slovanský svet

Rusko tvrdí, že zničilo systém S-300 dodaný z EÚ. Heger v obave z ohrozenia národnej bezpečnosti bezprecedentným vzdaním sa raketovej obrany štátu na úkor bezpečnosti ukronacistického režimu odmieta, že ide o protiraketový systém zo Slovenska

Pri nedeľňajšom údere ruskej armády boli na Ukrajine zničené štyri odpaľovacie zariadenia S-300 a zabitých približne 25 ukrajinských vojakov, vyhlásil hovorca ruského rezortu obrany generálmajor Igor Konašenkov. 

Rusko zničilo protilietadlové raketomety S-300 dodané zo zahraničia pri viacerých presných úderoch na Ukrajinu, uviedlo v pondelok ruské ministerstvo obrany. Slovensko ešte pred tým informovalo o darovaní batérie starých protilietadlových rakiet S-300 sovietskej výroby vláde v Kyjeve.

Pozrite si video Ruského ministerstva obrany:

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Vo svojom pravidelnom brífingu o prebiehajúcich vojenských akciách na Ukrajine ruské ministerstvo obrany informovalo o zásahu hangáru „na južnom okraji mesta Dnepropetrovsk“, kde bolo ukryté „vybavenie z batérie S-300, ktoré ukrajinskému režimu dodal jeden z európskych štátov“.

Pri nedeľňajšom údere boli zničené štyri odpaľovacie zariadenia S-300 a zabitých približne 25 ukrajinských vojakov, doplnil hovorca ruského rezortu obrany generálmajor Igor Konašenkov. Použil pritom starý názov mesta, ktoré ukrajinské úrady v roku 2016 premenovali na Dnipro, aby sa tak dištancovali od názvu používaného z čias Sovietskeho zväzu.

Ruský predstaviteľ tiež informoval o zničení zameriavacieho radaru S-300 pri samostatnom nočnom presnom nálete neďaleko Uspenovky. Konašenkov nešpecifikoval, ktorú z viacerých obcí s týmto názvom na Ukrajine má na mysli, a neuviedol, či bol radar súčasťou batérie dodanej cudzím štátom.

Minulý piatok Slovensko oznámilo, že darovalo Ukrajine svoju jedinú batériu S-300. Zbraňový systém bol súčasťou dedičstva armády z čias fungovania Varšavskej zmluvy. Nebolo jasné, koľko vozidiel bolo na Ukrajinu poslaných. Bežná batéria S-300 môže mať najmenej štyri a najviac až 12 odpaľovacích zariadení, ktoré používajú na identifikáciu cieľov jeden radar a sú riadené jedným veliteľským stanovišťom.

Premiér Eduard Heger ubezpečil občanov, že národná bezpečnosť krajiny nebude ohrozená, keďže „spojenci“ na oplátku súhlasili s posilnením jej protivzdušnej obrany.

Americký prezident Joe Biden uviedol, že jeho krajina poskytne náhradu za S-300 batériu rakiet Patriot, a poďakoval Hegerovej vláde za súhlas s poskytnutím S-300 Kyjevu. Prvky systému Patriot začali na Slovensko podľa ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO) prichádzať pred tromi týždňami.

Washington údajne chcel, aby ďalší člen NATO, Turecko, uzavrel s Ukrajinou podobnú dohodu a poslal jej Ruskom dodávané rakety S-400, ktoré sú modernejšie ako S-300. Ankara to však odmietla s tým, že tieto zbrane zostanú v jej vlastníctve. V roku 2020 USA uvalili na Turecko sankcie za nákup systémov S-400 od Ruska na základe dohody podpísanej v roku 2017.

Moskva zaútočila na svojho suseda koncom februára po tom, ako Ukrajina nesplnila podmienky minských dohôd podpísaných v roku 2014 a Rusko nakoniec uznalo donbaské republiky Doneck a Luhansk. Cieľom minských dohôd sprostredkovaných Nemeckom a Francúzskom bolo upraviť postavenie týchto regiónov v rámci ukrajinského štátu.

Rusko teraz požaduje, aby sa Ukrajina oficiálne vyhlásila za neutrálnu krajinu, ktorá nikdy nevstúpi do vojenského bloku NATO pod vedením USA. Kyjev trvá na tom, že ruská ofenzíva nebola vyprovokovaná, a odmietol tvrdenia, že plánuje opätovne získať obe republiky silou.

Zničenie protiraketového systému S-300 dodaný Slovenskom označil Heger za dezinformáciu

Informácie, že systém S-300, ktorý len teraz Slovensko darovalo Ukrajine, vzápäti zničila ruská armáda, vyvrátil premiér Eduard Heger (OĽaNO). Na sociálnej sieti Heger uviedol, že slovenskú S-300 ruské vojská nezničili.

„Ruská propaganda šíri klamstvá, že obranný systém zo Slovenska S-300 je zničený. Chcem upozorniť, že ide o nepravdivé informácie a sprievodné videá či fotografie sú staršieho dáta. Ukrajinská strana nám už tiež oficiálne potvrdila, že ide o dezinformácie,“ napísal Heger.

Správy, že obranný systém zo Slovenska, ktorý bol už vo štvrtok na Ukrajine, zničili Rusi, sa začali šíriť v nedeľu večer. Podľa niektorých správ mal byť systém protivzdušnej obrany zničený na severovýchode pri Charkive, podľa iných na juhozápade v Mikolajivskej oblasti. Fotografie, ktoré mali ruské kanály šíriť sú vraj dva týždne staré fotky.

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že zničilo Ukrajincom odpaľovacie zariadenia S-300, ale bez bližších podrobností.

Slovensko darovalo systém protivzdušnej obrany S-300 len teraz, koncom pracovného týždňa. Heger spolu s ministrom obrany Jaroslavom Naďom (OĽaNO) to oznámili v piatok. Heger bol v tom čase na pracovnej ceste na Ukrajine.

Slovensku za tento dar poďakoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. No na slovenskej politickej scéne vyvolal aj nesúhlasné reakcie. Najmä opozícia vyčíta vláde, že darovala systém vzdušnej obrany bez adekvátnej náhrady. Štvrtá batéria Patriot totiž príde na Slovensko až v tento týždeň. Smer chce preto odvolať celú vládu.

VIDEO: Prevoz systému S-300 na Ukrajinu, video Ministerstva obrany SR.

Zdroj: rt.com / pravda.sk / InfoVojna/ Slovanské Noviny

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

VIDEO Hojsík ako čistý farizej? Ruské zabíjanie mu prekáža, izraelské ani veľmi nie

Vo svete sú v súčasnosti dva veľké vojnové konflikty. Ten prvý, na Ukrajine, trvá už viac…

47 minút ago

Čaputová: Červený kríž je spoločenstvo, ktorého základnou hodnotou je ľudskosť

Červený kríž vnímam ako spoločenstvo, ktorého základnou hodnotou je ľudskosť. Na sociálnej sieti to uviedla…

52 minút ago

Šutaj Eštok k schváleniu migračného paktu: Zlá správa pre boj s nelegálnou migráciou a varovanie pred eurovoľbami!

Ministri členských krajín Európskej únie (Rada EÚ) v utorok v Bruseli definitívne schválili nový pakt o…

55 minút ago

V4 bola kompletne proti migračnému paktu! Kamenický hovorí o fatálnych dopadoch v prípade masovej migrácie

Slovensko a štáty Vyšehradskej štvorky (V4) sa v utorok počas hlasovania na úrovni ministrov financií…

58 minút ago

Drucker: Školstvo čakajú ďalšie významné zlepšenia vo financovaní podporných opatrení pre deti a žiakov

V nadchádzajúcom školskom roku 2024/2025 rezort školstva zvýši finančné prostriedky určené na pomoc a podporu…

1 hodinu ago

Kyslé mlieko na spomalenie starnutia

Recept od nositeľa Nobelovej ceny Iľja Mečnikova (1845-1916), vynikajúceho ruského biológa a fyziológa. Bol to on, kto…

1 hodinu ago