domovina

V nadchádzajúcich voľbách nepôjde o demokratický charakter štátu, ako to niektoré strany tvrdia v predvolebnej kampani, ale o to, aby mala nová vláda legitimitu priamo od voličov a nie iba od prezidentky Čaputovej

Tieto voľby nebudú ničím výnimočným, nejde o žiadny charakter štátu

Upozornil, že tri posledné vládne kabinety tohto skráteného volebného obdobia boli dočasné a svoju legitimitu nemali odvodenú od rozhodnutia voličov. „Každý uzná, že tri vlády, ktoré mali legitimitu len od prezidentky, sú dosť a je čas na to, aby ich vystriedala vláda s legitimitou ľudu,“ uviedol Hrabko.

Po dlhom období neštandardného riadenia štátu dočasnými vládami môžu podľa neho parlamentné voľby vrátiť chod vecí verejných do normálnych koľají. „Tieto voľby nebudú ničím výnimočným, ako často počúvam. Nejde o žiadny charakter štátu. O ten išlo v roku 1998, keď sa naozaj lámal chlieb. Teraz pôjde o bežné voľby, ktorých výsledkom bude vláda s legitimitou ľudu,“ podčiarkol Hrabko.

Tri roky tu vládla alternatíva voči Robertovi Ficovi a vidíme, kam to dopracovali

Mobilizácia voličov proti návratu lídra Smeru-SD a expremiéra Roberta Fica k moci je podľa Hrabka na Slovensku už tradičná a časť voličov ju akceptuje. Na druhej strane, aj mobilizácia opozície za zmenu aktuálneho štýlu riadenia štátu môže podľa neho u časti voličov bodovať. „Ľudia sú zvyknutí na voľbu proti Ficovi. Ale tri roky tu vládla alternatíva voči Robertovi Ficovi. Sami sa tak označili. A vidíme, kam to dopracovali,“ poznamenal Hrabko.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Lídrovi hnutia OĽANO a priatelia Igorovi Matovičovi podľa neho už historicky patrí to, že bol po Vladimírovi Mečiarovi prvým politikom, ktorý dokázal Fica vo voľbách priamo poraziť. „Vláda Igora Matoviča nevstúpi do dejín ako najlepšia, ako nás presviedčal svojho času, ale ako vláda, ktorá vládla najkratšie. Matovičovi sa nedá uprieť, že dokázal Fica poraziť vo voľbách. Ale druhá vec je, ako s mocou nakladal,“ povedal Hrabko.

Na súd sa hlava štátu podľa neho mohla pokojne obrátiť aj po voľbách, keď by to už nijako nemohlo interferovať s predvolebnou kampaňou. „Napokon, rozhodnutie ústavného súdu sa podľa môjho názoru dozvieme až o niekoľko rokov, v každom prípade po voľbách,“ upozornil.

Juraj Hrabko / tablet.tv

Predvolebný ťah Roberta Fica

Za predvolebný ťah považuje aj avízo Roberta Fica, že má v úmysle iniciovať proti prezidentke ústavnú žalobu z dôvodu podozrenia zo snahy ovplyvňovať živý prípad. „Uvidí sa, akú silu bude mať Fico v parlamente. Ale teraz mu to poslúžilo, lebo hodil udičku a všetci o tom hovorili. Podľa mňa to ani nemyslí vážne,“ uzavrel Hrabko.

Smer-SSD vyhlásil, že po voľbách plánuje podať žalobu na Zuzanu Čaputovú za úmyselné porušenie ústavy. „Hoci si nemyslím, že smeráci nájdu potrebnú ústavnú väčšinu v parlamente na podanie takejto žaloby a aj keby teoreticky uspeli, i laickému znalcovi našej legislatívy musí byť jasné, že ústavný súd ju zmetie zo stola ako neodôvodnenú, Robert Fico týmto šikovným politickým ťahom už svoje dosiahol.“ Skonštatoval to historik a politický analytik Eduard Chmelár.

Hegera až po Mikulca, ktorí Ficov návrh s tragikomicky uponáhľanou horlivosťou dychtivo, dôrazne a ostro odmietli, čím z nich urobil užitočných idiotov a ľahké politické terče lídra Smeru-SSD.

Zuzana Čaputová sa totiž v kauze snahy o ovplyvňovanie živých trestných káuz nedá obhajovať. Jednoznačne pochybila. Kto to nechce vidieť, bráni svoj klan, nie právny štát.

Generálny prokurátor totiž nie je podriadený prezidentke republiky. Je šiestym najvyšším ústavným činiteľom a predstaviteľom súdnej moci, ktorá je v demokratickom štáte prísne oddelená od výkonnej a zákonodarnej, takže hlava štátu mu nemá čo udeľovať príkazy a už vôbec nie vyhrážať sa mu,“ dodal Chmelár.

Zdroj: FB | Eduard Chmelár

Pripúšťam, ide len o predvolebný ťah

„Ak Kancelária prezidentky SR spolu s Progresívnym Slovenskom, Demokratmi, OĽaNO a dezorientovaným politológom Štefančíkom svorne kvičia, že zo strany Fica ide len o predvolebný ťah, pripúšťam, že to tak je. Kde však boli vtedy, keď Zuzana Čaputová podala na Roberta Fica žalobu dva týždne pred voľbami, ktorú odkladala takmer osem mesiacov? Čo iné to bolo, ak nie dosť neštandardný predvolebný ťah, navyše absolútne nevhodný a nedôstojný zo strany hlavy štátu, ktorej povinnosťou je zostať počas volebnej kampane nestranná?

Keď vidím premotivované vyhlásenia lídra PS Michala Šimečku, vždy potláčam úsmev. Pripomínajú mi totiž skôr predstieranie politickej činnosti, ako keď sa malé deti hrajú na vojačikov. Tvári sa strašne seriózne, ale každý vie, že je to hra, ktorú nemusíte brať vážne,“ uzavrel politológ.

hlavnydennik.sk

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Redakcia SN

Recent Posts

Ruské jednotky zaútočili na obranu, priemysel a logistiku v Žytomyrskej, Kyjevskej, Sumskej a Charkovskej oblasti

Ruské jednotky spustili novú sériu kombinovaných úderoch na ciele v regióne Žytomyr. Podľa niektorých správ…

1 hodinu ago

Minister Taraba vyzýva OČTK, aby neprehliadali stránku ZOMRI

Humoristická stránka Zomri, ktorá pôsobí na Facebooku je známa svojím úzkym prepojením na progresívnych a…

2 hodiny ago

Mierová konferencia o Ukrajine zlyháva!

Zlyhanie, konferencia sa ani nezačala a už sa rúca. Prečo lídri BRICS odmietajú „mierovú konferenciu“…

2 hodiny ago

Británia vážne kalkuluje s vojenským prevratom na Ukrajine

Británia už predpovedala reakciu Západu na možný vojenský prevrat na Ukrajine. Informuje web svpressa.ru.  Západ vraj nezasiahne,…

2 hodiny ago

Slovenská reakcia na šialený nemecký návrh

"Vládny poslanec J. Weingarten za stranu SPD kancelára Olafa Scholza prišiel s návrhom, aby Nemecko…

2 hodiny ago

Nemci navrhujú zostreľovať ruské rakety. Zapájajú aj Slovensko

Nemci navrhujú, aby NATO zostrelilo ruské rakety nad Ukrajinou. Lange: likvidácia ruských rakiet z územia NATO…

2 hodiny ago