zdrava

Slováci by si mali zobrať príklad zo Švajčiarska, ako bojovať s covidom

Snáď nikoho, odborníkov, či laikov nenecháva chladných veľmi neutešená, až hrozivá situácia vo vývoji Corona-pandémie na Slovensku. Čísla pozitívne testovaných, či počty chorých na Covid-19 sú už viac mesiacov alarmujúce. A to i napriek tomu, že Slovensko je 4 mesiace v núdzovom stave. Opatrenia štátu na zamedzenie šírenia epidémie sa menia ako šaty do premenlivého počasia. Čo sa nemení, je neustále testovanie nezmyselnými antigénovými testami, ktorých citlivosť je cca. 10-násobne nižšia, ako u PCR testov a ich výpovedná hodnota je takmer nulová. A samozrejme uverejňovanie jednej jóbovej zvesti za druhou o novej mutácii vírusu vo všetkých periodikách. Keď chce bežný občan pracovať, musí sa nechať týždenne testovať a keď si nejaká škola chce „vytrucovať“ prezenčné vyučovanie, musí nechať testovať žiakov, rovnako učiteľov i rodičov žiakov. Vykonštruovaný Covid-Automat, podobný Matovičovej „atómovej bombe“ testovania obsahuje čísla, ktoré nevedia definovať ani samotní „štatistickí géniovia“ ministerstva zdravotníctva.

Preto sa kriticky mysliaci človek zamýšľa prečo to tak je a samozrejme sa díva aj k susedom, ktorí to možno robia lepšie.

Pozrel som sa na situáciu v nemecky hovoriacom priestore. Najlepšie výsledky, cca. 4x lepšie, ako Slovensko, doslova vynútené veľmi prísnou „uzáverou krajiny“ má Nemecko, ale i napriek tomu panuje v krajine doslova panika a podobne, ako na Slovensku polícia naháňa chodcov pre nedôsledne nasadené rúška a mamičky s ratolesťami na sánkach na prázdnych lyžiarskych svahoch pokutuje za neuposlúchnutie nezmyselných príkazov.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Veľmi odlišná situácia je vo Švajčiarsku.

Tam sú počty pozitívnych testov, hospitalizovaných pacientov na Covid-19, obsadenosť nemocničných lôžok, počty úmrtí na, či s Covidom, percentuálny pomer pozitívnych pacientov k vykonaným testom na podobnej, či ešte lepšej úrovni, ako v Nemecku. Avšak je tu badať, že Švajčiarsko po počiatočnej strnulosti a istej bezradnosti, opustilo cestu EÚ a ide si vlastnou cestou. Asi pred tromi mesiacmi boli zverejnené manipulácie s definíciou pozitívnych testov pomocou umelo zvýšeného cyklovania odobratých vzoriek, čím prišlo k značnému zvýšeniu počtov pozitívnych testov. Zároveň sa prišlo na to, že spôsoby zarátavania pozitívnych pacientov a prognózovanie stavov sa robili vojenskými metódami a počty starších pacientov boli rátané dvakrát! Zvýšením počtu cyklov (zväčšovaním presnosti rozlíšenia prítomnosti vírusov v odobratých testoch) z pôvodne odporúčaných 20-25 cyklov na 40-45 cyklov sa zvýši počet pozitívnych testov asi trikrát. Po tejto udalosti, ktorá nebola veľmi publikovaná sa karta vo Švajčiarsku začala obracať a už tretí mesiac za sebou sa vyvíja pozitívne.

Aj vo Švajčiarsku je zavedený lockdown a má tiež schváleny tzv. Protiteroristický zákon, ktorý je použiteľný i za čias tzv. pandémie, avšak oproti Slovensku a napr. Nemecku je tu veľký rozdiel.

  • Deti chodia normálne do školy a vo vyšších ročníkoch nosia rúška, nemajú žiadne ďalšie obmedzenia, sú spokojné a ani rodičia, či ostatní občania kvôli epidémii „neblbnú“, dodržiavajú pomerne voľné opatrenia a tak je krajina celkom v pohode.
  • Pracujúci občania, tam kde to situácia dovoľuje, pracujú z domu, avšak nie je to pod hrozbou kontrol a sankcií, nikto sa nikomu nevyhráža.
  • Neexistujú žiadne dobrovoľno-povinné testy, rúška sú povinné len v interiéroch.
  • Neexistuje žiadne obmedzenie pohybu medzi mestami krajiny a ani na hraniciach.
  • Veľká časť obchodov – potraviny, domáce potreby, papiernictvá, optiky, kaderníctva, telefónne spoločnosti, drogérie, parfumérie sú otvorené, reštaurácie predávajú „cez ulicu“, lyžiarske strediská sú normálne otvorené s výdajom občerstvenia cez okienko.
  • Na uliciach či inde neexistujú žiadne policajné kontroly, políciu je vidieť iba v prechádzajúcich autách a otvorené sú všetky úrady a inštitúcie.
  • A čo je veľmi podstatné, vo Švajčiarsku neexistuje alebo nie je viditeľný aj iný cieľ núdzového stavu. Nie je totiž využívaný na perzekuovanie bývalých politikov, žalárovanie sudcov a policajtov a nie je použitý na zabetónovanie súčasnej politickej garnitúry. Totiž, je tam fungujúca priama demokracia a permanentná veľká koalícia, trvajúca už desiatky rokov. Nikto sa nemusí snažiť sa zabetónovať, vláda síce nie je vždy ideálna, ale vládne vždy v súlade (má iba 7 ministrov a prezident sa mení z radov ministrov každý rok) a rozhodnutia sú vždy kolektívne. Slovenský „vládny folklór“ vzájomného obviňovania a urážania sa jednotlivých ministrov je tam jednoducho nepredstaviteľný!
  • A to najdôležitejšie – vláda použila na podporu zatvorených firiem, desiatky miliárd Frankov a tak veľká väčšina je s opatreniami ako-tak spokojná. Iste, aj tam sú prevádzky, hlavne reštaurácie, ktoré sa už nespamätajú. Ale zďaleka to nie je stav, známy zo Slovenska.
  • Ale napriek tomu obyvateľstvo nie je pasívne. V apríli bude referendum o zákaze núdzového stavu.

Dá sa povedať, že pri porovnávaní so Slovenskom, keď by sme opomenuli tie rúška v interiéroch je Švajčiarsko takmer bez lockdownu a v pohode.

Má to i obrátenú stranu mince, lebo je Rakúskom a hlavne Nemeckom za tieto celkom voľné opatrenia veľmi kritizované. Hostia zimných stredísk prichádzajú do Švajčiarska aj z Nemecka a z Rakúska.

Je pozoruhodné, že i napriek menovaným voľným opatreniam kritické čísla epidémie kontinuálne mesiace klesajú.

Momentálne dosiahnuté výsledky pohli vládu k ďalšiemu uvoľňovaniu opatrení.

Od 1. marca sa otvárajú všetky obchody, čo iste pohne ľudí k dohnaniu „nákupného manka“ v tovaroch, ktoré nebolo možné nakupovať online. V protiklade k týmto pozitívnym krokom sa javia texty článkov v médiách, ako veľmi podobné, s tými slovenskými. Možno priebežne čítať: Ukazuje sa, že britský variant vírusu nie je taký nákazlivý a nebezpečný, ako sa pôvodne ukazovalo, ale to sa môže od budúceho týždňa zmeniť…“

Jediné „ohnisko sváru“ medzi Kantónmi a Federálnou vládou sú reštaurácie. Tu je vláda dosť pevná a otvorenie reštaurácií posúva na koniec marca, či začiatok apríla. I napriek tomu v poslednom týždni boli v siedmych kantónoch, napriek zákazu otvorené terasy reštaurácií.

Je možné, že pri zrýchlení očkovania a aplikovaní dobrých skúseností z krajín, kde očkovanie značne pokročilo, sa pozitívne výsledky vo Švajčiarsku premietnu do rýchlejšieho otvorenia reštaurácií.

Na zdokladovanie uvedených skutočností uvediem posledné výsledky pandemických hodnôt.

Pre lepší prehľad čísiel uvádzam celkové počty a denné čísla spriemerované na základe 7-dňového priemeru:

  • Celkový počet pozitívnych testov – 553 867
  • Celkový počet doteraz hospitalizovaných – 23 371
  • celkový počet úmrtí – 9 263
  • denný prírastok pozitívnych testov – 1 028 / deň
  • denný prírastok úmrtí –  8,6 / deň (- 45% predch. týždeň)
  • celkový počet postelí obsadených covid. pacientmi 925 (- 9% predch. týždeň)
  • z toho na intenzívnej starostlivosti – 198
  • pozitivita testovaných – 4,9%
  • BAG (min. zdravotníctva) uvádza, že 97% mrtvých pacientov pacientov malo minimálne jedno, alebo viac závažných ochorení. Napr. 62% malo vysoký krvný tlak, 62% malo vážne poruchy krvného obehu, či 27% malo ťažkú cukrovku. To znamená, že len 3% zomrelo čisto na Covid-19.

Iste stačí krátky pohľad na slovenské štatistiky a ten priepastný rozdiel je okamžite viditeľný.

Pri hľadaní príčin, prečo na Slovensku je situácia taká katastrofálna je to však zložitejšie.

Najočividnejšie je to pri počtoch pacientov v nemocniciach. Čísla ukazujú, že asi 40% hospitalizovaných pacientov zomrelo. Toto zrejme neuniklo ani lekárom a iste sa snažili zabrániť hospitalizácií pacientov s Covidom. Nasadzovanie viacerých liekov, ktoré sa objavili v tlači a javia sa ako účinné proti Covidu sa odzrkadľuje i v počtoch veľmi málo súčasne hospitalizovaných pacientov. Je teda snáď tento tlak na lekárov,  spolu so snahou zavčas liečiť pacientov v domácich podmienkach a nenasmerovať ich hneď do nemocnice ten správny počin v boji s epidémiou? Alebo aj rozumné informovanie obyvateľstva o epidémii, bez neustáleho strašenia a tým i pokojné liečenie pacientov?

Na Slovensku nie je v žiadnom prípade tento trend badať. Proti lieku Ivermectin sa dokonca postavili i čelní predstavitelia Lekárnickej komory a vedci z UK. Vyhlásenia typu „nie je mi známe, že týmto liekom by niekto liečil v Nemecku“keď v Kasseli liečil slov. lekár Ivermectinom už pred mesiacmi, čo bol aj v slov. Tlači publikované, či „liek Ivermectin je treba najprv podrobne testovať“ u lieku, ktorý je na trhu už 40 rokov a jeho autor dostal zaň Nobelovu cenu. Výborné výsledky liečenia Ivermectinom potvrdil i Doc. Török z Ústavu srdcovo-cievnych chorôb v Košiciach, v tom Ústave, ktorého zakladateľ a riaditeľ bol ministrom zdravotníctva nahradený hutníckym managerom. Pri súčasnej alarmujúcej situácii na Slovensku nanajvýš cynické, keď je liek Ivermectin takto spochybňovaný, ako to aj v Parlamente jasne povedal a priam vykričal poslanec Mazurek.

Tak, ako ďalej na Slovensku? 

Prištipkáriť ďalej s nezmyselným testovaním, alebo prejsť na cestu zdravého rozumu a ľudí konečne liečiť? 

AUTOR: MILO BLAŽO 

uverejnené na zem a vek

PODPORTE nezávislé médium.

Všetok obsah na tejto stránke je bezplatný. Vaša podpora bude použitá na rozvoj a propagáciu stránky, aby sa o nej dozvedelo čo najviac ľudí. 

Aj malá čiastka dostatočne pomôže.

Mame množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Bez Vašej pomoci sa však ďalej nepohneme.

IBAN: LT90 3250 0868 2837 7659 BIC: REVOLT21 do poznámky prosím uviesť “dar

https://slovanskenoviny.sk/chcete-podporit-tvorbu-slovanskych-novin/

ďakujeme

Vyhlásenie: 

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedné za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu zna redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia (Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

VIDEO: Pred desiatimi rokmi nacisti v Odese zaživa upálili 32 ľudí, ďalších šesť zastrelili a desiatich umučili

Pred desiatimi rokmi – 2. mája 2014 – sa v Odese odohrali strašné tragické udalosti.…

3 hodiny ago

Tři žalobci prohráli soud, ve kterém se řešila jejich stížnost na protiústavní zavádění „Covid pasů“

Dnes je již prakticky jisté, že skutečným účelem tzv. Covid pasů EU bylo na jedné…

3 hodiny ago

VIDEO: Kam zmizela skutečná žurnalistika a osobní zpověď na závěr

Před dvěma týdny mi přišla pozvánka k účasti na průzkumu „o produkci mediálního obsahu přesahující…

4 hodiny ago

Si Ťin-pching jede za Macronem pro dohodu století

Čínský prezident Si Ťin-pching se od 5. do 10. května vydá na evropské turné. V…

4 hodiny ago

VIDEO: Komisie, hodnotiace kultúrne projekty treba okamžite vymeniť.

Ak ste sa utešovali, že štát dal skutočnú stopku zvráteným kvázi kultúrnym predstaveniam, kandidáti hnutia…

4 hodiny ago