svet

Muž je muž a žena je žena

Pokojne ma zatvorte na dva roky do väzenia, odkázala Joanne Rowlingová, slávna autorka knižiek príbehov Harryho Pottera. Spisovateľka dlhodobo vystupuje proti tomu, aby sa v rámci obrany práv transgender osôb nesmelo hovoriť, že muž je muž a žena je žena. Naráža na správu denníka The Mail on Sunday, podľa ktorej by v prípade víťazstva Labouristickej strany po nasledujúcich voľbách hrozili dva roky väzenia za to, keď niekto druhého človeka zámerne nazve zlým pohlavím, informujú české Parlamentní LIsty.

Ženy sú skrátka ženy a muži sú muži

Joanne Rowlingová dáva dlhodobo najavo, že je odhodlaná ženy nazývať ženami, mužov nazývať mužmi a vyhnúť sa opisom ako menštruujúce osoby. K téme trans osôb sa Rowlingová vyjadruje minimálne od roku 2019, kedy sa zastala ženy, ktorej názory o pohlaviach boli označené za absolutistické.

„Rowlingová v roku 2019 podporila 45-ročnú Mayu Forstaterovú, ktorá bola prepustená z práce v think-tanku na boj s chudobou Centre for Global Development kvôli sérii tweetov spochybňujúcich vládne plány umožniť ľuďom identifikovať sa ako iné pohlavie,“ napísal The Idependent.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Rowlingová zdôraznila, že svojím názorom nechcela nikoho naštvať. Vyzvala ľudí, nech sa obliekajú, ako chcú, nech spia s kýmkoľvek dospelým, pokiaľ s tým tento dospelý súhlasí, ale krútila hlavou nad tým, že niekto čelí tlaku, prípadne vyhadzovaniu za to, že vyjadrí svoj konzervatívny názor na pohlavie.

Ustálený konsenzus o existencii dvoch pohlaví má svoj zmysel!

Na to konto mnoho jej transgender fanúšikov a trans spojencov vyjadrilo sklamanie z jej postoja.

„Moja dcéra, ktorá je trans, je vašou veľkou fanynkou. Láme mi srdce, keď vidím, že zverejňujete niečo, čo naznačuje, že diskriminácia voči nej je úplne v poriadku,“ napísal jeden z rodičov. 

Rowlingová však trvala na tom, že ustálený konsenzus o existencii dvoch pohlaví má svoj zmysel. „Myšlienka, že ženy ako ja, ktoré sú s trans ľuďmi po desaťročia empatické a cítia s nimi spriaznenosť, pretože sú zraniteľné rovnakým spôsobom ako ženy – tj voči mužskému násiliu – ‚nenávidia‘ trans ľudí, pretože si myslia, že pohlavie je skutočné a má prežité dôsledky – je nezmysel,“ zdôraznila. Na jej slová upozornil aj server The Independent.

Rowlingová dostala nálepku transfóbnej osoby a tá u nej pretrváva dodnes. Dňa 8. júna 2020 proti autorke vystúpil okrem iného Daniel Radcliffe, herec, ktorý vo filmovej sérii stvárnil rolu Harryho Pottera.

„Hoci je Jo nepochybne zodpovedná za to, akým smerom sa uberá môj život, ako niekto, kto mal tú česť spolupracovať s The Trevor Project (projekt podporujúci transgender osoby) a naďalej sa na ňom podieľa už desať rokov, a jednoducho ako človek, cítim povinnosť v tejto chvíli niečo povedať. Transgenderové ženy sú ženy,“ napísal.

Kľudne dva roky na tvrdo, len nie toto!

Teraz na sociálnej sieti X Rowlingová znovu pichla do osieho hniezda a napísala, že tzv. trans ženy odmieta popisovať ako ženy.

„Opakujte po nás: Trans ženy sú ženy,“ stálo vo výzve kolujúcej po sociálnej sieti X.

„Nie,“ odpovedala Rowlingová jasne.

Jedným dychom dodala, že si „s radosťou odkrúti dva roky, ak alternatívou bude nútená reč a nútené popieranie reality a dôležitosti pohlavia. Začnite súdny spor, hovorím. Bude to väčšia zábava, než som kedy zažila na červenom koberci“.

Reagovala tak na údajný zámer dnes opozičných britských labouristov, ktorí prišli s myšlienkou na sprísnenie trestov za šírenie nenávisti proti trans ľuďom. Za šírenie nenávisti by sa podľa predstáv labouristov považovalo aj použitie nesprávneho zámena vo vzťahu k týmto osobám.

Tým by sa transfóbne zneužívanie dostalo do súladu s napadnutím a obťažovaním motivovaným nenávisťou na základe rasy alebo náboženstva, za ktoré hrozia až dva roky väzenia,“ napísal k tomu The Mail on Sunday.

Nebezpečné, úplne neliberálne hnutie

Server britského denníka The Guardian upozornil, že Rowlingová vystúpila v podcastovej sérii nazvanej The Witch Trials of JK Rowlingová, a tam, okrem iného povedala, že si bola vedomá toho, že jej názory na trans osoby mnoho ľudí hlboko zasiahnu.

„Keď som sa prvýkrát začala zaujímať o to, čo som videla ako kultúrne hnutie, ktoré bolo neliberálne vo svojich metódach a sporné vo svojich myšlienkach, a potom som sa tým začala hlboko trápiť, úplne som vedela, že keď prehovorím, mnoho ľudí, ktorí milujú moje knihy, že ma budú hlboko nešťastní.“

Napriek tomu cítila, že ich musia vyjaviť verejne. „Úprimne verím, že v tomto hnutí je niečo nebezpečné a že ho treba spochybniť.“

hlavnydennik.sk

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Redakcia SN

Recent Posts

Nová polarizačná téma

Do roku 2022 však okrem čarovnej formulky “lebofico” neexistovala iná nosná polarizačná téma, ako plandemická kampaň, ktorej tvárou…

59 minút ago

Správa NKÚ o plandémii – hotová katastrofa

Plandémia nebude v tomto volebnom období riadne vyšetrená. Nie je na tom reálny záujem. Iba…

1 hodinu ago

Ako sovietske vojská porazili nacistov na Kryme len za mesiac

12. máj 1944 bol jedným z najdôležitejších dátumov v histórii Veľkej vlasteneckej vojny. V tento…

1 hodinu ago

VIDEO: Vasilij Nebenzja o nacistickej Ukrajine a jej kurátoroch

Stály predstaviteľ Ruska Vasilij Nebenzja na zasadnutí BR OSN o Ukrajine: „Dnešná Ukrajina sa už…

1 hodinu ago

VIDEO: Ukrajina krváca – zákulisné rokovania sa mali začať už dávno

Nízka morálka, nedostatok vojakov a materiálneho zabezpečenia spôsobujú už niekoľko mesiacov ústup ukrajinských ozbrojených síl.…

1 hodinu ago

Mlieko, syry či vajcia už druhý mesiac za sebou lacnejú. Analytici načrtli ďalší cenový vývoj pri potravinách

Situácia na svetových trhoch praje zlacňovaniu mliečnych produktov. Najviac z potravinových položiek oproti marcu zdraželi…

1 hodinu ago