svet

Tajný plán načrtáva nemysliteľné. Americká jadrová doktrína z 11. septembra

Poznámka na úvod

Tento prenikavý článok od Williama Arkina sumarizuje kľúčové prvky americkej jadrovej doktríny, formulovanej pred 11. septembrom 2001 a bezprostredne po ňom.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Článok pôvodne publikoval Los Angeles Times 10. marca 2002, niekoľko mesiacov pred oficiálnym vydaním neslávne známeho Nuclear Posture Review (NPR) z roku 2001 .

Doktrína vzájomne zaručeného zničenia (MAD) z obdobia studenej vojny bola na neurčito zrušená.

NPR 2001 potvrdzuje postoj americkej zahraničnej politiky:

preventívne použitie jadrových zbraní ako prostriedku „sebaobrany“ proti jadrovým aj nejadrovým štátom. Jadrové zbrane sú tiež navrhnuté na použitie v konvenčnom vojnovom divadle.

Jadrová doktrína po studenej vojne. NPR 2001 (navrhnuté pred 21 rokmi) pripravuje scénu

Nerobme si ilúzie.

Dnes je jadrová vojna na rysovacej doske Pentagonu .

Najvyšší význam má NPR z roku 2001 (úplný dokument) vydaný (oficiálne) v júli 2002. Určuje americkú jadrovú doktrínu. Má priamy vplyv na naše chápanie vojny na Ukrajine a nebezpečenstva scenára tretej svetovej vojny. Podrobnosti nájdete tiež v NPR 2001 (výňatky od FAS) .

Načrtnutá je geopolitika americkej jadrovej doktríny (NPR 2001): Rusko a „Os zla“, Čína a postavenie Taiwanu, Izraela, Iránu a Blízkeho východu, Severnej Kórey.

Modality spočívajú v integrácii novej kategórie jadrových zbraní (údajne bezpečných pre okolité civilné obyvateľstvo) do konvenčného vojnového arzenálu.

Minimalizácia vedľajších škôd pri „vyfukovaní planéty“

Tu sú niektoré z hlavných bodov načrtnutých v článku Williama Arkina, z ktorých väčšina sa implementuje:

  • “. ..použitie jadrových zbraní proti najmenej siedmim krajinám… menovite nielen Rusko a „os zla“ – Irak, Irán a Severnú Kóreu – ale aj Čínu, Líbyu a Sýriu.
  • „V nejakej budúcej arabsko-izraelskej krízemôžu byť potrebné jadrové zbrane .“
  • „… použitie jadrových zbraní na odvetu proti chemickým alebo biologickým útokom“
  • NPR uvádza vojenskú konfrontáciu o štatúte Taiwanuako jeden zo scenárov , ktorý by mohol viesť Washington k použitiu jadrových zbraní.“
  • „jadrová stratégia…nazeraná cez prizmu 11. septembra. viera v staromódne odstrašovanie je preč“
  • vývoj takých vecí, ako sú jadrové bunkre a chirurgické „hlavice, ktoré znižujú vedľajšie škody,“
  • „Kybernetická vojna a iné nejadrové vojenské kapacity by boli integrované do jadrových úderných síl“
  • „integrácia „nových nejadrových strategických spôsobilostí“ do plánov jadrovej vojny.
  • Rozšíriť šírku a flexibilitu jadrových kapacít USA.
  • „To, čo sa vyvinulo od minuloročných ( septembra 2001) teroristických útokov, je integrovaná, výrazne rozšírená plánovacia doktrína pre jadrové vojny.“

Michel Chossudovsky , Global Research, 10. september 2022, 22. december 2022

***

Tajný plán načrtáva nemysliteľné

Od Williama Arkina, Los Angeles Times, 10. marec 2002

Bushova administratíva v tajnom hodnotení politiky dokončenom začiatkom tohto roka nariadila Pentagonu, aby vypracoval pohotovostné plány na použitie jadrových zbraní proti najmenej siedmim krajinám, pričom vymenoval nielen Rusko a „os zla“ – Irak, Irán, a Severná Kórea, ale aj Čína, Líbya a Sýria.

Americkému ministerstvu obrany bolo okrem toho povedané, aby sa pripravilo na možnosť, že v nejakej budúcej arabsko-izraelskej kríze môžu byť potrebné jadrové zbrane. A má vypracovať plány na použitie jadrových zbraní na odvetu proti chemickým alebo biologickým útokom, ako aj „prekvapivému vojenskému vývoju“ bližšie nešpecifikovaného charakteru.

Tieto a množstvo ďalších smerníc, vrátane výziev na vývoj minijadrových zbraní na ničenie bunkrov a jadrových zbraní, ktoré znižujú vedľajšie škody, sú obsiahnuté v stále utajovanom dokumente s názvom Nuclear Posture Review (NPR), ktorý bol doručený Kongresu 8. januára.

Ako všetky takéto dokumenty od úsvitu atómového veku pred viac ako polstoročím, aj táto NPR ponúka mrazivý pohľad do sveta plánovačov nukleárnej vojny: S podivným géniom pokrývajú všetky mysliteľné okolnosti, za ktorých by si prezident mohol želať použiť jadrové zbrane – veľmi podrobné plánovanie vojny, ktorú dúfajú, že ju nikdy nepovedú.

V tejto prísne tajnej oblasti vždy existoval nesúlad medzi americkými diplomatickými cieľmi znížiť jadrový arzenál a zabrániť šíreniu zbraní hromadného ničenia na jednej strane a vojenským imperatívom pripraviť sa na nemysliteľné na strane druhej.

Napriek tomu plán Bushovej administratívy obracia takmer dve desaťročia trvajúci trend odsúvania jadrových zbraní do kategórie zbraní poslednej inštancie. Nanovo definuje aj jadrové požiadavky v uponáhľanom období po 11. septembri.

Týmito a inými spôsobmi ponúka stále tajný dokument pohľad na meniace sa názory jadrových stratégov na ministerstve obrany ministra Donalda H. Rumsfelda.

Stratégovia ministerstva obrany ponižujú hrozbu zo strany Ruska a verejne zdôrazňujú svoj záväzok znížiť počet jadrových zbraní s dlhým doletom a presadzujú taktické a takzvané „adaptívne“ jadrové schopnosti na riešenie nepredvídaných udalostí, pri ktorých sa nepožadujú veľké jadrové arzenály.

Hľadajú množstvo nových zbraní a podporných systémov, vrátane konvenčných vojenských a kybernetických vojenských spôsobilostí integrovaných s jadrovou vojnou. Konečným produktom je dnes už známy post-Afganský model – s pridanou jadrovou kapacitou. Kombinuje presné zbrane, údery na veľké vzdialenosti a špeciálne a skryté operácie. Ale

výzva NPR na vývoj nových jadrových zbraní, ktoré znížia „vedľajšie škody“, krátkozrako ignoruje politické, morálne a vojenské dôsledky – krátkodobé a dlhodobé – prekročenia jadrového prahu.

Za akých okolností by sa v novej pozícii mohli použiť jadrové zbrane? NPR hovorí, že „by mohli byť použité proti cieľom schopným odolať nejadrovému útoku“ alebo ako odveta za použitie jadrových, biologických alebo chemických zbraní alebo „v prípade prekvapivého vojenského vývoja“.

Plánovanie spôsobilostí jadrového útoku

Hovorí a zahŕňa rozpoznanie „okamžitých, potenciálnych alebo neočakávaných“ nepredvídaných udalostí. Ukáž mi prečo . „Všetci majú dlhodobé nepriateľstvo voči Spojeným štátom a ich bezpečnostným partnerom. Všetci sponzorujú alebo poskytujú útočisko teroristom a majú aktívne programy ZHN [zbrane hromadného ničenia] a raketové programy.

Čína je kvôli svojim jadrovým silám a „rozvíjajúcim sa strategickým cieľom“ uvádzaná ako „krajina, ktorá by mohla byť zapojená do okamžitej alebo potenciálnej núdzovej situácie“. Konkrétne NPR uvádza vojenskú konfrontáciu o štatúte Taiwanu ako jeden zo scenárov, ktorý by mohol viesť Washington k použitiu jadrových zbraní.

Ďalšími uvedenými scenármi jadrového konfliktu sú severokórejský útok na Južnú Kóreu a iracký útok na Izrael alebo jeho susedov.

Druhým dôležitým pohľadom, ktorý NPR ponúka do uvažovania Pentagonu o jadrovej politike, je rozsah, v akom boli strategickí plánovači Bushovej administratívy otrasení septembrovými teroristickými útokmi na Svetové obchodné centrum a Pentagon. Hoci Kongres nariadil novej administratíve „vykonať komplexnú revíziu jadrových síl USA“ pred udalosťami z 11. septembra, záverečná štúdia je pozoruhodná svojou cieľavedomou reakciou na tieto tragédie.

Doposiaľ mala jadrová stratégia tendenciu existovať ako niečo, čo sa líši od bežných výziev zahraničnej politiky a vojenských záležitostí. Jadrové zbrane neboli len poslednou možnosťou, boli možnosťou vyhradenou pre časy, keď národné prežitie viselo na vlásku – napríklad konfrontácia so Sovietskym zväzom v súdny deň.

Zdá sa, že jadrová stratégia sa teraz pozerá cez prizmu 11. septembra. Jednak je preč viera Bushovej administratívy v staromódne odstrašovanie. Už nie je potrebná superveľmoc na to, aby predstavovala pre Američanov hroznú hrozbu.

„Teroristov, ktorí nás zaútočili 11. septembra, to zjavne neodradilo od obrovského jadrového arzenálu USA,“ povedal Rumsfeld koncom januára publiku na Univerzite národnej obrany.

Podobne aj námestník ministra zahraničných vecí USA John R. Bolton v nedávnom rozhovore povedal: „Urobili by sme všetko, čo je potrebné na obranu nevinného amerického civilného obyvateľstva… Myšlienka, že skvelé teórie odstrašovania fungujú proti každému… bola práve vyvrátená 11. septembrom.“

Okrem toho, hoci trvali na tom, že by sa pustili do jadrovej energetiky, iba ak by sa im iné možnosti zdali nedostatočné, úradníci hľadajú jadrové zbrane, ktoré by mohli zohrávať úlohu pri problémoch, ktorým Spojené štáty čelia s Al-Káidou.

V súlade s tým NPR vyzýva k novému dôrazu na vývoj takých vecí, ako sú jadrové lapače bunkrov a chirurgické „hlavice, ktoré znižujú vedľajšie škody“, ako aj zbrane, ktoré by sa dali použiť proti menším, ohraničenejším cieľom – „možné úpravy existujúcich zbraní, aby dodatočná flexibilita výnosov,“ v žargóne bohatom jazyku recenzie.

Navrhuje tiež vyškoliť operátorov špeciálnych síl USA, aby hrali rovnaké úlohy pri zhromažďovaní spravodajských informácií a zameriavaní sa na jadrové zbrane, aké teraz zohrávajú pri útokoch konvenčnými zbraňami v Afganistane. A kybernetické vojny a iné nejadrové vojenské kapacity by boli integrované do síl jadrových úderov, aby boli komplexnejšie.

Pokiaľ ide o Rusko, ktoré bolo kedysi hlavným dôvodom jadrovej stratégie USA, v prehľade sa uvádza, že hoci jadrový program Moskvy zostáva dôvodom na obavy, „ideologické zdroje konfliktu“ boli odstránené, čím sa jadrová nepredvídaná situácia týkajúca sa Ruska stala „pravdepodobnou“, ale „nie je očakávané.”

V prípade, že sa vzťahy USA s Ruskom v budúcnosti výrazne zhoršia možno bude potrebné, aby USA prehodnotili úroveň svojich jadrových síl a postoj

uvádza sa v recenzii.

Keď bolo v januári verejne oznámené dokončenie NPR, briefers Pentagonu odvrátili otázky týkajúce sa väčšiny špecifík a povedali, že informácie sú tajné. Predstavitelia zdôraznili, že v súlade so sľubom Bushovej kampane plán volal po znížení súčasných 6 000 jadrových zbraní dlhého doletu na jednu tretinu v priebehu nasledujúceho desaťročia.

Rumsfeld, ktorý schválil revíziu koncom minulého roka, uviedol, že administratíva hľadá „nový prístup k strategickému odstrašovaniu“, ktorý by zahŕňal protiraketovú obranu a vylepšenia nejadrových spôsobilostí.

Rusko už tiež nebude oficiálne definované ako „nepriateľ“. Okrem toho neboli odhalené takmer žiadne podrobnosti.

Utajovaný text je však prešpikovaný svetonázorom transformovaným 11. septembrom. NPR razí frázu „Nová triáda“, ktorú opisuje ako zahŕňajúcu „útočnú údernú nohu“ (naše jadrové a konvenčné sily) plus „aktívne a pasívna obrana“ (naše protiraketové systémy a iné obranné systémy) a „citlivá obranná infraštruktúra“ (naša schopnosť vyvíjať a vyrábať jadrové zbrane a obnoviť jadrové testovanie). Predtým boli jadrovou „triádou“ bombardéry, pozemné rakety dlhého doletu a rakety odpaľované z ponoriek, ktoré tvorili tri časti amerického strategického arzenálu.

Preskúmanie zdôrazňuje integráciu „nových nejadrových strategických spôsobilostí“ do plánov jadrovej vojny. „Musí sa vyvinúť nové schopnosti na porazenie vznikajúcich hrozieb, ako sú tvrdé a hlboko zakopané ciele (HDBT), na nájdenie a útok na mobilné a premiestniteľné ciele, na porazenie chemických a biologických látok a na zlepšenie presnosti a obmedzenie vedľajších škôd. recenzia hovorí.

Požaduje „nový úderný systém“ využívajúci štyri prerobené ponorky Trident, bezpilotné bojové vzdušné vozidlo a novú riadenú strelu zo vzduchu ako potenciálne nové zbrane.

Okrem nových jadrových zbraní revízia navrhuje zaviesť program, ktorý nazýva „porážka agentov“, ktorý podľa predstaviteľov obrany zahŕňa „butikový“ prístup k hľadaniu nových spôsobov ničenia smrtiacich chemických alebo biologických bojových látok, ako aj k prenikaniu do nepriateľských zariadení, ktoré sú inak ťažko napadnuteľné.

To zahŕňa, podľa dokumentu, „tepelnú, chemickú alebo rádiologickú neutralizáciu chemických / biologických materiálov vo výrobných alebo skladovacích zariadeniach“.

Predstavitelia Bushovej administratívy zdôrazňujú, že rozvoj a integrácia nejadrových spôsobilostí do jadrových síl je to, čo umožňuje redukciu tradičných zbraní s dlhým doletom. Ale plán stanovený v preskúmaní by rozšíril šírku a flexibilitu amerických jadrových kapacít.

Okrem nových zbraňových systémov revízia požaduje začlenenie „jadrovej spôsobilosti“ do mnohých konvenčných systémov, ktoré sa v súčasnosti vyvíjajú. Konvenčná riadená strela s predĺženým doletom, na ktorej sa pracuje pre americké letectvo, „bude musieť byť v prípade potreby upravená tak, aby mohla niesť jadrové hlavice“. Podobne by mala byť upravená F-35 Joint Strike Fighter tak, aby mohla niesť jadrové zbrane „za prijateľnú cenu“.

Revízia vyžaduje, aby sa budúci mesiac začal výskum týkajúci sa osadenia existujúcej jadrovej hlavice do novej 5000-librovej munície „prenikajúcej do zeme“.

Vzhľadom na pokrok v elektronike a informačných technológiách v poslednom desaťročí nie je prekvapujúce, že NPR zdôrazňuje aj vylepšené satelity a inteligenciu, komunikáciu a robustnejšie rozhodovacie systémy s veľkou šírkou pásma.

Obzvlášť pozoruhodná je smernica na zlepšenie spôsobilostí USA v oblasti „informačných operácií“ alebo kybernetického boja.

V prehľade sa uvádza, že spravodajskej komunite „chýbajú adekvátne údaje o väčšine nepriateľských počítačových lokálnych sietí a iných systémoch velenia a riadenia“. Vyzýva na zlepšenie schopnosti „využívať“ nepriateľské počítačové siete a integráciu kybernetického boja do celkovej databázy jadrovej vojny „aby sa umožnilo efektívnejšie zacielenie, zbrojenie a hodnotenie boja, ktoré je nevyhnutné pre Novú triádu“.

V posledných mesiacoch, keď predstavitelia Bushovej administratívy hovorili o dôsledkoch 11. septembra na dlhodobú vojenskú politiku, často sa zameriavali na „obranu vlasti“ a potrebu protiraketového štítu. V skutočnosti sa od minuloročných teroristických útokov vyvinula integrovaná, výrazne rozšírená doktrína plánovania jadrových vojen.

Ďakujeme Williamovi Arkinovi a Los Angeles Times. Copyright Los Angeles Times

skspravy

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Redakcia SN

Recent Posts

Maďarsko zablokovalo rezolúciu Rady Európy o Zelenského „mierovom pláne“

Maďarsko vetovalo ( a tým aj zablokovalo) rezolúciu Rady Európy o Ukrajine, pretože návrh dokumentu…

10 hodín ago

Atentátnik ide do väzby

Stav premiéra Roberta Fica je stabilizovaný a ostáva vážny, no je pri vedomí. O návrhu…

10 hodín ago

„Slušnoľudia“ pokračujú! NAKA obvinila osobu, ktorá sa vyhrážala ministrovi Eštokovi.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil z nebezpečného vyhrážania jednu osobu, ktorá mala poslať výhražnú…

10 hodín ago

VIDEO: „Zranenenie premiéra Fica je extrémne bolestivé. Pri atentáte ho zasiahli štyri strely a spôsobili mu rozsiahle zranenia.

Dve z nich boli ľahkého charakteru, jedno stredné a jedno veľmi ťažké,“ informoval vicepremiér Kaliňák o aktuálnom…

10 hodín ago

Borrell priznal, že Západ má dvojaký meter, pokiaľ ide o Rusko a Izrael

Vysoký predstaviteľ EÚ Josep Borrell urobil v rozhovore pre „Foreign Policy“ niekoľko zaujímavých vyhlásení. Potvrdil nedostatok jednoty…

11 hodín ago

VIDEO: Atentát na Roberta Fica – Kam kráčaš Slovensko? Debata v rádiu InfoVojna s Andrejom Dankom, Ľubošom Blahom & Erikom Kaliňákom o rozdelenej spoločnosti.

O rozdelenej spoločnosti, ktorej sfanatizovaná časť, hecovaná progresívno-liberálnou opozíciou, ideologickými úderkami v systémových médiách, mimovládkami,…

12 hodín ago