svet

Medzi Izraelom a Hamasom prebiehajú v pásme Gazy intenzívne boje. WHO varuje pred hroziacou katastrofou v oblasti verejného zdravia v pásme Gazy

Odvetné útoky Izraela si v pásme Gazy podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva vyžiadali už vyše 8500 obetí na životoch, z čoho polovica sú podľa miestnych orgánov deti.

Medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas prebiehajú v utorok „hlboko v pásme Gazy“intenzívne boje, uviedla izraelská armáda. 

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Izraelská armáda vyhlásila, že za posledných niekoľko hodín zabila desiatky militantov a zaistila množstvo zbraní.

O intenzívnych bojoch na viacerých miestach v okolí mesta Gaza hovoril aj Hamas. Izrael potvrdil, že pokračuje v pozemných operáciách, ale neuviedol, kde sú jeho jednotky rozmiestnené.

Brigády Izzadín al-Kassám, ozbrojené krídlo Hamasu, ktoré ovláda Gazu, podľa Hamasu zaútočili na štyri vozidlá izraelskej armády južne od mesta Gaza. Hnutie tiež tvrdí, že na severe pásma Gazy zasiahlo tri vozidlá izraelskej armády.

Izrael podniká útoky na pásmo Gazy v reakcii na útok Hamasu zo 7. októbra, pri ktorom na území Izraela zahynulo vyše 1400 ľudí.

WHO: Pásmo Gazy je na pokraji katastrofy v oblasti verejného zdravia

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok upozornila na hroziacu „katastrofu v oblasti verejného zdravia“ v pásme Gazy. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

„Ide o bezprostredne hroziacu katastrofu v oblasti verejného zdravia súvisiacu s masovým vysídľovaním, preľudnením a poškodením vodovodnej a hygienickej infraštruktúry,“ povedal hovorca WHO Christian Lindmeier.

Hovorca detského fondu OSN (UNICEF) James Elder upozornil na rastúce riziko úmrtia dojčiat z dehydratácie, keďže civilisti v Gaze sú v dôsledku izraelskej blokády vystavení nedostatku vody, ale aj potravín, liekov a palív. Podľa jeho slov je v pásme Gazy nezvestných asi 940 detí, z ktorých niektoré môžu byť uväznené pod troskami zničených budov.

Palestínske ministerstvo zdravotníctva v utorok informovalo, že odvetné izraelské nálety na pásmo Gazy si vyžiadali už viac ako 8500 obetí. Konflikt vypukol po tom, ako 7. októbra militantné hnutie Hamas spustilo útok na Izrael, pri ktorom militanti zabili 1400 ľudí a zajali viac ako 200 rukojemníkov.

Izrael tvrdí, že zostrelil raketu prichádzajúcu od Červeného mora

Izraelská armáda tvrdí, že zostrelila raketu prichádzajúcu od Červeného mora. „Raketu zem – zem vypálenú smerom na územie Izraela z oblasti Červeného mora úspešne zachytil systém protivzdušnej obrany Arrow,“ uviedla izraelská armáda.

„Všetky vzdušné hrozby boli zachytené mimo územia Izraela,“ doplnila armáda s tým, že hrozba neprenikla na územie krajiny.

Oznámenie prišlo niekoľko hodín po tom, čo jemenskí povstalci húsíovia, ktorých podporuje Irán, zaútočili dronmi na Izrael. „Tieto drony patria Jemenu,“ uviedol premiér húsíjskej vlády Abdalazíz bin Habtúr v spojitosti s útokmi dronov v okolí mesta Ejlat na juhu Izraela. Húsíov označil za súčasť osi odporu voči Izraelu.

Izraelská armáda predtým hlásila nepriateľský letecký prienik, v reakcii sa rozozvučali sirény v okolí Eljatu – letoviska na brehu Červeného mora.

Húsíovia pritom uviedli, že v priebehu utorka vydajú vyhlásenie, ktoré bude obsahovať viac informácií o ich účasti v „odpore“ voči Izraelu, ktorý vedie vojnu proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas v Pásme Gazy.

Izraelskí vojaci tankami a obrnenými buldozérmi prenikli cez trosky budov hlbšie do Pásma Gazy. Ide o súčasť postupu voči militantom z hnutia Hamas, ktorí siedmeho októbra spustili rozsiahle útoky na Izrael.

Videá zhotovené armádou zachytávajú vojakov, ako postupujú cez krajinu zničenú v dôsledku izraelského bombardovania. Armáda sa zároveň usiluje oslobodiť rukojemníkov, ktorých Hamas uniesol do Pásma Gazy.

Izrael predtým uviedol, že počas uplynulej štvrtej noci pozemnej operácie v Pásme Gazy zasiahol 300 cieľov, čeliac paľbe z automatických a protitankových zbraní Hamasu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmieta stupňujúce sa požiadavky medzinárodného spoločenstva na prímerie.

Zastavením vojenských operácií by sa Izrael podľa jeho slov vzdal palestínskej militantnej skupine Hamas, ktorá je zodpovedná za útoky na izraelské domovy, farmy a dediny.

Zdroj: postoj.sk / InfoVojna


.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Redakcia SN

Recent Posts

Nedráždite Rusov! Odpovedia veľmi tvrdo

V Británii sa boja reakcie Ruska na zúfalý plán USA.  Mercouris: Rusko dá Západu rozsiahlu…

6 hodín ago

Poľsko a pobaltské štáty hrozia Rusku

Varovanie Moskve. Pobaltské krajiny pohrozili, že ak Rusko prerazí na fronte, pošlú na Ukrajinu svojich…

6 hodín ago

Šeligov akýsi paralelný svet

Demokrati si žijú asi v akejsi abstraktnej bubline. Teda, tí, tak samonazvaní. Najnovšie v ich…

6 hodín ago

VIDEO: Harabin posiela Žilinkovi odkaz, že Dzurinda patrí do basy

Bývalý predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin je presvedčený o tom, že najnovšie vyhlásenia bývalého…

6 hodín ago

Presne pred 10 rokmi začali ukronacisti ostreľovať Doneck

Viac ako 9300 civilistov zahynulo, vyše 14.000 bolo zranených v dôsledku ostreľovania DĽR ukrajinskými ozbrojenými…

6 hodín ago

Sky News: Západ rýchlo stráca svoj vplyv

Západné krajiny rýchlo strácajú vplyv v prospech „alternatívnych centier globálneho vplyvu“ – Číny a Ruska…

6 hodín ago