Umývanie obilia nemá výrazný vplyv na mikroorganizmy, takže sa toho nemusíte obávať. Ale sušenie pri vysokej teplote zabíja väčšinu potrebných mikroorganizmov, preto by sa naklíčené zrno na kvások malo sušiť pri teplote neprevyšujúcej 41 C. Je zrejmé, že priemyselne vyrábaná múka nie je vhodná na vytvorenie kvalitného kvásku.
Ako už bolo spomenuté, kysnuté cesto sa pripraví raz, potom sa môže používať nepretržite, čím sa časť dávky odloží na ďalšie pečenie.
Technológia varenia:
1. Na váhe v pohári odmerajte potrebné množstvo teplej vody, teplota nie je vyššia ako 36-37 C. Voda musí byť čistá, filtrovaná, nie chlórovaná. Môžete si vziať pramenitú vodu, varenú alebo destilovanú, napustenú šungitom. Do nádoby nalejte vodu.
2. Odmeranú hmotnosť obilia naložíme do mlynčeka, múku zomelieme priamo do nádoby s vodou. Stupeň mletia by mal byť nastavený na najjemnejšiu frakciu.
3. Miešajte drevenou vareškou, aby sa múka rovnomerne spojila s vodou. Vznikne vám cesto konzistencie hustej kyslej smotany.
4. Nádobu prikryte prikrývkou, nie vzduchotesnou, prikryte pred svetlom bavlnenou utierkou a odložte na odľahlé miesto, mimo prievanu a elektrických spotrebičov. Optimálna teplota je cca 24-26 C, nie vyššia. Na nájdenie takéhoto miesta v kuchyni použite teplomer. Bližšie k stropu – teplejšie.
(Pokračovanie)
Z knihy „Kuchyňa predkov“.
V noci 17. mája začali ruské jednotky sériu útokov na zariadenia kyjevského režimu. V Charkove…
Brazílsky prezident sa rozhodol nezúčastniť sa na mierovom samite o Ukrajine. Informuje CNN. Vyhlásil, že nemá zmysel…
Bez zníženia intenzity svojich operácií na východe, kde sú stále sústredené hlavné ruské sily, sa…
Predseda slovenskej vlády SR Robert Fico bol v stredu 15. mája 2024 počas výjazdového rokovania…
Vyhlásila hovorkyňa ruského rezortu diplomacie a v súvislosti s pokusom zavraždiť slovenského premiéra, v dôsledku…
V spolupráci so sfanatizovanými progresívno-liberálnymi úderkami z Denníka N, SME, Aktuality, RTVS, TV Markíza, .týždeň…