domovina

Matovičov námestník v SIS je jeho spolužiak. Bol policajtom, šéfom akvaparku aj prednostom okresného úradu

Politickú zodpovednosť za udalosti v SIS niesol doposiaľ iba líder Sme rodina. Môže to byť aj inak? Tento článok som začala písať v pondelok, v utorok som ho plánovala dokončiť a zverejniť, stali však udalosti, ktoré moje plány zmenili.

Musela som reagovať na situáciu v súvislosti so šéfom daňových kriminalistov Petrom Grinčom.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Keď som chcela text v stredu dopoludnia zverejniť, tlačovú besedu strany SMER – SSD s témou migrácie narušil líder OĽaNO Igor Matovič, kopol exministra vnútra Roberta Kaliňáka a vzápätí dostal od Richarda Glücka päsťou do tváre… Udalosť zaplavila mediálny priestor, slovenské aj zahraničné internety. Tak až teraz sa v pokoji môžem vrátiť k mojej téme a článok publikovať.

Politickú zodpovednosť za udalosti v Slovenskej informačnej službe (SIS) niesol doposiaľ iba líder Sme rodina Boris Kollár, keďže riaditeľom bol jeho nominant Vladimír Pčolinský, no v kontexte informácií, ktoré vyplávali na verejnosť v posledných dňoch, to vyzerá už inak.

Mimochodom Vladimír Pčolinský, bol dlhoročný súputník Daniela Lipšica, ktorý je v súčasnosti špeciálny prokurátor.

Pred kamerami

Igor Matovič a Boris Kollár sa minulú nedeľu stretli pred televíznymi kamerami v relácii Na telo v televízii Markíza, reč prišla aj na spravodajskú službu. Igor Matovič vysvetľoval, prečo SIS prenechal koaličnému partnerovi. Na otázku, či by sa dnes rozhodol inak, vlastne ani neodpovedal. Novinár Marek Vagovič vo svojej knihe však napísal je, že Igor Matovič s nomináciou Vladimíra Pčolinského súhlasil potom, ako mu Daniel Lipšic povedal, že mu dôveruje.

„Verím, že Boris Kollár chce úprimne bojovať proti korupcii“, vyjadril sa Igor Matovičm Boris Kollár zase schvaľuje, že počas vlády s ním polícia riešila „smerácke kauzy“. Vyhlásil však, že došlo aj k manipuláciám, na ktoré mala upozorniť SIS. „Do dvoch týždňov zavreli Vlada Pčolinského za smiešny úplatok, že by zobral 20-tisíc,“ uviedol.

Nuž, iba pripomeniem, že Vladimíra Pčolinského usvedčuje aj jeho bývalý námestník Boris Beňa, ktorého si sám do funkcie vybral. (V decembri 2020 ho obvinili pri akcii Judáš, priznal k vlastnej trestnej činnosti, usvedčuje ďalšie osoby.) Vladimír Pčolinský skončil vo väzbe a prišiel o funkciu.

Igor Matovič v relácii Borisovi Kollárovi oponoval v a tvrdil, že v súvislosti s policajným vyšetrovaním exponovaných káuz, to bola SIS, ktorá manipulovala.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) totiž  pred pár týždňami obvinil pri akcii Rozuzlenie Vladimíra Pčolinského a aj jeho nástupcu Michala Aláča zo založenia zločineckej skupiny, ktorú mal riadiť Peter Košč alias pán X. Skupina mala diskreditovať policajtov, ktorí riešia veľké kauzy a aj svedkov z týchto prípadov.

Nominant

„Igor Matovič mal v tej SIS-ke námestníka,“ povedal v relácií Boris Kollár. Šéf OĽaNO napokon túto nomináciu pripustil.

Námestníci boli v SIS pôvodne traja. Spomínaný Boris Beňa v službe pôsobil od roku 2016, šéfoval jej vtedy Anton Šafárik (nominant SNS). Keď sa v roku 2020 stal riaditeľom Vladimír Pčolinský, Boris Beňa nastúpil do funkcie námestníka, po obvinení skončil. Ďalším námestníkom je dlhoročný príslušník SIS Tomáš Rulíšek (dnes je poverený vedením). Boris Kollár mal na mysli tretieho. Je ním istý Ľuboš Sloboda.

Kajúcníkove návštevy

Na súde v korupčnej kauze s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom a pánom X vypovedali ako svedkovia expolicajti Peter Koščo a Marek Švarc. Uviedli, že pred voľbami v roku 2020 pravidelne vozievali svojho šéfa Bernarda Slobodníka, policajného funkcionára z éry SMER-u (kľúčový svedok v korupčnej kauze Kováčika) do Trnavy za Igorom Matovičom a aj istým trnavským podnikateľom Vladimírom Klepancom.

O tomto trnavskom podnikateľovi rozprával aj bývalý šéf daňových kriminalistov Ľudovít Makó. V prvej korupčnej kauze Dušana Kováčika na súde vypovedal, že s bývalým siskárom Františkom Böhmom sa zoznámil v roku 2016 v reštaurácii Čárda v Stupave. Predstavil mu ho Bernard Slobodník a boli tam aj Vladimír Klepanec, prokurátorka z generálnej prokuratúry Janette Plháková. Prezentovali sa ako Böhmovi kamaráti.

Vladimír Klepanec je považovaný za akýsi zdroj informácií pre Igora Matoviča z podnikateľského prostredia a je možné, že ide aj o akého si gestora ekonomického krídla OĽaNO. No a práve tento podnikateľ, podľa viacerých zdrojov aj on spája Igora Matoviča a Ľuboša Slobodu. Okrem toho, Igor Matovič a Ľuboš Sloboda sú spolužiaci zo strednej školy.

S Vladimírom Klepancom som sa spojila telefonicky, najskôr si nechal poslať otázky a potom už nereagoval.

Bývalý policajt

Ľuboš Sloboda bol pôvodne policajt a pôsobil ako riaditeľ trnavskej krajskej kriminálky, v čase keď rezort vnútra viedol Daniel Lipšic, odišiel na okresné riaditeľstvo polície v Senici. Niekedy v roku 2014 v polícii skončil. Šéfoval akvaparku v Trnave a podľa obchodného registra aj podnikal.

Keď sa v roku 2020 dostalo k moci hnutie OĽaNO, uskutočnili plošnú výmenu všetkých prednostov okresných úradov. Do čela toho trnavského sa dostal Ľuboš Sloboda. Vo funkcii však neostal ani mesiac.

V kuloároch bolo už skôr známe, že do spravodajskej služby nastúpil ako nominant OĽaNO. Keď sa denník SME na vzťah Ľuboša Slobodu a Igora Matoviča predčasom pýtal, z OĽaNO, reagovali, že nemôžu potvrdiť, že je nominantom ich lídra v SIS. Podľa vyjadrení ľudí z okolia Igora Matoviča sa pravidelne stretávali.

Čo vedel Matovič?

Vynárajú sa tak otázky, či skutočne Igor Matovič nevedel, čo sa v spravodajskej službe deje po celý čas vojny v bezpečnostných zložkách? Neposkytoval mu jeho nominant žiadne informácie? Má aj on nejaký podiel na tom všetkom?

Igor Matovič v relácii tvrdil, že v čase keď SIS šéfoval Vladimir Pčolinský a Michal Aláč informácie nemal. „Šéf SIS „zakuklí a odreže toho námestníka od informácií“,“ povedal.

Spravodajská služba sa pre denník SME odmietla vyjadriť, či námestník Ľuboš Sloboda bol počas svojho pôsobenia „zakuklený“, ako o tom hovoril predseda OĽaNO a nechcela sa vyjadrovať k akýmkoľvek špekuláciám z mediálneho priestoru.

„Každý námestník má v súlade s internou právnou reguláciou presne vymedzený rozsah svojej pôsobnosti a právomocí, ktoré musí vykonávať v rámci svojho služobného postavenia,“ uviedli zo SIS. S Ľubošom Slobodom sa mi spojiť nepodarilo.

Verí, neverí…

Igor Matovič mal vraj pochybnosti, čo sa týka skoršieho obvinenia Vladimíra Pčolinského z korupcie.

„Skôr som mu chcel veriť, že ten úplatok nezobral. Na 60 percent skôr veril, že Pčolinský je nevinný,“ uviedol v relácii televízie Markíza Na telo.

Ilúzie by vraj stratil, ak by sa potvrdilo, že Vladimir Pčolinský vypovedal o tom, že s jeho súhlasom „upratal“ v roku 2020 riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy SR Ľudovíta Makóa do SIS výmenou za navýšenie rozpočtu o 20 miliónov eur pre službu.

Podľa uniknutej zápisnice o výsluchu obvineného bývalého šéf SIS z kauzy Rozuzlenie, to však Vladimír Pčolinský skutočne povedal.

Autor: Júlia Mikolášiková – novinárka známa pod pseudonymom „Piraňa“
 


Zdroj: blog.sme.sk


.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

„Výzva na pokoj“? – Iba marketingová hra opozície na zneužitie situácie

Potrebujeme návrat skutočného poslania politiky Predpokladám, že v niektorých politických subjektoch si uvedomili, že politika…

1 minúta ago

Pozadie atentátu na Roberta Fica: Začína Ukrajina podporovať terorizmus vo svete?

„Výstrely smerovali proti rusko-slovenským vzťahom“ Premiér SR Robert Fico sa 15. mája stal obeťou pokusu o atentát. Politika…

3 minúty ago

Zmena štruktúry moci v Kremli. Nový minister obrany: Masívne zvýšenie ruských vojenských výdavkov

Vymenovanie bývalého prvého podpredsedu vlády Andreja Belousova za ministra obrany v novej ruskej vláde je…

6 minút ago

Vysoké riziká umelej inteligencie a robotických zbraní

Nedávne tragické skúsenosti v Gaze potvrdili obavy tých vedcov, ktorí varovali pred používaním umelej inteligencie…

9 minút ago

Ukrajina používa zastaranú stratégiu leteckej vojny proti Rusom z éry Vietnamu

USA zjavne povzbudzujú svojich ukrajinských zástupcov, aby používali zastarané a zbytočné bojové techniky proti Rusom…

13 minút ago

„Ukrajina krváca na smrť“ – Nemecký generál vo výslužbe vyzýva na cestu von z ukrajinského konfliktu

Nemecký generál vo výslužbe Roland Kather na televíznom kanáli Die Welt vyzval na preskúmanie možných scenárov ukončenia…

16 minút ago