Názory

Prečo Scott Ritter radikálne zmenil svoje celkové hodnotenie vojny na Ukrajine

Nedávno boli zahraničnopolitické blogy plné správ, že Scott Ritter urobil obrat „pri hodnotení vojny“.. Zdá sa, že bývalý námorník preskúmal nedávny vývoj na Ukrajine a dospel k záveru, že pre Rusko bude oveľa ťažšie vyhrať, ako si pôvodne myslel…

Prirodzene, správa o Ritterovom zvrátení vyvolala na internete šok, najmä medzi ľuďmi, ktorí pozorne sledujú udalosti na Ukrajine a veľmi obdivujú jeho nestrannú analýzu. Niektorí z týchto ľudí sa jasne cítili zradení Ritterovými komentármi a odsúdili ho ako „znepokojivého trolla“, čo sa týka osoby, ktorá predstiera sympatie, pričom v skutočnosti cíti opak.

Toto je hrozný spôsob, ako zaobchádzať s chlapom, ktorý venoval toľko času informovaniu ľudí o probléme, o ktorom by bez jeho výskumu mohli vedieť len veľmi málo. Okrem toho, Ritter nie je pokrytec. Práve naopak.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Je však spravodlivé povedať, že Ritter bol pravdepodobne najotvorenejším zástancom teórie „Rusko víťazí“, čo je hypotéza, ktorá je v rozpore so všetkým, čo čítame v starších médiách alebo vidíme na káblových spravodajských kanáloch.

Žiaľ, Ritterove názory na túto záležitosť sa dramaticky zmenili a je to takmer úplne spôsobené vývojom na mieste. Ako Ritter úprimne priznáva, „vojenská pomoc, ktorú Západ poskytuje Ukrajine, mení dynamiku a ak Rusko nenájde spôsob, ako to zmysluplne riešiť, konflikt sa nikdy neskončí.“

To je celkom obrat od vyhlásenia, ktoré urobil len pred niekoľkými týždňami, že „Rusko vyhráva vojnu a rozhodne ju vyhráva.“ Takže, čo sa zmenilo? Aký je takzvaný vývoj, ktorý viedol k Ritterovej „volte-face“?

Tu je niekoľko úryvkov z rozhovoru, ktorý spustil rozruch. K Ritterovi sa v Saturday Morning Live pridali Ray McGovern a moderátor Garland Nixon .

Scott Ritter (začiatok o 47:50 min.) — „To, čo ma frustruje… je, že podľa môjho názoru by bolo pre Ukrajinu veľmi ťažké absorbovať toto nové vybavenie a materiál (Materiál – ďalšie smrtiace zbrane, ktoré majú boli nedávno odoslané na Ukrajinu) , ale húfnice už operujú proti Rusku. (A) Majú vplyv v regióne Charkov. Nie všetkých 90, ale majú niekoľko batérií, ktoré sa používajú.

Ako sa to stalo? A to je dôvod, prečo som radikálne zmenil svoje celkové hodnotenie, pretože som vychádzal z predpokladu, že Rusko bude schopné zablokovať veľkú väčšinu tohto vybavenia, ale ukázalo sa, že Rusko nie je schopné alebo ochotné to urobiť a – v dôsledku toho – Ukrajinci majú významný vplyv na bojisko. 

Nie v oblastiach hlavného sporu, ako je Donbass, ale na periférii. To je dôvod, prečo Rusko vykonalo taktické stiahnutie severne od Charkova, pretože aby sa Rusko vyrovnalo najlepším schopnostiam Ukrajiny, muselo by odviesť zdroje od svojho hlavného úsilia, čo sa Rusko rozhodlo neurobiť. Takže prestavujú bojisko. (obchodovanie s pôdou v rôznych oblastiach)…(“ Saturday Morning Live with Scott Ritter and Ray McGovern, You Tube)

Takže aj keď sa Ritterove sympatie ani v najmenšom nezmenili, je jasné, že jeho analýza áno. Spočiatku si nemyslel, že záplava smrtiacich zbraní ovplyvní výsledok vojny. Teraz si nie je taký istý. Je to úprimná chyba, ale aj tak potreboval „očistiť“ a vysvetliť faktory, ktoré prispeli k jeho obratu. Tu je viac z toho istého rozhovoru:

Scott Ritter – Toto je transformačný moment vo vojne, pretože to znamená, že demilitarizácia neprebieha. Napriek všetkým silám, ktoré Rusko ničí na východe, Ukrajina obnovuje významné kapacity (na západe).

Obr. Scott Ritter. Zdroj: newsweek/screenshot

Prirovnávam to k Moskve v decembri 1941, keď sa Nemci presúvali smerom k Moskve a Rusi na nich začali hádzať veci., obetovali všetko na spomalenie nemeckej ofenzívy, kým im generál Winter a spojenie sibírskych divízií nedali možnosť protiútoku.

Nemci vykrvácali, boli zastavení a vrátení späť. Ak Rusko nezmení výpočet, potom je to trajektória, po ktorej ideme, pretože 200 000 vojakov – nech sú akokoľvek schopní, dokáže urobiť len toľko. A boje, ktoré práve prebiehajú – aj keď vraždia Ukrajincov – nie sú pre Rusov zadarmo.

Strácajú vybavenie, strácajú mužov, strácajú materiál, a pokiaľ Putin nezmobilizuje alebo nepresunie sily, tie nebudú nahradené. Takže namiesto 200 000 online môže mať Rusko 180 000 mužov. A ak si nemyslíte, že odstránenie 20 000 mužov nezmení možnosti, ktoré má ruské vedenie k dispozícii, potom o vojne nič neviete.“

Takže verím, že Rusko zvíťazí na východe, drvia ich, keď hovoríme, zabíjajú; množstvo smrti a skazy, ktoré je Ukrajincom spôsobované, je nepredstaviteľné, ale verím, že Ukrajinci sú ochotní znášať tieto straty, aby získali čas na rekonštrukciu armády, ktorá bude výzvou pre Rusko,  pretože pokiaľ Rusko nebude ochotné skočiť cez Dneper a zamieriť na západnú Ukrajinu, kde môže eliminovať strategickú hĺbku, ktorou Ukrajinci obdarúvajú Rusov, potom sa demilitarizácia Ukrajiny nekoná. 

Nemôže sa to uskutočniť, keď sa sem valia desiatky miliárd dolárov zariadení a Rusko to nie je schopné zakázať.

Skutočnosť, že tieto pokročilé húfnice práve teraz operujú v prednej línii, ukazuje, že s ruskou metodikou nie je niečo v poriadku. A – pokiaľ nezmenia túto metodiku – myslím, že nás čaká veľmi dlhé leto. “ („ Saturday Morning Live with Scott Ritter and Ray McGovern, You Tube)

Je ťažké pochopiť, čo tu Ritter hovorí. Naozaj navrhuje, aby Putin rozšíril súčasnú „špeciálnu operáciu“ na plnohodnotnú svetovú vojnu? V jednej chvíli sa mimochodom domnieva, že Rusko bude musieť zmobilizovať 1 a pol milióna mužov (Pozn. Rusko má v súčasnosti na Ukrajine len 200 000), ak chcú na Ukrajine zvíťaziť a potom sa presunúť do Fínska.

Podľa Ritterovho tónu sa nedá povedať, či len objektívne pozoruje „čo je potrebné“ na úspech, alebo či dáva výslovné odporúčanie, ktoré by podľa neho malo zvážiť ruské vrchné velenie. Na to neviem odpovedať. Tu je viac z rozhovoru:

Scott Ritter  (5:20) – „Myšlienka, že ukrajinská armáda bola eliminovaná ako účinná bojová sila, je chybný koncept a pokiaľ Rusko nerozšíri svoju špeciálnu vojenskú operáciu – pravdepodobne do tej miery, že ju zmení na špeciálnu vojenskú operáciu k vojne, ktorá zahŕňa celý ukrajinský bojový priestor – (vtedy) ide o konflikt, ktorý je nebezpečne blízko tomu, aby sa Rusko stalo nevyhrateľným, čo znamená, že zatiaľ čo oni môžu splniť svoje ciele na východe s 200 000 vojakmi, nie sú schopní zabrániť Ukrajine v prezbrojení a prezbrojení, keď Ukrajine poskytuje vybavenie v hodnote desiatok miliárd dolárov od NATO

Kedykoľvek poskytnete svojmu nepriateľovi „bezpečný priestor“ na obnovu vojenských spôsobilostí, nikdy nevyhráte 

Áno, Rusko vyhráva na východe, o čom hovorili, že ich cieľom bolo po celú dobu. A to sa im aj darí. To je špeciálna vojenská operácia. Ale teraz hovoríme o „vojne“ a nemyslím si, že Rusko tento prechod ešte urobilo. Toto je de facto zástupná vojna medzi Západom a Ruskom s použitím ukrajinských síl ako meča NATO. Cieľom je „vykrvácať Rusko“. A ak Rusko nezmení dynamiku, Rusko bude vykrvácané.

 Zelenskyj naznačil, že je ochotný zmobilizovať milión ľudí v čase, keď je Západ pripravený poskytnúť financie a vybavenie, aby sa z týchto miliónov mužov stala skutočná vojenská hrozba. Takže to, čo sa stalo v posledných týždňoch, považujem za rozhodujúce.

Vojenská pomoc, ktorú Západ poskytuje, mení dynamiku a ak Rusko nenájde spôsob, ako to zmysluplne riešiť a eliminovať to ako vojenskú spôsobilosť, konflikt sa nikdy neskončí. 

(“ Saturday Morning Live so Scottom Ritterom a Rayom McGovernom, You Tube)

Tu je to z tlamy koňa. Čitatelia si budú musieť urobiť závery sami.

IMHO, Scott Ritter sa postupne prispôsobuje myšlienke, že konflikt na Ukrajine nie je len regionálna šarvátka medzi dvoma rozhádanými susedmi, ani to nie je zástupná vojna medzi NATO a Ruskom. Nie.

Ukrajina je prvou fázou širšieho plánu na rozdrvenie Ruska, kolaps jeho ekonomiky, odstránenie jeho vodcov, zmocnenie sa jeho prírodných zdrojov, rozštiepenie jeho územia a premietnutie moci USA cez Strednú Áziu až k Tichomorskému okraju.

Ukrajina je o hegemónii, impériu a čistej, nelegovanej moci. Najdôležitejšie je, že Ukrajina je prvou bitkou v tretej svetovej vojne, vo vojne, ktorú vymyslel a spustil Washington, aby zabezpečil ďalšie nespochybniteľné storočie amerického prvenstva.

Michael Whitney 

 O autorovi: Michael Whitney  je uznávaný geopolitický a sociálny analytik so sídlom v štáte Washington. Svoju kariéru ako nezávislý občiansky novinár začal v roku 2002 so záväzkom k poctivej žurnalistike, sociálnej spravodlivosti a svetovému mieru.

Je vedeckým pracovníkom Centra pre výskum globalizácie (CRG).

Tento článok bol pôvodne publikovaný na The Unz Review .

skspravy

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Redakcia SN

Recent Posts

VIDEO: Pre slovenského premiéra „plán B“ neexistoval

Od môjho priateľa z Bratislavy, ktorý pôsobí v užšom kruhu Roberta Fica, šéfa slovenskej vlády,…

2 hodiny ago

VIDEO: „Útok na Fica byl politickým atentátem s cílem ho zabít.

Situace se vyhrotila v závěru jeho premiérství, kdy slovenské progresivistické síly začaly dramatick útočit na…

2 hodiny ago

VIDEO: Zvolený prezident Peter Pellegrini s poľutovaním skonštatoval, že na okrúhly stôl politických strán po atentáte na premiéra Fica ešte nedozrel čas.

„Posledné dni a tlačové konferencie nám však ukázali, že niektorí politici jednoducho nie sú schopní…

2 hodiny ago

Národ čaká návrat bojovníka

Dlhodobé rozdeľovanie a nálepkovanie ľudí, zasievanie nenávisti ktoré začalo radikalizáciou kovidových opatrení sa stalo vyskúšanou zbraňou.…

2 hodiny ago

Zelenskyj kritizuje Západ, ktorý vraj chce ukončiť konflikt na Ukrajine

Vodca kyjevského režimu uviedol, že Ukrajina sa teraz nachádza v "nezmyselnej situácii" v dôsledku postoja…

2 hodiny ago

Lavrov: Rusko už nebude považovať štáty Západu za partnerov minimálne jednu generáciu

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov medzitým prirovnal západné elity k delikventnej mládeži a…

2 hodiny ago