svet

Štát Florida odmieta digitálnu menu centrálnej banky – CBDC

Uvedomelý odpor v spoločnosti sa vo všeobecnosti obmedzuje na niekoľko percent obyvateľstva. Takmer vo všetkých krajinách však existujú politici, ktorí aktívne vystupujú proti CBDC. A niekedy na tomto fronte víťazia.

O digitálnej mene centrálnej banky, inovácii, ktorú “majstri peňazí” presadzujú po celom svete, som písal opakovane. Mnohé centrálne banky sú už blízko k zavedeniu takejto meny, označovanej skratkou CBDC (Central bank digital currency). Medzi vedúce krajiny patria Čína, Švédsko, Ruská federácia, India, Kazachstan a niektoré ďalšie. V týchto krajinách sa realizujú pilotné projekty CBDC. Existujú však už aj krajiny, ktoré vyhlásili, že CBDC už plne implementovali.

Pred rokom mali svoje vlastné digitálne meny tri centrálne banky. Sú to Bahamská centrálna banka (pieskový dolár), Centrálna banka východného Karibiku (DCash) a Centrálna banka Nigérie (e-Naira). Prvé dve centrálne banky predstavujú exotické jurisdikcie a možno ich považovať za pilotné lokality. Tretia menovaná centrálna banka reprezentuje veľmi veľkú krajinu s 238 miliónmi obyvateľov. Spustenie eNairy, digitálneho ekvivalentu nairy, predstavil nigérijský prezident Muhammadu Buhari 25. októbra 2021: “Naša krajina je prvá v Afrike a jedna z prvých na svete, ktorá vytvorila a uviedla do obehu digitálnu menu pre svojich občanov.”

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Nigérijská centrálna banka vysvetlila, že ktokoľvek v krajine i mimo nej môže získať prístup k i-Naire otvorením virtuálnej peňaženky vo svojom smartfóne. Výhodou digitálnej meny je, že nie je viazaná na bankový účet a môžu ju používať aj osoby bez prístupu k bankovému systému. Nový druh peňazí možno používať na platby a investície prostredníctvom mobilných platforiem. A už takmer dva a pol roka eNairu pozorne sledujú centrálne banky, politici a finančníci zo stovky krajín, ktoré sa pripravujú na spustenie vlastných CBDC.

Podľa agentúry Bloomberg však eNairu využíva len 1 z 200 Nigérijčanov. A to aj napriek silnej kampani v prospech digitálnej meny, ktorú úrady krajiny začali ešte pred jej spustením a pokračujú v nej dodnes. Okrem agitácie sa použilo aj niekoľko stimulov. V novembri minulého roka napríklad úrady zaviedli zľavy na cestovné v taxíkoch pri používaní CBDC.

Zvláštnosťou Nigérie je, že tamojší legitímny peňažný systém bol dlhé roky podkopávaný. Došlo k inflácii a devalvácii nairy. Občania sa postupne odklonili od oficiálnych peňazí (hotovostných aj bezhotovostných) a prešli na kryptomeny. Väčšinou na bitcoin. Nigéria sa v minulom roku umiestnila na 11. mieste na svete v jeho používaní. Nigérijskí občania si obľúbili bitcoin, pretože im umožňuje obchádzať vládne kontroly kapitálových tokov a konvenčné cezhraničné prevody peňazí. Nigérijská centrálna banka verila, že občania neuvidia žiadny rozdiel medzi bitcoinom a eNairou. Sú to len variácie digitálnych mien. Jediná podobnosť však spočíva v tom, že obe sa dajú použiť na rýchle platby z mobilného telefónu.

A práve v tom sa centrálna banka prepočítala. Ľudia prijali eNairu nepriateľsky. Nedôvera občanov voči vláde vzrástla. V Nigérii je len veľmi málo ľudí s vyšším vzdelaním alebo dokonca len gramotných. Ale aj tí nie veľmi gramotní chápu rozdiel medzi CBDC a Bitcoinom. Chápu, že menové orgány im ponúkajú digitálny koncentračný tábor. CBDC sú verejné peniaze, ktoré peňažným orgánom poskytujú desivú kontrolu nad životmi ľudí. Úrady môžu zablokovať účty CBDC, obmedziť používanie digitálnej meny, monitorovať všetky transakcie, držať jednotlivca pod pokrievkou. Na rozdiel od bitcoinu, ktorý sa pomáha oslobodiť od vládnej kontroly. Okrem toho sú občania unavení zo znehodnocovania peňazí. Stručne povedané, CBDC je voči bitcoinu nekonkurencieschopná mena.

Kritici CBDC poukazujú na to, že čím viac bude vláda tlačiť na ľudí, aby používali oficiálnu digitálnu menu, tým viac budú populárne súkromné kryptomeny. Dokonca aj tí, ktorí boli voči bitcoinu skeptickí, ho budú nútení používať, aby unikli digitálnej diktatúre protiľudového štátu. Ľudia boli zbavení svojich bežných peňazí a zostáva im voľba medzi CBDC a súkromnou kryptomenou. Z dvoch ziel si vyberajú druhé ako neporovnateľne menšie. Nigéria tieto predpoklady odborníkov potvrdzuje. Používanie bitcoinu sa za posledné viac ako dva roky používania eNairy v krajine výrazne zvýšilo. Zatiaľ čo novú menu eNaira používa najviac 0,5 % dospelej populácie Nigérie, bitcoin používa 50 %.

Začiatkom roka prešli občania Nigérie od pasívneho odmietania eNairy k aktívnym protestom proti CBDC. Na webovej stránke Coindesk bol 7. marca uverejnený článok Nigerians’ Rejection of Their CBDC Is a Cautionary Tale for Other Countries, v ktorom sa hovorí o aktívnych protestoch v Nigérii proti zavedeniu eNaira, ktoré prichádza v súvislosti s drastickým obmedzením prístupu občanov k hotovosti. Nanešťastie, nigérijská vláda zdvojnásobila svoje úsilie a obmedzením hotovosti prešla k drastickejším opatreniam.

V decembri začala Nigérijská centrálna banka obmedzovať výbery hotovosti na 100 000 nair (225 USD) týždenne pre fyzické osoby a 500 000 nair (1 123 USD) pre podniky.” Ďalším krokom nigérijskej centrálnej banky na obmedzenie hotovosti bol prechod na bankovky s novým dizajnom. Staré bankovky už centrálna banka komerčným bankám nedodáva. A nové zatiaľ nie sú k dispozícii.

“Občania sú teda nielen obmedzení v tom, koľko si môžu vybrať, ale komerčné banky nemajú ani hotovosť na výdaj, pretože mnohé stále čakajú na príchod hotovosti s novým dizajnom,” uvádza sa v článku.

A zatiaľ čo predtým občania jednoducho ignorovali otravné návrhy centrálnej banky, aby prešli na eNairu, Nigérijčania teraz začali aktívne protestovať proti digitálnemu násiliu úradov.

“Týmito obmedzeniami sa nigérijskej vláde podarilo vyčerpať hotovostnú ekonomiku a pripraviť pôdu pre CBDC, aby sa konečne dostala do centra pozornosti… Namiesto toho, aby riešili CBDC, Nigérijčania vyšli do ulíc protestovať proti obmedzeniam a nedostatku hotovosti.”

Ayokunle Olumbunmi, vedúci oddelenia ratingu finančných inštitúcií v spoločnosti Agusto and Co. to dobre vystihol, keď povedal:

“Centrálna banka nechce, aby sme míňali hotovosť, chce, aby sme uskutočňovali transakcie elektronicky, ale správanie sa nedá zmeniť zákonom”.

Zo zahraničných médií a sociálnych sietí sa dozvedáme, že Nigérijčania naďalej bojkotujú eNairu a uchyľujú sa buď k bitcoinu, barteru alebo hotovostnej devízovej výmene. Z udalostí v Nigérii sa poučia tak centrálni bankári presadzujúci CBDC, ako aj odporcovia digitálneho menového raja.

Štát Florida odmieta digitálnu menu CBDC

Oficiálne boli nové peniaze CBDC zavedené len v niekoľkých krajinách a jurisdikciách (Nigéria je medzi nimi najväčšia). Zároveň podľa Banky pre medzinárodné zúčtovanie (BIS) centrálne banky v približne stovke krajín buď študujú možnosť zavedenia CBDC, alebo sa už na jeho zavedenie pripravujú a realizujú pilotné projekty. Medzi tie “najpokročilejšie” patria ČĽR, Švédsko a India. O niečo pozadu sú USA, krajiny eurozóny (Európska centrálna banka), Kazachstan a Rusko.

Rusko spustilo pilotný projekt digitálneho rubľa 1. apríla (na projekte sa zúčastňuje 13 bánk). Ako to všetko vnímajú ľudia? Nikde nie sú žiadne náznaky podpory. Zatiaľ neboli nikde zaznamenané ani žiadne masové protesty podobné tým nigérijským. Prevláda ľahostajný postoj. Uvedomelý odpor v spoločnosti sa vo všeobecnosti obmedzuje na niekoľko percent obyvateľstva. Takmer vo všetkých krajinách však existujú politici, ktorí aktívne vystupujú proti CBDC. A niekedy na tomto fronte víťazia.

Jedným z takýchto politikov je guvernér Floridy Ron DeSantis, ktorý sa pripravuje na kandidatúru na prezidenta USA v roku 2024. Tento republikánsky politik je v mnohých otázkach v ostrej opozícii voči administratíve prezidenta Joea Bidena. Vrátane otázky zavedenia digitálneho dolára v USA. V apríli 2021 predseda amerického Federálneho rezervného systému Jerome Powell oznámil možnosť zavedenia digitálneho dolára.

A v januári 2022 sa na webovej stránke Fedu objavil dokument: Money and Payments: The U.S. Dollar in the Age of Digital (Peniaze a platby: Americký dolár v ére digitálnych technológií). Transformácie, ktorý potvrdzuje práce v tomto smere. Z mnohých náznakov vyplýva, že prípravy na digitálny dolár sa zrýchľujú, aby dobehli Peking, ktorý plánuje prejsť od pilotných projektov k plnohodnotnému zavedeniu digitálneho juanu už na budúci rok.

DeSantis, ktorý sa v roku 2019 stal guvernérom Floridy, je proti myšlienke štátom kontrolovanej digitálnej meny. Začiatkom marca inicioval návrh zákona, ktorý má CBDC v jeho štáte zakázať. “Dnešné oznámenie o začatí prípravy návrhu zákona ochráni floridských spotrebiteľov a podniky pred bezohľadným prijatím ‘centralizovaného digitálneho dolára’, ktorý bude potláčať inovácie a podporovať vládou sankcionovaný dohľad. Florida sa nepostaví na stranu ekonomických centrálnych plánovačov; nebudeme prijímať politiky, ktoré ohrozujú osobnú ekonomickú slobodu a bezpečnosť,” uviedol guvernér.

Mnohí floridskí zákonodarcovia s DeSantisom súhlasili. “Tento návrh je pokračovaním úspešného guvernérovho vystúpenia proti nadmerným zásahom federálnej vlády,” uviedol generálny riaditeľ Nadácie pre vládnu zodpovednosť Tarren Bragdon.

“Na našich peniazoch je napísané In God We Trust. Digitálna mena centrálnej banky to mení na In Government We Trust. Je to nesprávne a som vďačný guvernérovi, že pokračuje v odpore proti byrokracii, ktorá sa vymkla spod kontroly D.C.” Všetky guvernérove snahy podporuje šéf štátneho ministerstva financií Jimmy Patronis:

“Guvernér DeSantis je v predstihu, pokiaľ ide o ochranu práv jednotlivca. Digitálna mena centrálnej banky je základným kameňom federálnej vlády, ktorá môže monitorovať každú transakciu prebiehajúcu vo svete… Neexistovalo by žiadne súkromie, a ak by neexistovalo súkromie, neexistovali by žiadne práva. Tak ako Florida bojuje proti IRS (americký daňový úrad), musíme bojovať proti tomuto programu. Takto chránime slobodu, voľnosť a prosperitu.”

Vývojári definovali CBDC ako digitálnu menu schválenú vládou. V tomto zmysle by do rozsahu pôsobnosti pripravovaného dokumentu mohli spadať aj súkromné digitálne meny. Výbor Snemovne reprezentantov, ktorý návrh zákona pripravoval, ho 27. marca schválil 15 hlasmi proti 5. Proces ešte stále prebieha, hlasovanie v dolnej a hornej komore zákonodarného zboru štátu, ale odborníci sú presvedčení, že dokument bude prijatý a DeSantis ho podpíše. Zvažovaný návrh zákona je podobný inému dokumentu, ktorý nedávno inicioval DeSantis a ktorý podporil štátny zákonodarný zbor. Ide o pozastavenie platnosti noriem ESG (environmentálne, sociálne a podnikové riadenie) v štáte. Ako DeSantis opakovane povedal, normy ESG a CBDC sú “to isté”. Sú agendou “davoskej elity”, ktorá sa snaží všetkých zahnať do digitálneho koncentračného tábora a urobiť z nich otrokov.

DeSantis očakáva, že všetky “červené štáty” (t. j. štáty, v ktorých dominujú republikáni) sa pridajú k jeho iniciatíve na zablokovanie digitálneho dolára a ďalších CBDC. Minulý mesiac vznikla v USA aliancia “červených štátov” (19 štátov) na základe ich odporu voči štandardom ESG. Odporcom CBDC sa podarilo niečo urobiť aj v iných krajinách. Ako som už poznamenal, India patrí medzi “predných lídrov” v presadzovaní CBDC. Maloobchodné testovanie tam už prebieha najmenej v 15 indických mestách. Pod tlakom verejnosti sa v indickom parlamente pripravuje návrh zákona, ktorý by ľuďom zaručil súkromie pri používaní digitálnych rupií. Záruka je vratká, ale aspoň niečo.

Aj ECB, zapojená do projektu digitálneho eura, sľubuje, že anonymita a dôvernosť transakcií s použitím CBDC bude zabezpečená. Verejní aktivisti v Európe však týmto sľubom neveria. Z času na čas sa v Starom svete konajú demonštrácie proti digitálnemu euru. Pomerne masové protesty boli vo februári zaznamenané v Holandsku. V Spojenom kráľovstve pripravuje Bank of England digitálnu libru šterlingov. V polovici februára spustilo britské advokačné centrum s názvom Tax Reform Council (TRC) kampaň s heslom “Zachráňte súkromie, zastavte CBDC”.

Odborníci z TRC označili digitálnu menu za “bezprecedentný zásah daňových úradov” a varovali, že jej zavedenie by umožnilo vláde ľahko sledovať informácie o každej transakcii v centralizovanej účtovnej knihe. A mohla by natrvalo zničiť už aj tak značne oslabenú verejnú kontrolu nad úradmi.

Autor: Valentin Jurijevič Katasonov – pôsobil ako konzultant pri OSN, poradca MMF a posledné roky ako profesor na Moskovskom inštitúte medzinárodných vzťahov MGIMO.

Zdroj: armadnymagazin.sk

infovojna


.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Redakcia SN

Recent Posts

VIDEO: Politické mimovládky dotované cudzími vládami robia na Slovensku politickú kampaň a zhromažďujú peniaze na štátny prevrat.

Na toto sa nemôžeme viac prizerať a musíme týmto think-tankom zabrániť, aby ohrozovali demokratické základy…

4 minúty ago

VIDEO: Naď sa verejne priznal nielen k sabotáži demokracie umlčaním iných názorov cez vypínanie nepohodlných webov na politickú objednávku Hegero-Matovičovou vládou

Naď sa chválil aj úsilím, aby tieto občianske médiá mohli ostať navždy vypnuté. Vedúci Úradu…

19 minút ago

Až pětina rozpočtu Světové zdravotnické organizace v roce 2023 měla společného jmenovatele – Billa Gatese

Finanční podpora Billa Gatese je již dlouhodobě pro fungování některých aktivit WHO klíčová, připomíná ve…

22 minút ago

Další rána pro evropské zemědělce: Dohoda o volném obchodu Mercosur bude schválena ihned po eurovolbách

V době, kdy protesty zemědělců gradovaly, se na půdě EU jednalo stran dohod o volném…

3 hodiny ago

Foreign Affairs: Vystúpenie USA z NATO povedie ku kolapsu aliancie

Odporcovia Trumpa sa ho naďalej snažia zdiskreditovať na základe jeho postoja k NATO. V časopise „Foreign…

3 hodiny ago

Daily Mail: Ukrajinské ozbrojené sily prišli o „Patrioty“ kvôli pokusom o zostrelenie ruských leteckých bômb

Ozbrojené sily Ukrajiny prišli o dva protilietadlové raketové systémy „Patriot“, keď sa ich pokúsili použiť…

3 hodiny ago