domovina

VIDEO: Roman Michelko: Krach dvoch kľúčových reforiem vlády. Zachráni nás neschopnosť koalície?

Súčasná koalícia pri svojom nástupe vyhlasovala, že bude najreformnejšou vládou po roku 1993. Dnes už môžeme smelo konštatovať, že nebude. Našťastie.

Sledujúc, ako sa vyvíja osud dvoch „najkľúčovejších“ reforiem tejto vlády, teda nová súdna mapa z pera ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej a daňová revolúcia, vzniknuvšia z náhodných nápadov ministra financií Igora Matoviča, zdá sa už takmer isté, že nič alebo takmer nič z ich zámerov sa nenaplní.

Paradoxne pritom Mária Kolíková to mala našliapnuté celkom dobre. Presadila zásadné ústavné novely a kreovala Najvyšší správny súd Slovenskej republiky, čím dala správnemu súdnictvu úplne inú váhu. No a potom prudko narazila. Strata politickej podpory vlastnej strany ZA ĽUDÍ a expremiéra a stále šéfa najsilnejšej koaličnej strany OĽANO Matoviča sa nemohla neprejaviť.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Jej reforma je totiž okrem iného aj veľmi nepopulárna, takže na jej presadenie treba obetovať značnú časť politického kapitálu. A to žiaden z jej koaličných partnerov nie je ochotný obetovať. Navyše, Kolíkovej sa podarilo niečo, čo sa len tak nevidí – proti svojej reforme súdnictva (súdna mapa) si poštvala v postate celú justičnú obec.

No a vtedy jasne preukázala, že je všetko iné, len nie krízová politická manažérka. Miesto toho, aby hľadala spojencov a presviedčala argumentami, pracovala s médiami a získala si podporu tých najmienkotvornejších, tak začala z pôvodných zámerov rapídne zľavovať, až nakoniec ten veľký „súdny tresk“ skončil ako smiešny paškvil, z ktorého ostala len redukcia troch či štyroch marginálnych okresných súdov. Týmto kompromisom, ktorý kľudne môžeme nazvať aj ako takmer bezpodmienečná kapitulácia, stratila akúkoľvek vážnosť a aj posledné zvyšky politického rešpektu.

Podobne, ak nie ešte horšie, je na tom daňová revolúcia, ktorú tak veľkolepo označil a zvestoval sám Igor Matovič. Odhliadnuc od skutočnosti, že už od začiatku robil všetko preto, aby reforma neprešla, porušil všetky politické pravidlá, s nikým nevyjednával a nezískaval žiadnu podporu, len použil systém jednania fait accompli, teda postavil svojich politických partnerov pred hotovú vec. A to si politik, ktorý nedisponuje parlamentnou väčšinou, jednoducho dovoliť nemôže.

Napriek sérii fatálnych chýb by presadenie jeho reformy nemuselo byť úplným debaklom, ak by Matovič ovládal aspoň základnú abecedu politiky. Tá spočíva v postupnom a systematickom vyjednávaní, presviedčaní svojich partnerov a predovšetkým, a to je kľúčové – v robení kompromisov. Takáto triviálnosť je jasne nad Matovičov mentálny horizont, čo bude takmer s istotou rezultovať do úplného krachu „jeho revolúcie“.

Paradoxne, pritom jeho „úhlavný“ koaličný kritik minister hospodárstva Richard Sulík jeho výplody apriori neodmietol, ale dal si prácu s akýmsi semaforom a niečo vyše tridsať opatrení rozdelil nasledovne: tie, s ktorými nemá žiaden problém, označil zelenou farbou, o tých, ktoré označil žltou farbou, je ochotný diskutovať a v zásade po ich technicko-legislatívnom vyladení by ich mohol aj podporiť, nesúhlasí s opatreniami, ktoré označil červenou farbou, no a nakoniec je čierna, cez ktorú vlak nejde!

Ak by bol Matovič aspoň ako-tak vyzretou a dospelou osobnosťou, už by o jednotlivých bodoch horúco vyjednával a pokúšal sa aj s pomocou kompromisov presadiť čo najviac zo svojej vízie. Je úplne jasné, že niečoho takého Matovič nie je schopný, a tak celá jeho daňová revolúcia skončí skôr, než začala. Chvalabohu. Slovensko sa tak vyhne jeho katastrofálnym experimentom, a to je dobrá správa, I keď vznikla len ako vedľajší a nezamýšľaný dôsledok jeho neschopnosti.

Zdroj: cz.sputniknews.com

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Redakcia SN

Recent Posts

Putin navrhuje Belousova ako náhradu za Šojgua

Ďalší vedúci predstavitelia ministerstiev a služieb bezpečnosti, ako aj minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, si…

2 hodiny ago

Európa si chystá novú závislosť od Ruska

Európa si chystá novú úplnú závislosť od Ruska. „Európa sa čoraz viac ponára do takmer úplnej…

2 hodiny ago

OSN odsúdila útoky na civilnú infraštruktúru počas ostreľovania obytnej budovy v Belgorode

OSN odsúdila útoky na civilnú infraštruktúru počas ostreľovania obytnej budovy v Belgorode. Organizácia Spojených národov  je…

3 hodiny ago

„My nezabúdame na zverstvá, ktoré tu napáchali Banderovci“

Od bývalého riaditeľa Úradu boja proti organizovanej kriminalite Prezídia PZ to sú nečakané slová. Od…

3 hodiny ago

Exminister obrany Jaroslav Naď spolu so stranou Demokrati na nich odkazuje, že zlu nikdy neustúpia

Táto skrachovaná strana, ktorá nedávno žobrala o finančné príspevky, dnes masívne kampaňuje. Preto sa oprávnene…

3 hodiny ago

Pellegrinimu Slováci dôverujú najviac! Posiela im odkaz

Bývalý predseda Národnej rady SR a novozvolený prezident Peter Pellegrini je politikom, ktorému občania dôverujú…

3 hodiny ago