svet

V Nigeri sa odohral vojenský puč. Šéf prezidentskej ochranky sa vyhlásil za lídra v štáte.

Šéf PMC Wagner Prigožin uviedol, že táto západoafrická krajina sa zbavila kolonizátorov a ponúkol služby svojich bojovníkov pri znovunastolení poriadku. Puč odsúdil Macronov režim vo Francúzsku, EÚ, USA aj OSN.

Prezidenta Mohameda Bazouma v stredu zadržala v hlavnom meste Niamey prezidentská stráž. Neskôr oznámila, že fungovanie „všetkých inštitúcií“ v tejto západoafrickej krajine bude pozastavené, hranice budú uzavreté a bude zavedený zákaz nočného vychádzania a demonštrácií.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Nigerskí pučisti dva dni po zadržaní prezidenta Mohameda Bazouma vyhlásili za nového vodcu krajiny generála Abdourahamana Tchianiho. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a AP.

Tchiani bol šéfom prezidentskej ochranky a viedol stredajší prevrat, počas ktorého armáda zajala demokraticky zvoleného prezidenta Bazouma. V piatok sa Tchiani prihovoril národu prostredníctvom televízie a požiadal o podporu puču.

Počas jeho vystúpenia ho televízia označila za lídra Národnej rady pre ochranu krajiny – skupiny vojakov, ktorá tvrdí, že prevrat zorganizovala.

Tchiani, prezývaný tiež Omar, v príhovore uviedol, že Niger potreboval zmenu smerovania, aby sa vyhol „postupnému a nevyhnutnému zániku“. Zároveň požiadal „technických a finančných partnerov“ Nigeru zo zahraničia o pochopenie a podporu pri riešení existujúcich výziev v krajine.

V Nigeri súperilo o moc viacero armádnych frakcií, domnievajú sa analytici a nemenovaný západný vojenský predstaviteľ. Podľa nich bolo účelom Tchianiho televízneho prejavu ukázať, kto má teraz v rukách moc, avšak situácia ostáva nestabilná, píše AP.

Delegácia zo susednej Nigérie, ktorá sa snažila zohrať úlohu sprostredkovateľa, z Nigeru odcestovala krátko po príchode. Beninský prezident Patrice Talon, ktorého za sprostredkovateľa určilo Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov, do Nigeru ešte nedorazil.

Bazouma v stredu zadržala v hlavnom meste Niamey prezidentská stráž a neskôr oznámila, že pozastavuje činnosť všetkých inštitúcií v krajine, zatvára hranice a zavádza nočný zákaz vychádzania. Bazoum je demokraticky zvoleným prezidentom, ktorý v Nigeri vládne od apríla 2021.

Niger je chudobná púštna krajina a jej dejiny sú pretkané štátnymi prevratmi. Od získania nezávislosti od Francúzska v roku 1960 sa tam uskutočnili štyri úspešné prevraty a viacero neúspešných pokusov. Podľa agentúry AP môže súčasný politický chaos v krajine spomaliť tamojší boj proti džihádistom a prispieť k zvýšeniu ruského vplyvu v západnej Afrike.

Prigožin podporil prevrat v Nigeri, pučistom ponúkol svojich žoldnierov

Podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova sa na rusko-africkom summite, ktorý je v Petrohrade, o nigerskom prevrate „veľmi aktívne diskutovalo“. Telegramové kanály spojené s wagnerovcami vo štvrtok oslavovali prevrat v Nigeri ako príležitosť na rozšírenie ich vplyvu v Saheli prostredníctvom posilnenia väzieb s novým vojenským vedením.

Šéf súkromnej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin, ktorý sa v júni neúspešne pokúsil o vzburu proti veleniu ruskej armády, označil vojenský puč v Nigeri za „dobrú správu“ a ponúkol služby svojich bojovníkov pri znovunastolení poriadku v tejto západoafrickej krajine. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Rusko sa dlhodobo snaží o presadenie svojho vplyvu a podnikateľských záujmov v Afrike, v čom mu výrazne pomáhajú wagnerovci pôsobiaci vo viacerých tamojších krajinách. Moskva si zachováva podporu v Afrike aj napriek značnej medzinárodnej izolácii, ktorej čelí pre pokračujúcu vojenskú agresiu voči Ukrajine.

Podľa hlasovej správy v aplikácii Telegram, ktorú údajne nahral Prigožin, sa puč v Nigeri označuje za „moment dlhoočakávaného oslobodenia spod západných kolonizátorov“. Hlas na nahrávke neuviedol, že by sa do nigerského prevratu akýmkoľvek spôsobom zapojili i wagnerovci.

„To, čo sa stalo v Nigeri, je len bojom miestnych obyvateľov s kolonizátormi, ktorí sa im snažia nanucovať svoje pravidlá a podmienky a tak ich držia v stave, v akom bola Afrika pred 100 rokmi,“ uvádza hlas v správe.

Dodal, že Niger teraz „prakticky dosiahol svoju nezávislosť“ a jeho budúcnosť odteraz leží na pleciach jeho obyvateľov.

„Tisíce wagnerovcov je schopných nastoliť poriadok (v Nigeri), zničiť teroristov a nedovoliť im, aby ubližovali miestnym obyvateľom,“ uviedol hlas v nahrávke.

Po neúspešnom pokuse o prevrat v Rusku odišla časť wagnerovských žoldnierov z ruských základní do Bieloruska. Prigožin vtedy zverejnil video, v ktorom svojich bojovníkov vyzýva, aby „zbierali sily na novú cestu v Afrike“.

Francúzsko neuzná vodcov vojenského prevratu v Nigeri. Macron označil prevrat v Nigeri za nebezpečný pre celý región

Francúzsko v piatok oznámilo, že neuzná vodcov vojenského prevratu v Nigeri a za jediného prezidenta tejto africkej krajiny naďalej považuje zadržiavaného Mohameda Bazouma. Francúzske ministerstvo zahraničných vecí sa tak vyjadrilo po tom, čo sa za nového lídra Nigeru vyhlásil veliteľ Bazoumovej prezidentskej ochranky Abdourahaman Tchiani. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Bazoum, demokraticky zvolený obyvateľmi Nigeru, je jediným prezidentom Nigerskej republiky,“ píše sa vo vyhlásení francúzskeho rezortu diplomacie. Dodal, že „Francúzsko neuzná predstaviteľov puču, ktorý viedol generál Tchiani“.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok odsúdil prevrat v západoafrickom štáte Niger, keď vojaci zadržali prezidenta Mohameda Bazouma, a označil ho za „nebezpečný“ pre celý región Sahel. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Tento prevrat je úplne nelegitímny a veľmi nebezpečný pre Nigerčanov, Niger a pre celý región,“ povedal Macron počas návštevy Papuy Novej Guiney v Tichomorí.

Macron zároveň vyzval tých, ktorí Bazouma zadržali, aby ho prepustili. Považuje za nevyhnutné, aby bol v Nigeri obnovený ústavný poriadok a prisľúbil, že podporí regionálne zoskupenia pri riešení situácie alebo uvalení sankcií proti pučistom.

Vojenský puč v Nigeri v piatok odmietol aj kenský prezident William Ruto, ktorý ho označil za „krok späť pre Afriku“.

Oslobodenie nigérijskej hlavy štátu žiadajú tiež OSN, Európska únia a USA. Niger pre Spojené štáty a Francúzsko predstavuje kľúčového spojenca v boji proti násiliu islamistických skupín, ktoré Sahel dlhodobo sužuje.

Podľa hovorkyne Bieleho domu USA nevideli žiadne hodnoverné dôkazy svedčiace o tom, že by do prevratu v Nigeri bolo zapojené Rusko alebo súkromná ruská žoldnierska Wagnerova skupina. Nigerský prezident a jeho vláda však čelili silnejúcej dezinformačnej kampani vagnerovcov, uviedol Bazoum tento rok v máji.

Francúzsko a OSN v posledných rokoch stiahli svojich príslušníkov mierových síl z Mali. V susednom Nigeri však stále pôsobí 1 500 francúzskych vojakov.

Zdroj: topky.sk / pluska.sk / hnonline.sk / pravda.sk / sme.sk / InfoVojna

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Americká velvyslankyně Greenfieldová v OSN pokrytecky obvinila Rusko z podněcování jaderné války. Nebezja ji to hne patřičně vysvětlil

Americká velvyslankyně při OSN Linda Thomas-Greenfieldová obvinila Rusko, že se údajně vzdalo odpovědnosti za odvrácení…

8 hodín ago

Forbes: Po ruskom prielome v Očeretine je ukrajinská armáda v bezvýchodiskovej situácii

Vyčerpané ukrajinské brigády pri obci Očeretino sa v dôsledku postupu ruskej armády ocitli v bezvýchodiskovej…

8 hodín ago

VIDEO: Rusi opäť útočili! Sklady, elektrárne a ďalšie…

Útok na sklad na vojenskom letisku Martynovka. Ruské ozbrojené sily zasiahli sklad na letisku v…

13 hodín ago

FT: Kyjev potrebuje dosiahnuť vážne vojenské úspechy, aby mu USA mohli naďalej pomáhať

Zatiaľ čo Ukrajina sa naďalej raduje z nového amerického balíka pomoci, západné médiá sú čoraz…

13 hodín ago

The Hill: Ďalšia pomoc nebude

Konzervatívci v americkom Senáte hovoria, že nedávno pridelený balík pomoci pre Ukrajinu bol posledný. Informuje…

13 hodín ago