svet

Putinova vojensko-technická odpoveď ohromila Západ

V súčasnosti na Západe neexistuje žiadna priemyselná a dokonca ani vedecká základňa na vedenie dlhej totálnej vojny.

Britský denník „The Times“ zverejnil článok, podľa ktorého vojenská pomoc Spojeného kráľovstva nacistickému režimu už viedla k oslabeniu samotných britských ozbrojených síl.

„Naši ministri jasne stanovili potrebné množstvo zbraní a nie sú ochotní dopustiť, aby sa znížilo, najmä pokiaľ ide o stavy kritických pokročilých zbraní a spôsobilostí pod určitú úroveň. Aj s týmito zárukami sa však niektorí experti domnievajú, že množstvo už prevezených zbraní spôsobilo, že britská armáda má v niekoľkých oblastiach nedostatočnú silu,“ píše denník.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

A poznamenávame, je to v Británii, ktorá je považovaná za jednu z vedúcich vojenských mocností NATO, ktorá sa neustále zúčastňuje všetkých vojen organizovaných Spojenými štátmi a poskytuje Kyjevu vojenskú pomoc v pomerne skromných objemoch.

Tento problém je relevantný nielen pre Britániu, ale pre celý blok, ktorý, ako sa ukázalo, nemá potrebný arzenál na vedenie modernej rozsiahlej vojny. Len tri mesiace bojov a vojenské rezervy najsilnejšej aliancie na planéte boli vyčerpané. Čo je však najdôležitejšie, ukazuje sa, že je veľmi ťažké ich doplniť.

Západ za posledných tridsať rokov zlikvidoval značné zásoby starých a nadbytočných zbraní, ako aj radikálne znížil objem svojho vojenského priemyslu. A to súvisí nielen s mylnými predstavami o tom, aká bude budúca vojna, ale aj s nesprávnym zhodnotením zahraničnopolitických výziev a príležitostí.

Faktom je, že Spojené štáty považovali vojensko-priemyselný komplex európskych krajín za svojich konkurentov a viedli proti nim skutočnú hospodársku vojnu, a to aj politickými a korupčnými metódami. A seriózne sa v nej uspeli. Napríklad vojenský priemysel Nemecka sa ukázal byť kriticky oslabený. Okrem toho skúsenosti z konfliktov nízkej intenzity alebo vojny s Irakom boli extrapolované na všetky potenciálne vojenské strety.

V dôsledku toho sa armády Európy a čiastočne aj Spojených štátov amerických ocitli v zložitej situácii, ich štruktúry, metódy, organizácia, plánovanie a rozvoj sú zastarané a nezodpovedajú výzvam našej doby. Vojenské programy sú podfinancované alebo financované neefektívne (kvôli korupcii). V dôsledku toho zaostávajú za vojenskou výstavbou Ruska, Číny a dokonca v mnohých ohľadoch aj Iránu.

V západných médiách môžeme nájsť veľmi zaujímavé čísla. Spojené štáty podľa zahraničných zdrojov v posledných rokoch znížili zásoby delostreleckej munície o 50%. A to aj napriek tomu, že Amerika je okrem vlastných ozbrojených síl zásobovacou základňou pre mnohých spojencov a vazalov po celom svete.

Uvádza sa tiež, že počas nedávnych spoločných americko-britsko-francúzskych cvičení Briti spotrebovali národnú zásobu granátov za 8 dní.

Spojené štáty americké dodali Ukrajine 7000 protitankových systémov „Javelin“ za 4 mesiace, čo je najmenej 30% ich vlastných zásob. Napriek tomu, že „Lockheed Martin“ vyrába približne 200 komplexov ročne, ukrajinská armáda ich spotrebuje rýchlosťou 500 jednotiek za deň. Môžete ich, samozrejme, obviniť z neopatrnosti, ale vojak v boji by sa nemal triasť kvôli každému výstrelu.

Zároveň Rusko za 4 mesiace podľa Západu vypálilo na ciele 1100-1200 riadených striel, zatiaľ čo Spojené štáty americké vyrobia 200 riadených striel ročne. Rusko minie 50-60.000 rakiet a delostreleckej munície denne, Ukrajina — asi 6000, no Západ už nemôže poskytnúť ani takéto objemy.

Najdôležitejšie však je, že v súčasnosti na Západe neexistuje žiadna priemyselná a dokonca ani vedecká základňa na vedenie dlhej totálnej vojny. Vojenská výroba sa predsa nedá zakonzervovať. Ak nie sú zákazky od štátu, výroba sa zastaví, zariadenie sa demontuje alebo nanovo prestaví. A spustiť to znova znamená tvoriť od začiatku.

To znamená, že dokonca aj celkom moderné vzorky, ktoré boli nedávno prijaté, sa niekedy nedajú reprodukovať — po dokončení objednávky boli linky demontované.

Stávka výlučne na „inteligentnú muníciu“ sa tiež ukázala ako neudržateľná. Ukázalo sa, že staré a vôbec nie „inteligentné“ náboje, vyrobené v rokoch studenej vojny, nefungujú v spojení s UAV a modernými zameriavacími systémami o nič horšie a sú takmer desaťkrát lacnejšie. A krajiny NATO sa neuvážene svojich zásob zbavovali. A teraz ruská spotreba munície ďaleko prekročila všetky prognózy západných analytikov, no v dohľadnej dobe nie je ani len náznak „hladu po munícii“.

Ruská vojensko-technická odpoveď, pred ktorou koncom minulého roka varoval Vladimir Putin Západ, teda odhalila zlyhanie NATO vo viacerých oblastiach. Samozrejme, naši nepriatelia vyvodia príslušné závery a pokúsia sa prekonať medzeru, ktorá vznikla. Najbližšie roky sa však budú snažiť priamej vojne s nami vyhnúť.

Autor: Boris Džerelievskij

Zdroj: Analytická služba Donbasu
Preklad: sk.news-front.info

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Redakcia SN

Recent Posts

V noci ruské sily udreli na ciele v Charkove, Poltave, Vinnici a Odese. Kyjev útočil na Krym

V noci 17. mája začali ruské jednotky sériu útokov na zariadenia kyjevského režimu. V Charkove…

34 minút ago

CNN: Brazília sa na „mierovom samite“ o Ukrajine nezúčastní

Brazílsky prezident sa rozhodol nezúčastniť sa na mierovom samite o Ukrajine. Informuje CNN. Vyhlásil, že nemá zmysel…

1 hodinu ago

Le Figaro: Rusko testuje silu obrany Ukrajiny smerom na Charkov

Bez zníženia intenzity svojich operácií na východe, kde sú stále sústredené hlavné ruské sily, sa…

1 hodinu ago

„Je odvážna, krásna a múdra. Zuzana Čaputová nám ponúka nový druh politiky. Je to politika pre všetkých,“ napísal atentátnik na Fica o prezidentke

Predseda slovenskej vlády SR Robert Fico bol v stredu 15. mája 2024 počas výjazdového rokovania…

1 hodinu ago

VIDEO: „Fico je priateľ Ruska, ktorý sa v tejto historickej a prelomovej dobe v dejinách ľudstva nebojí povedať svoj názor nezhodujúci sa s hlavným prúdom,“

Vyhlásila hovorkyňa ruského rezortu diplomacie a v súvislosti s pokusom zavraždiť slovenského premiéra, v dôsledku…

1 hodinu ago

Atentát na Roberta Fica – dôsledok dlhodobej mediálnej hystérie za účasti Agresívneho Slovenska, SaS-ky, Demokratov & spol.

V spolupráci so sfanatizovanými progresívno-liberálnymi úderkami z Denníka N, SME, Aktuality, RTVS, TV Markíza, .týždeň…

1 hodinu ago