Európa

Šéf poľskej diplomacie Sikorski, ktorý by mal byť podľa Ruska vyšetrený psychiatrom, vyhlásil, že Rusko musí pochopiť 20-násobne väčšie bohatstvo štátov NATO a jeho pripravenosť na viesť proti jadrovej superveľmoci dlhodobý konflikt

Ministri zahraničných vecí členských krajín NATO v stredu a vo štvrtok zasadali v Bruseli, kde rokovali o návrhu fondu vo výške 100 miliárd eur, ktorý by mal pre Ukrajinu poskytnúť podporu počas najbližších piatich rokov. Záverečné rozhodnutie má byť prijaté na júlovom summite NATO vo Washingtone.

Rusko musí pochopiť, že Severoatlantická aliancia (NATO) je pripravená na dlhodobý konflikt, uviedol vo štvrtok poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski. TASR informuje na základe správy agentúry PAP.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Sikorski sa tak vyjadril k myšlienke vytvoriť päťročný balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 100 miliárd eur, ktorý v stredu navrhol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

„Putin nie je v pozícii, aby túto vojnu vyhral v priebehu niekoľkých mesiacov či dokonca za rok alebo dva,“ uviedol poľský minister zahraničných vecí na štvrtkovom stretnutí so svojimi kolegami z členských krajín NATO v Bruseli.

„Ako Severoatlantická aliancia sme 20-krát bohatší ako on, ak bude potrebné, môžeme si dovoliť dlhší konflikt,“ povedal Sikorski.

Balík by podľa Stoltenberga Aliancii poskytol priamejšiu úlohu pri koordinácii dodávok zbraní, munície a vybavenia pre Ukrajinu bojujúcu proti ruskej agresii. „Musíme zaistiť spoľahlivú a predvídateľnú bezpečnostnú pomoc pre Ukrajinu dlhodobo, aby sme sa menej spoliehali na dobrovoľné príspevky a viac na záväzky NATO – menej na krátkodobé ponuky a viac na viacročné prísľuby,“ uviedol v stredu Stoltenberg.

Poľský minister zahraničných vecí vyjadril tejto iniciatíve podporu. Zároveň priznal, že spojenci naďalej pracujú na hľadaní spoločného stanoviska.

Sikorski ako poslanec Európskeho parlamentu v roku 2022 v ukrajinskej televízii vyzval USA a Spojené kráľovstvo, aby odovzdali Ukrajine jadrové hlavice na obranu pred Ruskom. Moskva podľa neho porušilo podmienky Budapeštianskeho memoranda tým, že odmietlo rešpektovať územnú celistvosť a zvrchovanosť Ukrajiny, takže jadrové zbrane by sa mali podľa jeho slov Kyjevu vrátiť, aj keď sa ich Ukrajinci dobrovoľne zbavili.

„Sikorski vyvoláva jadrový konflikt v strede Európy. Nemyslí ani na budúcnosť Ukrajiny, ani na budúcnosť Poľska. Ak sa jeho návrhy naplnia, tieto krajiny prestanú existovať, ako aj Európa. Sikorski a podobní sú dôvodom, prečo Ukrajina musí byť nielen oslobodená od nacistickej ideológie, ale musí byť aj demilitarizovaná, čím sa zabezpečí štatút krajiny bez jadrových zbraní,“ vyhlásil vtedy v reakcii predseda Štátnej dumy Ruskej federácie Viačeslav Volodin a zároveň varoval, že takí ľudia, ako je Sikorski, spôsobia v Európe ešte väčšie problémy. Odporučil, aby bol Sikorski prinútený podstúpiť psychiatrické vyšetrenie a zavretý vo svojom dome.

Manželkou poľského ministra zahraničných vecí Radoslawa Sikorského je americká novinárka a spisovateľka Anne Applebaumová, ktorá píše pre časopis Atlantic a na Univerzite Johnsa Hopkinsa vedie program Arena zameraný na dezinformácie a propagandu v 21. storočí. Pôsobila ako komentátorka novín Washington Post a zástupkyňa šéfredaktora časopisu Spectator. Na svetových univerzitách prednášala o americkej, britskej a európskej politike. Problematike východnej Európy a Ruska sa venuje od roku 1989, keď pre časopis Economist v Poľsku mapovala pád komunizmu.

Šéf NATO Stoltenberg: Severoatlantická aliancia neplánuje vyslať vojakov na Ukrajinu

Severoatlantická aliancia neplánuje vyslať svojich vojakov na Ukrajinu a nie je stranou tamojšieho konfliktu, Kyjev však podporuje v jeho práve na sebaobranu. Vo štvrtok to uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, informuje TASR.

„Nemáme plány mať vojakov NATO vnútri Ukrajiny, neobjavili sa žiadne žiadosti v tomto smere,“ povedal Stoltenberg novinárom po dvojdňových rozhovoroch ministrov zahraničných vecí členských štátov NATO.

„Ukrajina však žiada o vybavenie, muníciu, zbrane, a my jej to poskytujeme. To nerobí zo spojencov (z NATO) stranu konfliktu, Ukrajinu podporujeme pri presadzovaní jej práva na sebaobranu,“ zdôraznil.

Stoltenberg na tlačovej konferencii tiež povedal, že spojenci z NATO sa dohodli, že „sa pozrú do svojich zásob“, či v nich nenájdu ďalšie systémy protivzdušnej obrany, ktoré by mohli dodať Ukrajine, informovala agentúra AFP.

Ministri zahraničných vecí členských krajín NATO v stredu a vo štvrtok zasadali v Bruseli, kde rokovali o návrhu fondu vo výške 100 miliárd eur, ktorý by mal pre Ukrajinu poskytnúť podporu počas najbližších piatich rokov. Záverečné rozhodnutie má byť prijaté na júlovom summite NATO vo Washingtone.

Ešte v stredu súhlasili s tým, že budú pracovať na Stoltenbergovom návrhu vytvorenia fondu, ktorým by v najbližších piatich rokoch poskytli Ukrajine vojenskú pomoc za 100 miliárd dolárov. Generálny tajomník presadzuje aj priamejšiu účasť NATO na koordinácii dodávok vojenského vybavenia Kyjevu.

Definitívne rozhodnutie o tomto pláne má padnúť na júlovom summite Aliancie vo Washingtone. Dovtedy však spojenci musia vyriešiť mnoho otázok týkajúcich sa financovania a toho, ako ďaleko sú ochotní zájsť, konštatovala AFP.

Stoltenberg okrem toho priblížil, že NATO sa vzhľadom na globálne hrozby pre bezpečnosť zo strany krajín ako Čína a Severná Kórea usiluje budovať spoluprácu s partnermi v indo-tichomorskom regióne.

Ministri Aliancie hovorili so zástupcami Austrálie, Japonska, Nového Zélandu a Južnej Kórey o tom, ako by mohli spoločne posilniť obranu pred hybridnými hrozbami a kybernetickými útokmi. Témou bola aj spoluprácu pri zbrojárskej výrobe.

„Naša bezpečnosť je prepojená. Čo sa stane v Tichomorí, je dôležité pre Európu, a čo sa stane v Európe, je dôležité pre Pacifik,“ citovala Stoltenberga agentúra DPA. Politici z indo-tichomorského regiónu podľa nej rovnako upozornili, že to, čo sa v súčasnosti deje na Ukrajine, sa môže neskôr odohrať v Juhočínskom mori.

Zdroj: topky.sk (1), (2) / InfoVojna

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Poslanec Kotlár preverujúci manažovanie tzv. pandémie odmieta schválenie IHR a Pandemickej zmluvy WHO

Splnomocnenec vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania pandémie Covid-19 a poslanec Národnej rady…

3 hodiny ago

Všetko naokolo sa triaslo! Rusko použilo na Ukrajine bombu so zemetrasným efektom

Ruské letecké a kozmické sily použili proti ukrajinským ozbrojeným silám supervýkonnú vysoko výbušnú bombu so…

3 hodiny ago

NASA baví internet! Niektorí su nastvaní! Američan, prvý človek vo vesmíre…?

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v nedeľu na sociálnych sieťach uviedli, že…

3 hodiny ago

VIDEO: Scott Ritter- Západné médiá sa konečne prebudili a zistili, že Ukrajina končí

Pre Ukrajinu bude nasledujúci polrok rozhodujúci. Upozorňuje na to časopis „The Economist“ a poukazuje na problémy…

3 hodiny ago

The Times: Putin vstupuje do piateho volebného obdobia silnejší a sebavedomejší ako kedykoľvek predtým

Vladimir Putin bude inaugurovaný dnes a po marcových voľbách, ktoré predĺžili jeho funkčné obdobie o…

3 hodiny ago

Klaus Schwab, WEF, a na čo to je

Veľmi dôležité je uvedomiť si, že v tej takzvanej agende Veľkého Resetu pre tento svet,…

3 hodiny ago