domovina

Robert Fico: Nebyť alternatívnych médií, ľudia sa k informáciám nedostanú

Predseda vlády Robert Fico (Smer-SSD) nedávno v Davose vyhlásili, že Slovensko potrebuje 100 000 pracovníkov zo zahraničia. V rozhovore pre HS hovorí o tom, že treba rozlišovať ilegálnu migráciu, ktorá prinesie neproduktívnych ľudí od tých, ktorí prichádzajú, ako reálni uchádzači o prácu.

V súvislosti s migrantmi vysvetlil, prečo je pre Slovensko jednoduchšie zaplatiť pokutu, ako povinná solidarita, ktorá zrejme bude schválená. Dotkol sa aj práva veta a k novelizácii trestného zákona hovorí, že opozícia rieši len zástupný problém. Vysvetlil svoj postoj voči konfliktu na Ukrajine a prečo odmieta hovoriť o územných nárokoch Maďarska. Ako mieni bojovať proti mimovládkam?

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Migranti ako pracovná sila

Robert Fico sa v minulosti niekoľkokrát vyjadril, že Slovensko potrebuje pracovnú silu zo zahraničia. Tento výrok sa mu vyčíta aj v súvislosti s nelegálnou migráciou. Tu Fico hovorí o dvoch rozdielnych veciach. Kým migranti zo severnej Afriky, či iných častí sveta nie sú použiteľní, ako pracovná sila.

Facebook Dagmar Kramplová | Skupinka migrantov v Bratislave. Ilustračná snímka.

„Sú to ľudia, ktorí sa veľmi ťažko dokážu vžiť do spoločnosti, do ktorej vstupujú, pretože majú iné možno náboženské základy, kultúrne základy,“vysvetľuje Fico. V súvislosti s európskym paktom o migrácii, ktorý bol prijatý na samite 8. februára hovorí, že s povinnými kvótami má Slovensko problém. Kvalifikovaná väčšina tentokrát rozhodla o úpravách azylovej a migračnej politike, kde jedno z ustanovení hovorí o povinnej solidarite. V rámci neho buď prijmeme do tristo migrantov ročne, alebo za každého migranta zaplatíme 20-tisíc eur ročne. Fico je spokojný s faktom, že štáty V4 sa buď zdržali hlasovania, alebo boli proti, no aj to je málo, pretože návrh pri kvalifikovanej väčšine prejde.

Chceme platiť za migrantov? To naozaj?

„My nemáme záujem na akomkoľvek umiestňovaní migrantov na území SR a radšej zaplatíme pokutu,“ doplnil Fico a vysvetlil, že na území Slovenska potrebujeme pracovnú silu. Vláda preto prijala rozhodnutia na zrýchlenie konania prijímania pracovníkov zo zahraničia do odvetví, v ktorých ich potrebujeme. Podľa premiéra je vždy lepšie zaplatiť tú pokutu, ako si tu vytvoriť komunitu, ktorá sa bude rozrastať geometrickým radom a o pár rokov zistíme, že tu máme tisíce ľudí, o ktorých sa treba po každej stránke postarať. „Ja si to celkom dobre neviem predstaviť,“ dodáva premiér.

A čo domáca pracovná sila?

Štatistiky skutočne hovoria o množstve voľných pracovných miest. Vláda uvažuje o prijímaní legálnej pracovnej sily zo zahraničia. Robert Fico hovorí, že jeho minulé vlády sa snažili podporiť klesajúcu demografickú krivku rôznymi stimulmi (mladomanželské pôžičky, príspevky pri narodení dieťaťa atď.), no s veľkým úspechom sa to nestretlo. Fico by tento problém nezužoval len na ekonomickú otázku, ide aj o zmenu životného štýlu obyvateľov.

Právo veta v EÚ

Robert Fico varuje, že ak členským štátom bude odobraté právo veta, Európska únia stráca zmysel.

„Zoberte členským štátom právo veta v zásadných otázkach a toto bude začiatok konca EÚ ako takej,“ myslí si premiér.

Novela trestného zákona

Odkedy bola novela trestného zákona prijatá, opozícia hovorí len o premlčacích dobách, zvlášť tých pri znásilnení. Fico tieto opozičné hry odmieta, keďže o novele sa diskutuje od začiatku decembra, preto nechápe, že v tejto veci opozícia nepodala žiaden pozmeňujúci návrh. Ani 20-ročná premlčacia doba nezlepšila situáciu s nahlasovaním týchto trestných činov. Vyzval preto prezidentku, nech zákon vráti a koalícia zahlasuje za túto zmenu.

„Je to farizejské zo strany opozície, pretože opozícia nemá žiadne argumenty, pokiaľ ide o ÚŠP a pokiaľ ide o zmenu trestných sadzieb. Podstatou novelizácie trestného zákona a podstatou návrhu na zrušenie ÚŠP je, aby sa neopakovali roky 2020-2023,“ vysvetlil Fico.

Peniaze z EÚ pre Ukrajinu

Premiér hovorí, že rozumie postoju Viktora Orbána pri schvaľovaní ďalšej finančnej injekcie pre Ukrajinu. Maďarsko čelilo v ostatných rokoch v EÚ veľkej kritike, ktorá vyústila do stopnutia pomoci krajine, Orbán preto inak konať nemohol. Celkove si však myslí, že peniaze z EÚ sa na Ukrajine minú a budeme presne tam, kde sme teraz. Fico nemá problém pomôcť Ukrajine v civilnej, či humanitárnej oblasti. Slovensko však nechce podľa neho dávať peniaze na vojenskú pomoc. Aj na nedávnom stretnutí s ukrajinským premiérom sa Fico dohodol na niekoľkých projektoch, ako Slovensko pomôže Ukrajine. Tento konflikt podľa neho nemá vojenské riešenie a podľa toho sa Slovensko musí aj zariadiť. V súčasnosti podľa premiéra v jednotlivých štátoch EÚ rastie tlak na pomoc vlád vlastným občanom.

Územné nároky Maďarska

Hovoriť o územných nárokoch akéhokoľvek štátu voči Ukrajine premiér odmieta. Stále je to suverénny štát a hoci bude mierové riešenie konfliktu s Ruskom pre Ukrajinu ešte veľmi bolestivé, o ďalších územných nárokoch Fico hovoriť nechce. Jedno, čo si on sám želá, je rýchly koniec konfliktu a skorá dohoda.

foto: TASR | Orbán – Zelenskyj

V tejto súvislosti však pripomína, že Rusi boli opakovane oklamaní NATO pri jeho rozširovaní. „Treba chápať aj Rusko,“ dodáva premiér. Vstup Ukrajiny do NATO vníma, ako hrozbu svetového konfliktu. Rusi síce porušili medzinárodné právo, no rovnako to urobili niekoľkokrát aj Američania. Premiér tiež odmieta strašenie, že ak Rusko vyhrá konflikt, budeme ho mať na našich hraniciach. Stále tvrdí, že Ukrajina je suverénny štát a Rusko nepotrebuje konflikt s Ruskom.

Jediné, s čím prichádzajú je – škodiť Slovensku

Na margo parlamentnej opozície premiér hovorí, že pohľad do opozičných lavíc je poľutovania hodný a že jedinou náplňou ich práce je robiť škody.

„Žalovať v Bruseli na vládu, aby nám zastavili peniaze, toto je program, ktorý ja odmietam,“ hovorí Fico. Reálnym problémom sú médiá a mimovládne organizácie, významne financované zo zahraničia. Pripomína návštevu úradníkov v Bruseli, kde žiadali zakročiť proti opozícii s tým, že to boli všetko ľudia z mimovládok. Aj preto podporuje kroky ministerky Šimkovičovej. Vláda mieni prísť so zákonnou úpravou, v rámci ktorej ľudia budú vedieť, ktorá mimovládna organizácia je financovaná zo zahraničia. Proti organizáciám vykonávajúcim prospešnú činnosť nemá najmenší problém, ale ak chce niekto vykonávať politickú činnosť, nech si založí politickú stranu a do politického boja vstúpi cez ňu.

ZDROJ

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Medvedev sa vyjadril k atentátu na R. Fica! Takto nazval útočníka

Medvedev vysvetlil, prečo na atentáte na Fica nie je nič prekvapujúce. Podpredseda Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Dmitrij…

11 hodín ago

Po objavení zaujímavého artefaktu indickí úradníci odvolali archeológov z vykopávok

V roku 2019 pri vykopávkach ruín chrámu Višnu v Indii vedci narazili na mimoriadne nezvyčajný…

11 hodín ago

Budaj má problém! Polícia začala trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s oneskoreným uhrádzaním faktúr envirorezortu trestné stíhanie vo veci obzvlášť závažného…

12 hodín ago

V Turecku hrozil prevrat. Erdogan v pohotovosti!

Erdogan zvolal mimoriadne zasadanie po varovaní pred prevratom. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa mimoriadne…

12 hodín ago