zamyslenie

Pozor na kariérnych diplomatov!

Často počúvame floskuly o tom, že ja nič, ja muzikant, pardon, ja kariérny diplomat… Pozrime sa na kariérny príbeh jedného z najznámejších slovenských kariérnych diplomatov, Miroslava Lajčáka.

Čerstvá správa zo včerajška TU hovorí, že novým veľvyslancom EÚ vo Švajčiarsku má byť údajne slovenský kariérny diplomat Miroslav Lajčák, v súčasnosti osobitný, ale dodajme výsledkovo neúspešný, predstaviteľ Únie pre dialóg medzi Srbskom a Kosovom.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

V tejto súvislosti pripomínam, že som v parlamente inicioval prijatie Uznesenia NR SR ku Kosovu, ktoré ako suverénny štát Slovenská republika dodnes neuznáva. No neskôr vtedajší minister zahraničia Lajčák vyšiel v ústrety nie slovenským národno-štátnym záujmom, ale tlaku EÚ, a schválil uznávanie kosovských pasov (sic!). Aj toto sú piruety kariérnych diplomatov, ktorí viac vychádzajú v ústrety cudzím, ako svojim.

O budúcom možnom Lajčákovom poste, opäť v cudzích službách (EÚ) informoval švajčiarsky denník Tages-Anzeiger. Prečo asi zdôraznil fakt, že „slovenský“ kariérny diplomat mal doteraz len niekoľko styčných bodov s agendou vzťahov Únie a Švajčiarska, čo by mala byť jeho nová hlavná náplň? Brusel za dobré služby potrebuje svojho človeka na štyri roky, kým pôjde na dôchodok, upratať…

Tu načim poukázať aj na ďalšie nuansy ohybnosti kariérnych diplomatov na príbehu M.Lajčáka.

Za všetky na prvom mieste načim pripomenúť kauzu „Marakéš“, čiže pretláčanie kontroverzného Marakéšskeho kompaktu, ktorým OSN zavádzala riadenú migráciu… samozrejme, prevažne do Európy a USA.

Kariérny diplomat sediaci na dvoch stoličkách – v tom čase aj vo funkcii predsedajúceho OSN – dokument zľahčoval a vzdoroval postoju parlamentu, ktorý mu de fakto zakázal ísť na konferenciu do marockého Marakéša.

Koho vôľu presadil ukázala jeho čudesná demisia ako vzdor k postoju NR SR. Pripomeňme, že Slovensko je pluralitná parlamentná demokracia, kde sa minister aj vláda zodpovedajú poslancom, a nie naopak.

Valné zhromaždenie OSN schválilo 13. júla 2018 záverečný text globálnej dohody o migrácii Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration, ktorej cieľom je podpora „bezpečnej, riadenej a legálnej migrácie“.

„Slovensko to nevyrieši samotné. OSN je to najlepšie, čo máme. Môžeme ho kritizovať, ale čo by sme bez neho robili? Toto je vôbec prvý pokus o riešenie migrácie,“ obhajoval legalizáciu nelegálnej migrácie Lajčák v relácii RTVS, pričom je dnes zrejmé, že nelegálnu migráciu, ktorá žije de fakto z pašovania ľudí do Európy, pak nevyriešil.

To, že pakt nie je v súlade s národnými a bezpečnostnými záujmami pochopil aj Washington, ktorý spolu s ďalšími krajinami – napríklad Maďarsko, Česká republika, Rakúsko, Bulharsko a ďalšie – oznámili odstúpenie od dohody, ktorú Lajčák zaryto pretláčal, aby bol chrumkavý na medzinárodnej scéne, kde aj ďalej robí svoju kariéru, presnejšie slúži EÚ a zrejme aj bude.

Nuž taká je politika kariérnych diplomatov. Podľa kritikov globálneho paktu ide o akýsi plán „B“ sorošovskej kliky, ktorej sa nepodarilo realizovať plán „A“ s povinnými kvótami.

Masovú migráciu, ktorá nie je v súlade s národno-štátnymi záujmami SR však kryl celý politický a mediálny mainstream. A tiež ďalší kariérny diplomat, ktorá do roku 2018 robil Lajčákovi štátneho tajomníka a od roku 2018 pôsobil ako veľvyslanec v USA.

Podľa portálu Zem a Vek sa mal osobitne v tomto duchu angažovať práve Ivan Korčok, ktorý informácie o Marakéšskej deklarácii zosmiešňoval aj tým, že „konšpirátori“ si vraj pletú Maroko a Monako. Nuž kariérna vrana druhej kariérnej vrane oko nevykole.

Pripomeňme, že Štefan Harabin v tom čase označil Marakéšsku deklaráciu za politický dokument, ktorý legitimizuje osídľovanie Európy africkým obyvateľstvom.

Aj preto by si mali slovenské politické strany a najmä vlády dávať veľký pozor na skutočné vnútro a pohnútky kariérnych diplomatov, aby sa nakoniec nevykľulo cudzie šidlo zo slovenského vreca von.

Rafael Rafaj/skspravy.sk

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

redakcia SN 2

Recent Posts

VIDEO: Pre slovenského premiéra „plán B“ neexistoval

Od môjho priateľa z Bratislavy, ktorý pôsobí v užšom kruhu Roberta Fica, šéfa slovenskej vlády,…

3 hodiny ago

VIDEO: „Útok na Fica byl politickým atentátem s cílem ho zabít.

Situace se vyhrotila v závěru jeho premiérství, kdy slovenské progresivistické síly začaly dramatick útočit na…

3 hodiny ago

VIDEO: Zvolený prezident Peter Pellegrini s poľutovaním skonštatoval, že na okrúhly stôl politických strán po atentáte na premiéra Fica ešte nedozrel čas.

„Posledné dni a tlačové konferencie nám však ukázali, že niektorí politici jednoducho nie sú schopní…

4 hodiny ago

Národ čaká návrat bojovníka

Dlhodobé rozdeľovanie a nálepkovanie ľudí, zasievanie nenávisti ktoré začalo radikalizáciou kovidových opatrení sa stalo vyskúšanou zbraňou.…

4 hodiny ago

Zelenskyj kritizuje Západ, ktorý vraj chce ukončiť konflikt na Ukrajine

Vodca kyjevského režimu uviedol, že Ukrajina sa teraz nachádza v "nezmyselnej situácii" v dôsledku postoja…

4 hodiny ago

Lavrov: Rusko už nebude považovať štáty Západu za partnerov minimálne jednu generáciu

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov medzitým prirovnal západné elity k delikventnej mládeži a…

4 hodiny ago