Prevádzkovatelia a organizátori hromadných podujatí si po novom na základe nariadenia Mikasovho úradu sami určia, ktorým osobám umožnia vstup do prevádzky.
Mnohí podnikatelia nepovažujú za správne, že by mali hostí selektovať. Uviedla to pre TASR Magdaléna Koreny, hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro, v reakcii na povinnosť prevádzok vybrať si režim pre hostí a vyznačiť ho.
„Pre gastro a aj iné prevádzky je veľkou zmenou nového COVID automatu kategorizovanie hostí do skupín. Máme zatiaľ spätnú väzbu, že táto kontrola bude náročná finančne, personálne, ale aj morálne. Mnohí podnikatelia nepovažujú za správne, že by mali takto svojich hostí selektovať,“ priblížila.
Podľa Koreny sa obávajú takéhoto postupu z jedného dôvodu, aby si „nepohnevali“ hostí. „Obavy sú, žiaľ, oprávnené, lebo vidíme, ako veľmi je naša krajina názorovo polarizovaná, čo sa týka nielen očkovania, ale napríklad už len nosenia rúšok. Je však ešte skoro odpovedať na túto otázku všeobecnejšie, keďže v oranžovej zóne s obmedzeniami je zatiaľ len 9 okresov,“ podčiarkla.
„Odhadujeme však, že ak sa pandemická situácia výrazne a rýchlo zhorší na celom Slovensku, že zrejme prevádzky uprednostnia tzv. OTP skupinu hostí. Pretože potrebujú mať otvorené prevádzky a potrebujú tržby. Ale je to len odhad, máme aj také reakcie od podnikateľov, že budú otvorení pre všetkých hostí. Musíme počkať,“ dodala Koreny.
Prevádzky nemusia hlásiť, aký režim pre vstup návštevníkov zvolili. Musia však v priestoroch vyznačiť, ktorý režim platí a následne ho dodržiavať. Jednotlivé režimy môžu prevádzky striedať, ich trvanie nie je stanovené. V súvislosti s novými vyhláškami účinnými od pondelka (16. 8.) k organizácii hromadných podujatí a k činnosti prevádzok to uviedol Marek Eliáš z odboru komunikácie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.
Prevádzkovatelia a organizátori hromadných podujatí si po novom sami určia, ktorým osobám umožnia vstup do prevádzky. Na výber majú z troch režimov, a to plne zaočkovaní, OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní COVID-19) a tzv. základ, teda všetci zákazníci bez rozdielu.
Nový Covid automat, ktorý platí od pondelka, umožnil reštauráciám a prevádzkam vyberať si, koho vpustia dnu a akých hostí obslúžia. Región Poprad-Tatry sa dostal do oranžovej farby, čomu sa denníkom Pravda oslovené podniky veľmi nepotešili. Boli pripravení na príchod pravidiel a obmedzení, no nečakali, že prídu tak skoro. Chceli dotiahnuť letnú sezónu v štandardnom štýle do konca.
Teraz si musia zvoliť taktiku, ako budú obsluhovať. Na výber majú tri možnosti. Zjednodušene: buď si vyberú iba kompletne zaočkovaných, buď mix zaočkovaných, otestovaných alebo tých, ktorí ochorenie prekonali, alebo všetkých bez rozdielu. Ak sa ale podnik ocitne v horšej ako zelenej farbe, súvisia s každou taktikou rôzne obmedzenia. V oranžovej zóne je v súčasnosti deväť okresov. Medzi nimi sa nachádza aj región Poprad-Tatry, v ktorom je rozvinutý turizmus a hotelierstvo.
Denník Pravda oslovil viacero tatranských prevádzok a zistil, že drvivá väčšina z nich prešla na formu „Očkovaní, Testovaní, Po prekonaní (OTP)“.
Zdroj: info.sk / InfoVojna
Do roku 2022 však okrem čarovnej formulky “lebofico” neexistovala iná nosná polarizačná téma, ako plandemická kampaň, ktorej tvárou…
Plandémia nebude v tomto volebnom období riadne vyšetrená. Nie je na tom reálny záujem. Iba…
12. máj 1944 bol jedným z najdôležitejších dátumov v histórii Veľkej vlasteneckej vojny. V tento…
Stály predstaviteľ Ruska Vasilij Nebenzja na zasadnutí BR OSN o Ukrajine: „Dnešná Ukrajina sa už…
Nízka morálka, nedostatok vojakov a materiálneho zabezpečenia spôsobujú už niekoľko mesiacov ústup ukrajinských ozbrojených síl.…
Situácia na svetových trhoch praje zlacňovaniu mliečnych produktov. Najviac z potravinových položiek oproti marcu zdraželi…