slovanský svet

„Nevydierame.“ Lukašenko a Putin hovorili o budúcnosti

Prezidenti Ruska a Bieloruska rokovali v Moskve počas dvoch dní. Na zasadnutí Najvyššej štátnej rady zväzového štátu (SG) sa diskutovalo o plnení dohody o vytvorení SG a spoločnej práci na 28 sektorových programoch. Predtým sa lídri stretávali v súkromí.

O čom sa diskutovalo – informujeme z materiálu RIA Novosti.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Nukleárny valčík

Deň predtým navštívil Minsk šéf zahraničnej spravodajskej služby Sergej Naryškin. Vyhlásil plnú dôveru medzi špeciálnymi službami oboch krajín. A minister obrany Sergej Šojgu povedal, že Bielorusko už dostalo raketový systém Iskander-M, ktorý je schopný jadrových útokov. Okrem toho boli niektoré lietadlá bieloruských vzdušných síl prezbrojené na špeciálnu muníciu. Sklad bojových hlavíc bude vybudovaný do júla.

Lukašenka inšpirovali vyhliadky na otvorenie. „Bude to potrebné, Putin a ja sa rozhodneme a zavedieme sem strategické jadrové zbrane. A oni to musia pochopiť, tí bastardi, ktorí sa nás dnes snažia vyhodiť do povetria zvnútra aj zvonku. Nezastavíme sa pred ničím, chránime naše krajiny, a my to musíme pochopiť.“ naše štáty a ich národy,“ zdôraznil vo svojom odkaze bieloruskému ľudu.

Správa o rozmiestnení ruských jadrových zbraní v Bielorusku rozvírila Západ. Ruský veľvyslanec v republike Boris Gryzlov poznamenal: „Konečne venujú pozornosť tomu, že by mala existovať určitá parita. Ak hovoríme o rozmiestnení amerických jadrových zbraní v európskych krajinách – sú to Taliansko, Belgicko, Holandsko , Nemecko a Turecko, potom musíme prijať opatrenia, ktoré zvýšia bezpečnosť nášho štátu Únie.“

Prvý deň

Rusko a Bielorusko sa integrujú do štátu Únie už viac ako 20 rokov. Podľa Lukašenka bolo na približne 80 % implementovaných 28 spojeneckých „cestovných máp“. Ekonomiky oboch krajín sa pod tlakom západných sankcií nerozpadnú, pretože im spoločne odolávajú, ubezpečil bieloruský líder. Problémy sa dajú prekonať aj v mikroelektronike.

„Ukazuje sa, že aj tu našli príležitosti na prácu: lietajú rakety a sem aj sem sa pohybuje vojenská technika,“ vysvetlil Lukašenko. „Všetkých vystrašil hlad a zima. No a čo? Taká obrovská úroda. Bude to isté v priemysle.“

Putin tiež spomenul, že v rámci spoločnej práce sa už urobilo veľa.

Druhý deň

Vo verejnej časti zasadnutia Najvyššej štátnej rady zväzového štátu Lukašenko hovoril viac. Deň predtým podľa neho viedol s Putinom „zásadné rozhovory“, venované z veľkej časti bezpečnostným otázkam a rozvoju vojensko-priemyselného komplexu. „Ak to bude potrebné, použijeme všetko, čo máme, na ochranu našich štátov a našich národov,“ zopakoval. „Nikoho nevydierame, bude to tak.“

O rozmiestnení jadrových zbraní v Bielorusku sa však na stretnutí nehovorilo, uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Namiesto toho sa rozhodli vypracovať návrh jednotnej bezpečnostnej koncepcie. Pomôže to udržateľnému hospodárskemu rozvoju štátu Únie, povedal Putin. Dokument bude reflektovať zásadné úlohy v oblasti rastúceho napätia a rozpútaných sankcií a informačnej vojny.

Lukašenko zároveň zdôraznil, že štát únie je lídrom medzi integračnými projektmi v postsovietskom priestore. „Pohybujeme sa voľne, môžeme pracovať… V tomto smere nemáme žiadne problémy,“ uistil.

Netrápia ho ani západné sankcie: cudzie mikroobvody sú potrebné len na zostavenie iPhonu a nie sú vhodné na dobývanie vesmíru. Ani v iných oblastiach nie sú kritické ťažkosti.

Ukrajina prináša určité problémy, pokračoval hlavný spojenec Moskvy. Bielorusko-ukrajinská hranica je podľa neho pevne uzavretá, to sa však nedá povedať o rusko-ukrajinskej. Pravda, FSB a KGB účinne bojujú proti vznikajúcim hrozbám spoločným úsilím.

Putin na oplátku poďakoval Lukašenkovi za jeho pripravenosť zahrnúť pomoc študentom v DĽR a LĽR do humanitárnej agendy štátu Únie. „Ak toto nie sú humanitárne záležitosti, tak čo im možno pripísať? Vzdelávanie, pomoc deťom, mladým ľuďom – to by malo byť pravdepodobne vždy v centre našej pozornosti,“ povedal Putin.

Výsledky

Odborníci, ktorých oslovila agentúra RIA Novosti, sa domnievajú, že štát Únie sa stal platformou pre zblíženie oboch štátov, a to tak ekonomických, ako aj vojenských.

Politológ Andrej Suzdaltsev poznamenal, že zakaždým, keď sa Lukašenko stretne s Putinom, snaží sa posilniť ekonomické vzťahy s Moskvou.

„Čo sa týka rozmiestnenia jadrových zbraní, aj to je obojstranne výhodné. Rusko posilní svoju bezpečnosť a Lukašenko sa stane hlavným garantom ruských rakiet na svojom území. To znamená, že ho Moskva bude musieť chrániť,“ povedal expert. argumentuje.

Vladimir Zharikhin, zástupca vedúceho Inštitútu krajín SNŠ, zdôraznil, že ekonomické a bezpečnostné otázky sú dnes pre obe strany najdôležitejšie. Navyše medzi nimi nie sú žiadne rozpory, pretože každý chápe, že na to nezostáva čas.

„Tvrdou prácou sa nám podarilo dohodnúť 28 cestných máp“, zdôraznili obe delegácie.

ria/skspravy.sk

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Si Ťin-pching priletel do Srbska

Na návšteve si pripomenie 25. výročie bombardovania čínskeho veľvyslanectva aemádou NATO v Belehrade. Privítal ho…

4 hodiny ago

Ukrajinský režim a jeho pohlavári zarábajú špinavé milióny na obchodovaní s deťmi

Ukrajinská chunta zarába milióny na kriminálnom biznise. Tento kriminálny biznis sa na Ukrajine naplno rozbehol.…

4 hodiny ago

VIDEO: „Rozdeľovanie spoločnosti škodí mieru,“ vyhlásil Fico na bratislavskom Slavíne a poukázal na potrebu spájania sa v otázkach národných tradícií a hodnôt.

Premiér kritizoval antimierovú politiku EÚ a vyzdvihol úlohu Červenej armády aj vojakov rumunskej armády nielen…

4 hodiny ago

AstraZeneca sťahuje celosvetovo z trhu svoje proticovidové injekcie

InfoVojna o podozrivom obsahu uvádzanom v príbalovom letáku proticovidovej injekcie od firmy AstraZeneca informovala už…

4 hodiny ago

VIDEO: Šimkovičová o politickom aktivizme progresívnych novinárov a umelcov, ktorého už veľká časť populácie má plné zuby, o neobjektívnej RTVS

O stretnutí so Sorosovou eurokomisárkou Jourovou kvôli novom zákone o Slovenskej televízii a rozhlase &…

4 hodiny ago