domovina

Premiér Matovič dohodol pre Slovensko dva milióny dávok Sputnika V, dohodu označil za malý zázrak

Akú nechutnú hru zasa hrá premiér aj so svojimi vernými pred občanmi tohto štátu?

Kým si naši najvyšší štátni predstavitelia vybavujú medzi sebou osobné účty, tak na Slovensku zomierajú ľudia v dôsledku neposkytovania zdravotnej starostlivosti na ktorú majú zo zákona právo.

Kým opäť predvádzajú jedno zo svojich divadelných prestavení, ľudia sa prepadajú do čoraz väčšej chudoby a beznádeje.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <
Predseda vlády SR Igor Matovič počas tlačovej konferencie o očkovaní na prevenciu ochorenia COVID-19 ruskou vakcínou Sputnik V. Bratislava, 19. február 2021.Foto: SITA/Alexandra Čunderlíková

Premiér Igor Matovič dohodol pre Slovensko dva milióny dávok ruskej vakcíny Sputnik V do júna tohto roka. Povedal to na piatkovej tlačovej konferencii s tým, že rokovaním s ruským ministrom hospodárstva strávil hodiny. Dohodu označil za „malý zázrak“. Celá vláda o tom podľa neho vedela, ministri o tom boli informovaní v pondelok 15. februára na koaličnej rade.

Ruskou vakcínou by po jej plnej dodávke mohol byť podľa Matoviča zaočkovaný každý štvrtý Slovák, ktorý na tlačovej konferencii predstavil prieskum verejnej mienky. Z prieskumu agentúry AKO vyplýva, že ak by do výberu vakcín pribudla ruská vakcína, zaočkovalo by sa o 8,3 % populácie viac.

Polovičná cena voči Moderne

Očkovať by sa teda dalo o 300-tisíc ľudí viac iba preto, že by mali k dispozícii vakcínu Sputnik V. „To je nám naozaj jedno, či sa na Slovensku zaočkuje 300-tisíc ľudí navyše?“ pýta sa premiér. Strana Za ľudí sa podľa neho rozhodla robiť pokusy na ľuďoch, či prežijú bez vakcíny.

Matovič dodal, že cena za dve dávky ruskej vakcíny vychádza v prepočte na 17 eur, čo je polovičná suma voči Moderne. Predseda vlády by sa podľa jeho slov dal zaočkovať ruskou vakcínou, ak by bola k dispozícii. „Bez najmenších problémov,“ dodal.

V prieskume vyjadrilo podľa premiéra ochotu dať sa zaočkovať 68 % ľudí. Keby bola na Slovensku k dispozícii aj vakcína Sputnik V, ochota opýtaných stúpla zo 68 % na takmer 74 %. „Preto si kladiem otázku, o čo nám tu ide. Ideme spolu bojovať za ľudí alebo proti ľudom?“ pýta sa premiér s odkazom na koaličného partnera. Bol by podľa jeho slov veľmi rád, ak by minister zdravotníctva Marek Krajčí udelil vakcíne výnimku a umožnil tak občanom očkovať sa ňou.

Životy sú viac ako koaličná zmluva

Zároveň uviedol, že pokiaľ by si mal predseda vybrať medzi koaličnou zmluvou alebo zdravím a životmi ľudí, vybral by si zdravie, život a verejný záujem. „V tejto koalícii je všetko možné,” povedal premiér s tým, že je možné, že podpíše „recept na záchranu milióna ľudí”, pričom koaličný partner následne oznámi, že odchádza z koalície.

„Keď koaličný partner teraz si povie, že politikárčenie je cennejšie a hra na percentá ľudí, ktorí nemajú radu Rusko, holt, to bude ich rozhodnutie,” vyhlásil Matovič. Doplnil, že politici by sa mali špeciálne v čase pandémie správať zodpovedne. „O životoch a smrti by sa politikárčiť nemalo,“ skonštatoval premiér.

Matovič zároveň povedal, že by bol rád, kedy aj parlamentná opozícia spolupracovala s vládou v boji proti pandémii. „Lebo čo je rozdiel medzi nami a Britániou, alebo Portugalskom a podobnými krajinami, kde ten lockdown zaberá? No to, že všetci ťahajú spolu,” povedal. Ako protiklad uviedol premiér opozičné zhromaždenia 17. novembra minulého roku, kde podľa jeho slov opoziční politici „ako opice nadskakovali bez rúšok a teraz ich kolega je na umretie (poslanec Ľubomír Petrák, pozn. SITA)”„Ale to už nepovedia, že oni sú toho príčinou,” dodal Matovič.

Premiér hľadá ďalšieho triedneho nepriateľa

Strana Hlas – sociálna demokracia (Hlas SD) vo svojom stanovisku apeluje na to, že minister zdravotníctva môže z vlastného rozhodnutia udeliť neschválenej vakcíne výnimku. Premiér podľa strany hľadá len ďalšieho triedneho nepriateľa, na ktorého by mohol zhadzovať zodpovednosť a posielať ho kopať hroby.

„Ak tu vakcínu chce mať, nech namiesto hysterických tlačoviek vydá pokyn svojmu ministrovi a vakcínu sem dovezú. Ak nám Sputnik môže pomôcť, treba ho objednať a dôrazne upozorniť ľudí, že ide o experimentálny neregistrovaný liek,“ uviedla hovorkyňa Hlasu-SD Patrícia Medveď Macíková.

Zdroj: SITA, Slovanské noviny

PODPORTE nezávislé médium.

Všetok obsah na tejto stránke je bezplatný. Vaša podpora bude použitá na rozvoj a propagáciu stránky, aby sa o nej dozvedelo čo najviac ľudí. 

Aj malá čiastka dostatočne pomôže.

Mame množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Bez Vašej pomoci sa však ďalej nepohneme.

IBAN: LT90 3250 0868 2837 7659 BIC: REVOLT21 do poznámky prosím uviesť “dar

https://slovanskenoviny.sk/chcete-podporit-tvorbu-slovanskych-novin/

ďakujeme

Vyhlásenie: 

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedné za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu  redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Redakcia SN

Recent Posts

VIDEO: Pred desiatimi rokmi nacisti v Odese zaživa upálili 32 ľudí, ďalších šesť zastrelili a desiatich umučili

Pred desiatimi rokmi – 2. mája 2014 – sa v Odese odohrali strašné tragické udalosti.…

4 hodiny ago

Tři žalobci prohráli soud, ve kterém se řešila jejich stížnost na protiústavní zavádění „Covid pasů“

Dnes je již prakticky jisté, že skutečným účelem tzv. Covid pasů EU bylo na jedné…

4 hodiny ago

VIDEO: Kam zmizela skutečná žurnalistika a osobní zpověď na závěr

Před dvěma týdny mi přišla pozvánka k účasti na průzkumu „o produkci mediálního obsahu přesahující…

4 hodiny ago

Si Ťin-pching jede za Macronem pro dohodu století

Čínský prezident Si Ťin-pching se od 5. do 10. května vydá na evropské turné. V…

4 hodiny ago

VIDEO: Komisie, hodnotiace kultúrne projekty treba okamžite vymeniť.

Ak ste sa utešovali, že štát dal skutočnú stopku zvráteným kvázi kultúrnym predstaveniam, kandidáti hnutia…

5 hodín ago