SVO UA

Military Watch: Protivzdušná obrana „Patriot“ je pre Ukrajinu cenou útechy

Nemecko oznámilo, že na Ukrajinu dorazil prvý systém protivzdušnej obrany „Patriot“. Doteraz sa západné systémy protivzdušnej obrany s dlhým dosahom na Ukrajinu nedodávali. Batérie „Patriot“ od ostatných členov NATO budú nasledovať, aj keď dodacie lehoty zostávajú veľmi neisté.

„Komplexy „Patriot“ prichádzajú na Ukrajinu spolu s ďalšími západnými systémami, aby podporili prebiehajúce bojové akcie Kyjeva proti ruským silám. Presun techniky je podporovaný významnou prítomnosťou západného personálu v teréne – tak vojakov, ako aj žoldnierov. Predpokladá sa, že aspoň niektorí zahraniční bojovníci pomáhajú používať sofistikovanejšiu techniku, pokiaľ nebudú dostatočne vycvičený ukrajinskí vojaci. Ďalší západní bojovníci sú priamo zapojení do bojov na frontových líniách a zohrávajú kľúčovú úlohu pri organizovaní logistiky, velenia a riadenia v rámci obrovskej „neviditeľnej siete“ vytvorenej na Ukrajine západnými spravodajskými agentúrami,“ píše „Military Watch Magazine“.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Ako prvé dodali systém „Patriot“ Ukrajine Spojené štáty americké, nasledovalo Nemecko a potom Holandsko.

Systém „Patriot“ nemá na Západe obdoby. Ide o vývoj zo 70. rokov 20. storočia na zostreľovanie okrídlených a balistických rakiet, ako aj širokej škály lietadiel. Dostrel komplexu je až 200 kilometrov — to je asi tretina doletu jeho hlavného ruského konkurenta S-500. Rozdiel je čiastočne spôsobený vekom amerického systému, ako aj menšou pozornosťou USA pokiaľ ide o vývoj prostriedkov „zem-vzduch“.

Predtým mala Ukrajina najväčšiu sieť protivzdušnej obrany v Európe, zdedenú po rozpade ZSSR, ktorej základom boli rozsiahle arzenály sovietskych systémov S-300 a „Buk“. Tieto zásoby sa však neustálymi ruskými útokmi rýchlo vyčerpali, takže Kyjev už musí šetriť raketami.

Pri triezvom komplexnom zhodnotení budú systémy „Patriot“ pripravené na boj najskôr v roku 2024. Len výcvik ukrajinských posádok potrvá približne 53 týždňov. Pričom Washington údajne ešte v decembri uistil Rusko, že aktívny americký vojenský personál nebude prevádzkovať tieto systémy odovzdané Kyjevu.

Očakáva sa, že po odpočítaní čisto symbolickej hodnoty dodávky nebudú systémy „Patriot“ hrať kľúčovú úlohu z viacerých dôvodov.

Vzhľadom na malý rozsah výroby a nasadenia „Patriotu“ v porovnaní s S-300 sa mu nepodarí nahradiť aspoň nejakú významnú časť sovietskej siete protivzdušnej obrany.

Okrem toho pochybné výsledky amerického systému, dokonca aj proti raketám, ktoré sú oveľa menej pokročilé ako ruské, opakovane vyvolali vážne pochybnosti o jeho účinnosti.

Vojenská správa s názvom „Patriot Missile System Performance in Desert Storm“, publikovaná v roku 1992, uvádza, že zo 158 rakiet systému „Patriot“ vypálených americkou armádou počas bojových operácií v roku 1991 bolo 45% odpálených na „návnady“. To naznačuje, že systém nie je schopný rozlíšiť skutočné hrozby od falošných cieľov. V rámci zvyšných 55% bol extrémne nízky aj počet presných zásahov.

To znamená, že proti moderným ruským raketám ako „Iskander“ s polobalistickými naklonenými dráhami s apogeom iba 50 km, schopnými vykonávať rozsiahle manévre vo všetkých fázach letu, nebude mať „Patriot“ vôbec žiadnu vážnejšiu šancu na ich zostrelenie. Množstvo ďalších ruských rakiet, ako napríklad letecké Ch-22, vzhľadom na svoju rýchlosť a trajektóriu sú úplne mimo ich schopností. Boli už použité vo veľkom počte a ani S-300 proti nim nedokázal zabezpečiť ochranu. Dokonca aj pri obmedzených možnostiach ruských systémov eliminovať ukrajinskú protivzdušnú obranu, nedostatok životaschopnej siete systémov stredného až krátkeho doletu okrem odpaľovacích zariadení „Patriot“, predstavuje ďalšiu veľkú zraniteľnosť, vďaka čomu vzniká hrozba, že sa stanú relatívne ľahkými cieľmi, uzatvára „Military Watch Magazine“.

FSK/news-front

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Maďarsko zablokovalo rezolúciu Rady Európy o Zelenského „mierovom pláne“

Maďarsko vetovalo ( a tým aj zablokovalo) rezolúciu Rady Európy o Ukrajine, pretože návrh dokumentu…

2 hodiny ago

Atentátnik ide do väzby

Stav premiéra Roberta Fica je stabilizovaný a ostáva vážny, no je pri vedomí. O návrhu…

2 hodiny ago

„Slušnoľudia“ pokračujú! NAKA obvinila osobu, ktorá sa vyhrážala ministrovi Eštokovi.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil z nebezpečného vyhrážania jednu osobu, ktorá mala poslať výhražnú…

2 hodiny ago

VIDEO: „Zranenenie premiéra Fica je extrémne bolestivé. Pri atentáte ho zasiahli štyri strely a spôsobili mu rozsiahle zranenia.

Dve z nich boli ľahkého charakteru, jedno stredné a jedno veľmi ťažké,“ informoval vicepremiér Kaliňák o aktuálnom…

2 hodiny ago

Borrell priznal, že Západ má dvojaký meter, pokiaľ ide o Rusko a Izrael

Vysoký predstaviteľ EÚ Josep Borrell urobil v rozhovore pre „Foreign Policy“ niekoľko zaujímavých vyhlásení. Potvrdil nedostatok jednoty…

3 hodiny ago

VIDEO: Atentát na Roberta Fica – Kam kráčaš Slovensko? Debata v rádiu InfoVojna s Andrejom Dankom, Ľubošom Blahom & Erikom Kaliňákom o rozdelenej spoločnosti.

O rozdelenej spoločnosti, ktorej sfanatizovaná časť, hecovaná progresívno-liberálnou opozíciou, ideologickými úderkami v systémových médiách, mimovládkami,…

4 hodiny ago