií Igora Matoviča, povedal advokát Marek Para, ktorý pracuje ako poradca na Úrade vlády. Uviedol, že spis z chaty už z ministerstva financií doručili orgánom činným v trestnom konaní. Informuje denník Štandard s odvolaním sa na švtrkovú tlačovú konferenciu na Úrade vlády SR.

Advokát Marek Para v tejto súvislosti uviedol, že takéto zistenia preukazujú potrebu zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry, návrat k zákonným praktikám a zákonne vedeným trestným stíhaniam.

Premiér Robert Fico uviedol, že vtedajšia vládna koalícia v rozpore so zákonom odpočúvala na chate rozhovory advokátov. „Vládna koalícia bola schopná všetkého,“ vyhlásil Fico s tým, že politici v tom čase „doslova manipulovali trestné konania“ a dokonca ich „riadili a dávali pokyny vyšetrovateľom“.

Matovič a spol. mal organizovať prenasledovanie opozície a Úrad špeciálnej prokuratúry mal cielene zavádzať sudcu, aby povolil odpočúvanie, za čo má byť stíhaný vyšetrovateľ Martin Juhás, povedal advokát Para. Juhás sa mal priznať, že výsledky odpočúvania mal komunikovať s prokurátormi špeciálnej prokuratúry Ondrejom Repom a Danielom Lipšicom, nie so svojím dozorovým prokurátorom, dodal.

Premiér sa novinárov opýtal, čo by sa stalo, ak by pred dnešným opozičným protestom poslali komando a predsedu Progresívne Slovenska Michala Šimečku by zadržali a zobrali na štyri hodiny na policajnú stanicu. „Čo by ste robili? Čo ste robili, keď sa to stalo nám. Nič, balada, proti Smeru je všetko možné,“ cituje premiéra portál Aktuality.

Šéf kabinetu považuje za správne, že koalícia nechala opozíciu, aby sa počas takmer troch týždňov rokovania v parlamente o skrátenom legislatívnom konaní „vyrozprávala“. Trvá na tom, že opozícia zámerne zdržovala rokovanie, aby parlament nemohol diskutovať aj o iných dôležitých témach.

Viac vo videu:

Plénum Národnej rady (NR) SR vo štvrtok odsúhlasilo, že diskusia o novele Trestného zákona v prvom čítaní má trvať 20 hodín. Návrh prešiel hlasmi 77 koaličných poslancov. Opozícia obmedzenie diskusie namietala. Hovorí o zásahu do práv poslancov.

Zdroj: YouTube / topky.sk / InfoVojna

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Americké spravodajské služby: Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného zabili

Americké spravodajské služby skonštatovali, že šéf Kremľa Vladimir Putin pravdepodobne nenariadil, aby opozičného lídra Alexeja…

12 hodín ago

Kyjev už používa americké rakety proti Rusku. Dostali ich potajomky!

Kyjev začal používať rakety ATACMS proti Ruskej federácii.  Ukrajina použila proti Rusku rakety dlhého doletu.  Dar... Americký…

12 hodín ago

Poliaci sú zhrození, keď vidia mladých Ukrajincov v kaviarňach! Niektorých chcú vrátiť

Česká republika stojí pred otázkou, či nasledovať niektoré európske krajiny a venovať pozornosť výzve Kyjeva…

12 hodín ago

VIDEO: NATO sa urazilo na Putina

Stoltenberg: Putin previezol naše Leopardy Poklonnú horu. Toto nie je podľa pravidiel, nech zruší príkaz. Výstava ukoristenej…

13 hodín ago

Taraba: PS nám nemohli poskytnúť lepší dôkaz, že zrušenie RTVS bol správny krok

Pri zrušení RTVS a vzniku STVR sme svedkami už mnohokrát použitého scenára pod režijnou taktovkou Progresívcov.…

13 hodín ago

Progresívna RTVS ideologicky kope z posledných síl

"RTVS ako slúžka Progresívcov" poznamenáva na okraj televízneho večera udeľovania cien Slnko v sieti bývalý…

13 hodín ago