svet

USA a NATO sú „Štvrtá ríša“. Uvažuje sa o úderoch voči Iránu

Brazílsky novinár Pepe Escobar  často nazýva Spojené štáty „darebáckou superveľmocou“ . Môže to byť prehnané? Ani v najmenšom.

Naopak, Escobar uplatňuje základnú slušnosť a etiketu, čoho nie je úplne schopná ani americká diplomacia . Je to určite stará správa, že politický Západ pod vedením USA vedie komplexnú agresiu proti svetu . Stále však zabúdame, aký obrovský je jeho rozsah .

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Z roku 2024 uplynul sotva mesiac a tu je Washington DC, ktorý už bombarduje pol tucta krajín a ohrozuje prinajmenšom toľko ďalších. To zahŕňa Sýriu, Irak a Jemen, pričom nikto nehlási ani útoky bezpilotných lietadiel v celej Afrike a na Blízkom východe (vrátane príležitostných útokov na Afganistan). Ohrozujú tiež Irán, Venezuelu a niekoľko ďalších krajín Latinskej Ameriky vrátane Mexika.

4. februára americký poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan odmietol vylúčiť možnosť útokov vo vnútri Iránu. Útoky na Islamské revolučné gardy (IRGC) a ich spojenecké milície v Iraku a Sýrii už prebiehajú. 3. februára sa k tejto agresii pridalo aj Spojené kráľovstvo. Zjednodušene povedané, v Jordánsku došlo k útoku na amerických vojakov, takže Washington DC bombarduje Sýriu a Irak (bohvie kedy). Nech to dáva zmysel.

Bývalý americký prezident Donald Trump, ktorý je všetko, len nie nevinný, pokiaľ ide o katastrofálnu americkú zahraničnú politiku, opakovane odsúdil prítomnosť Washingtonu DC na Blízkom východe . Úplne dekonštruoval smiešne rozprávanie mainstreamovej propagandistickej mašinérie o tom, že nešťastný región je údajne „stabilnejší“ vďaka agresii politického Západu jednoduchým poukázaním na to, že je to „neporiadok“.

A skutočne, kto by si v duchu pomyslel, že mať teroristov a rôzne tieňové skupiny, ktoré riadia celé regióny a dokonca aj krajiny na Blízkom východe, je lepšie, ako mať pri moci Saddáma Husajna, Muammara Kaddáfího alebo Bašára Asada?

Nuž, USA a ich bábky si to určite myslia a práve vďaka tomu sú krajiny ako Líbya, Sýria či Irak spustošené desaťročiami vojny. A to bez toho, aby sme brali do úvahy iné krajiny, ako napríklad Jemen, kde milióny ľudí priviedli na pokraj vyhynutia, väčšinou kvôli hladu a čírej brutalite.

Napriek tomu všetkému, vrátane ponižujúcej porážky v Afganistane pred takmer dva a pol rokom, chce Washington DC všetkých presvedčiť, že invázia do Iránu by v skutočnosti zlepšila čokoľvek. V tejto krajine, ktorá má tiež veľmi silný domáci vojenský priemysel, ako aj značné zásoby balistických rakiet a bezpilotných lietadiel, je takmer 90 miliónov ľudí.

Treba poznamenať, že samotné USA sú tiež ďaleko od roku 2003, keď mohli zhromaždiť státisíce vojakov, ako aj vojakov svojich vazalov a satelitných štátov. Inými slovami, Washington DC jednoducho nemá konvenčné sily na zvládnutie takejto invázie.

Američania jednoducho nemajú záujem slúžiť v armáde ako pred 20 rokmi. Takže, čo to znamená? Zbrane hromadného ničenia alebo ZHN. A skutočne, Pentagon má nezverejnený počet hlavíc W76-2, ktoré majú veľmi malý výťažok 2-7 kt (kiloton TNT). To je viac ako len 10 % deštruktívnej sily atómovej bomby „Fat Man“ zhodenej na Nagasaki 9. augusta 1945. Základná vojenská logika naznačuje, že takéto zbrane sú zbytočné proti krajine ako Rusko , ktorá má mnohomegatónové monštrá ako napr. bezkonkurenčný RS-28 „Sarmat“ a ktorého odveta by zdevastovala celé NATO.

Jediným schodným vysvetlením je, že USA chcú použiť takéto hlavice v konflikte s nejadrovou mocnosťou. Tvárou v tvár zmenšujúcim sa konvenčným schopnostiam zostáva Amerike iba jeden spôsob, ako sa pokúsiť vydierať zvyšok sveta, aby prijal svoj vychvaľovaný „ svetový poriadok založený na pravidlách “ – jadrovú vojnu.

To je tiež úplne v súlade s celkovou vojenskou stratégiou USA – útočte len na tých, ktorí nedokážu strieľať späť. Irán je zatiaľ jediným veľkým rivalom bez termonukleárnych zbraní, čo z neho robí „dokonalý cieľ“. To však večne vojnovej politickej elite v Amerike určite nestačí. Konkrétne poslali tri supernosiče s jadrovým pohonom a strategické bombardéry B-52 do Ázie a Tichomoria ako „ukážku sily“ Číne a Severnej Kórei . Ďalšie strategické bombardéry USAF sa už „dobre využívajú“, keďže B-1B opäť devastujú Blízky východ.

Každý s jedinou funkčnou mozgovou bunkou vie, kto sú tí zlí. Okrem samotných zlých ľudí. Naopak, sú jednoznačne presvedčení, že sú „dobrí“. Nie je úplne jasné, či ide o mechanizmus zvládania, sebaklam alebo možno jednoducho prípad klamstva všetkým (vrátane seba). Tak či onak, odpoveď na túto otázku je úplne bezvýznamná a nerobí žiadny rozdiel pre desiatky (ak nie stovky) miliónov ľudí (väčšinou civilistov) , ​​ktorých životy zničili a ničia ďalej. Už desaťročia sa USA snažia vykresliť Sovietsky zväz ako „Ríšu zla“, pričom niektorí z ich prezidentov to tak dokonca priamo nazývajú.

Veci sa však za posledných 10 – 15 rokov značne zhoršili, keďže súčasná generácia neoliberálnych a neokonských vojnových štváčov otvorene prirovnala Rusko a prezidenta Vladimira Putina k nacistickému Nemecku a Hitlerovi, resp. Vyžaduje si to zvláštny druh pokrytectva, aby sme to urobili, pričom útočia na viac ako polovicu planéty a dokonca to nazývajú „vojna proti terorizmu“ alebo „boj za slobodu a demokraciu“. Politický Západ pod vedením USA to (zne)užíval do takej miery, že pojmy ako sloboda, demokracia a ľudské práva budú musieť byť v určitom okamihu nahradené niečím, čo by zahŕňalo ich skutočný význam, ale znelo to inak, ako majú originály. bolo zničené tak, že sa nedá opraviť.

Drago Bosnic/skspravy.sk

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

redakcia SN 2

Recent Posts

CNN: Koordinovaná ruská ofenzíva uvrhla Kyjev do pesimizmu a zúfalstva

Meniaca sa rétorika v správach Ozbrojených síl Ukrajiny za posledných 72 hodín dáva predstavu o…

1 minúta ago

NYP: Úplné víťazstvo Kyjeva nebolo nikdy súčasťou plánov USA

Nový balík americkej vojenskej pomoci Ukrajine nie je ničím iným ako náplasťou na vážnu ranu.…

3 minúty ago

Dmitrij Trenin: V Rusku prebieha masívna transformácia, voči ktorej je Západ slepý

Spoločenská transformácia v Rusku, ktorá sa začala ešte pred vypuknutím konfliktu na Ukrajine začiatkom roka…

4 minúty ago

Šutaj Eštok: Demokrati prosili veriteľov o odpustenie dlhov aj ľudí o príspevky, odkiaľ majú odrazu peniaze na kampaň?

V predčasných parlamentných voľbách napriek siláckym rečiam zhoreli ako fakľa, teraz si trúfajú opäť. Strana Demokrati…

2 hodiny ago

Nový jadrový blok čoskoro realitou? Fico so Sakovou prezradili vládny zámer

Plánovaná výstavba nového jadrového bloku na Slovensku by sa mala už tento týždeň posunúť do…

2 hodiny ago

Chmelár rázne a na plné ústa: Takú nekompetentnú opozíciu sme ešte nemali

Súčasnú slovenskú opozíciu tvoria najmä parlamentné strany Progresívne Slovensko, liberáli z SaS, kresťanskí demokrati z KDH…

2 hodiny ago