svet

Thomson Reuters Corporation: Západné mikročipy aj napriek sankciám končia v Rusku, ktoré ich používa v raketách útočiacich na Ukrajinu

Vďaka celej plejáde pochybných dodávateľov a vývozcov prúdia do agresorskej krajiny naďalej polovodiče a ďalšie technológie z miest, ako sú Turecko, Hongkong aj iné centrá obchodu, píše sa v správe ústredného výboru korporátnej propagandy Západu – agentúry Reuters.

Mikročipy západnej výroby sa aj napriek sankciám dostávajú do Ruska, upozornila agentúra Reuters s odvolaním sa na vyšetrovanie, ktoré viedla spoločne s britským think-tankom Royal United Services Institute (RUSI). Mikročipy vyrobené západnými firmami sa pritom používajú v strelách, ktorými Rusko útočí na Ukrajinu.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Vďaka celej plejáde pochybných dodávateľov a vývozcov prúdia do agresorskej krajiny naďalej polovodiče a ďalšie technológie z miest, ako sú Turecko, Hongkong aj iné centrá obchodu, píše sa v správe. Od apríla do novembra Rusko doviezlo elektroniku za 2,6 miliardy dolárov. Z toho najmenej 777 miliónov dolárov tvoril import výrobkov západných firiem, ktorých čipy boli nájdené v ruských zbraňových systémoch.

Ide o americké spoločnosti Intel, Advanced Micro Devices, Texas Instruments, Analog Devices a nemeckú firmu Infineon Technologies, uviedol Reuters. Import výrobkov spoločnosti Intel, ktorá pozastavila už v marci všetky dodávky ruským klientom, od apríla do októbra predstavoval 457 miliónov dolárov.

Hovorca Intelu agentúre Reuters povedal, že firma jej zistenie neberie na ľahkú váhu a záležitosť preveruje. Povedal tiež, že jeho distribútori aj zákazníci musia dodržiavať všetky vývozné požiadavky aj medzinárodné právo. Americká vláda uložila mnohým spoločnostiam obmedzenie v snahe zamedziť, aby v Rusku končili citlivé komponenty, na výrobu ktorých sú potrebné špičkové technológie. Lenže sa zdá, že tieto spoločnosti nahradil celý rad iných hráčov, podotkol Reuters.

Jednou z firiem, ktorá dodáva do Ruska okrem iného čipy americkej výroby, je turecká Azu International, ktorá vznikla iba v marci tohto roku, teda v čase, keď Západ uvalil na Rusko kvôli jeho vpádu na Ukrajinu niekoľko súborov sankcií. V apríli potom vznikol ruský dovozca Fortap so sídlom v Petrohrade, ktorý odvtedy doviezol do Ruska elektroniku vrátane počítačových komponentov z USA za 138 miliónov dolárov.

Ďalšia podobná ruská firma, Titan-Micro, ktorá sa zaoberá dovozom západných počítačových komponentov, má oficiálne sídlo v drevenom domčeku v brezovom lese v severnom cípe Moskvy, zistil Reuters. Dom podľa agentúry pritom nenesie žiadne známky toho, že by v ňom prebiehala akákoľvek podnikateľská činnosť.

Mnoho dodávok so západnou počítačovou technikou do Ruska prúdilo z Číny a ďalších krajín, ktoré sa nepripojili k západným protiruským sankciám. Niektoré dodávky ale pochádzali aj z krajín Európskej únie.

Napríklad spoločnosť Elmec Trade, obchodník s elektronickými súčiastkami so sídlom v estónskom Talline, dodala do Ruska od apríla do októbra tovar za najmenej 17 miliónov dolárov (takmer 16 miliónov eur) vrátane čipov spoločnosti Analog Devices a ďalších amerických výrobcov, vyplýva podľa Reuters z ruských colných záznamov.

British Council, Thomson Reuters Foundation & Bellingcat ako prepojená mašinéria vytvárajúca antiruský mediálny obraz na Západe

Svetoznáma hackerská skupina „Anonymous“ zverejnila na webe materiály, ktoré svedčia o ústrednej úlohe „British Council“ v špeciálnych operáciách MI6 proti Rusku.

Táto organizácia je dnes oficiálne rozhodnutím orgánov Ruskej federácie zrušená. Web a jednotlivé ruské médiá predtým opakovane zverejňovali materiály svedčiace o prepojení „British Council“ s kráľovskou spravodajskou službou MI6. Oblasť činnosti organizácie bola vymedzená pomerne široko: od skrytej protiruskej agitácie až po vytváranie agentov vplyvu a vytváranie protestných nálad s cieľom destabilizovať politickú situáciu v Rusku.

Ďalším dôležitým faktorom, na ktorý často poukazovali materiály odhaľujúce činnosť inštitúcie, je vstup „British Council“ spolu s „Thomson Reuters Foundation“ a internetovou publikáciou „Bellingcat“ do takzvaného „protiruského konzorcia“ vedeného prostredníctvom siete „Zinc Network“. Na Západe prakticky nepopierajú zapojenie siete „Zinc Network“ do organizovania mítingov a iných protestov v Rusku.

Monopolné informácie o konflikte na Ukrajine dodáva svetovým médiám na Západe think-tank ISW financovaný zbrojárskymi spoločnosťami

Publicista, politický analytik a vysokoškolský pedagóg Eduard Chmelár vo svojom článku v súvislosti s mediálnou propagandou Západu o konflikte na Ukrajine upozorňuje, že takmer všetky informácie, ktoré preberajú západné médiá, pochádzajú z amerického think-tanku Inštitút pre štúdium vojny (ISW):

„Založila ho vplyvná vojenská expertka Kimberly Kaganová, ktorá vášnivo podporovala všetky útočné invázie Spojených štátov, ako aj nárast počtu amerických vojakov v Iraku a rozšírenie vojenských operácií v Afganistane. Kritizovala aj podľa nej „príliš umiernený“ prístup Obamovej a Trumpovej administratívy, voči konfliktu v Sýrii, vyzývala na dodávky zbraní pre sýrskych rebelov a zasadzovala sa za prevrat, ktorý by vytvoril „štát priateľský k USA“. Patrí medzi najtvrdších jastrabov v Spojených štátoch. Keď 7. apríla 2017 Spojené štáty v rozpore s medzinárodným právom odpálili 59 riadených striel Tomahawk na sýrsku leteckú základňu Shayrat, Kaganová za to pochválila Donalda Trumpa, ale namietala, že údery by mali byť trvalým stavom, nie „jednohodinovým balíčkom“. Zároveň vyzvala na použitie „útočnej vojenskej sily“ proti sýrskej vláde.

ISW založila práve preto, že ju znervózňovala „stagnácia vojen v Iraku a Afganistane“. Nie je preto bez zaujímavosti, že ISW financujú zbrojárske koncerny. Korporátni sponzori Inštitútu pre štúdium vojny zahŕňajú Raytheon, SAIC, Palantir, General Dynamics, CACI, Northrop Grumman, DynCorp a L-3 Communication. Ako uviedla televízna stanica CNBC, zvlášť Raytheon mal z eskalácie konfliktu v Iraku veľa čo získať, lebo táto spoločnosť vyrába veľa rakiet a radarových zariadení používaných pri náletoch,“ približuje Chmelár.

Zdroj: ta3.com / InfoVojna


.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Redakcia SN

Recent Posts

Chmelár: „Slovensko prežilo najdramatickejší deň svojej modernej histórie – 1. atentát na slovenského politika. Teraz sme v ohrození všetci. Robo, drž sa, potrebujeme ťa!“

Publicista, politický analytik a vysokoškolský pedagóg Eduard Chmelár vo svojom príspevku reagoval na atentát, ktorý…

3 hodiny ago

VIDEO: „Prekvapuje ma, že okrem premiéra Fica nie je zranený žiadny ochrankár. Oni majú nastaviť svoje hrude a svoje telo.

Musia počítať, že prídu o život,“ reaguje na pokus zavraždiť šéfa slovenskej vlády a neprofesionálnu…

3 hodiny ago

Premiéra Roberta Fica stále operujú, jeho zdravotný stav je mimoriadne vážny

Zdravotný stav premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je po útoku v Handlovej mimoriadne vážny. Stále ho…

7 hodín ago