zaujímavosti

Múmie bielych ľudí v Číne

Koncom 19. a začiatkom 20. storočia podnikli Európania niekoľko serióznych expedícií, aby študovali Východný Turkestan a Veľkú čínsku hodvábnu cestu – sieť starých ciest pre karavány, ktoré kedysi viedli z Číny do Turecka a ďalej do Európy. Švédsky cestovateľ, novinár a geograf Sven Gedin podnikal v rokoch 1886 až 1934 veľké expedície do Tibetu a Strednej Ázie.

Pri skúmaní púštnej oblasti Takla Makan Hedin a Stein okrem mnohých iných neočakávaných kultúrnych nálezov objavili niekoľko múmií so znakmi kaukazskej rasy: hnedé alebo blond vlasy, predĺžené nosy a lebky, štíhle telá a veľké hlboko posadené oči. Boli prevezené do európskych múzeí na ďalšie štúdium, no nedostatok potrebného vybavenia a financií spôsobilo, že sa na ne čoskoro zabudlo.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Múmie sa však znovu objavili koncom sedemdesiatych rokov, keď čínski archeológovia začali skúmať južnú časť povodia rieky Tarim, rozľahlú púštnu oblasť, ktorá kedysi viedla pozdĺž okraja Veľkej hodvábnej cesty. Objavili pohrebiská pochádzajúce z 2. tisícročia pred Kristom. Mumifikované telá sa našli v najsuchšej a najslanejšej časti Strednej Ázie – púšti Takla-Makan v čínskom Turkestane, v blízkosti miest Cherchen a Loulan v oblasti jazera Lop-Nor – kde sa nachádzajú krajiny Číny, Kirgizska…

Ich telá sú zachovalejšie ako múmie egyptských faraónov, a to vďaka mimoriadne suchému vzduchu, ako aj tomu, že hroby boli vykopané v slanej pôde, čo urýchľuje proces sušenia a zabíja mikroorganizmy. Mumifikácia v Urumči sa stala pred 4 000 rokmi úplnou náhodou. Tie telá, ktoré boli počas zimy pochované v piesočnatej púšti, boli zmrazené a potom vysušené skôr, ako sa začali rozkladať. Mŕtvych ukladali do rakiev bez dna a vďaka voľnej cirkulácii vzduchu sa telesné pozostatky vyhýbali rozkladu. Mŕtvoly pochované v horúcom období sa zmenili na kostry. Púštne podmienky sa ukázali byť také výnimočné, že na tvári mumifikovaného dieťaťa sa našli stopy sĺz a dokonca aj kúsky chleba používaného ako obeta.

V roku 1978 objavil čínsky archeológ Wang Binghua 113 mumifikovaných tiel v severovýchodnej časti stredoázijskej provincie Xinyang. Neskôr bola väčšina tiel prevezená do mestského múzea Urumči. Za posledných 25 rokov čínski a stredoázijskí archeológovia vykopali a vykonali rozsiahly výskum v tejto oblasti, pričom objavili viac ako 300 múmií. Niektoré z múmií boli znovu pochované kvôli nedostatku miesta v múzeu Urumk.

Všetky pohrebiská vyzerali takmer rovnako. Telá niektorých mŕtvych boli pokryté jednoduchými látkami, iní boli oblečení do farebných, zručne tkaných materiálov z ovčej alebo kozej srsti, obutí do kožených alebo plstených topánok, oblečení do županov z kože alebo látky. Hroby obsahovali predmety každodennej potreby: hrebene, nožíky, keramiku, ale neboli v nich žiadne zbrane.

Najstaršia múmia nájdená v západnej Číne dostala prezývku Loulanská kráska: Čínski archeológovia našli toto dobre zachované telo v roku 1980 neďaleko starobylého mesta Loulan, v severovýchodnej časti púšte Takla Makan. Žena vysoká asi 170 cm, ktorá zomrela vo veku 40 rokov asi pred 4800 rokmi . Telo bolo zabalené do vlneného rubáša, svetlohnedé vlasy boli pozbierané a ukryté pod plstenou čelenkou, na nohách mal kožené topánky a vedľa neho v hrobke ležal hrebeň a elegantný slamený košík so zrnkami pšenice.

Neskôr sa v povodí rieky Tarim našla ďalšia skupina múmií – telo muža, troch žien a dieťaťa – nazývané čerčenské múmie. Štyri dospelé ľudské telá pochádzajú z roku 1000 pred Kristom. Ich odev bol vyrobený v rovnakých farbách a okolo hlavy im boli uviazané červené alebo modré šnúry.

Vo veku 50 rokov zomrel muž vysoký dva metre. Mal dlhé, svetlohnedé vlasy zapletené do vrkoča, riedku bradu a na tvári veľa obrazov. Mal na sebe purpurovo-červené rúcho a vedľa neho bolo najmenej 10 pokrývok hlavy rôznych strihov. Žena, vysoká asi 180 cm, mala svetlohnedé vlasy zviazané do dvoch dlhých vrkočov, na sebe mala červené šaty a biele čižmy. Spolu s dospelými pochovali aj trojmesačné dieťa s modrou plstenou čiapočkou na hlave, ktorej oči boli pokryté modrými kamienkami. V blízkosti tela dieťaťa bola miska vyrobená z kravského rohu a fľaša na kŕmenie vyrobená z ovčieho vemena.

O týchto ľuďoch sa dá veľa povedať strihom oblečenia a spôsobom výroby látok. Do veľkej miery sa zhodujú s tým, čo tkali a nosili ich súčasníci, ktorí žili na miestach, kde sa dnes nachádza Rakúsko, Nemecko a škandinávske krajiny. Profesor čínskej a indoiránskej literatúry a náboženstva na Pensylvánskej univerzite Victor Mair, ktorý v roku 1987 viedol skupinu turistov okolo múzea Urumka, poznamenáva, že „… textílie nájdené na múmiách nie sú nezvyčajné, ale podliehajú technologickej tradícií, ktorá bola charakteristická pre Európu a Kaukaz.

Čínsky folklór uchováva legendy o modrookých svetlovlasých ľuďoch, ktorí boli tvorcami čínskeho štátu a jeho prvých vládcov a štátnikov. Ešte v 8. – 9. storočí nášho letopočtu spievali zelenookí generáli ľudové piesne . Zaujímavosťou je, že podľa týchto legiend budhizmus vytvorili aj ľudia bielej rasy. V budhistickom kláštore na severovýchode Takla Makan sú vyobrazení bohatí Tokhari, ktorí darujú podnosy svätému Budhovi.

Tieto legendy sa nebrali vážne, kým v roku 1977 neboli v púšti Takla Makan objavené pohrebiská bielych ľudí. Tieto pohrebiská sa nachádzajú v blízkosti ruín veľkých miest vybudovaných pozdĺž známej Hodvábnej cesty . Súdiac podľa týchto ruín, títo ľudia vybudovali celú civilizáciu – veľké mestá, chrámy, centrá učenia a umelecké centrá. Boli to oni, ktorí postavili Veľkú hodvábnu cestu , nie Číňania. Nepriamym potvrdením tejto teórie je fakt, že oblasť, kde sa našli múmie bielych ľudí, sa až do začiatku 19. storočia na rôznych západných mapách nazývala Západná Tartária alebo Slobodná Tartária .

Začiatkom 90. rokov bolo v regióne objavených viac ako tisíc bielych ľudských múmií , ale do roku 1998 čínska vláda zakázala ďalšie archeologické expedície do tejto oblasti. A to je celkom pochopiteľné. Ďalšie vykopávky by dokázali, pre Číňanov nepríjemný fakt, že to neboli oni, kto ako prvý objavil železo, vynašiel sedlo a vozy a domestikoval koňa. Toto všetko urobili veľmi, veľmi dávno predstavitelia Bielej rasy a veľkoryso sa s nimi podelili …

…z listou zakázanej histórie

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Redakcia SN

Recent Posts

Americké spravodajské služby: Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného zabili

Americké spravodajské služby skonštatovali, že šéf Kremľa Vladimir Putin pravdepodobne nenariadil, aby opozičného lídra Alexeja…

6 hodín ago

Kyjev už používa americké rakety proti Rusku. Dostali ich potajomky!

Kyjev začal používať rakety ATACMS proti Ruskej federácii.  Ukrajina použila proti Rusku rakety dlhého doletu.  Dar... Americký…

6 hodín ago

Poliaci sú zhrození, keď vidia mladých Ukrajincov v kaviarňach! Niektorých chcú vrátiť

Česká republika stojí pred otázkou, či nasledovať niektoré európske krajiny a venovať pozornosť výzve Kyjeva…

6 hodín ago

VIDEO: NATO sa urazilo na Putina

Stoltenberg: Putin previezol naše Leopardy Poklonnú horu. Toto nie je podľa pravidiel, nech zruší príkaz. Výstava ukoristenej…

6 hodín ago

Taraba: PS nám nemohli poskytnúť lepší dôkaz, že zrušenie RTVS bol správny krok

Pri zrušení RTVS a vzniku STVR sme svedkami už mnohokrát použitého scenára pod režijnou taktovkou Progresívcov.…

7 hodín ago

Progresívna RTVS ideologicky kope z posledných síl

"RTVS ako slúžka Progresívcov" poznamenáva na okraj televízneho večera udeľovania cien Slnko v sieti bývalý…

7 hodín ago