slovanský svet

Rusko zvyšuje stávky vo svojej strategickej konfrontácii s USA, NATO a celým kolektívnym Západom

Ruský prezident Vladimir Putin vystúpil v utorok 21. februára 2023 s prejavom o stave krajiny pred oboma komorami parlamentu. Pri tejto príležitosti oznámil, že Rusko prerušuje svoju účasť na Novej dohode START z roku 2010. Jeho vystúpenie zhodnotil portál RT a ruská zahranično-politická komentátorka Jelena Panina.

Z takmer dvoch hodín posolstva, dve tretiny prejavu Putin hovoril o vnútorných záležitostiach štátu. Je nepravdepodobné, že by si teraz niekto pamätal, aké to bolo posolstvo v „požehnanom roku 2007“, ale táto časť súčasného prejavu prezidenta pred Federálnym zhromaždením by sa hodila aj do roku 2007. Ekonomika, medicína, školstvo, podpora podnikania, cesty, územný rozvoj, dostupnosť hypoték a úverov, deti, minimálna mzda, dôchodky.

V Putinovom prejave nebola žiadna militantná rétorika, žiadne výzvy na zhromaždenie na poslednú bitku, žiadne požiadavky dať všetko pre víťazstvo. Naopak, hovoril o svedomitej, pokojnej práci a pevný základ pre víťazstvo bol nemenej dôležitý ako víťazstvo samotné.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Tí, ktorí čakali na „reč z obliehanej pevnosti“ a predpovedali najrôznejšie hrozivé vyhlásenia a oznámenia, s veľkou pravdepodobnosťou vypli televízor vo veľkom sklamaní. Napriek veľkému bloku venovanému konfliktu na Ukrajine a špeciálnej vojenskej operácii Putin nezačal novú mobilizáciu, ani nedával ďalšie statusy tomu, čo sa dialo. Zazneli slová vďaky a úcty adresované tým, ktorí hrdinsky vykonávajú svoju prácu na fronte, pričom hrozby a kliatby, ktoré sa v Kyjeve a západných metropolách ozývajú bez prestávky, v Moskve nezazneli.

A ani Bidenova návšteva Kyjeva nepriniesla žiadne zmeny v texte správy. Ruská ekonomika a životná úroveň občanov zostali na prvom mieste a všetko ostatné je len dôsledkom boja o blaho krajiny. Nie náhodou bola samostatná časť venovaná tým, ktorí vsadili na život na Západe a prepočítali sa. A nezískali sympatie ani od Putina („Pamätáte, hovoril som vám, že budete prach hltať?“), ani od ľudí. No ani v tomto prípade nezazneli žiadne výčitky, iba rada, aby sa vrátili do vlasti a začali pracovať pre jej dobro, investovali peniaze do vlastnej krajiny a nie do iných.

Posledným tromfom, ktorý zostal na záverečnú časť, bolo vyhlásenie o pozastavení účasti Ruska na zmluve o strategických útočných zbraniach so Spojenými štátmi. Ale tu jednoducho urobilo rázny krok dopredu Rusko, ktoré upozornilo na aktuálnu situáciu a zmluvu vypovedalo, pričom tá de facto zomrela po útoku dronov na ruskú základňu strategických raketových nosičov v Engels. Ovládať jadrové zbrane a súčasne na ne útočiť je, ako sa Putin mierne vyjadril, nezmysel. A nikto sa s tým zmierovať nebude.

Rusko sa pripravuje na dlhú konfrontáciu so Západom

Všetky hlavné tézy prejavu Vladimíra Putina k Federálnemu zhromaždeniu sú už známe. Už teraz je jasné, ktoré predpovede sa naplnili, a ktoré nie.

Oznámenie o pripravenosti odstúpiť od moratória na jadrové skúšky, pozastavenie účasti na zmluve START, silný sociálny blok, zmeny v systéme vzdelávania a dôraz na vzdelávanie v ekonomike, obnovenie veliteľského zboru na Ministerstve obrany RF, stimuly pre hospodársky rozvoj, niektoré ideologické znaky, vrátane pozitívnych hodnotení sovietskeho obdobia (prvýkrát sám prezident spomenul Krasnodonovu „Mladú gardu“ – ako teraz nezaradiť túto prácu do školských osnov?). Tvrdý odklon od Západu.
To všetko je veľmi podobné zdôvodneniu budúceho smerovania štátu.

Možno predpokladať, že prejav bol začiatok Putinovej predvolebnej kampane, náčrt stratégie pre jeho nové prezidentské obdobie? Alebo ešte viac: je správa začiatkom toho, čo sa predtým nazývalo „transfer“?

Pravdepodobne to pri určitom zvolenom hodnotení prejavu možno predpokladať. Putin načrtol stratégiu na najbližších päť rokov, pretože všetky expertnou komunitou očakávané témy súvisia s taktikou. Taktika nie je téma na posolstvo, je to téma na pracovné rezortné porady.

Putin povedal niečo úplne iné. V podstate povedal nasledovné:

1. Nádeje Západu poraziť Rusko na Ukrajine sú neopodstatnené.

2. Konfrontácia na Ukrajine je dlhodobá.

3. Rusko pripravuje kvalitné systémové zmeny, ktoré zabezpečia víťazstvo v budúcnosti.

4. Putin stanoví ciele a bude kontrolovať proces. Je jasné, že to bude robiť najbližších päť rokov, pretože všetky programy sú dlhodobé a taktické rozhodnutia slúžia dlhodobým cieľom.

Putin tentoraz ciele špeciálnej vojenskej operácie neoznámil. Všetci naňho tlačia, ale je to pasca. Čokoľvek Putin povie, bude vždy použité proti nemu.

Teraz sa Západ bude musieť uspokojiť so svojimi dohadmi. Ak Putin povie niečo konkrétne, okamžite sa spustí mechanizmus očierňovania, pričom opierajúc sa o jeho slová.

Ciele špeciálnej vojenskej operácie sú oblasťou informačnej vojny a vojna, ako povedal Sun-c’, je cestou podvodu. Západ priznal, že jeho cieľom je zničiť Rusko a stratil pôdu pod nohami aj v neutrálnej časti ruskej spoločnosti.

No bez toho, aby hovoril priamo o cieľoch špeciálnej vojenskej operácii, Putin vo svojom posolstve načrtol program, ktorý veľa hovorí, konkrétne: krajina sa pripravuje na dlhú konfrontáciu so Západom a prezident sa sústreďuje na to, aby uľahčil ľuďom utrpenie. počas tohto obdobia.

Toto je prezidentský program nie na rok, ale na päť rokov. Možno tento výklad vysvetľuje mnohé z toho, čo nie je jasné pri inom prístupe.

Rusko dokázalo svoje právo byť samo sebou

Rusko zvyšuje stávky vo svojej strategickej konfrontácii s USA, NATO a celým kolektívnym Západom. Naša krajina, ktorá celý rok odolávala bezprecedentnému tlaku, dokázala, že je pripravená na dlhý vyčerpávajúci boj.

Rýchle víťazstvo nebude. Ale sme jednotní, veríme vo svoje schopnosti a veríme vo svoju pravdu.

Nelipneme na prízrakoch minulosti a už nespájame našu budúcnosť s cudzími chimérami. A z tohto boja vyjdeme víťazne – vybudujeme Rusko podľa našich vlastných predstáv.

To je základný význam dnešného posolstva ruského prezidenta Vladimira Putina Federálnemu zhromaždeniu.

Aké je zvýšenie stávok?

V prvom rade, samozrejme, pozastavenie účasti Ruska na konvencii START-3. Toto Putinovo rozhodnutie výrazne mení geopolitické usporiadanie na planéte, otvára cestu k pretekom v jadrovom zbrojení a vracia do súčasnej agendy Západu strach, keďže zabudol, že v dôsledku globálneho jadrového konfliktu sa zmení na popol.

Zodpovednosť za tento staronový strach Západu je v skutočnosti nesú Spojené štáty – ako hlavný vinník všetkých súčasných kríz, zdroj všetkých problémov, ohnisko všetkého nemorálneho a zhubného, čo na Západe existuje. Je to kvôli Amerike a jej nástroju kontroly nad Európou – NATO – nech sa jej satelity sťažujú tam.

Toto je hlavný Putinov „odkaz“ pre západné publikum – spolu s vetou vyslovenou len tak mimochodom: „Čím viac systémov s dlhým dosahom príde na Ukrajinu, tým ďalej budeme nútení presunúť hrozbu preč od našich hraníc“.

Vo všeobecnosti tento zámerný nedostatok konkrétnosti v prezidentových slovách, podobne ako iné nevyslovené tézy týkajúce sa špeciálnej vojenskej operácie, nevyzerá ani tak ako konštatovanie zdĺhavého charakteru konfliktu, ale ako úplné uvoľnenie rúk pre nové riešenia.

Jedna vec je jasná — nebude sa vyjednávať a vojna bude ešte dlho. Rusko je na to pripravené na fronte aj v tyle a nevzdáva sa žiadneho z predtým vytýčených cieľov.

V Putinovom prejave však bola aj iná, ešte dôležitejšia výzva pre Západ. Bola obsiahnutá vo výzve veľkému biznisu a vlastne celej krajine, ktorá sa už 30 rokov tak či onak „usiluje“ o západnú paradigmu.

O výhody a hodnoty Západu, spôsob života, jeho „bezpečné prístavy“ a vzdelávací systém, postavenie a autoritu.

To všetko sa ukázalo ako fatamorgána, trik, démonizmus. „Požehnaný západ“ sa tento rok ukázal ako banda darebákov, vrahov, vyslovených upírov, lupičov, deviantov opustených Bohom.

Západ porušujúc vlastné zákony ukradol ruské peniaze. Hlása niečo úplne iné, než v čo kedysi veril: tu je jeho vychvaľovaný bolonský systém – nič viac ako korálky pre divochov. Celý Západ padol pod pätu jediného hegemóna a zabudol na slobodu, rovnosť a bratstvo. Po pošliapaní všetkých starých hodnôt sa Západ zriekol viery otcov. Je slabý a zlomyseľný, zradil sám seba, už nie je „Západ“, ako sme ho videli po stáročia.

Teraz je čas, aby sme rozptýlili tento klam. A sústredili všetky svoje sily, peniaze, nápady, motivácie – na Rusko.

Za posledný rok naša krajina pochopila to hlavné. Bez toho, aby sme to očakávali, sme dokázali byť vytrvalí. Sme presvedčení, že pravda je u nás. Že opäť máme obraz budúcnosti – nebežať za fatamorgánou niekoho iného, ale žiť podľa svojich pravidiel. A budovanie civilizácie Ruska je jediným skutočným cieľom, pre ktorý sa oplatí žiť.

Zdroj: Telegram Jelena Panina (1), (2) / Telegram RT special / news-front.info (1), (2), (3) / InfoVojna

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Redakcia SN

Recent Posts

O toľkej empatii k národu ste už dlho nečítali. Škoda, že nepatrí tomu slovenskému

Prezidentka SR Zuzana Čaputová počas piatkovej rozlúčkovej návštevy v Kyjeve rokovala aj s predsedom ukrajinskej…

22 minút ago

Rusi ovládli okolie Charkova. Na čo sa pripravuje Ukrajina a USA?

Bojovníci skupiny ruských ozbrojených síl (AF) Sever ovládli päť osád v Charkovskej oblasti. Novinárom to oznámilo ruské ministerstvo…

26 minút ago

Zaujímavé – emigrácia zo slobodnej Ukrajiny do neslobodného Bieloruska

Zaujímavý paradox zverejnila agentúra RIA. Občania "slobodnej a demokratickej" krajiny, ktorá vstupuje do NATO a chce aj…

30 minút ago

Reuters: Rusko v máji vytvorí nový rekord vo vývoze ropných produktov do Singapuru

Obchodníci a analytici odhadujú, že vývoz ruskej nafty do Singapuru dosiahne najvyššiu úroveň v tomto…

34 minút ago

Business Insider: Systémy REB zasahujú do amerických presných zbraní na Ukrajine

Ruské systémy rádio-elektronického boja (REB) vychyľujú americké presné zbrane z kurzu, čo spôsobuje problémy ukrajinským…

37 minút ago