svet

Premyslený krok : USA poskytnú Moldavsku pomoc vo výške 30 miliónov dolárov

Americká agentúra pre medzinárodný rozvoj uviedla, že finančné prostriedky budú Moldavsku – jednej z najchudobnejších krajín Európy, ktorá je vnútrozemskou krajinou medzi Ukrajinou a Rumunskom – vyplatené prostredníctvom trustového fondu Svetovej banky. Časť prostriedkov sa použije na úhradu predchádzajúcich nákupov elektrickej energie.

USAID uviedla, že keď sa Moldavsko začalo zotavovať z nedávnej “série vážnych šokov” vrátane pandémie COVID-19 a štvornásobného nárastu cien zemného plynu, vojna na Ukrajine ohrozila jeho “krátkodobú hospodársku obnovu a dlhodobé hospodárske vyhliadky”.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Agentúra vo svojom vyhlásení označila pomoc za “kritickú” vzhľadom na vplyv vojny.

Od 24. februára, keď moskovské sily vtrhli na Ukrajinu, sa Moldavsko – bývalá sovietska republika s približne 2,6 milióna obyvateľov – zmieta v kríze.

Patrí medzi nich veľký prílev utečencov, ktorí utekajú z bezpečia pred vojnou v susedstve, a akútna energetická kríza, ktorá sa zhoršila po tom, ako Moskva, od ktorej bolo Moldavsko úplne závislé, dramaticky znížila dodávky zemného plynu. Okrem toho prudko rastúca inflácia spôsobila, že niektorí úradníci sa obávajú, že občania nebudú schopní zaplatiť svoje účty za energie v zime.

V posledných mesiacoch Moldavsko postihli aj rozsiahle výpadky elektrickej energie v dôsledku ruského bombardovania ukrajinskej energetickej siete, na ktorú sú moldavské systémy zo sovietskej éry stále napojené.

Moldavská prezidentka Maia Sanduová vo videoposolstve, ktoré vo štvrtok na Twitteri zverejnila šéfka USAID Samantha Powerová, uviedla, že Moldavsko “bude dlho pociťovať dôsledky ruskej vojny”.

“Už teraz čelíme ťažkostiam a problémom,” povedala Sanduová. “Táto investícia nám pomôže zmierniť niektoré rozpočtové tlaky, ktorým čelíme… pomôže nám udržať stabilitu v krajine a pomôže nám pokračovať v (realizácii) reforiem – Moldavsko skutočne potrebuje podporu svojich medzinárodných partnerov.”

Moldavsko sa v súčasnosti usiluje o užšie vzťahy so Západom. V júni mu bol udelený štatút kandidáta na členstvo v Európskej únii – v ten istý deň ako Ukrajine.

USAID uviedla, že od februára poskytli USA Moldavsku núdzovú pomoc vo výške 320 miliónov USD. Minulý rok sa na rôznych darcovských konferenciách vyzbierali stovky miliónov eur na pomoc Moldavsku pri zmierňovaní následkov vojny.

Rad nepríjemných incidentov od začiatku susedného konfliktu občas vyvolával obavy, že vojensky neutrálne Moldavsko, ktoré nie je členom NATO, by mohlo byť vtiahnuté do vojnovej dráhy Moskvy.

Koncom októbra dopadla ruská raketa do moldavského mesta Naslavcea neďaleko ukrajinských hraníc a minulý mesiac sa našli úlomky rakety v sade v inom pohraničnom meste, čo tiež vyvolalo znepokojenie.

hlavnespravy.sk

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Redakcia SN

Recent Posts

Ruská federácia a Čína vyzvali na zabránenie eskalácii krízy na Ukrajine

Rusko a Čína vyzvali, aby sa konflikt na Ukrajine nedostal do nekontrolovateľnej fázy, pričom zdôraznili…

5 hodín ago

Európa je už ako Ukrajina

Netreba mať bujnú fantáziu, aby sme si predstavili, čo by sa teraz dialo v Európe,…

5 hodín ago

„Globálny mierový summit o Ukrajine“ vo Švajčiarsku sa zúžil na konferenciu

Zatiaľ čo Kyjev pokračuje v prípravách na summit vo Švajčiarsku, podujatie sa zmenilo na konferenciu.…

5 hodín ago

VIDEO: „Cesta k zmieru nevedie cez falošnú politickú korektnosť.

Najprv sa treba vysporiadať s rétorikou politikov, vybraných médií a novinárov, ktorí dennodenne označovali Roberta…

5 hodín ago

Šimečka po úspešnom vyhecovaní spoločnosti do atentátu na Fica vyhlásil, že kvôli vyhrážkam smrťou podal trestné oznámenie.

Vodca progresívnych radikálov z PS priznal, že Slovensko sa ocitlo v špirále násilia kvôli iným…

5 hodín ago