svet

VIDEO: Kanadou zmietajú masové protesty proti covidovým opatreniam. Premiéra Trudeaua kvôli bezpečnosti radšej ukryli na neznáme miesto

Kanadský predseda vlády Justin Trudeau spolu so svojou rodinou zmenil z bezpečnostných dôvodov svoju rezidenciu kvôli masívnym protestom proti covidovým opatreniam, uviedla kanadská televízia CBC News s odvolaním na svoje zdroje

“Kvôli obavám o bezpečnosť sa Trudeau a jeho rodina presťahovali zo svojho domu na nemenované miesto v hlavnom meste krajiny,” uviedla stanica.

Tisíce vodičov kamionov (niektoré zdroje hovoria až o 100 000 kamionistoch) a ďalších protestujúcich sa rozhodli v sobotu zhromaždiť na Parliament Hill v Ottawe s tým, že požadujú ukončenie povinného očkovania a ďalších obmedzení súvisiacich s koronavírusom. 

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Podľa televíznej stanice sa očakáva, že v budúcich hodinách bude v cente mesta pribúdať ľudí, pretože vodiči kamiónov, ktorí akciu iniciovali, a ich priaznivci opúšťajú zhromaždisko vo východnej a západnej časti Otawy a mieria k Parliament Hill.

Kamióny, ktoré sa zhromaždili na Wellington Street pred budovou parlamentu, sú ozdobené transparentnými kritizujúcimi opatrenia a politiku liberálneho premiéra Justina Trudeaua. Všade vejú kanadské vlajky. Všade cítiť obrovský patriotizmus a odhodlanosť ľudí vymôcť si znova slobodu. Protest je zatiaľ pokojný, doplnila v nedeľu televízia CBC.

Kanál CTV News v sobotu informoval o pomerne veľkej prítomnosti policajných zložiek, ktoré dohliadali na kamionistov blokujúcich ulice hlavného mesta. Polícia bola pripravená aj na zhoršenie bezpečnostnej situácie.

Reportér Evan Solomon opisoval situáciu v oblasti Parliament Hill s tým, že nešlo o jeden obrovský koordinovaný protest, ale o viacero zhromaždení viacerých protestných iniciatív, ktoré sa pridali ku pôvodnému sprievodu kamionistov. Reportér hovoril o tom, že v dave protestujúcich je mnoho rodín s deťmi, viacerí demonštranti niesli nápisy ako “Tu nie sme v Číne” či “Stop totalite”. Dodal, že niektorí protestujúci boli agresívni voči novinárom. “Ľudia tu majú svoj vlastný silný názor na očkovanie,” priblížil.

Väčšina nadávok však podľa reportéra smerovala na adresu premiéra Justina Trudeaua. Najpočetnejším medzi protestujcimi bol transparent “F*ck Trudeau”. Nad Ottawou dokonca prelietala helikoptéra, ktorá mala tento hanlivý výraz adresovaný premiérovi, vytlačený na spodnej strane.

Evan Solomon doplnil, že z protestu kamionistov sa teraz stala spoločná demonštrácia rozličných politických protivládnych agend prameniaca zo stupňujúcej sa frustrácie občanov. Jedna časť organizátorov dokonca zverejnila memorandum, v rámci ktorého žiada zbaviť funkcie súčasnú vládu. Organizátori podľa jeho informácie doposiaľ vyzbierali približne 8 miliónov kanadských dolárov, ktoré zrejme použijú na organizovanie ďalších akcií.

Veľký protest kamionistov v Kanade začal v stredu, keď tisíce vodičov kamiónov z rôznych častí Kanady zamierili do hlavného mesta Ottawy, aby dali najavo nesúhlas s povinnou karanténou, ktorú na neočkovaných vodičov uvalila tamojšia vláda. Takzvaný „Konvoj Slobody“ bol podľa slov jedného z hovorcov počas štvrtka 28. januára dlhý vyše 70 kilometrov. Informoval o tom denník Toronto Sun.

Konvoj sa pôvodne začal s cieľom poukázať na nelogické opatrenia – najmä na to, ktoré je zamerané na kamionistov. Vláda v novembri 2021 oznámila, že všetci kanadskí kamionisti, ktorí chcú prekročiť hranice zo Spojených štátov, budú musieť byť zaočkovaní, aby sa vyhli 14-dňovej karanténe. Spojené štáty tiež nedávno zaviedli svoj vlastný zákaz pre neočkovaných vodičov nákladných vozidiel.

Premiér Trudeau tento týždeň povedal, že do Ottawy v konvoji nákladných áut smeruje “okrajová skupina”, ktorá má podľa jeho slov „neprijateľné názory“ a nereprezentuje to, čo cíti väčšina Kanaďanov. Vyjadril sa k tomu na tlačovej konferencii v stredu večer v nadväznosti na správy portálu Global News.

“Kanaďania, ktorí tu sú jeden pre druhého, dobre vedia, že počúvanie vedy a zintenzívnenie vzájomnej ochrany je najlepší spôsob, ako naďalej zabezpečovať našu slobodu, naše práva, naše hodnoty ako krajiny,” dodal premiér s tým, že „takmer 90 percent“ kamionistov v Kanade „je zaočkovaných“.

Jedna z organizátoriek protestov kamionistov Tamara Lich vo videu zverejnenom na Facebooku uviedla, že najextrémnejšie hlasy v hnutí neodrážajú pozíciu celého demonštrujúceho hnutia. „Ako viete, sme na ceste do Ottawy a chceme usporiadať pokojný protest. Chcem len povedať, že nikto v tomto konvoji nebude podnecovať násilie ani sa nikomu vyhrážať. To nie je to, na čo sme tu,“ poznamenala Lich.

Protest vo Viedni

Tisíce ľudí vyšli včera do ulíc Viedne, aby protestovali proti reštriktívnym opatreniam úradov kvôli pandémii koronaviru a povinnému očkovaniu, ktorého zákon nadobúda účinnosť 1. februára.

Na sobotu bolo vo Viedni ohlásených 22 demonštrácií proti obmedzeniam. Najväčšia z nich sa konala na námestí Heldenplatz, odkiaľ sa ľudia vydali po hlavnej ulici Ringstrasse, obklopujúcej centrum mesta.

hlavné správy

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

„Mimo kontroly.“ Generál ozbrojených síl Ukrajiny odhalil, čo sa deje v Kyjeve

Generál ozbrojených síl Ukrajiny vo výslužbe Serhij Krivonos v éteri kanála YouTube "Direct" povedal, že…

6 hodín ago

Polícia zaviedla po atetnáte mimoriadne bezpečnostné opatrenia!

Polícia na Slovensku pokračuje po stredajšom atentáte na premiéra Roberta Fica vo zvýšených opatreniach. Hliadky…

6 hodín ago

Ústavný súd prikázal SIS zničiť nahrávky v kauze Gorila

Ústavný súd (ÚS) SR prikázal Slovenskej informačnej službe (SIS) zničiť výsledky odpočúvania z akcie Gorila.…

6 hodín ago

Šerblíky, chcete liečiť demokraciu? Uznajte diagnózu.

Progresívny šerblík smetisko poznajú všetci. Už menej je známy zástupca šéfredaktorky Jakub Filo. Musím povedať,…

6 hodín ago

Politico: Ukrajine hrozí finančný chaos — EÚ dochádzajú peniaze

Európskej komisii sa môžu minúť prostriedky pre Ukrajinu skôr, ako sa očakávalo. Píše o tom denník „Politico“.…

7 hodín ago

V Kyjeve mobilizovaným skonfiškovali telefóny

Ukrajinskí občania sa sťažujú na nezákonné konanie zamestnancov územných náborových stredísk (obdoba vojenského registračného a…

7 hodín ago