domovina

Od utorka sa poslanci vrátia do lavíc, schôdza má vyše 100-bodový program

Poslanci Národnej rady (NR) SR sa po vyše dvojmesačnej prestávke vrátia v utorok (16. 4.) popoludní do lavíc. Na 12. schôdzi NR SR ich čaká vyše 100-bodový program. Riešiť by mali okrem iného aj ústavný zákon k téme odstrelu medveďov. Na riadnu schôdzu sa odsunul aj návrh na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). Aj viacero ďalších bodov sú návrhy presunuté z predchádzajúcej riadnej schôdze.

Zákon týkajúci sa odstrelu medveďov je súčasťou návrhu programu schôdze, ktorý zverejnili na webe NR SR. O zákone sa malo rokovať už skôr na mimoriadnej schôdzi, nakoniec ju zrušili. Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) hovoril, že chce nájsť na zákone zhodu s časťou opozície. Zákonom by sa mali stanoviť výnimky upravujúce prípady, keď je potrebné, aby ochrana medveďa hnedého ustúpila vyššiemu celospoločenskému záujmu, a to ochrane života a zdravia človeka. Vláda chce, aby zákon parlament prerokoval v skrátenom legislatívnom konaní. Na programe je aj novela zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie takisto z dielne envirorezortu. Návrh má zefektívniť procesy súvisiace s hodnotením vplyvov.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Poslanci majú riešiť niekoľko ekonomických zákonov

Samosprávy majú do konca mája dostať celú sumu dane z príjmov právnických osôb určenú na rok 2024. Po odpočítaní doteraz poskytnutých mesačných splátok by tak mali obce získať takmer 158 miliónov eur a vyššie územné celky (VÚC) necelých 68 miliónov eur.

Vyplýva to z návrhu novely zákona o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve, o ktorom by mala NR SR rokovať v skrátenom konaní.
V zrýchlenom režime by mali poslanci prerokovať aj návrh zákona o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a pre výstavbu transeurópskej dopravnej siete (TEN-T). Zrýchliť sa má príprava projektov, ktoré štát určí ako strategické investície, i tých, ktoré patria do TEN-T. Zmeny by sa mali dotknúť napríklad vyvlastňovacieho konania, povoľovacích procesov a verejného obstarávania strategicky významných projektov.

Zákonodarcovia by sa mali venovať aj vládnej novele zákona o verejnom obstarávaní. Navrhuje sa v nej zjednotenie pravidiel pre podlimitné zákazky a zákazky s nízkou hodnotou vo verejnom obstarávaní. Zároveň sa má zvýšiť hranica podlimitnej zákazky z doterajších 10.000 eur na 50.000 eur.

Z poslaneckých návrhov by mal parlament prerokovať napríklad koaličnú novelu zákona o Fonde na podporu umenia, ktorá je v druhom čítaní. Na programe sú aj ďalšie návrhy týkajúce sa rezortu kultúry.

Poslanci za Smer-SD a Hlas-SD navrhujú cez novelu zákona o vysokých školách upraviť prístup k podpore tehotných študentiek a tiež študentov, ktorí sa starajú o deti do troch rokov. SNS chce, aby sa vďaka novele zákona o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby označovali organizácie prijímajúce financie zo zahraničia cez 5000 eur za rok ako „organizácie so zahraničnou podporou“.

V programe je aj niekoľko opozičných návrhov

PS predložilo napríklad novelu antidiskriminačného zákona. Týka sa problému platových rozdielov medzi ženami a mužmi. SaS chce presadiť zakotvenie dvoch možností vykonania umelého prerušenia tehotenstva – chirurgicky alebo medikamentózne. KDH navrhuje napríklad rozšírenie okruhu osôb, ktoré by si mohli overiť registráciu zdravotníckeho pracovníka, i na širokú verejnosť. Poslanci klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ navrhujú zriadiť inštitút školského ombudsmana.

Na programe majú poslanci aj voľbu člena Súdnej rady SR, ako i výročné správy viacerých štátnych organizácií.

hlavnydennik.sk

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Redakcia SN

Recent Posts

VIDEO: Progresívno-liberálna ideológia vytvorená Anglosasmi nie je vláda väčšiny, ale diktát menšín.

Nejde o individuálnu slobodu, ale o woke-izmus. Nie je to demokracia, ale totalita. Je to…

8 hodín ago

Ochrana muža pre ženu

Podľa starodávnych poznatkov najväčšie ťažkosti ženy neprichádzajú zvonku, ale zvnútra. Stálosť a pokoj muža, ktorého…

15 hodín ago

VIDEO: Fico v predvečer Sviatku práce nastúpil na nočnú zmenu vo fabrike pri Topoľčanoch. Premiér po šichte vyhlásil, že jeho vláda má záujem zvýšiť minimálnu mzdu na 1000 eur

"Klobúk dole pred všetkými zamestnancami," vyhlásil ministerský predseda po skončení zmeny v závode na produkciu…

16 hodín ago

VIDEO: Dag Daniš- niektoré mimovládky fungujú ako predĺžená ruka zahraničných tajných služieb, je dobré že sa budú označovať

Dag Daniš víta, že po novom sa budú mimovládky platené zo zahraničia označovať. Upozornil, že…

16 hodín ago

Cenzurní zásah USA na Ukrajině vyvolal strach a paniku

Poslanec Nejvyšší rady Aleksandar Dubinskij, který je na Ukrajině ve vazbě pro podezření z vlastizrady,…

17 hodín ago