SVO UA

„Storm Shadow“ so stiahnutým SCALPom

Británia „potešila“ kyjevský režim raketami, ktorých analógy boli úspešne zostrelené v Sýrii ešte pred piatimi rokmi.

Podľa zdrojov CNN Spojené kráľovstvo darovalo Ukrajine niekoľko riadených striel „Storm Shadow“. Dolet tejto rakety je 250 km. Ide o najviac rakiet dlhého doletu, ktoré Západ odovzdal Ozbrojeným silám Ukrajiny. Počet týchto rakiet nie je uvedený. Je však nepravdepodobné, že by mohol byť veľký, vzhľadom na ich vysokú cenu a malý počet v prevádzke v samotnej Británii.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov oznámil, že Kremeľ „veľmi negatívne“ hodnotí dodať „Storm Shadow“ Ukrajine.

„Bude si to vyžadovať adekvátnu reakciu našej armády, ktorá, samozrejme, z vojenského hľadiska prijme príslušné rozhodnutia v tomto kontexte,“ povedal Peskov na brífingu.

Túto reakciu predstaviteľa Kremľa možno charakterizovať ako zdržanlivú. A má to významný dôvod. Faktom je, že rakety, ktoré mohli byť dodané na Ukrajinu, nie sú novinkou pre ruskú protivzdušnú obranu, keďže pred piatimi rokmi „Storm Shadow“ spolu s ich najbližším francúzskym príbuzným, raketou SCALP, používali lietadlá NATO v Sýrii s výsledkami, ktoré sotva možno nazvať pôsobivými.

V apríli 2018 vláda Spojeného kráľovstva informovala o použití rakiet „Storm Shadow“ lietadlami Panavia Tornado GR4 pri útoku na miesto chemických zbraní v Sýrii. Podľa generálporučíka námornej pechoty Kennetha MacKenzieho bolo na sklad chemických zbraní Him Shinshar neďaleko Homsu vypálených 9 amerických „Tomahawkov“, 8 britských „Storm Shadows“, 3 francúzske riadené strely MdCN a 2 francúzske riadené strely SCALP. Náčelník hlavného operačného riaditeľstva ruského generálneho štábu Sergej Rudskoj na brífingu pre médiá 14. apríla 2018 oznámil, že všetkých osem rakiet odpálených z Tornáda zostrelili sýrske sily protivzdušnej obrany, toto tvrdenie však popreli Spojené štáty Veľká Británia a Francúzsko. Pentagon uviedol, že neboli zostrelené žiadne rakety a že útoky boli „presné a ohromujúce“. V reakcii na to ruské ministerstvo obrany na tlačovej konferencii v Moskve predstavilo časti zostrelenej rakety „Storm Shadow“.

25. apríla 2018 generálny štáb ukázal novinárom trosky riadených striel.

„Na výstave sú prvky amerických rakiet „Tomahawk“ odpaľovaných z mora a riadených striel SCALP a „Storm Shadow“ vyrobených v Anglicku a Francúzsku,“ povedal novinárom Sergej Beznogich, špecialista na protivzdušnú obranu z generálneho štábu.

Armáda podľa neho predstavila veľkorozmerné prvky ako samotných rakiet, tak aj ich pohonných systémov a elektronickej bázy — vesmírneho rádionavigačného systému.

„Podľa vedenia troch krajín išlo o útok na zariadenia súvisiace s výrobou chemických zbraní. Medzi napadnutými objektmi bolo výskumné centrum v Damasku, veliteľstvo Republikánskej gardy, základňa protivzdušnej obrany, niekoľko vojenských letísk a armádne sklady.“

Hovorkyňa Pentagonu Dana Whiteová tvrdila, že USA, Francúzsku a Británii sa počas raketových útokov podarilo úspešne zasiahnuť všetky vytýčené ciele v Sýrii.

Ruský generálny štáb medzitým informoval, že koaličné jednotky odpálili 103 rakiet, sýrska protivzdušná obrana ​​71 z nich zostrelila. Podľa ministerstva obrany Ruskej federácie sa pri zásahoch nikto nezranil.

Na rozdiel od nepodložených správ rečníkov NATO o veľkom úspechu tohto leteckého útoku na Sýriu, fragmenty zo vzduchu odpaľovaných riadených striel vyrobených v Anglicku a Francúzsku SCALP a „Storm Shadow“, prezentované ruskou armádou, so stopami ich zničenia systémami protivzdušnej obrany, úplne vyvrátili propagandistickú verziu nezraniteľnej „zázračnej zbrane“ NATO.

Ak vezmeme do úvahy skutočnosť, že systém protivzdušnej obrany/protiraketovej obrany vybudovaný Ruskom počas súčasnej špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine je mnohonásobne hustejší a efektívnejší ako sýrsky, nie je ťažké uhádnuť, k čomu povedú pokusy použiť tieto rakety proti ruským cieľom v súčasnosti. A tento pokus sám o sebe bude teoreticky možný len v nepravdepodobnom prípade, že sa nepriateľským lietadlám vyzbrojeným týmito raketami podarí priblížiť sa na vzdialenosť efektívneho použitia takých zbraní, na čo budú musieť preraziť rádius protivzdušnej obrany presahujúci dostrel samotnej rakety.

Jurij Selivanov špeciálne pre News Front

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

VIDEO: „V každom dobre je zárodok zla a v každom zle je zárodok dobra. Predátorom štvania v spoločnosti je Denník N.

Polícia a OČTK by voči tomuto médiu mali tvrdo zakročiť,“ tvrdí spisovateľ Banáš o pokuse…

5 hodín ago

VIDEO: „Za nenávistnou kampaň mohou vlastníci médií. Denník N je toho příkladem.

Denník N dlouhodobě štve a jde na hranu,“ tvrdí o pokuse zavraždiť Roberta Fica médiami,…

5 hodín ago

Zelenskyj mal podľa The Economist kričať po ukrajinských generáloch, že mu o skutočnej situácii na bojisku klamú

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je ako vodca "nepriateľského politického režimu" legitímnym vojenským cieľom, vyhlásil medzitým…

5 hodín ago

Na Slovensku sa nachádza niekoľko nádherných vodopádov, ktoré stojí za to spoznať

Vodopády na Slovensku patria k tým nezabudnuteľným vodným atrakciám. Objavte najkrajšie vodopády na Slovensku, ktoré…

5 hodín ago