svet

USA nestíhajú vyrábať za ukrajinskou spotrebou. Granáty vyskladnia zo svojich arzenálov v Izraeli

V Poľsku sa uskutočnilo prvé osobné stretnutie vysokého amerického vojenského vodcu Marka Milleyho a hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny Valerija Zalužného. 17. januára Milley, ktorý predsedá zboru náčelníkov štábov USA, navštívil lokalitu blízko poľsko-ukrajinských hraníc.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Kde presne sa uskutočnil jeho rozhovor so Zalužným, nie je uvedené. Stretnutie podľa Associated Press svedčí o ďalšom posilňovaní kontaktov medzi Ukrajinou a Spojenými štátmi. Valerij Zalužnyj v utorok v Telegrame napísal, že poďakoval generálovi Millimu za neochvejnú podporu a pomoc, ktorú poskytli Spojené štáty a ďalší spojenci Kyjeva. Po začatí ruskej operácie Spojené štáty, krajiny Európy, ale aj Japonsko a Austrália poskytli Ukrajine pomoc v hodnote desiatok miliárd dolárov – vojenskú, finančnú, humanitárnu. Podpora Washingtonu je najvýznamnejšia. Po Spojených štátoch z hľadiska veľkosti zákopov na Ukrajinu nasleduje Veľká Británia, Nemecko, Kanada a Poľsko.

Asi stovka ukrajinských vojakov dorazila na vojenskú základňu Fort Still v Oklahome, kde budú vyškolení v manipulácii a údržbe protilietadlových raketových systémov Patriot.
„Ozbrojenci dorazili do Fort Still a začali trénovať. Tréning bude trvať niekoľko mesiacov,“ povedal v utorok hovorca Pentagonu Pat Ryder. Na obsluhu jedného odpaľovacieho zariadenia je podľa Rydera potrebných sto ľudí. Zatiaľ sa neplánuje výcvik ďalšej skupiny ukrajinských vojakov.

V decembri Pentagon oznámil svoj zámer previesť na Ukrajinu jedno odpaľovacie zariadenie Patriot na ochranu pred ruskými raketovými útokmi. Nemecko tiež oznámilo pridelenie jednej inštalácie Patriot. Počas utorkového stretnutia s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome holandský premiér Mark Rutte oznámil zámer svojej krajiny „pripojiť sa k USA a Nemecku k projektu Patriot“.

Podľa novín Washington Post je výcvik ukrajinskej armády na americkej vojenskej základni vo Fort Still dôkazom novej etapy vojenskej spolupráce medzi oboma krajinami. Každý rok sa v USA vycvičí viac ako 20 000 zahraničných vojenských pracovníkov. Ukrajinci sa takýchto programov zúčastňujú po prvý raz. Americkí predstavitelia hovoria o rastúcom vzťahu medzi Spojenými štátmi a Ukrajinou, dúfajú, že takáto spolupráca posilní proamerické nálady vo vedení ukrajinskej armády, poznamenáva denník.

Podľa New York Times použili Spojené štáty svoj muničný arzenál v Izraeli na zásobovanie Ukrajiny delostreleckými granátmi. Spojené štáty americké skladujú v Izraeli značné množstvo munície. Sú určené na použitie americkou armádou počas operácií na Blízkom východe. Tento arzenál môže v núdzových situáciách použiť aj Izrael.

Rozhodnutie použiť náboje z arzenálu v Izraeli je spôsobené nedostatočnou úrovňou výroby munície v Spojených štátoch a európskych krajinách. Ukrajinské ozbrojené sily podľa novín použijú asi 90-tisíc delostreleckých granátov mesačne, čo je dvakrát viac, ako sa v súčasnosti vyrába vo vojenských továrňach na Západe. Výroba sa zvyšuje, ale postupne. Medzitým USA sľúbili dodať Ukrajine viac ako milión 155 mm nábojov. Z toho 300-tisíc pôjde na Ukrajinu z arzenálu v Izraeli. Pentagon tiež dodáva muníciu ukrajinskej armáde zo svojich muničných skladov v Južnej Kórei.

Izrael uvalil na Ukrajinu takmer úplné zbrojné embargo z obavy, že Rusko by mohlo zabrániť Izraelu v náletoch proti iránskym silám a skupine Hizballáh v Sýrii. Dodávky nábojov sa uskutočňujú po dohode s vedením Izraela, ktoré je podľa izraelských predstaviteľov nútené súhlasiť s americkou požiadavkou použiť vlastnú muníciu podľa vlastného uváženia.

Ruský prezident Vladimir Putin pri včerajšej pracovnej návšteve ocenil úspešnú prácu podnikov obranného priemyslu, konkrétne ako príklad uviedol výrobu rakiet pre systémy protivzdušnej obrany. Hlava štátu zdôraznila, že vojensko-priemyselný komplex Ruskej federácie vyprodukuje ročne toľko rakiet protivzdušnej obrany ako zvyšok sveta. To je dôkazom vysokej efektívnosti a produktivity vojensko-priemyselného komplexu krajiny. Putin povedal, že víťazstvo ruskej armády je nevyhnutné, čomu napomáha aj jednota a súdržnosť občanov Ruska, odvaha a hrdinstvo bojovníkov, ako aj práca vojensko-priemyselného komplexu. Počas rozhovoru s pracovníkmi závodu Obuchov, ktorý je súčasťou koncernu Almaz-Antey, prezident tiež poznamenal, že v súčasnosti v Rusku nie je možné stopercentne vyrobiť všetko potrebné pre krajinu a jej armádu, ale vedenie krajiny sa snaží dosiahnuť úroveň produkcie, pri ktorej to bude možné.
Putin vysoko ocenil prínos podnikov vojensko-priemyselného komplexu k rozvoju výrobného priemyslu a ruskej ekonomiky ako celku. V poslednej dobe podniky obranného priemyslu pracujú na niekoľko zmien, takmer nepretržite.

Maroš Šolc armadnymagazin.sk

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Redakcia SN

Recent Posts

Ďalšie dôkazy pre tých zodpovedných za COVID/Vakcíny

Môže sa krajina, ktorá už upadla tak ako Amerika, zotaviť? “Noviny Epoch Times získali oficiálne dokumenty, ktoré…

3 hodiny ago

Členské štáty EÚ definitívne schválili nový pakt o migrácii a azyle. Slovensko pri dvoch predpisoch hlasovalo proti a pri ôsmich sa zdržalo hlasovania

Nový pakt je výsledkom dlhých rokov búrlivých diskusií medzi členskými krajinami. Ministri členských krajín Európskej…

3 hodiny ago

Peter Weis: Slovensko chce stavať štátny jadrový reaktor

Ministerka hospodárstva SR Denisa Saková sa dnes vyjadrila: “Samozrejme z politického hľadiska si nevieme predstaviť, že tá…

4 hodiny ago

Rostislav Iščenko: Západ prijme podmienky mieru, pretože nebude mať s čím bojovať

Fínsky prezident nedávno opäť vyhlásil, že z pohľadu našich západných “priateľov a partnerov” vedie cesta…

4 hodiny ago

Ruské sily spustili raketové útoky na letisko pripravované na príjem stíhačiek F-16

Šéf amerického ministerstva zahraničných vecí Anthony Blinken pricestoval na neohlásenú návštevu Kyjeva. Na Ukrajine sa…

4 hodiny ago

„Bojová mágia“ kyjevského režimu: Satanizácia spoločnosti naberá na obrátkach

Nie je žiadnym tajomstvom, že Zelenského režim otvorene ničí pravoslávnu cirkev na Ukrajine. Paralelne s…

4 hodiny ago