domovina

R. Fico posiela Otvorený list prezidentke SR Z. Čaputovej

Rázny krok Fica! Dnes poslanci Národnej rady SR (NR SR) opätovne neotvorili schôdzu parlamentu, nakoľko „neboli uznášaniaschopní“. Predseda strany SMER – slovenská sociálna demokracia Robert Fico zvolal tlačovú besedu, kde vyzval prezidentku, aby zvolala stretnutie predstaviteľov parlamentných strán k dohode o júnovom termíne volieb. Dokonca posiela Čaputovej Otvorený list.

Skonštatoval, že rozpadnutá vládna koalícia, napriek tomu, že verejne prezentuje jún ako najlepší termín predčasných volieb, robí všetko pre to, by tento termín nebol schválený. Pokračuje divadlo, že sa poslanci koalície neprezentujú, preto plénum nie je uznášaniaschopné.

SMER teda urobí medzikrok pred tým ako podá ďalší návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze, pretože pre Slovensko je júnový termín najlepší, čo vie každý, vrátane prezidentky. Podľa R. Fica po tom, ako poslanci úmyselne blokujú uznášaniaschopnosť NR SR a boja sa ísť do diskusie, pretože by ťažko vysvetľovali, prečo nehlasujú za júnový termín, keďže ho všetci verejne podporujú, obrátia sa s otvoreným listom na prezidentku, ktorý bude odoslaný dnes. V liste sa píše, že sa krajina vinou nekompetentnej vlády v demisii dostáva do stále hlbšej krízy. Narastajúca chudoba, rozvrátené verejné financie a chaos v legislatíve tu budú až do predčasných volieb. A sú to práve predčasné parlamentné voľby, ktoré majú slúžiť ako nástroj na riešenie krízy. Spomína sa, že predstavitelia koalície otvorene komunikujú, že neskorší termín volieb má slúžiť aj na odstránenie opozície. Ďalej R. Fico uviedol, že prezidentka sama zmenila náhle názor na termín volieb, kedy súhlasila s termínom 30. septembra, hoci po odvolaní vlády mala jasné požiadavky na konanie volieb do 30. júna. Rovnako je prekvapivý jej názor spred niekoľkých dní, že Slovensko naraz potrebuje voľby skôr ako 30. septembra.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

R. Fico zaslal prezidentke Čaputovej aj Otvorený list, ktorý Vám prinášame v plnom znení:

Vážená pani prezidentka Slovenskej republiky,

krajina sa vinou nekompetentnej vlády v demisii dostáva do hlbšej a hlbšej krízy. Narastajúca chudoba, rozvrátené verejné financie a chaos v legislatíve nás budú sprevádzať až do konania predčasných parlamentných volieb.

Sú to práve predčasné parlamentné voľby, ktoré majú slúžiť ako nástroj na riešenie krízy. S ľútosťou musím konštatovať, že rozpadnutá vládna koalícia použila aj s Vaším súhlasom predčasné voľby ako nástroj nie na vyriešenie, ale na predlžovanie ústavnej, politickej a spoločenskej krízy. Predstavitelia koalície otvorene komunikujú, že termín predčasných volieb dňa 30. septembra 2023 má slúžiť aj na kriminalizáciu a odstránenie opozície.

Nevidím dôvod komentovať zmenu Vášho názoru, keď ste bez akéhokoľvek vysvetlenia súhlasili s termínom konania volieb dňa 30. septembra 2023, hoci krátko po odvolaní vlády ste mali jasné verejné požiadavky na konanie volieb do 30. júna 2023. Ešte prekvapujúcejší bol Váš názorový obrat, keď ste pred niekoľkými dňami vyslovili názor, že Slovensko potrebuje voľby skôr ako 30. septembra 2023.

Najsilnejšia parlamentná opozičná strana SMER – sociálna demokracia dôsledne a opakovane vytvára v Národnej rade Slovenskej republiky príležitosti na zmenu termínu konania predčasných volieb. Dostali sme sa do paradoxnej situácie, keď všetci rozhodujúci politickí hráči vrátane Vás priznávajú, že najvhodnejším mesiacom na konanie volieb je jún 2023, ale nie je vôľa pristúpiť k schváleniu potrebného uznesenia NR SR. Niektoré politické strany si ako podmienku kladú vymenovanie tzv. úradníckej vlády (OĽANO, SaS).

Vážená pani prezidentka,

poverením vlády v demisii ďalej vykonávať jej právomoci, hoc v obmedzenom rozsahu, ste prebrali plnú zodpovednosť za stav, v ktorom sa nachádza Slovenská republika. SMER – sociálna demokracia nemôže akceptovať ďalší rozvrat štátu, najmä ak nemá k dispozícii žiadne kontrolné mechanizmy proti členom vlády v demisii. Za týchto podmienok si Vás dovoľujem požiadať, aby ste v najbližších dňoch zvolali stretnutie predsedov parlamentných politických strán, na ktorom môžeme spoločne vyriešiť postup potrebný na schválenie nového júnového termínu (ako krajné riešenie prichádza do úvahy aj 1. júl 2023) konania predčasných volieb. Pokiaľ budú niektoré politické strany naďalej trvať na podmienke vymenovania úradníckej vlády, mám za politickú stranu SMER – sociálna demokracia poverenie rokovať o vyslovení podpory takejto úradníckej vláde.

S úctou

Doc. JUDr. Robert Fico, CSc.

       predseda strany

hlavnydennik.sk

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Redakcia SN

Recent Posts

Nová polarizačná téma

Do roku 2022 však okrem čarovnej formulky “lebofico” neexistovala iná nosná polarizačná téma, ako plandemická kampaň, ktorej tvárou…

4 hodiny ago

Správa NKÚ o plandémii – hotová katastrofa

Plandémia nebude v tomto volebnom období riadne vyšetrená. Nie je na tom reálny záujem. Iba…

4 hodiny ago

Ako sovietske vojská porazili nacistov na Kryme len za mesiac

12. máj 1944 bol jedným z najdôležitejších dátumov v histórii Veľkej vlasteneckej vojny. V tento…

4 hodiny ago

VIDEO: Vasilij Nebenzja o nacistickej Ukrajine a jej kurátoroch

Stály predstaviteľ Ruska Vasilij Nebenzja na zasadnutí BR OSN o Ukrajine: „Dnešná Ukrajina sa už…

4 hodiny ago

VIDEO: Ukrajina krváca – zákulisné rokovania sa mali začať už dávno

Nízka morálka, nedostatok vojakov a materiálneho zabezpečenia spôsobujú už niekoľko mesiacov ústup ukrajinských ozbrojených síl.…

4 hodiny ago

Mlieko, syry či vajcia už druhý mesiac za sebou lacnejú. Analytici načrtli ďalší cenový vývoj pri potravinách

Situácia na svetových trhoch praje zlacňovaniu mliečnych produktov. Najviac z potravinových položiek oproti marcu zdraželi…

4 hodiny ago