SVO UA

Ukrajina je zúfalá

Server Politico zverejnil nový rozhovor s ministrom zahraničných vecí Ukrajiny, Dmytrom Kulebom. Kuleba v ňom dosť naliehavo žiada USA, aby Ukrajine poskytli protivzdušný systém Patriot. Ukrajinskí vojaci totiž strácajú pozície kvôli bombardovaniu klzákovými bombami. „Proste vám spadnú na hlavu a všetko zničí,“ popísal Kuleba ruskú zbraň. Jediná možnosť, ako ich zastaviť, je podľa Kuleby zostreliť lietadlá, ktoré ich odpaľujú. Lenže už teraz sa protivzdušné systémy stávajú cieľom Rusov, ktorí navyše začali vyrábať bomby väčšie. Čo podľa jedného analytika naznačuje, že ukrajinská obrana je v troskách.

Kuleba soptí

Podstatná časť rusko-ukrajinskej vojny sa odohráva vo vzduchu, v poslednej dobe viac ako predtým. Ukrajinské pozície sú ničené s pomocou klzákových bômb prerobených z klasických bômb FAB-500. Podľa nového rozhovoru servera Politico s ministrom zahraničia Ukrajiny Kulebou potrebuje Ukrajina protivzdušné systémy typu Patriot.

Podľa Politico Kuleba dokonca vyhlásil: „Dajte nám tie prekliate Patrioty.“ Tie majú byť údajne najlepšou obranou proti zápalve navádzaných striel, ktoré v posledných dňoch na Ukrajinu dopadajú, okrem iného aj na Kyjev, kde mierili na kancelárie ukrajinskej tajnej služby SBU.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

„Ak by sme mali dostatok protivzdušných systémov, najmä Patrioty, tak by sme dokázali chrániť nielen životy našich ľudí, ale aj našu ekonomiku pred zničením,“ vyhlásil Kuleba. Dodajme však, že sľuby, čo všetko môžu Ukrajinci dokázať s novými zbraňami, sprevádzali v podstate každú dodávku nových zbraní.

Ukrajina je v prekérnej situácii

Ukrajina je v prekérnej situácii, pozícia Vladimíra Putina je po voľbách posilnená a americký Kongres sa stále nedohodol na balíčku zahraničnej pomoci. A európski spojenci len ťažko nahrádzajú vojenskú a finančnú pomoc od Spojených štátov. Ukrajinskí vojaci musia „nejako“ držať pozície na východe krajiny. „Keď ukrajinskí vojaci strácajú pozície, tak sa pozrime prečo,“ povedal Kuleba a sám si odpovedal, že je to preto, lebo Rusko začalo masívne používať klzákové bomby.

Vysvetlil, že ide o zbrane, pred ktorými sa nedá utiecť, ak ste ich cieľom. „Nemôžete im blokovať navádzanie. Jednoducho vám spadnú na hlavu a všetko zničí. Takto strácame pozície a jediný spôsob, ako tomu zabrániť je zostreliť lietadlá, ktoré ich vypúšťajú,“ povedal Kuleba a dodal: „Potrebujeme protivzdušné systémy na fronte.“

Jeho plán má však jednu vadu. Na fronte sú také systémy zraniteľné. Už teraz sa objavujú videá so zničenými protivzdušnými systémami, a to aj v zázemí, teda napr. pri Charkove alebo pri Odese. Cieľom sa stávajú najmä radary, ktoré kvôli vysielanému signálu je možné zamerať protiradarovými strelami.

Novo vyrábané ruské trojtonové bomby FAB-3000, zdroj: repro youtube

Západ chce, aby Ukrajina bojovala s jednou rukou zviazanou za chrbtom

Kuleba nepotvrdil, že by na Ukrajinu USA tlačili, aby prestala s útokmi na ruské rafinérie. Avšak potvrdil dojem, že spojenci chcú, aby Ukrajina bojovala s jednou rukou zviazanou za chrbtom. Kyjev je vraj, „samozrejme, a bezpodmienečne vďačný“ za poskytnutú podporu. Kuleba sa však obáva, že slová a činy spojencov nie sú v súlade a ako vojna pokračuje, tak sa dotyční vracajú k politikárčeniu.

Popisuje začarovaný kruh, kedy zbrane nie sú poskytnuté alebo sú pozdržané alebo nie sú dodané v dostatočnom množstve, a potom spojenci povedia, že sa Ukrajina sťahuje a nemôže vyhrať. A vznikajú tak pochybnosti, prečo by sa mali ďalšie zbrane Ukrajine poskytovať. „Ukrajinskí vojaci nemajú dosť zbraní, pretože ste ich dosť nedodali,“ hovorí Kuleba smerom k Západu, že si za tento obrázok môže sám.

V otázke balíčka v hodnote 60 miliárd dolárov by vraj už „uvítal rozhodnutie“. Nemecko sa v medzičase vzpiera dodať strely Taurus, o ktoré Ukrajina veľmi stojí. Kuleba prezradil, že kedykoľvek začne hovoriť o týchto strelách, príde z Nemecka podráždená reakcia. „Nechajte to na nich. Sami sa dostali do tejto situácie. Nech si nájdu cestu von sami,“ hovorí.

Kuleba podľa Politico nekritizuje Macrona, pretože sú na Ukrajine spokojní s tým, ako sa francúzsky prezident vyvinul. A aj keď vraj Ukrajina o vojakov z európskych krajín nežiadala, lídri v EÚ si vraj budú musieť zvyknúť na myšlienku, že taký deň môže prísť. „Je mi úplne jasné, že Európania nie sú zvyknutí na myšlienku vojny. Ale takú neopatrnosť si Európania jednoducho nemôžu dovoliť, ani voči sebe, ani voči svojim deťom,“ tvrdí. „Ukrajina môže vyhrať. Ale ak Ukrajina prehrá, tak sa Putin nezastaví,“ tvrdí ukrajinský minister zahraničia.

Ukrajinská protivzdušná obrana je čím ďalej horšia

Dôkazov, že ukrajinská protivzdušná obrana je čím ďalej horšia, je viac. Ako podotkol analytik Simplicius, minister obrany RF Šojgu navštívil muničnú továreň, kde sa vyrábajú nové pumy FAB-3000. Teda trojtonové. Vzhľadom k tomu, že čím je bomba ťažšia, tým horšie plachtí, tak to znamená, že musí byť zhodená bližšie ku frontovej línii. Pokiaľ sa také bomby zhadzujú, znamená to, že ukrajinská protivzdušná obrana je vyčerpaná. Analytik dodáva, že až Rusi začnú vyrábať deväťtitunové bomby, bude to známka toho, že Ukrajina už nemá na fronte žiadnu protivzdušnú obranu.

Aj on si všíma, že posledný balíček vojenskej pomoci je z októbra minulého roku, teda šesť mesiacov späť. Čo vysvetľuje, prečo sa hovorí o nasadení vojakov, Západ sa podľa neho zúfalo snaží Ukrajinu zachrániť, pretože až skončí obdobie bahna, môže Rusko rozbehnúť väčšie ofenzívne operácie v apríli a v máji, ktoré by mohli ozbrojeným silám Ukrajiny definitívne zlomiť väz a NATO by muselo zvážiť, či sa do konfliktu zapojí priamo. Kolujú podľa neho zvesti, že pre tento prípad Rusko už vytvára zásoby navádzaných striel a podniká relatívne málo hromadných útokov, najmä pokiaľ ide o rakety Kalibr, ktorých by mali mať viac ako dosť.

hlavnydennik.ak

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Redakcia SN

Recent Posts

Fico hovorí o veľkej príležitosti pre Slovensko: Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov.…

2 hodiny ago

Susko chce nariadiť povinnosť sudcu vždy vypočuť maloleté dieťa pred umiestnením do reedukačného centra

Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky v tejto súvislosti predkladá do medzirezortného pripomienkového konania návrh vyhlášky, ktorou…

2 hodiny ago

Taraba „zostrelil“ Markízu: Splácajú svoj dlh mimoparlamentnej strane Demokrati

Od predčasných parlamentných volieb uplynulo sedem mesiacov a mediálna scéna sa začína odkrývať. Čím ďalej je…

2 hodiny ago

Ministerstvo kultúry reaguje na klamstvá a polopravdy ohľadom kaštieľa v Budmericiach

Slovenskej opozícii spriaznené médiá nevynechajú jedinú príležitosť zaútočiť na niekoho z koalície, prípadne si do…

3 hodiny ago

Generál Viktorín vie, kde skončia miliardy z USA schválené na pomoc Ukrajine – v amerických zbrojovkách!

Americký Kongres iba pred pár dňami schválil viac ako 60 miliárd dolárov na pomoc Ukrajine,…

3 hodiny ago

M. Uhrík o hrobároch Európy a proti pýche eurokomisárov:  „Suverénny vlastenecký pohľad je cestou do budúcnosti“

„Mandáty dvojtvárnych, protislovenských europoslancov treba ukončiť“ „Eurovoľby sa blížia, cítiť to na rečiach politikov“, konštatuje Milan…

3 hodiny ago