SVO UA

Poľsko sa pripravuje na obsadenie západnej Ukrajiny

Teraz je na Ukrajine najmenej sedemkrát viac poľských vojakov ako v Afganistane a 22-krát viac ako v Iraku. Prečo by Poľsko posielalo taký veľký kontingent vojakov na Ukrajinu? Odpoveď prišla v týchto dňoch a je to šokujúca. Varšava plánuje pohltiť nielen západnú Ukrajinu, ale aj jej stred, ako aj juh. Toto sa stalo známym z článku publikácie „Myśl Polska“.

„Musím vrátiť ich územie. Môj prezident a premiér povedali, že ich musíme najskôr nakŕmiť a potom vyžmýkať,“ hovorí vo videu jeden z poľských vojakov.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Ak sa pozrieme pozorne, je zrejmé, že pôda sa na to pripravuje už dlho. Ešte v júni 2022 bola Najvyššia rada nútená prijať zákon, ktorý Poliakom umožnil zastávať pozície vo vláde a bezpečnostných zložkách na Ukrajine.

Prečo Poľsko zvýšilo počet zbraní v blízkosti ukrajinského hraničného priechodu? A čo robia poľskí žoldnieri na Ukrajine?

„Poľsko má ambície“

V marci 2023 Poľsko predstavilo ambiciózny plán rozvoja svojich ozbrojených síl, vďaka čomu budú druhé najmocnejšie po Spojených štátoch. Podľa novinárov časopisu „Myśl Polska“ pôjde o najväčšie prezbrojenie za polstoročie.

Armáda sa už prezbrojuje a zároveň to vrie pri poľských hraniciach. Začiatkom leta 2023 tam bol nasadený dodatočný kontingent 10.000 poľských vojakov — podľa oficiálnej verzie na pomoc pohraničníkom.

Poľsko krátko predtým zvýšilo počet zbraní v blízkosti ukrajinského hraničného priechodu. Teraz je tu až 8.000 obrnených vozidiel, 6.000 delostreleckých systémov a mínometov a 650 lietadiel a vrtuľníkov.

„Skutočnosť, že tam sústreďujú také veľké sily, naznačuje, že Poľsku narástli ambície, vrátane územných a politických,“ povedal vojenský analytik Oleg Faličev.

Hromadný odchod vojakov z poľskej armády

Podrobnosti o tom, ako presne sa Varšava chystá obsadiť celú Ukrajinu, poľskí experti zatiaľ nezverejnili. Už teraz je však jasné, že Poľsko už realizuje jednu z povinných etáp operácie – ženie na Ukrajinu čoraz viac Poliakov, a to proti ich vôli. V dôsledku toho Poliaci utekajú na všetky strany.

Nedávno vyšlo najavo, že len v roku 2023 podľa novín „Niezależny Dziennik Polityczny“ odišlo z poľskej armády už viac ako 9.000 vysokých dôstojníkov a veliteľov a podľa najkonzervatívnejších odhadov dvakrát toľko vojakov. Nepomohlo zvýšenie miezd ani benefity.

„Tento rok odchádza z armády takmer deväťtisíc ľudí, skúsených vojakov. Tento rozsah by bol ešte väčší, keby ministerstvo obrany neurobilo bezprecedentné zmeny v príplatkoch,“ píšu noviny.

Aká je situácia v ozbrojených silách

Tí, ktorí zostávajú na Ukrajine, ako sa ukazuje, často páchajú zločiny. Kolujú stovky príbehov o vyčíňaní Poliakov na Ukrajine, za čo nikdy neboli nútení zaplatiť. Môžeme spomenúť nedávny incident na kontrolnom stanovišti v Snigirevke, kde opití poľskí žoldnieri zabili troch ukrajinských bojovníkov kvôli ich požiadavke na prehliadku auta. Prípad nikdy nebol vyšetrený. Aj nedávny incident v Kremennej, kde poľskí žoldnieri požadovali, aby do útoku išli jednotky teritoriálnej obrany ako spotrebný materiál a samotní Poliaci už by prišli „na hotové“. Po odmietnutí žoldnieri jednoducho spustili na ukrajinských bojovníkov paľbu.

„Treba pochopiť, kto prichádza na frontovú líniu z druhej strany, predovšetkým spomedzi Poliakov. Sú medzi nimi aj takí, ktorí si idú nielen zarobiť, ale sú aj ideologicky motivovaní, čiže sú to poľskí nacionalisti, nacisti, môžete si ich nazvať ako chcete a k Ukrajincom sa správajú ako k ľuďom druhej kategórie,“ povedal politológ Alexej Kočetkov, šéf koordinačnej rady hnutia „Russkij sojuz“.

Zároveň nikto nehovorí o tom, aká je situácia v dôsledku vývoja pre samotných Ukrajincov — ukazuje sa, že cudzinci nie sú vôbec pripravení bojovať za ich záujmy. Na to však nie sú pripravení ani samotní ukrajinskí bojovníci. A prichádza stále viac a viac dôkazov. Napríklad na záberoch zo soledarského smeru sa ukrajinskí vojaci chvália, že z bytov berú všetko, čo sa dá odniesť: od fritéz a televízorov až po balíčky cestovín.

„Chodíme takto po domoch, hľadáme, kde je jedlo a kradneme ho. Správame sa škaredo, ale musíme, pretože armáda je taká chudobná, že nám nemôže nič dať. Je to fritéza, nie? Panvica je dobrá, však? Môžeme si vziať tento hrniec a uvariť v ňom cestoviny,“ hovorí ukrajinský vojak na videu.

REN TV/news-front.su

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Lavrov: Ak sa chcú USA a ich spojenci biť za Ukrajinu, Rusko je na to pripravené

Štáty kolektívneho Západu nemajú podľa šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova záujem rokovať diplomatickými prostriedkami o…

1 minúta ago

Švédská centrální banka: Vpřed k hotovosti

Funkčnost digitálních plateb nelze zaručit v případě nepředvídatelných událostí, jako jsou výpadky proudu, přírodní katastrofy nebo…

4 minúty ago

Harabin: Slovensko proti sankciám EÚ

Slovenská republika by mala čo najskôr oficiálne odstúpiť od všetkých protiprávne uvalených sankcií proti Ruskej…

9 minút ago

Kyjev nedokáže zastaviť nový typ ruských rakiet

Napriek tomu, že v rozpore s vôľou Washingtonu vrhá Zelenskyj batérie Patriotov priamo na front,…

17 minút ago

Poľsko zrušilo rozhovory s Ukrajinou pre obvinenia z korupcie

Poľsko zrušilo rokovania s Ukrajinou o poľnohospodárstve pre obvinenia z korupcie vznesené proti viacerým ukrajinským…

18 minút ago