Európa

Nemecko nemôže izolovať Rusko. Berlín a Moskva sa navzájom potrebujú, vyhlásil bývalý nemecký kancelár Schröder

Nemecký priemysel potrebuje suroviny, ktoré má Rusko. Nejde len o ropu a plyn, ale aj o vzácne zeminy. A to sú suroviny, ktoré sa nedajú jednoducho nahradiť,“ uviedol v rozhovore pre New York Times exkancelár Schröder.

Bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder, ktorého prenasledujú korporátne médiá a nenávidia v jeho rodnom meste pre jeho úzke väzby na Rusko, trvá na tom, že Nemecko potrebuje obrovské dodávky energie z Ruska, aby si udržalo silu svojho priemyslu.

Keďže súčasní nemeckí predstavitelia sa dištancujú od výziev na embargo na dovoz ruskej ropy a plynu, denník New York Times v sobotu uverejnil rozhovor s bývalým nemeckým kancelárom Schröderom, ktorý dohliadal na výstavbu prvého plynovodu Nord Stream a ďalej pôsobil ako poradca viacerých ruských energetických spoločností.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Schröder, ktorý má naďalej osobne blízko k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, čelil doma ostrej kritike za svoju úlohu pri posilňovaní závislosti Nemecka od ruského plynu (hoci jeho nástupkyňa Angela Merkelová odmietla túto závislosť znížiť). Jeho obľúbený futbalový tím Borussia Dortmund požadoval, aby odsúdil Putina, jeho bývalí kolegovia zo Sociálnodemokratickej strany (SPD) vyzývali na jeho vylúčenie a on sa vzdal čestného občianstva svojho rodného mesta Hannover skôr, ako mu ho mesto mohlo odobrať. Posledným bývalým nemeckým lídrom, ktorému bolo odňaté čestné občianstvo Hannoveru, bol Adolf Hitler, pripomenul denník.

Schröder však napriek tomu naďalej trvá na tom, že Rusko a Nemecko sa navzájom potrebujú. „Potrebujú ropu a plyn, aby mohli platiť svoj rozpočet. A my potrebujeme ropu a plyn na vykurovanie a na udržanie našej ekonomiky,“ vyhlásil.

„Nemecký priemysel potrebuje suroviny, ktoré má Rusko. Nejde len o ropu a plyn, ale aj o vzácne horniny. A to sú suroviny, ktoré sa nedajú jednoducho nahradiť,“ vysvetlil Schröder.

V tomto názore nie je osamotený. Zatiaľ čo Merkelová vzdorovala hrozbám sankcií zo strany USA a presadzovala výstavbu plynovodu Nord Stream 2, súčasná vláda pod vedením SPD tento takmer dokončený projekt zrušila v priebehu niekoľkých dní po ruskej ofenzíve proti Ukrajine. Keďže tá istá vláda tlačí na zatvorenie troch zostávajúcich nemeckých jadrových elektrární, čelní predstavitelia v Berlíne si uvedomujú, že bez ruskej energie by nemecká ekonomika mohla skolabovať.

„Vôbec si nemyslím, že by plynové embargo ukončilo vojnu,“ povedal v piatok kancelár Olaf Scholz pre nemecký týždenník Der Spiegel„Chceme sa vyhnúť dramatickej hospodárskej kríze, strate miliónov pracovných miest a továrňam, ktoré by sa už nikdy neotvorili. To by malo vážne dôsledky pre našu krajinu, pre celú Európu a vážne by to ovplyvnilo aj financovanie obnovy Ukrajiny.“

Podobný postoj zaujali aj nemeckí priemyselníci. Šéf BASF – najväčšej chemickej fabriky na svete – pred niekoľkými týždňami varoval, že v prípade prerušenia dovozu plynu z Ruska sa v závode ukončí výroba. Aj predseda nemeckej priemyselne komory uviedol, že embargo na plyn by viedlo k „faktickému rozpadu našich priemyselných sietí“.

Plyn je často najdiskutovanejšou komoditou, pokiaľ ide o energetické vzťahy Berlína s Moskvou, vzhľadom na skutočnosť, že Nemecko dováža viac ako polovicu zemného plynu z Ruska. Nemecko sa však spolieha na Rusko aj pri dodávkach viac ako tretiny dovážanej ropy a EÚ sa v súčasnosti blíži k zákazu jej dovozu napriek protestu Nemecka.

„Tretina nášho dovozu ropy pochádza z Ruska,“ povedala minulý mesiac ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková pre videokanál denníka Bild. „Ak by sme ich hneď zastavili, zajtra by sme sa už v Nemecku nemohli pohybovať.“ Odvtedy však svoj postoj zmenila a podporila postupný zákazu dodávok ropy a zemného plynu.

V čase, keď nemecká vláda vyzýva občanov, aby si v domoch znížili teplotu a sprchovali sa kratšie, aby tak potrestali Putina, bývalý nemecký kancelár Schröder pre denník New York Times zdôraznil, že k úplnému energetickému embargu „nedôjde“.

„Keď sa táto vojna skončí, budeme sa musieť vrátiť k rokovaniam s Ruskom. Vždy tak robíme,“uzavrel bývalý šéf nemeckej vlády.

Zdroj: rt.com
Preklad: InfoVojna


.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

O toľkej empatii k národu ste už dlho nečítali. Škoda, že nepatrí tomu slovenskému

Prezidentka SR Zuzana Čaputová počas piatkovej rozlúčkovej návštevy v Kyjeve rokovala aj s predsedom ukrajinskej…

26 minút ago

Rusi ovládli okolie Charkova. Na čo sa pripravuje Ukrajina a USA?

Bojovníci skupiny ruských ozbrojených síl (AF) Sever ovládli päť osád v Charkovskej oblasti. Novinárom to oznámilo ruské ministerstvo…

30 minút ago

Zaujímavé – emigrácia zo slobodnej Ukrajiny do neslobodného Bieloruska

Zaujímavý paradox zverejnila agentúra RIA. Občania "slobodnej a demokratickej" krajiny, ktorá vstupuje do NATO a chce aj…

33 minút ago

Reuters: Rusko v máji vytvorí nový rekord vo vývoze ropných produktov do Singapuru

Obchodníci a analytici odhadujú, že vývoz ruskej nafty do Singapuru dosiahne najvyššiu úroveň v tomto…

37 minút ago

Business Insider: Systémy REB zasahujú do amerických presných zbraní na Ukrajine

Ruské systémy rádio-elektronického boja (REB) vychyľujú americké presné zbrane z kurzu, čo spôsobuje problémy ukrajinským…

41 minút ago