zamyslenie

Neokolonializmus alebo prečo sa Amerika snaží deindustrializovať Európu

Imperializmus vždy bol – a vždy je – kontrolou zahraničných vlád. Ide najmä o kontrolu zahraničnej politiky týchto vlád – medzinárodného obchodu, vojenskej, diplomatickej atď., a nie iba (ak vôbec) domácej politiky (ktorá sa vládcov v cisárskom národe vždy týka oveľa menej – v tomto prípade), Ameriky.

Tento článok je obsiahly (obsahuje toľko informácií ako možno päťkrát dlhší normálny článok), a preto ho treba čítať pomaly, no téma je pre všetkých Európanov mimoriadne dôležitá; a je pre Európanov nevyhnutný na to, aby v Európe mohla existovať akákoľvek demokracia (keďže demokracia je nemožná, ak je verejnosť ignorantská alebo podvedená – ako sa to bežne stáva):

Pred koncom Sovietskeho zväzu v roku 1991 využíval americký imperializmus svoje európske kolónie (nazývané „spojenci“ – a ktorými kolónie alebo vazalské národy akejkoľvek ríše nevyhnutne budú , keďže zahraničnú politiku kolónií vždy kontroluje cisársky národ) ako poskytovanie vojenských základní  (miesta na umiestnenie cisárskych jednotiek a zbraní s cieľom ďalej rozširovať impérium) a ako trhy pre tovar vyrobený v USA, nie ako územia, z ktorých sa ťažia zdroje (tradičné vazalské národy „banánová republika“ ).

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Vojenské základne boli aj naďalej najvyššou (č. 1) prioritou USA, a to napriek skončeniu sovietskej hrozby a prijatiu demokratickej ústavy Ruskom – ústavy oveľa demokratickejšej ako takmer ktorákoľvek v Európe – a táto pokračujúca európska vojenská aliancia USA, NATO, demonštrovala a vlastne dokázal, že Amerika je imperialistická a stala sa dominantným svetovým impériom po konci Sovietskeho zväzu.

Po tomto čase (1991) však druhá priorita, využitie Európy ako najväčšieho trhu pre tovary a služby z USA, klesala. 9. októbra 2018 zverejnila Federálna rezervná banka St. Louis „Pochopenie koreňov obchodného deficitu USA“ a oznámili tri „kľúčové poznatky“:

  1. Základom obchodného deficitu USA a klesajúcej zamestnanosti vo výrobe sú hlboké ekonomické zmeny.
  2. Úloha amerického dolára ako medzinárodnej rezervnej meny pomohla financovať domácu spotrebu dovážaného tovaru.
  3. Produktivita práce a presun komparatívnych výhod na rozvojové krajiny vysvetľujú stratu pracovných miest vo výrobe.

Pracovné miesta vo výrobe v USA sa presúvali do miest ako Čína, nie do oblastí ako Nemecko. Znížené náklady na prácu, spôsobené výrobou v zaostalých krajinách, prispeli k bohatstvu vlastníkov amerických medzinárodných korporácií (čo boli jednotlivci, ktorí financovali kariéry úspešných národných politikov – členov Kongresu a prezidentov – a tak kontrolovali Americká zahraničná politika), ale americké zbrane (výrobky Lockheed Martin atď.) boli aj naďalej výrobnými prácami v USA, ktoré (vyrábajúce výrobky) smerujú do miest ako Nemecko – NIE (ako v prípade spotrebných výrobkov) do miest ako Čína. (Nemecko je vazalským štátom USA, ale cieľovým štátom USA je Čína.)

Tá istá štúdia zahŕňala aj túto kľúčovú pasáž, ktorá sa týkala toho, že prezident Richard Nixon dostal Ameriku zo zlatého štandardu a na jeho náhradu, ropný štandard (so Saudmi):

Keď sa sporenie a investície nezhodovali, medzera v úsporách (S[úspory] – [mínus] I[investície]) začala okolo začiatku 70-tych rokov [koniec zlatého štandardu] rásť čoraz negatívnejšie, čo naznačuje rýchlo sa hromadiaci súkromný dlh a verejný dlh v USA Obrázok 2 ukazuje, že kumulatívna medzera medzi úsporami a investíciami začala rásť v polovici 70. rokov 20. storočia a v posledných rokoch narástla na 11 biliónov dolárov, čo naznačuje zhruba rovnaký objem zahraničných držieb americkej meny a vládnych dlhopisov.

Ak by sa zachoval systém Bretton Woods založený na zlate, schopnosť USA vydať astronomické množstvo amerických dolárov a štátnych dlhopisov ako náhradu za zlato na globálnom trhu by bola vážne obmedzená a americký obchod by bol ďaleko vyváženejší.

Hoci toto vysvetlenie vysvetľuje, prečo „kumulatívna medzera v úsporách“ pred ukončením zlatého štandardu vôbec neexistovala, toto vysvetlenie ignoruje jeden kriticky dôležitý aspekt krivky, ktorý je zobrazený na „obrázku 2“ a ktorý aspekt je zrýchlený nárast tejto medzery (zvýšený obrat smerom nadol) približne po roku 2001.

Čo sa stalo v roku 2001? Útoky z 11. septembra a účinné odstránenie ústavnej vlády v Spojených štátoch: extrémna militarizácia americkej ekonomiky, a teda ZVÝŠENÝ význam pre americkú ekonomiku tých výrobných pracovných miest, ktoré sa spoliehali na POKRAČUJÚCI a čoraz dôležitejší európsky vojenský trh . (Na chvíľu, po 11. septembri, mnohí z hlavných nákupcov amerických zbraní boli na Blízkom východe , čo je pre amerických výrobcov zbraní centrum zahraničného zisku č. 2, najmä preto, že je výrazne dotované americkými daňovými poplatníkmi . vojna na Ukrajine, ktorú začal Obama , obnovila studenú vojnu dominanciu obchodu so zbraňami.)

Amerika by nebola schopná predať Číne zbrane, ktoré USA vyrábali na umiestnenie v Európe. Americké NATO (relikt studenej vojny) bolo euroamerické, nie čínsko-americké.

V dôsledku toho Amerika potrebovala ešte viac zväčšiť svoju kontrolu nad európskymi vládami: preto sa k nim musí správať otvorenejšie a odvážnejšie (ako napríklad spoločná operácia Ameriky a Spojeného kráľovstva pri vyhodení do vzduchu plynovodov Nord Stream ruských energetických dodávok do Európy ) – banánových republík a urobiť všetko, čo je potrebné, aby prinútili tieto vlády, aby splnili požiadavky USA (napríklad aby splnili sekundárne sankcie Washingtonu proti Rusku a Iránu).

Zatiaľ čo udalosť z 11. septembra „ospravedlnila“ americké núdzové pravidlo a jeho zvýšený predaj zbraní, tento impulz slabol ako ospravedlnenie pre pokračovanie impéria; a tak, keď Barack Obama nastúpil do úradu v roku 2009, okamžite sa preorientoval na staré ciele studenej vojny, protiruské a protičínske plánovanie a politiku (jeho TTIP, TISA, TTP, zvrhnutie Asada a zvrhnutie – Janukovyča atď. — zvrhnúť vedenie akéhokoľvek národa, ktoré je vôbec priateľské voči Rusku a/alebo Číne), a to od neho a Joea Bidena vyžadovalo, aby prinútili Európu zaviazať sa k protiruskej a protičínskej politike; a tak si to vyžadovalo rozdeliť svet na obnovenú studenú vojnu bez potreby ideologickej (anti-„komunistickej“) výhovorky.

Jediným spôsobom, ako to dosiahnuť, je deindustrializácia Európy.

Takže: to sa teraz deje.

Európa sa má stať viac americkými banánovými republikami. Preto je Bidenova administratíva odhodlaná odobrať z Európy pracovné miesta vo výrobe.

Mnohé politické dokumenty americkej vlády a jej think-tankov, ktoré sa zameriavajú na údajnú potrebu pokračovať a rozširovať globálnu hegemóniu USA, sa neospravedlňujú k americkému názoru na hru s nulovým súčtom, že ak majú USA uspieť, štáty, ktoré považuje za „konkurentov“ (čím v skutočnosti myslia nepriateľov), ktorí musia byť porazení.

A všetky ostatné národy musia byť naďalej ovládané Amerikou.

USA sa nesprávajú k Európe (okrem Ruska) ako k nepriateľom; neohrozuje ich ako ciele amerických bômb; ale namiesto toho s nimi zaobchádza ako so „spojencami“ alebo s vazalskými národmi, ktoré sa majú použiť ako priestory pre konečné invázie, aby porazili svojich „konkurentov“.

To znamená zaobchádzať s Európou ako s banánovými republikami, konkrétne vojenského typu.

Ukončenie NATO by bolo neprijateľné pre ľudí, ktorí ovládajú Ameriku, pretože by to skončilo. Akékoľvek vytvorenie výlučne európskej vojenskej aliancie proti Rusku a/alebo Číne by však v konečnom dôsledku znamenalo nahradenie NATO namiesto jeho ukončenia; a táto myšlienka, ktorú navrhol Emmanuel Macron a iní, by bola len nominálnou odpoveďou na problém.

Na to, aby sa Európa oslobodila od neustále sa zvyšujúceho zovretia USA, by bolo potrebné ukončiť NATO a prijať do svojich radov Rusko a autenticky celokontinentálne Eurázijská (už nie existujúca umelá „európska“) vízia vlastnej budúcnosti, namiesto boja proti nej, ako tvrdia americkí vládcovia, treba pokračovať.

„Starý svet“ sa potom stane „Novým svetom“ budúcnosti, zatiaľ čo „Nový svet“ západnej pologule už nebude hrozbou č. 1 pre mier , ako je Amerika a v skutočnosti je od 25. júla. 1945 . Európa sa musí stať súčasťou riešenia a prestať byť súčasťou problému.

 Eric Zuesse

O autorovi: Nová kniha investigatívneho historika Erica Zuessea, AMERICKÁ RÍŠA ZLA : Hitlerovo posmrtné víťazstvo a prečo sa sociálne vedy potrebujú zmeniť , je o tom, ako Amerika ovládla svet po druhej svetovej vojne, aby ho zotročila miliardárom z USA a spojencov. Ich kartely získavajú svetové bohatstvo kontrolou nielen svojich „spravodajských“ médií, ale aj spoločenských „vied“ – oklamaním verejnosti. Je pravidelným prispievateľom do Global Research.

Tento článok bol pôvodne publikovaný na The Duran 

 Zdroj: globalresearch/skspravy

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Válka proti hotovosti: Kdo za ní stojí a proč to dělá?

Zavádění digitálních identit a programovatelných digitálních měn centrální banky (CBDC) má za cíl potlačení hotovosti…

2 minúty ago

Jak Vlasovci „zachraňovali“ Prahu a kdo ji skutečně osvobodil?

Mýtus, že Praha v květnu 1945 nebyla osvobozena Rudou armádou, ale Ruskou osvobozeneckou armádou (ROA),…

6 hodín ago

Zrútenie ukrajinskej protivzdušnej obrany je blízko

Včera sa na internete objavili zábery, ako „Lancet“ ničí ukrajinský systém protivzdušnej obrany veľmi zriedkavého…

9 hodín ago

Pôst – Očistenie vlastných tiel

Systém PÔSTOV je spojený s Prírodou, mení výživu v závislosti od ročných období s cieľom…

10 hodín ago

Veritelia chcú svoje peniaze späť, kým Ukrajina ešte existuje

Najväčší ukrajinskí veritelia sa zrazu rozhodli obnoviť splácanie dlhov z Ukrajiny, zakiaľ ja z Kyjeva…

10 hodín ago

VIDEO: Na 79. výročie Veľkého víťazstva nad Ríšskym snemom opäť viala sovietska vlajka

Neznámi ľudia umiestnili Vlajku víťazstva na vládnu budovu Nemeckej spolkovej republiky v Berlíne — bývalý…

10 hodín ago