domovina

Migrantov v centre Nových Zámkov pre neúnosné množstvo presunuli na perifériu mesta

Bývalý šéf Úradu pre ochranu ústavných činiteľov Juraj Zábojník otvorene hovorí o „zbabraných“ opatreniach zo strany štátu. „Námatkovo nekontrolujeme priechody ani hlavné trasy a táto informácia sa medzi prevádzačmi určite šíri,“ konštatuje s varovaním, že v prípade nečinnosti bude Slovensko čoskoro čeliť ešte masovejšiemu prílivu migrantov.

Nelegálnych migrantov v Nových Zámkoch už presunuli mimo centra. U hasičov totiž začalo fungovať vysunuté pracovisko cudzineckej polície. Hneď v prvý deň tam zaregistrovali vyše 200 ľudí. Humanitárna kríza zatiaľ nehrozí.

Na parkovisku okresného riaditeľstva hasičov pribudol za mrežami stan aj toalety. Na registráciu tam čakalo vyše 200 nelegálnych migrantov, ktorých z noci do pondelkového (4. 9.) rána zadržali pri Chľabe, Štúrove aj Komárne.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

„Išli sme zo Sýrie, cez Turecko, Bulharsko, Srbsko a potom pešo cez Maďarsko,“ priblížil jeden z nich.

Dvadsaťštyri hodín tento priestor strážia mestskí aj štátni policajti. Nosia ľuďom vodu a už riešili aj hádku medzi skupinami mužov. Komunikovať s policajtmi pomáha migrantom tlmočník, ktorý im objednal aj jedlo. Zaplatili si ho sami. Štáb RTVS bol pri tom, keď priviezli vyše 50 krabíc pizze.

„Dnes sme ešte nič nejedli. Máme problém, lebo nás tu držia,“ sťažoval sa jeden z utečencov. Migranti tam zostávajú približne 5-6 hodín, kým ich policajti v troch kontajneroch zaregistrujú, zoberú im odtlačky a preveria ich. Potom ich s papierom pustia a migranti odchádzajú ďalej.

„Dnes v noci pôjdeme do Nemecka. Pošleme kamarátovi fotku, príde autom a zoberie nás tam,“hovorí jeden z migrantov.

„Nezriaďujeme žiadne stanové mestečko. Podstatné je to, aby sme im vytvorili také podmienky v procese registrácie, aby sme naplnili ľudské práva a ich podmienky čo najviac upravili. Po vydaní dokladu sa stávajú voľnými občanmi,“ vysvetlil prednosta Okresného úradu Nové Zámky Ladislav Hamran.

Políciu s migrantmi síce presunuli zo sídliska na kraj mesta, no sťažnosti nezmizli. Namiesto obyvateľov sa teraz ozývajú hasiči, ktorí majú stovky migrantov oproti dverám.

„Hasiči sú extrémne nahnevaní. Bude tu špina, je ohrozená aj naša bezpečnosť aj náš majetok. Zvažuje sa, že budeme spisovať voči tomu petíciu,“ vyhlásil jeden z nich.

„Obavy u hasičov vznikajú aj zo šíriacich sa chorôb a z hygienických návykov u migrantov,“dodal ďalší.

Krízový štáb, na ktorom boli aj zložky rezortu vnútra, trvá na tom, že toto bolo jediné riešenie, ktoré sa dalo realizovať do začiatku školského roka. Podmienkou bolo, aby miesto pre migrantov ohradili tak, aby nebránili hasičom vo výjazdoch. V Nových Zámkoch zatiaľ mimoriadnu situáciu nevyhlásia.

„Dnes sme to spustili prvý deň, ako sa to vykryštalizuje aj smerom k mestu, smerom na migračný tlak do mesta, takže pevne verím, že to ustojíme,“ zdôraznil Hamran.

Keďže migranti tu zostávajú krátko a takmer všetko si kupujú sami, tak mesto situáciu nateraz zvláda aj bez pomoci dobrovoľníkov. Slovenský červený kríž potvrdil, že ak ich o pomoc požiadajú, budú pripravení.

Reportáž RTVS:

Priestor na okraji areálu novozámockej hasičskej stanice pôsobí pre mobilné oplotenie ako klietka, píše denník Pravda, ktorý situáciu vykresľuje v pozitívnom svetle. V nej rozložili tmavozelený stan a prenosné stoly s lavicami. V rohu stoja dve mobilné toalety. V tomto priestore trávia čas migranti predovšetkým zo Sýrie, ktorí prekročili maďarsko-slovenské hranice cestou na Západ a tu čakajú na registračný proces. Migračný tlak sa rozhodli presunúť na perifériu mesta po nedávnom zasadnutí krízového štábu.

„Je nás tu vyše 20,“ hovorí Ahmad Kahil (29) zo Sýrie. Je jediný spomedzi tunajších mužov a mladých chlapcov, ktorý vie trochu anglicky. Aj keď si pri niektorých otázkach nerozumieme, niečo napokon prezradí. Spočiatku to však vyzeralo, že z rozhovoru nič nebude. „Budem rozprávať, len ak dostanem nejaké jedlo, vodu alebo peniaze.“ hovorí s tým, že ide o obchod. Napokon je predsa len ochotný odpovedať, z čoho sa dá usudzovať, že žartoval.

Do areálu novozámockej hasičskej stanice, kde zriadili dočasné pracovisko cudzineckej polície, prišiel podľa jeho slov pred dvomi hodinami. „On je tu už od včerajška,“ ukazuje na jedného z mužov, ktorí stoja okolo neho, kým sa rozprávame cez plot. Areál monitoruje mestská i štátna polícia.

Kam má namierené? „Do Nemecka,“ vraví za seba. V prípade ďalších krajanov spomína destinácie ako Holandsko a zrejme Nórsko. Trasu absolvoval podľa svojich slov pešo pomocou GPS navigácie, na ceste je už vyše mesiaca. Každý to má inak. Niekomu trvá presun dlhšie, inému kratšie.

Hovorí, že jediné problémy mal v súvislosti s požiarmi v Grécku. Na správanie Slovákov sa neponosuje. „Ľudia sú tu milí,“ dodáva. Z jeho odpovede ťažko usúdiť, aká je situácia s jedlom a nápojmi. V areáli sú však k dispozícii bandasky s vodou. Mobilné toalety hodnotí ako špinavé.

Formality týkajúce sa migrantov predtým vybavovali na oddelení cudzineckej polície na Bitúnkovej ulici, ktorá je obklopená bytovkami. V blízkosti sa nachádza materská škola, opodiaľ je obchodné centrum. Miestni priznávajú obavy z potenciálnych incidentov, no hovoria aj o nedôstojných podmienkach pre ľudí na úteku.

„Ležali naokolo v tieňoch stromov, ale problémy nerobili,“ hovorí starší muž, ktorý si však neželal zverejniť svoje meno. V Nových Zámkoch je jedno z dvoch oddelení cudzineckej polície v kraji. Starší muž podotýka, že priebežne sa na Bitúnkovej ulici zdržiavali migranti už dlho. Najviac ich však prišlo za uplynulé dva mesiace. „Asi pred dvomi týždňami som ich tu napočítal 80 až 100,“ vraví s tým, že ďalší boli v tom čase na iných miestach. O žiadnych incidentoch však nevie.

Hlavným problémom bol podľa neho neporiadok a nehygienické prostredie. Všímal si to najmä vtedy, keď viedol vnuka do škôlky, ktorá sa nachádza hneď za budovou cudzineckej polície. Ešte v zimných mesiacoch sa stalo, že po príchode domov z nočnej zmeny našiel vo vchode asi 20 cudzincov. Zrejme hľadali miesto, kde by sa mohli ochrániť pred zimou.

V uplynulých dvoch mesiacoch nevídal medzi migrantmi len mužov, ale aj rodiny s malými deťmi. Koordinovanú pomoc migrantom nezaregistroval. „Počul som, že miestne ženy sa snažili najmä deťom zabezpečiť nejaké maličkosti,“ uzatvára.

„V blízkosti je artézska studňa a tam si chodili naberať vodu,“ prezrádza Andrea (47). Spanie na zemi nepovažuje za dôstojné podmienky. „Sú to rovnako ľudia ako my. Mohli im poskytnúť aspoň telocvičňu, nocľah, aby neboli vonku,“ mieni s tým, že je to pre Slovensko hanba.

Aj keď sa migranti zdržiavali na okolitých trávnatých plochách, nesprávali sa podľa jej skúseností problémovo. Ľudia sa však i tak obávali, keďže išlo o veľkú skupinu cudzích ľudí, ktorí na prvý pohľad vyzerajú odlišne. Od pondelka, keď registrácia prebieha pri hasičskej stanici, už migrantov v meste takmer nevidno. „Myslím si, že ľudia cítia úľavu,“ dodáva Andrea.

Zvýšený počet migrantov registrovali v meste podľa primátora Otokara Kleina už koncom mája tohto roka. „Vtedy to ešte nebolo až v takom hojnom počte. V júni bol nápor. V júli a v auguste to už bola katastrofa,“ opisuje.

Podľa primátora vybaví cudzinecká polícia v Nových Zámkoch asi 700 až 800 migrantov týždenne. „Zvyčajne sa tu zdržia jeden až tri dni,“ dodáva Klein. V meste evidovali len drobné krádeže. Primátor hovorí aj o narúšaní verejného poriadku, polícia však o tom vedomosť nemá.

„Dosiaľ neevidujeme žiadny priestupok ani trestný čin, ako ani náznaky narušenia verejného poriadku zo strany nelegálnych migrantov,“ spresnila nitrianska krajská policajná hovorkyňa Viktória Borloková. Nezaznamenali ani také konanie, v ktorom by figurovali ako poškodení.

Polícia monitoruje pre migrantov celé územie mesta, najmä okolie Komárňanskej cesty a jej priľahlých ulíc. Po vykonaní všetkých potrebných úkonov na provizórnom pracovisku cudzineckej polície sa môžu voľne pohybovať.

Migranti si v dedinskom amfiteátri založili oheň, bola im zima

https://tv.pravda.sk//embed/c7016a1d-b90a-4eb8-8bb9-d9df029eb2b7

Primátor Veľkého Krtíša žiada pri migrantoch o pomoc armády

https://tv.pravda.sk//embed/514fb9e6-f16b-4c56-9240-90ec7b48eb1c

Bývalý šéf Úradu pre ochranu ústavných činiteľov otvorene hovorí o „zbabraných“ opatreniach zo strany Čaputovo-Ódorovho režimu

Situáciu pozorne sleduje aj bezpečnostný analytik a bývalý šéf Úradu pre ochranu ústavných činiteľov Juraj Zábojník (61), ktorý pre Plusku otvorene hovorí o „zbabraných“ opatreniach zo strany štátu.

„Námatkovo nekontrolujeme priechody ani hlavné trasy a táto informácia sa medzi prevádzačmi určite šíri,“ konštatuje odborník, ktorý je presvedčený, že v prípade nečinnosti bude krajina čoskoro čeliť skutočne ešte masovejšiemu prílevu migrantov.

„Prvým krokom musí byť posilnenie policajných hliadok na priechodoch a hlavných migračných trasách,“ apeluje Zábojník, podľa ktorého je v prípade personálnych problémov polície možné posilniť strážne hliadky vojakmi či úradníkmi. „Ak by bola situácia kritická, môžu povolať aj dobrovoľníkov. A ak bude treba, rád pôjdem ako skúsený plukovník v rámci dobrovoľníctva vypomôcť aj ja osobne,“ povedal.

„Do povedomia prevádzačov sa jednoducho musí dostať, že na Slovensku platia jasné pravidlá,“prízvukuje Zábojník, podľa ktorého by bola prospešná aj prípadná úprava legislatívy.

„Zaviedol by som prevádzačom prísne tresty a sankcie. Okrem iného treba rokovať s Maďarskom, ktoré prepustilo stovky prevádzačov. Musíme čím skôr nastaviť opatrenia a v rámci readmisných dohôd vec riešiť so susednými krajinami. Spustiť procesy kontroly hraníc, vyhodnocovať, kto prichádza na naše územie a podobne,“ vymenúva súbor riešení Zábojník.

Expert v súvislosti s migračnou krízou upozorňuje aj na riziká spojené s teroristickými útokmi. „Tie možno nehrozia na Slovensku, ale určite hrozia v Európe,“ mieni Zábojník.

„Celkovo je situácia katastrofálna, prevádzačstvo je organizovaný zločin, ktorý zdiera nešťastníkov z ich posledných peňazí. Sľubujú im, ako budú zarábať obrovské peniaze v Európe. Starý kontinent si dnes ani neuvedomuje, do akých problémov sa dostal,“ uzatvára Zábojník.


Zdroj: spravy.rtvs.sk / pravda.sk / pluska.sk

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Redakcia SN

Recent Posts

Ukrajinské špeciálne služby robia z detí teroristov, Bielorusko odhalilo sieť agentov

Bielorusku, ktoré nie je oficiálne zapojené do konfliktu na Ukrajine, priniesli udalosti posledných dvoch rokov…

3 hodiny ago

Macron má za sebou ťažký týždeň

Začal sa úplne katastrofálnym kolom rokovaní so Si Ťin-pchingom. Macron sa nedokázal reálne dohodnúť na…

3 hodiny ago

VIDEO: SNS nevychádza z údivu- Okrúhly stôl zmierenia s Matovičom? To naozaj, pani Čaputová?

Koaličná SNS zvolala na pondelok (20. 5.) svoj poslanecký klub, pričom očakáva definitívne stanovisko od…

3 hodiny ago

Harabin: Vykopnite presstitútov a mimovládnych agentov z verejného priestoru a polarizácia spoločnosti sa skončí do týždňa

Bývalý minister spravodlivosti a niekdajší šéf Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin v reakcii na pokus…

3 hodiny ago

Banky majú problémy. Odborníci očakávajú vlnu krachov

Vysoké úrokové sadzby, neúspešná menová politika centrálnej banky v USA a kríza na trhu komerčných nehnuteľnosti vyvolávajú…

3 hodiny ago

Ukrajinci masovo utekajú. Zločinci na front!

Na poľsko-ukrajinskej hranici sa vytvorili zápchy stoviek áut. V Ľvovskom regióne sa na hraniciach vytvorili…

5 hodín ago