domovina

Situácia je napätá: Šeliga odmieta dohodu s Tarabom. Gyimesi nechce “bozkávať” prsteň SaS-ke. V OĽaNO sú problémy, Heger zvažuje demisiu

Tomáša Tarabu má v tejto chvíli rád a chápe ho asi len Taraba a zdá sa, že jeho iniciatíva rokovať o predčasných voľbách naráža na členov koalície

Na jeho ponuku zareagoval podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga ostrým Nie! Jeho dnešný status na sociálnej sieti začína dvojzmyselným nadpisom: “Správna možnosť je Bé.” Nie, Šeliga nie je rozhodnutý odteraz dávať vlnu, nadpis objasnia jeho prvé odstavce: “Stojíme pred dvoma možnosťami: A) – dohoda s Tarabom, Ficom, Hlasom atď.; B) – dohoda o rekonštrukcii vlády, prípadne rokovanie s pani prezidentkou o ďalších krokoch. B) je správna možnosť.”

Šeliga označil akékoľvek dohody s Tarabom za neprijateľné. “Taraba je ten, ktorý chce pomáhať bielym golierom znížením trestov,” píše Šeliga, “oslabiť Úrad špeciálnej prokuratúry a oslabiť všetky bežiace vyšetrovania. To s ním niekto uvažuje o dohode?! Taraba je lievikom, cez ktorého sa všetky rôzne živly snažia vydierať koalíciu a oslabiť právny štát.”

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Za jedinú prijateľnú možnosť považuje Šeliga rekonštrukciu vlády “tak, aby SaS nehlasovala za jej pád, resp. garantovala poslancov na jej podporu.” V ďalších krokoch sa Šeliga spolieha na prezidentku: “Neverím, že pani prezidentka Čaputová chce úradnícku vládu, rovnako neverím, že pri troche dobrej vôle na oboch stranách by táto dohoda nebola možná a realizovateľná. Znamenalo by to, že vláda Eduarda Hegera má pred sebou ešte 14 mesiacov. Ako dopadnú najbližšie voľby neviem, ale viem, že keď budú v máji, ako chce Fico, tak riziko toho, že prevezme moc je obrovské. Rovnako viem, že 14 mesiacov pre túto vládu by znamenalo energetickú pomoc ľuďom, jasný postoj ku korupcii, jasná prozápadná a proeurópska orientácia, odmietanie ruskej propagandy, realizácia plánu obnovy…”

A Šeliga vzápätí píše niečo, čo by mu malo brnknúť po nose ako tie tri oriešky pre Popolušku: “Máme pred sebou ešte pár hodín, keď existuje nádej zachrániť túto vládu. Práve preto, keď ma včera premiér Heger požiadal, aby sme mu dali ešte dva dni času, súhlasil som. Pre niekoho môžu znieť tieto slová naivne alebo ako z iného vesmíru. No považujem za svoju povinnosť snažiť sa do posledného momentu.” Akoby Šeliga nevidel, že práve toto je modus operandi tejto vlády od chvíle, ako nastúpila do funkcie – všetky riešenia sa odkladajú do poslednej chvíle, až kým katastrofa nezaklope na dvere.

A akoby to nevidel ani na situácii, keď SaS odišla z vlády a nechala priestor niekoľko týždňov na rokovania, ktoré však nikto nevyužil: “V lete, keď odchádzala SaS z koalície, som rokoval do posledného dňa, presviedčal ako v SaS, tak v Oľano. Nepodarilo sa to, začala menšinová vláda, kde SaS stále bola aspoň partnerom na diskusiu. No dnes je jasné, že ak nepríde k dohode, ak sa Oľano a SaS nedohodnú, tak tu máme predčasné voľby čo najskôr a obrovské riziko s tým spojené. Toto riziko by nás ako demokratov malo priviesť k tomu, že sme schopní nájsť kompromis. A že ten kompromis nie je jednoduchý a že pre mnohých už je možno neskoro? To nevadí, opakujem, kým je čas urobiť správnu vec, treba ju urobiť.”

Naozaj ide len o stoličky? Nie je za tým aj niečo iné? Presne tieto otázky evokuje zúfalstvo, ktoré cítiť čoraz viac z vyjadrení koaličných poslancov i zo záverečných slov Šeligu: “Viem, že pre niekoho som svojimi slovami ako obohratá platňa, ale cesta je dohoda na rekonštrukcii vlády so SaS, prípadne pani prezidentkou a následne pokračovanie vlády Eduarda Hegera. 14 mesiacov demokratickej vlády je pre Slovensko väčšia hodnota ako akákoľvek osoba na ktoromkoľvek ministerstve. A určite je väčšia hodnota ako dohoda s Ficom, Tarabom a Hlasom na predčasných voľbách v krátkom čase… Proti nim sme bojovali a dnes sa chcete s nimi spájať?

Reakcia Gyimesiho

Naproti tomu György Gyimesi (OĽANO) sa na súčasnú krízu vlády pozerá načisto odlišným pohľadom: “Tak si to zhrňme! Verzií ako vyriešiť vládnu krízu bolo viacero, dnes sa zredukovali už len na dve:

Buď pristúpime na diktát strany SaS spočívajúci v odstránení ministrov Matoviča, Mikulca a Karasa (toho požaduje odvolať len urazená Kolíková) a splnení ďalších ich “odborných” požiadaviek. Napríklad premenu prokuratúry na štátne zastupiteľstvo, ktoré požaduje výlučne poslanec Baránik.

Toto riešenie by zároveň znamenalo definitívnu potupu hnutia Oľano, ľudskú dehonestáciu jeho lídra – a či sa to niekomu páči alebo nie – stále víťaza volieb. Orgie z jeho odstránenia by po facebookoch a v liberálnych a progresívnych médiách nemali konca kraja. Zároveň by to znamenalo aj úplné politické víťazstvo strany SaS, naše vazalstvo a odsúdenie na milosť alebo nemilosť tejto strany po celú zvyšnú dobu vládnutia. Podotýkam, vo voľbách získali 6%.

György Gyimesi (OĽANO).

Druhé riešenie je pád vlády v NRSR a predčasné voľby, ktoré však nepreferuje liberálna skupinka a liberálni ministri. Tí preferujú “spoluprácu a dohodu” s “demokratickými” silami SaS, jedným poslancom PS a jedným poslancom Spolu (rozumej všetci ostatní sme nedemokratickí – buď extrémisti, fašisti, neonacisti, rusofili alebo podporovatelia neliberálnych vlád, teda konzervatívci). Čo prináša “dohoda a spolupráca” som popísal vyššie.

A teraz trochu osobne. Počas môjho mandátu som viackrát čelil vyhrážaniu a tlakom na môj odchod z NR SR. Nie je tomu inak ani teraz, pretože preferujem verziu nepobozkania prsteňa strany SaS a jej úplnému podrobeniu sa. Dámy a páni, pre mňa je rovná a pevná chrbtová kosť to najpodstatnejšie čo mám. Možno sa do politiky ani nehodím, pretože ju nemám gumenú, avšak neuhnem. Radšej z NR SR ako náhradník za ministra Naďa odídem, ako by som sa mal ukloniť, podrobiť a za každú cenu robiť sluhu tým, ktorí si myslia, že na to majú.”

Šipoš: Pozičné hry a nátlakové postoje mi prídu nefér

Pozičné hry a nátlakové postoje mi prídu nefér a neadekvátne koaličným poslancom. Uviedol to predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš. Rokovania podľa neho pokračujú aj v stredu. Keď sa OĽANO dohodne na definitívnom výsledku, bude informovať verejnosť.

“Nebudem komentovať požiadavky rôznych poslancov a politických strán. Každá strana má svoju predstavu o budúcnosti krajiny,” poznamenal Šipoš.

O údajnom konflikte medzi ministrom financií Igorom Matovičom a šéfom envirorezortu Jánom Budajom (obaja OĽANO) nevie. Nemá tiež informácie o možnom odchode občiansko-demokratickej platformy z hnutia OĽANO.

Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽANO zároveň pre TASR priblížil, že v utorok (13. 12.) sa konala koaličná rada. Zaoberala sa primárne tým, ako ďalej doručovať pomoc ľuďom aj v prípade, ak by padla vláda. Pre OĽANO je na prvom mieste Slovensko, jeho demokratické záujmy a dovládnutie s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO), skonštatoval Šipoš.

Denník Pravda medzitým priniesol informáciu, že spor medzi členmi poslaneckého klubu však má byť natoľko vážny, že niektorí už opustili aj skupinové čety, v rámci ktorých poslanci OĽaNO komunikovali. Svoje požiadavky už prezentovala aj desiatka poslancov združených v Občiansko-demokratickej platforme (ODP) a ku ktorým patrí aj minister Budaj. Desiatka nespokojných poslancov kategoricky odmieta dohodu na predčasných voľbách.

Denník N neskôr informoval, že Eduard Heger zvažuje, že by podal demisiu ešte pred štvrtkovým rokovaním parlamentu o odvolávaní vlády. Keďže hrozí, že vláda padne, kabinet by si týmto preventívnym krokom udržal svoje právomoci, hoci by išlo o vládu v demisii.

hlavnespravy.sk

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Chmelár: „Slovensko prežilo najdramatickejší deň svojej modernej histórie – 1. atentát na slovenského politika. Teraz sme v ohrození všetci. Robo, drž sa, potrebujeme ťa!“

Publicista, politický analytik a vysokoškolský pedagóg Eduard Chmelár vo svojom príspevku reagoval na atentát, ktorý…

6 hodín ago

VIDEO: „Prekvapuje ma, že okrem premiéra Fica nie je zranený žiadny ochrankár. Oni majú nastaviť svoje hrude a svoje telo.

Musia počítať, že prídu o život,“ reaguje na pokus zavraždiť šéfa slovenskej vlády a neprofesionálnu…

7 hodín ago

Premiéra Roberta Fica stále operujú, jeho zdravotný stav je mimoriadne vážny

Zdravotný stav premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je po útoku v Handlovej mimoriadne vážny. Stále ho…

10 hodín ago