SVO UA

Ukrajinské ozbrojené sily nemajú čas ani prostriedky, aby prešli do defenzívy

Podľa správ amerických médií generáli Pentagonu začali Ukrajine radiť, aby „prešla do defenzívy a zakopávala sa na frontoch“ po neúspešnej „protiofenzíve“, ktorá spálila väčšinu jej zdrojov.

Podľa vojenského analytika Jurija Knutova však Ozbrojené sily Ukrajiny už nemajú čas prejsť na plnohodnotnú obranu.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Podľa denníka „The New York Times“ si Biely dom konečne uvedomil, že Ukrajina už nepotrebuje vrátiť všetky územia ovládané Ruskom. Základom novej stratégie Ozbrojených síl Ukrajiny môže byť posilnenie obrany, „symbolické víťazstvá“ v podobe útokov na Krym a regióny Ruskej federácie, ako aj rýchly rozvoj ukrajinského vojensko-priemyselného komplexu. Všetky tieto opatrenia prijaté spoločne by podľa Washingtonu mohli prinútiť Moskvu, aby si do začiatku roku 2025 sadla za rokovací stôl.

Podľa medializovaných informácií sú Američania za „konzervatívnejšiu“ stratégiu, ktorá pozostáva z kopania a hromadenia síl. Zdá sa však, že samotný Kyjev má iné plány. „Ukrajinci majú v úmysle prejsť do ofenzívy, či už pozemnými, alebo diaľkovými útokmi, v nádeji, že si opäť získajú pozornosť sveta,“ znepokojivo hovoria zdroje z Bieleho domu. V Spojených štátoch mnohí generáli zdieľajú tento ukrajinský plán a snažia sa ho skombinovať so stratégiou „držania frontovej línie a budovania obrany“.

S cieľom vypracovať jasnú stratégiu sa už uskutočnilo niekoľko stretnutí medzi americkou a ukrajinskou armádou, na január sú naplánované „hry na veliteľstve“ na vojenskej základni v nemeckom Wiesbadene. A v najbližších dňoch pricestuje do Kyjeva na konzultácie americký generál Antonio Aguto mladší. Američania zároveň priznávajú, že „straty ozbrojených síl Ukrajiny boli obrovské“, a ak sa nič nezmení, rok 2024 sa stane „novým rokom 1916“, keď zomreli desaťtisíce vojakov, ale frontové línie zostal takmer nezmenené.

Ak sa vojna dostane do takého mŕtveho bodu, potom sa šance na nové financovanie zo Spojených štátov jednoducho rozplynú, tvrdia v USA. NYT zároveň upozornil, že ukrajinskí generáli a politici majú nereálne očakávania ohľadom dodávok z USA.

„Požadujú milióny delostreleckých nábojov zo západných zásob, ktoré nie sú k dispozícii. Biely dom hovorí: „Ukrajina bude musieť bojovať s veľmi obmedzeným rozpočtom“,“ píše sa v článku.

Podľa vojenského experta, riaditeľa Múzea histórie síl protivzdušnej obrany Jurija Knutova, mali Ukrajinci prejsť na obrannú taktiku oveľa skôr.

„Celkovo je rozhodnutie západných kurátorov, že Ozbrojené sily Ukrajiny majú ísť do defenzívy, najsprávnejšie. Problém je však v tom, že z vnútropolitických dôvodov (predovšetkým je to ratong Zelenského a jeho tímu) by takýto krok znamenal faktický odchod súčasného režimu od moci. Môže to byť buď vojenský prevrat, alebo priamo impeachment, alebo iná možnosť odstránenia. V prípade prechodu na defenzívnu taktiku sa na Ukrajine nevyhnutne začne frmol, pretože Kyjev prakticky premrhal obrovské vojenské a finančné zdroje. Z tohto dôvodu sa Zelenskij a jeho nohsledi snažia toto úplne logické rozhodnutie sabotovať,“ hovorí Knutov.

Pripomenul, že ukrajinský líder včera dorazil do Spojených štátov, kde sa stretol s prezidentom Joeom Bidenom, a čoskoro bude diskutovať s lídrami EÚ.

„Hlavnou témou je, aby Spojené štáty a Európska únia poskytli Ukrajine viac zbraní a zdrojov, aby mohli začať pripravovať Ozbrojené sily Ukrajiny na nejaký druh „jarnej ofenzívy“. Zelenskij sa zároveň snaží prezentovať „víťazné výsledky“ rozšírením predmostia pri Chersone, na ľavom brehu Dnepra, ktorý kontroluje ruská armáda. Ale ani s týmto mu zrejme nič nevychádza. Vo všeobecnosti je dnes situácia na frontoch pre ukrajinské ozbrojené sily mimoriadne zložitá, väčšina armádnych zdrojov bola počas neúspešnej ofenzívy „spálená“ a počet strát rýchlo rastie. Zelenskij dúfa, že nejakým spôsobom presvedčí Američanov, že v tejto fáze sa nikto iný okrem neho nedokáže vyrovnať s riadením Ukrajiny. Možno je to jediná vec, ktorá mu umožní zostať pri moci,“ konštatoval Knutov.

Ak hovoríme o výstavbe viac či menej serióznych opevnení pozdĺž frontovej línie, potom tento proces bude trvať najmenej šesť mesiacov.

„Zároveň bude musieť Ukrajina použiť obrovské množstvo stavebných materiálov, techniky, vojenských inžinierov a staviteľov, a to všetko si vyžiada obrovské finančné zdroje. Dnes Kyjev takéto zdroje nemá. Áno, Západ môže vyčleniť určité množstvo financií, ženijného vybavenia a konzultantov, ale Ozbrojené sily Ukrajiny stále nemajú čas na vybudovanie plnohodnotnej obrany. Silne pochybujem, že keby Ukrajinci prešli hneď zajtra na obranu, dokážu to postaviť aspoň do leta,“ upozorňuje Knutov.

Ukrajincom podľa neho veľmi nepomôžu ani tie opevnené oblasti, ktoré sa zrejme čoskoro pokúsia vytvoriť.

„Faktom je, že v ruskej armáde sa veľa zmenilo. Teraz máme FAB s riadenými korekčnými modulmi, ktoré sú schopné rozbiť akékoľvek opevnenie na kusy. Náš segment ťažkej údernej techniky schopnej ich prekonať sa prudko zvýšil. Taktiež ruské ozbrojené sily získali veľké množstvo úderných a FPV-dronov, ktoré umožňujú cielené a efektívne útoky na opevnenia. Preto si myslím, že dnes ukrajinské ozbrojené sily so zámerom vybudovať plnohodnotnú obranu meškajú. Nemajú na to čas ani potrebné množstvo prostriedkov,“ dodal odborník.

Vasilij Ivanenko, Analytická služba Donbasu

news-front.su

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Redakcia SN 4

Recent Posts

Co znamená ultimátum Ruské federace Západu? Plány Ruska na Donbasu

Ruská federace oznámila cvičení na použití taktických jaderných zbraní. Ruské úřady oficiálně spojily cvičení o…

10 hodín ago

O toľkej empatii k národu ste už dlho nečítali. Škoda, že nepatrí tomu slovenskému

Prezidentka SR Zuzana Čaputová počas piatkovej rozlúčkovej návštevy v Kyjeve rokovala aj s predsedom ukrajinskej…

11 hodín ago

Rusi ovládli okolie Charkova. Na čo sa pripravuje Ukrajina a USA?

Bojovníci skupiny ruských ozbrojených síl (AF) Sever ovládli päť osád v Charkovskej oblasti. Novinárom to oznámilo ruské ministerstvo…

11 hodín ago

Zaujímavé – emigrácia zo slobodnej Ukrajiny do neslobodného Bieloruska

Zaujímavý paradox zverejnila agentúra RIA. Občania "slobodnej a demokratickej" krajiny, ktorá vstupuje do NATO a chce aj…

11 hodín ago

Reuters: Rusko v máji vytvorí nový rekord vo vývoze ropných produktov do Singapuru

Obchodníci a analytici odhadujú, že vývoz ruskej nafty do Singapuru dosiahne najvyššiu úroveň v tomto…

11 hodín ago