slovanský svet

S novým plynovým poľom Kovykta sa Rusko snaží orientovať na dlhodobý predaj plynu do Ázie

– Rusko kladie základy pre výstavbu plynovodu “Sila Sibíri 2”.

– Po náhlom poklese vývozu plynu do Európy Rusko uprednostňuje rozvoj ropných a plynových aktív na Ďalekom východe.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Spustenie ruského plynového poľa Kovyktinskoje (Kovykta) minulý týždeň bolo také významné, že údajne chorý ruský prezident Vladimir Putin osobne vydal príkaz na začatie prác na ňom a pridal sa na slávnostnom spustení: “Na mape Ruska sa objavilo nové centrum ťažby plynu v Irkutsku, spúšťame unikátne ložisko plynového kondenzátu Kovykta, najväčšie na východnej Sibíri… Gratulujeme k tomuto prelomovému úspechu.”  Jedným z dôvodov, prečo je pole Kovykta také významné, je jeho veľkosť, píše Simon Watkins pre Oil Price. Ako zdôraznil Putin, Kovykta je najväčším plynovým kondenzátovým poľom vo východnom Rusku, ktorého vyťažiteľné zásoby sa konzervatívne odhadujú na 1,8 bilióna kubických metrov (tcm) plynu a 65,7 milióna ton plynového kondenzátu. Objavené bolo v roku 1987, ale označené za prioritné ložisko len pred viac ako tromi rokmi. Ťažobné vrty na ložisku Kovykta sa začali v júli 2019. Podľa prevádzkovateľa poľa, ruského štátneho plynárenského gigantu Gazprom, sa v októbri 2022 začali spúšťacie a uvádzacie práce pod záťažou na jednom z prioritných infraštruktúrnych zariadení, jednotke komplexnej úpravy plynu (CGTU-2). Pribudne niekoľko ďalších CGTU, aby sa dosiahla projektovaná kapacita ložiska na ťažbu 27 miliárd kubických metrov (m3) plynu ročne, uviedla spoločnosť.

Samozrejme, nezáleží len na veľkosti, ale aj na tom, čo s ním urobíte. Rusko bude toto obrovské množstvo nového plynu posielať do Číny – preto Putin osobne sleduje, či harmonogram projektu plynového poľa Kovykta je na dobrej ceste. Ešte predtým, ako Európa prekvapila Putina tým, že po februárovej invázii na Ukrajinu neurobila to, čo očakával – myslel si, že Európa bude vo veľkej miere pokračovať v nákupe ruských dodávok plynu a ropy napriek tlaku USA, aby to nerobila -, videl ruský prezident budúcnosť svojej krajiny na východe. Predtým, ako COVID-19 spustošil vyhliadky na hospodársky rast Číny a politika “nulového COVID-u” prezidenta Si Ťin-pchinga situáciu ešte zhoršila, ekonomika ázijského tigra stále rástla ročným tempom okolo 5 %. V roku 2017 predbehla USA ako najväčší ročný hrubý dovozca ropy na svete, pričom v roku 2013 sa stala najväčším čistým dovozcom celkového množstva ropy a iných kvapalných palív na svete. Jej závratné tempo hospodárskeho rastu od konca 90. rokov 20. storočia do obdobia približne pred piatimi rokmi bolo hlavným palivom “komoditného supercyklu” v tomto období. Pre Putina bola navyše príťažlivá kombinácia kapitalistického prúdu v čínskej hospodárskej praxi s komunistickou politickou ideológiou, ktorú začal Deng Xiaoping v 80. rokoch a v ktorej pokračoval Si.

Preto bolo vždy Putinovým zámerom nasmerovať veľkú časť plynu, ktorý pochádzal z ruských severných a arktických polí, do Číny. Túto myšlienku prakticky posilnila 30-ročná dohoda v hodnote približne 400 miliárd USD podpísaná v roku 2014, na základe ktorej bude Rusko v tomto období vyvážať do Číny obrovské množstvo plynu prostredníctvom projektu plynovodu “Sila Sibíri”, ktorý bude na ruskej strane riadiť spoločnosť Gazprom a na čínskej strane spoločnosť China National Petroleum Corp. V dohode sa zaväzuje dodávať do Číny približne 38 miliárd m3 zemného plynu ročne, čo predstavuje celkovo viac ako 1 tonu plynu dodávaného počas celého zmluvného obdobia. Táto dohoda ešte v roku 2014 poskytla Rusku prirodzené zabezpečenie predaja pre prípadné zníženie tokov plynu smerujúceho do Európy kedykoľvek po roku 2014. Otvorila tiež cestu pre masívne čínske investície do ruskej energetickej a dopravnej infraštruktúry a oveľa širšiu a hlbšiu spoluprácu medzi oboma krajinami (vrátane vojenskej) v horizonte 30 rokov.

Vzhľadom na to, že cesta dodávok plynu do Európy sa minimálne v najbližšom období javí ako komplikovanejšia, Putin sa snaží zvýšiť ruské dodávky do Číny. Nebude sa to diať len smerovaním nových dodávok z nových ložísk plynu, ako je napríklad Kovykta, do Číny prostredníctvom plynovodu Power of Siberia, ale aj prostredníctvom nových potrubí a nových trás, vrátane ropy určenej pre Čínu, predovšetkým Severnej morskej cesty (NSR). Podľa ruských tlačových agentúr Rusko vo februári dosiahlo dohodu o predaji ďalších 10 miliárd m3 plynu do Číny z ruského Ďalekého východu prostredníctvom nového plynovodu na severovýchod Číny. Rusko tiež kladie základy pre výstavbu plynovodu “Sila Sibíri 2”, ktorý povedie zo západného Ruska cez Mongolsko a ktorého výstavba by sa mala začať v roku 2024. Aj v tomto prípade ide o zabezpečenie predaja plynu pre Rusko, keďže má kompenzovať stratu príjmov z teraz pozastaveného plynovodu Nord Stream 2, ktorý mal rozšíriť toky ruského plynu do Európy. Putinov zámer, ako sa v posledných týždňoch niekoľkokrát spomenul, je zvýšiť predaj plynu do Číny na 48 mld. m3 ročne do roku 2025 a na 88 mld. m3 do roku 2030.

Pokiaľ ide o ropu, ruské úsilie pevne podporuje Gazprom Nefť, tretia najväčšia ropná spoločnosť v krajine podľa ťažby a ropná odnož štátneho plynárenského gigantu Gazprom. V júli 2020 Gazprom Nefť odoslal svoj prvý náklad ropy vyťaženej v Arktíde do Číny cez NSR. Podľa spoločnosti Gazprom Nefť trvalo 47 dní, kým sa do čínskeho prístavu Jantaj v Bohajskom mori zo severozápadného ruského mesta Murmansk dopravil plný náklad 144 000 ton sladkej, ľahkej ropy Novy Port, ktorá pochádza z ťažby na polostrove Jamal. “Úspešné skúsenosti s predajom arktickej ropy na európskom trhu a dôkladný prehľad o ázijsko-tichomorských trhoch umožňujú spoločnosti Gazprom Nefť ponúkať ázijským partnerom ropu Novy Port s jedinečnou celoročnou logistickou schémou,” uviedol námestník generálneho riaditeľa spoločnosti Gazprom Nefť pre logistiku, spracovanie a predaj Anatolij Černer.

Putinova obľúbená ropná spoločnosť Rosnefť v súčasnosti tiež aktívne presadzuje rozvoj projektu Vostok Oil na ruskom Ďalekom severe, ktorý zahŕňa klaster Vankor, blok Zapadno-Irkinskij, skupinu polí Pajachskaja a klaster Východný Tajmir. Celkovo sa odhaduje, že sa v ňom nachádzajú preukázané zásoby kvapalných uhľovodíkov vo výške najmenej 6 miliárd ton (približne 51 miliárd barelov), pričom všetky sa nachádzajú v tesnej blízkosti NSR, ktoré chce spoločnosť využívať na dodávky uhľovodíkov do Ázie. Nedávno šéf Rosnefti Igor Sečin informoval Putina o formálnom začatí prevádzky projektu Vostok Oil, pričom uviedol: “Dodal, že projektové práce na 770-kilometrovom ropovode a prístave boli ukončené.

Sečin v tejto súvislosti Putinovi tiež prisľúbil, že v rámci tohto projektu vznikne na sibírskom polostrove Tajmír “nová ropná a plynová provincia”, pričom celý projekt predstavuje celkovú investíciu 10 000 miliárd rubľov (135 miliárd USD) vrátane dvoch letísk a 15 “priemyselných miest”. Sečin na záver uviedol, že rozvoj spoločnosti Rosnefť v Arktíde bude nakoniec produkovať 100 mil. ton ropy ročne, pričom len v období do roku 2024 sa z Arktídy po NSR vyvezie 30 mil. ton ropy.

hlavnespravy.sk

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Redakcia SN

Recent Posts

Maďarsko zablokovalo rezolúciu Rady Európy o Zelenského „mierovom pláne“

Maďarsko vetovalo ( a tým aj zablokovalo) rezolúciu Rady Európy o Ukrajine, pretože návrh dokumentu…

7 hodín ago

Atentátnik ide do väzby

Stav premiéra Roberta Fica je stabilizovaný a ostáva vážny, no je pri vedomí. O návrhu…

7 hodín ago

„Slušnoľudia“ pokračujú! NAKA obvinila osobu, ktorá sa vyhrážala ministrovi Eštokovi.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil z nebezpečného vyhrážania jednu osobu, ktorá mala poslať výhražnú…

8 hodín ago

VIDEO: „Zranenenie premiéra Fica je extrémne bolestivé. Pri atentáte ho zasiahli štyri strely a spôsobili mu rozsiahle zranenia.

Dve z nich boli ľahkého charakteru, jedno stredné a jedno veľmi ťažké,“ informoval vicepremiér Kaliňák o aktuálnom…

8 hodín ago

Borrell priznal, že Západ má dvojaký meter, pokiaľ ide o Rusko a Izrael

Vysoký predstaviteľ EÚ Josep Borrell urobil v rozhovore pre „Foreign Policy“ niekoľko zaujímavých vyhlásení. Potvrdil nedostatok jednoty…

9 hodín ago

VIDEO: Atentát na Roberta Fica – Kam kráčaš Slovensko? Debata v rádiu InfoVojna s Andrejom Dankom, Ľubošom Blahom & Erikom Kaliňákom o rozdelenej spoločnosti.

O rozdelenej spoločnosti, ktorej sfanatizovaná časť, hecovaná progresívno-liberálnou opozíciou, ideologickými úderkami v systémových médiách, mimovládkami,…

9 hodín ago